Дъщеря ми е различна

• 4 211
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
Аз също бих те посъветвала да пропуснеш теориите за индигови, кристални и прочее деца. Най-лесното нещо в случая е да решиш, че това е кристално дете, което не говори защото не е решило и изведнъж ще проговори с цели изречения и няма да можеш да му запушиш устата. Последното изречение е компилация от най-често срещаните клишета по темата.

Ще ти споделя и моя опит с дъщеря ми. На две години почти не говореше (с изключение на малък набор от думи, които обаче не свързваше в изречения). Консултирах се с логопед и започнах активно да работя с нея в посока развитие на фината моторика - редене на пъзели, игри с кубчета, конструктори и т.н. Спряхме изцяло телевизията. Опитах се да й говоря повече, защото аз като цяло съм лаконична и не съм много по непрестанното разказване какво се случва. Всички тези неща дадоха резултати, започна да казва повече думи и да ги свързва в изречения. Сега, половин година по-късно, вече е напреднала много, но в сравнение с връстниците си продължава да изостава. Това е според мен изоставане, породено от индивидуалната специфика на детето и тя ще си го преодолее с времето, но междувременно правя каквото мога, за да й помогна.

Между другото, за нея тръгването на детска градина преди няколко месеца беше страхотен стимул да напредне с говоренето. В началото и тя като твоето момиченце си играеше сама, но вече се присъединява към останалите когато пеят песни и играят игри заедно и това според мен е именно защото разбира повече. Прегледай тази темаHug

# 16
  • София
О, не, само без тези истории за кристални и индигови деца! И митовете за това как някои деца проговаряли изведнъж на не знам си колко години!

Щом имаш подозрения, че нещо не е съвсем както трябва с детето, по-добре да направиш консултация, която да се окаже фалшива тревога, отколкото да пропуснеш ценно време за работа с детето!

# 17
  • София
О, не, само без тези истории за кристални и индигови деца! И митовете за това как някои деца проговаряли изведнъж на не знам си колко години!

Щом имаш подозрения, че нещо не е съвсем както трябва с детето, по-добре да направиш консултация, която да се окаже фалшива тревога, отколкото да пропуснеш ценно време за работа с детето!

напълно подкрепям. има някои тревожни неща в описанието, което правиш на дъщеря си. консултация с добър детски психолог и логопед задължително.

# 18
На моменти си мисля че не ме разбира................ комуникацията и е чужда
Аз също го отчитам като повод за притеснение.
Моята дъщеричка след 2 месеца става на две годинки, не говори много неща, но е много комуникативна и разбира абсолютно всичко  Peace

# 19
  • В заешката дупка
Принципно бих писала и друго в подобни теми, но предвид усмивката, с която е започната темата, само ще подкрепя мнението на Ескарина.

# 20

Ще ти споделя и моя опит с дъщеря ми. На две години почти не говореше (с изключение на малък набор от думи, които обаче не свързваше в изречения). Консултирах се с логопед и започнах активно да работя с нея в посока развитие на фината моторика - редене на пъзели, игри с кубчета, конструктори и т.н. Спряхме изцяло телевизията. Опитах се да й говоря повече, защото аз като цяло съм лаконична и не съм много по непрестанното разказване какво се случва. Всички тези неща дадоха резултати, започна да казва повече думи и да ги свързва в изречения. Сега, половин година по-късно, вече е напреднала много, но в сравнение с връстниците си продължава да изостава. Това е според мен изоставане, породено от индивидуалната специфика на детето и тя ще си го преодолее с времето, но междувременно правя каквото мога, за да й помогна.

Подчертаното е това, което правя и аз , в помощ развитието на синът ми. Важно е детето да е концентрирано и да му е интересно. Насила, с викове и инати нищо няма да постигнете. На тази възраст игрите с връстниците са по-скоро рамо до рамо.

