Отговори
# 555
обикновен, благодаря за отговора!  Беше ми интересно да прочета поста ти. Peace Доста философски си го обяснил,  Laughing  Аз ще го кажа по просто, защото нямам този дар слово  Embarassed  Аз докато изучавах причините за разделението им, констатирах,  че  една от основните причини  за разделението идва от различията в символа на  вярата. Според православието Духа се поражда само  от Отца, а според католицизма се поражда както от Отца така и от Сина. Другото , също много показателно е, че Католическата и Православната Църква се състои в различното разбиране за единството на Църквата. Католиците държат на единството на главата на Църквата-Папата. Всичко  католици по света признават Римския Папа за свой глава.
 Всъщност различията са много и са доста големи, макар и да се говори и мисли, че са незначителни.  Thinking Мога да пиша повече по темата,  но ще е много дълго и предполагма ...отегчително за някои, макар ,че темата  е интересна.  Peace

# 556
  • София
kuku-ruku, ето и нещо за различията между православието и католицизма:
'Основните различия между православието и католицизма произлизат от времето на политическите спорове между християнския Запад и християнския Изток. Формален повод за разделянето на двете най-големи за времето си църковни общности става т. нар. спор около „филиокве” ( на латински Fillioque – от Сина). В западната църква с течение на вековете става все по-популярно нововъведението към Символа на вярата на тази дума, с която се обозначава, че Светият Дух изхожда не само от Бог Отец, но и от Бог Син. Поправката се споменава за първи път в средата на 6 век от Исидор Севилски и дълго време не е била повод за разногласия. Въпреки по-късните интерпретации и от двете спорещи страни, всъщност основният аргумент от страна на православието в рамките на спора е, че Символът не може да бъде променян без решение на Вселенски събор. По-късно критиката от страна на православието обвинява католицизма в субординация, в случая – принизяване на божественото достойнство на Светия Дух, от своя страна католицизмът отвръща, че Православието принизява ролята на Бог Син.'
В общи линии това си споделила и ти.
Ще ми се да подчертая тук точно политическите спорове, което е красноречиво. Това показва за пореден път вечния човешки стремеж към разделение, власт и конфронтация. Като добавим и склонността на човек да залита по всякакви тенденции, оригиналности и моди, мисля, че отговорът на твоя въпрос става пределно ясен.

# 557
Ljuboznatelna, интересното е, че Корана потвърждава съществуването на паралелните светове и посочва че те са 1000... ?!
Съвременните учени  твърдят, че паралелните светове не са планети, а вселени. Те обаче са невидими за нас, защото се намират в други времеви пространства. Нямаме  все още разработена такава свръх чуствителна  техника, с която да може да се индетифицират тези вселени и да се докаже тяхното съществуване, но това не им пречи да съществут  Laughing
 Това, че паралелните светове са друго вселени,  ми е близко за приемане, но това на Лазарев, за друга планета, точно като нашата, в другата част на галактиката и че там се праща душата да се прероди за да се изчисти от някаква карма ми звучи някак си неразбираемо  далечно. Тоест, душата ми не го приема... Rolling Eyes  И въобще Лазарев ми е малко  странен.  Опитах се да го чета, но не можах и го зарязах... Rolling Eyes
  По приемливо ми се вижда това, че ако евентуални има прераждане, то то се случва тук и на тази планета, защото тук се учим  и развиваме, тук с  раждаме  и умираме и за това  тук създаваме карма.   Защо ще е нужно да има планета-двойник, на нашата планета със същата функция?  Thinking

# 558

Ще ми се да подчертая тук точно политическите спорове, което е красноречиво. Това показва за пореден път вечния човешки стремеж към разделение, власт и конфронтация.

