Дъщеря ми е различна

• 4 212
  • 33
  •   1
Отговори
Здравейте!Не знам дали има такава тема но за първи път пуша в този форум.Детето ми  на две години но  не прилича на набор-четата си.Страшно е самостоятелна инатлива а това че не може да говори е в минус за всички!Ходи на ясла но си играе сама.Леличките казват че нямат проблеми но аз се притеснявам.Не изпълнява никакви команди от рода на донеси това или онова.На моменти си мисля че не ме разбира.Иначе искали определени неща носи и показва.Знае да с храни сама.Знае да стои на гърнето но комуникацията и е чужда.Ако имате такива проблеми моля пишете ми!!!!

# 1
за първи път пуша в този форум
Joy Joy Joy

Добре дошла!  bouquet

Децата имат индивидуален темп на развитие, едни напредват в едно ,други в друго, после може да се получи изравняване. От написаното от теб не виждам повод за притеснение. Ако под "комуникация" разбираш само говоренето - има време, тя е на 2. Ако по друг начин се разбирате (дава сигнали, че е гладна, жадна), ако разбира за какво говориш (дори да не иска да го донесе), всичко звучи нормално.
Може да пробваш да пеете детски песнички, кратки стихчета. Така може да се отпусне детето лека полека.

# 2
Хм,нямам представа,но прочети темата за кристалните и индиговите деца.Може би там ще намериш обяснение за поведението на детето ти. И ако може да те коригирам,не казвай че детето не изпълнава команди.То не е куче за да го прави.Детето е човек ,индивид,мислещо същество.Не очаквай и не изисквай от нея да бъде подчинена.

# 3
изобщо не се притеснявай! аз съм проговорила на 3 год.! сега не могат да ми затворят устата

# 4
Детенцето ти според мен не е по-различно от така наречените "ново поколение деца" .Това , че е самостоятелно говори че е е по-напред от мн. деца на 2г. Инатливостта е присъща на 2 годишните. Бъди търпелива, внимателно го отделяй от заниманията му, като му отвличаш вниманието, като разказваш нещо интересно.
Оставяй възможност и го подтиквай да говори, като му задаваш повече въпроси, а не поставяш комади, които най-вероятно ги приема като задължителни и се противопоставя.
Сигурна съм че ще проговори изведнъж и то с цели изречения.Не се притеснявай че все още не говори.

# 5
  • София
Това, че не си играе с децата е нормално, обикновенно на тази възръст играят паралелно едно до друго, заедно почват към 3 и нагоре.
За проговарянето - има деца проговорили и по-късно. Може би ако се притесняваш е редно да питаш педиатър ана детето или специалист.
За това, че не изпълнява команди да носи неща....не е куче все пак....

Аз не намирам особени причини за притеснение.

# 6
За разлика от останалите, аз ще те посъветвам съвсем различни неща.
1. Не си пълни главата с глупости за индигови и кристални деца.
2. Намери начин да провериш дали детето "не изпълнява команди" защото не ги чува или защото не ги разбира.
Това, че не говори или си играе сама не е нещо необичайно за дете на тази възраст, но все пак би трябвало да казва поне някакви думи или да влиза в поне някакъв тип взаимодействие с другите деца, дори и да не играе с тях.
Като носи и показва определени неща, казва ли нещо за тях? Има ли ситуации, в които използва думи?

# 7
Много е благодаря че се включихте така бързо.Това за песничките ми хареса защото е страшно музикална.По цял ден може да гледа сити и танцува пред телевизора.Копира абсолютно всичко което правят на крана.А за думички на детския коментар по телевизията застава мирно и започва да вика ""кака".Определено се сеща но дали е според възрастта още не съм сигурна.Може би ако походи на логопед но е ,много малко за там.За момента нищо не предприемам.

# 8
  • София

Децата не изпълняват команда "донеси". Просто някои от тях понякога - не винаги! - имат желание да помогнат.

За говоренето - не знам доколко моите съвети ще са полезни, синът ми говори от преди годинка - но пък тук "компромисът" беше двупосочен. "Говори" - сами се сещате - е доста силно казано на тази възраст. С други думи казано, звукосъчетанията, които образуваше, бяха доста далеч от общоприетите за дадена дума. Просто аз забелязвах кога има известна ... повторяемост - и търсех какво биха могли да обозначават.
За сметка на това никога, ама никога не съм реагирала по какъвто и да било начин на протегнат показалец и "ъ".
Т.е. трябва да се създаде стимул - от една страна - и поощрение (т.е. разбиране, дори когато не е особено разбираемо) - от друга...

Ескарина, нещо подозрително често започвам да подкрепям мнението ти... но си напълно права в случая!

2. Намери начин да провериш дали детето "не изпълнява команди" защото не ги чува или защото не ги разбира.
Това, че не говори или си играе сама не е нещо необичайно за дете на тази възраст, но все пак би трябвало да казва поне някакви думи или да влиза в поне някакъв тип взаимодействие с другите деца, дори и да не играе с тях.
Като носи и показва определени неща, казва ли нещо за тях? Има ли ситуации, в които използва думи?

# 9
  • София
И аз подкрепям това мнение.
Обикновено в подобни теми 99% от мненията са от типа: "Оооо, хич не се притеснявай".
Но има 1% мнения на майки, чиито деца наистина имат проблем или заболяване, и те някак много по-адекватно съветват все пак да се направят необходимите консултации със специалисти.

# 10
  • до едно тепе
Аз не съм мама все още, но имам племенник. Той до към 2,5г не искаше да говори.Не казваше абсолютно нищо, нито да нито не, а какво да говорим за други думи. Когато искаше нещо просто го посочваше. Водиха го за всеки случай на детски психолог.Бяха им казали, че това е следствие на преживян от детето стрес и трябва да му обръщат много внимание и да са много търпеливи с него.Когато започна да се опитва да говори направо правеше изречения и опитваше доста сложни думи .Е вече е голям и сега не говори много,особенно когато не е  на кеф.

# 11
На бас, че около теб има някоя баба която ти пълни главата с глупости !
Всяко дете е различно и не бива да ги слагаме под общ знаменател.

# 12
  • Талант на 2012,2013 г.
Хм,нямам представа,но прочети темата за кристалните и индиговите деца.Може би там ще намериш обяснение за поведението на детето ти. И ако може да те коригирам,не казвай че детето не изпълнава команди.То не е куче за да го прави.Детето е човек ,индивид,мислещо същество.Не очаквай и не изисквай от нея да бъде подчинена.

Най-вече пък ако се окаже от групата на индиговите деца... Peace

# 13
Може да му няма нищо на детето, но може и да му има.
За това ако съм на твое място бих посетила логопед, психолог, специалист уши нос гърло.
Нека го видят детето, за твое успокоение.
Например, синът ми го водихме на уши нос и гърло, заради това, че носът му е все запушен, а и често има възпаление на средното ухо. Мислех ме, че проблемите му идват от уголемена трета сливица.
Докторът го прегледа и установи, че в ушите има течност, която много деца имат и обикновено се разсейва от само себе си, но ако не стане така трябва да се махне, защото иначе ушите са заглъхнали и детето чува лошо.
А  това може да доведе до забавяне на говора.
Така, че каквото и да е, наблюдавай си детето и търси специалисти, които ако се налага да ви помогнат.

# 14

Най-вече пък ако се окаже от групата на индиговите деца... Peace

Да, защото те са повече хора от останалите.

Общи условия

Активация на акаунт