# 21
  • Стара Загора
И аз съм на мнение ,че трябва да се консултираш със специалист. /за всеки случай/

# 22
... но си играе сама...Не изпълнява никакви команди от рода на донеси това или онова.На моменти си мисля че не ме разбира... но комуникацията и е чужда...
Това са нещата, които според мен са притеснителни. Аз също препоръчвам да се срещнете с добър детски психолог и логопед. Има много неща, които могат да подпомогнат развитието й в този момент. Няма нужда от излишни паники, както и от излишно успокоение, че всичко е наред, просто трябва работа в определена от специалистите насока. Успех   bouquet

# 23
Привет jmuca, преди време имах съседка със същия " проблем ". Дъщеря й изобщо не приличаше на връстниците си, не говореше,не играеше, когато й говориш гледаше втренчено. Стоеше на едно място и гледаше в една точка. Веднъж на нея й се наложи да работи извънредно и ме помоли да гледам детенцето. Бях учудена и не можех да повярвам, никаква комуникация от страна на момиченцето, а не бях чужд човек. Направих се на клоун, какви ли не неща измислих, за да я развеселя и накарам да говори, а тя само ме гледаше и мълчеше. До 2 години и половина казваше само мамо и тате. Ходеше на детска градина и изключително малко моменти съм я виждала да се заиграва с майка си.
След време им се наложи да се преместят в друг квартал и след известно време дойдоха на гости, няма  да повярваш каква коренна промяна имаше това дете. Приказваше, смееше се, играеше, искаше да й се купи какво ли не, дори на моменти беше малко разглезена.
Аз отдавах предишното й състояние на липса на комуникация от страна на майка й (поради заетост и вечер от умора ), но явно има различен етап на развитие при децата и няма от какво да се притесняваш. Дъщеря ти не е "различна", според мен трябва да проявиш повече търпение и както те посъветваха другите да потърсиш професионална помощ.
Успех ! Hug

# 24
Всяко детенце е различно. Това, че не прави нещата като другите не е повод за притеснение. Ако бях на твое място щях да се консултирам със специалисти и после ако всичко е наред, да изчакам да си й дойде времето да комуникира.

# 25
Подкрепям майките - наблюдавай детето си  Peace Самата аз още от раждането на малката ми дъщеря разбрах, че с това дете общуването ще е всичко друго, но не и стандартно. Тя дори като бебе нямаше детски проявления - не плаче, не се тръшка, просто ме гледаше сериозно и сякаш "ми кроеше шапка". А като поотрасна - се видя, че има една черупка, която слага, когато реши и каквото и да направим, ако тя не реши да я пропука - нищо  Tired Не ме чува, не ми говори, прави всичко друго, но не и каквото сме й казали.... Имали сме редица тежки моменти, защото само погледа й ми е достатъчен , за да ми се свие сърцето. Вече е на 5 и реших да работим с детски психолог. Обнадеждена съм доста. Видя се, че детенце има насъбрана доста нервност (признавам и своята вина, макар да считам, че средата, в която расте е отлична), както и едни фантазии  ooooh! Надявам се да се научим да комуникираме с нея в пълния смисъл на думата, защото ако не положа усилия, не бих си го простила по никакъв начин.  Praynig

п.с. наскоро пък ми споделиха нещо друго. По принцип не вярвам в такива неща, но ме накараха да се замисля доста. Направиха ми хороскоп и само споменах и нейната дата. Съвпадение на над 90% - домове, линии, какво ли не. Споделиха ми,че това дете преживява вътрешно всичко, което и аз  #Crazy просто го усеща на някакво подсъзнателно ли и аз не знам какво ниво. Ако това е така... просто не ми се мисли, като знам през какво минавам в момента  ooooh!

# 26
Ясно е - всички деца са различно. Но при съмнение, че нещо не е наред, аз бих потърсила специалист. Потърси логопед, психолог, УНГ..., за да си спокойна и за да изключиш възможни проблеми.

# 27
  • София
Ясно е - всички деца са различно. Но при съмнение, че нещо не е наред, аз бих потърсила специалист. Потърси логопед, психолог, УНГ..., за да си спокойна и за да изключиш възможни проблеми.

Не е рано за логопед.

# 28
  • София
На мен също подобно поведение не ми изглежда като оригиналност, а повече като проблем. Вижте слуха, наистина. Децата са много адаптивни и е възможно да не чуват изобщо или частично и това да не се разбере дълго време, защото компенсират с останалите сетива. Педиатъра и има ли някакво мнение по въпроса?

# 29
Може би има значение че и правиха операция на езичето(имаше къса юздичка) и още не е свикнала но минаха вече два месеца от тогава.Иначе няма проблем със слуха.Педиатъра пълна незаинтересованост.А мен страшно ме е страх да си мисля че може да е нещо сериозно.Искам само да бъде нормална!!!!!!!!!!!!! Sad

Общи условия

Активация на акаунт