Така е , напълно съгласна!  Peace Hug

# 559
  • густо майна Филибето
Ще потърся мястото, където го прочетох newsm78 Може да е искал да го представи образно, за да го разберем, може аз да не съм го разбрала правилно, може до толкова да му се простират ясновидските способности Thinking
Аз прочетох първа и втора част на диагностиката преди петнайсетина години. Тогава не я разбрах много добре. Оттогава ми се случиха твърде много промени в личен план, със сериозни последствия, и сега като чета отново, го приемам по-добре от преди, изхождайки от причините и следствията.
В крайна сметка Лазарев говори за това, че енергията - добра или лоша - никога не се губи, всяка постъпка или дума носи своя енергиен заряд и се "складира" някъде в пространството, и в удобен момент се връща под някаква форма. Лошата енергия си получаваме отново като болест, злополука или дори смърт, тя влияе не само на нас, но и на нашите потомци, тоест ние носим отговорност и за тях. Целта на това е да пострада тялото, за да се спаси душата и да получи своята поука. В това е и смисълът на Божиите заповеди и смъртните грехове, да ни пазят от лоши постъпки, за да изчистим своята карма и да се "спасим". Тъй като сега живеем в много динамично време, вече дори не е необходимо да чакаме следващо прераждане, за да "изкупваме греховете си", това се случва още в настоящия ни живот, но с известно забавяне. Ако осъзнаем грешките си и истински се покаем за тях и поискаме прошка, енергийното ни поле може да се изчисти и да си спестим бъдещи несполуки и болести.

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 10:29 от Ljuboznatelna

# 560
  • Варна
За да се разбере езотеричното християнство, трябва да се проучи основно духовната литература.
Препоръчай ми малко заглавия, ако може не линкове към текстове в интернет.

Любознателна, а аз как съм стигнала до същата  мисъл без да съм контактувала с дъновисти, без да бях чувала за езотерично християнство, без да разсъждавам над паралелни светове. Имам само що-годе сносни познания за човешката история.

Всичко това би могъл да управлява и човека единствено със своите дух и мисъл, но какъв морал трябва да притежава, за да не предизвика катастрофа? Трябва да е толкова чист, че да се доближава до Бог. Това е и целта на религиите.

Само бих добавила, че освен на религиите, това е целта и на познанието - за себе си, всичко наоколо, всичко далечно.

# 561
Ljuboznatelna, интересното е, че Корана потвърждава съществуването на паралелните светове и посочва че те са 1000... ?!

Познавам Корана, почти колкото Библията и бих искала точен цитат за подобно твърдение.

Ljuboznatelna, това което ти наричаш езотерично християнство, не е християнство, защото омаловажава и изобщо отрича ролята от жертвата на кръста.
За какво му е на Бог, да идва и да страда, ако можеше нещата да се постигнат само със себе познание и самоусъвършенстване?

Всичко това би могъл да управлява и човека единствено със своите дух и мисъл, но какъв морал трябва да притежава, за да не предизвика катастрофа? Трябва да е толкова чист, че да се доближава до Бог. Това е и целта на религиите.

Тук възниква въпроса кой е чист?
Бог абсолютно свят (чист) ли е?
Ако ти имаш поне един грях в себе си (а то няма начин да нямаш), то можеш ли да се доближиш до един абсолютно чист Бог?

Божиите закони в християнството са съвсем различно нещо от това което ти описваш.
Законът в християнството е даден, за да ни покаже какво е грехът. За да разберем, че със собствените си сили никога не можем да изпълним този закон. И, че имаме нужда от Спасител, който да плати цената за греховете ни.

Бих искала да ни разкажеш за това кой е Сатана в това езотерично християнство, каква е ролята му и мисля, Дънов или Щайнер, не съм сигурна в момента беше писал за срещите си с него.

# 562
  • Варна

За какво му е на Бог, да идва и да страда, ако можеше нещата да се постигнат само със себе познание и самоусъвършенстване?

А как възпитаваме децата си? С пример.
Познанието е личната Голгота на всеки. Мое мнение, небазирано на ничие учение и религиозна доктрина, или на всички, до които съм се докосвала бегло.

# 563
Ти наистина ли не знаеш, че има Езотерично християнство?  Това, че ти не го приемаш и разбираш, не значи, че то не съществува. Макар за тебе да е израз на " базисно незнание" ...

Много добре зная, че има подобни идиотщини. Всеки предпочита да се прави на интересен и специален.

Имаш ли идея какво означава езотерично? Ако да, защо пишеш за него в публично пространство? Само по себе си това е достатъчно показателно. Провери в речника и после ми обяснявай!
Имаш ли идея как изобщо може това значение да се свърже с каквото и да било от оригиналното християнско учение. И не започвай да говориш за гностическите евангелия, които най-често се ползват за обосноваване на повечето съвременни секти и така наречените "окултни учения", чиито свещени тайни и истини се купуват на Славейков за 10 лв.

Зная, че не трябва да пиша в такива теми, защото после само съжалявам, защото хората, които се имат за много знаещи, никога няма да почувстват нужда да се поинтересуват от нещо повече извън това, в което са убедени. Човек първо трябва да се отърси от самочувствието си и измамното усещане, че знае всичко - особено тайните на вселената или знам ли там какво още велико тайнство...

# 564
  • Варна
Ти наистина ли не знаеш, че има Езотерично християнство?  Това, че ти не го приемаш и разбираш, не значи, че то не съществува. Макар за тебе да е израз на " базисно незнание" ...

Много добре зная, че има подобни идиотщини. Всеки предпочита да се прави на интересен и специален.

Имаш ли идея какво означава езотерично? Ако да, защо пишеш за него в публично пространство? Само по себе си това е достатъчно показателно. Провери в речника и после ми обяснявай!
Имаш ли идея как изобщо може това значение да се свърже с каквото и да било от оригиналното християнско учение. И не започвай да говориш за гностическите евангелия, които най-често се ползват за обосноваване на повечето съвременни секти и така наречените "окултни учения", чиито свещени тайни и истини се купуват на Славейков за 10 лв.

Зная, че не трябва да пиша в такива теми, защото после само съжалявам, защото хората, които се имат за много знаещи, никога няма да почувстват нужда да се поинтересуват от нещо повече извън това, в което са убедени. Човек първо трябва да се отърси от самочувствието си и измамното усещане, че знае всичко - особено тайните на вселената или знам ли там какво още велико тайнство...
Значението го написах преди няколко страници, от речник. Но ... смисъл няма, така не е интересно. И с "дървено желязо" , гледам, сме се повторили.

# 565
  • Русе
Законът в християнството е даден, за да ни покаже какво е грехът. За да разберем, че със собствените си сили никога не можем да изпълним този закон. И, че имаме нужда от Спасител, който да плати цената за греховете ни.

Доколкото знам, човекът, който е пуснал бомбата над Хирошима е бил християнин, което не му е попречило. При аналогична заповед един руски атеист, не е натиснал копчето, поемайки цялата отговорност на ранга си, и е предотвратил ядрена катастрофа.
    По въпроса за спасителя, с какво християнския спасител е по различен от спасителя в Зороастризма.
 Или пък спасението в херметизма :
"Там грее чиста Светлина,пречистена от всеки мрак,там няма пияна душа,а всеки трезво съзерцават с очите на сърцето Оногова, който желае да бъде съзрян: непвторим, низразим, невидим за очите, но видим за ума и сърцето." - Corpus Hermetikum

# 566
A m b e r , разликата е в дефиницията за "грях" и как аджеба се "справяме с него".

# 567

Тука всички сме търсещи...не е нужно да сме всезнаещи, а и няма как да сме, иначе щяхме да сме Богове!
Ох и аз като теб  се  хващам на моменти, че е тъпо да отговарям на такива като теб  , защото  после съжалявам, за загубата на лично време и енергия,  защото би трябвало да те подминавам като малка   гара,  както правят другите в темата, ама ще напиша за последно, да не се почувстваш пренебрегната, евентуално.  Та НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ТВОЕТО МНЕНИЕ!  Mr. Green Гледай си спокойно личния живот и не се притеснявай за нас, ще се оправим и без теб.   Naughty

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 12:37 от kuku-ruku

# 568
Тука всички сме търсещи... Та НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ТВОЕТО МНЕНИЕ!  Mr. Green Гледай си спокойно личния живот и не се притеснявай за нас, ще се оправим и без теб.   Naughty

Ако беше търсеща, щеше да седнеш да четеш, преди да пишеш. О, убедена съм, че без мен ще се оправите. Даже ще ви е емного по-добре. Мисленето е болезнен процес.

# 569
  • София

Ъ, ми като те чета - ти всичко знаеш, как се понасяш тогава. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт