Малък Сечко вън върлува, ЮЛЧЕТО в къщи палува!

• 19 670
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
Мими, злато си ни ти  Hug

Ами какво има да не вярвате на българските производители и контролни органи?  Grinning От всички био продукти, които аз купувам само киселото мляко и сиренето на хармония са произведени в България. Всичко останало е внос от Германия, Холандия, Гърция, Полша

Днес прекарах деня при бебе Давид - гушках го цял ден, памперси сменях, въобще много положително се заредих  Heart Eyes

# 211
Аз не че не вярвам на контролните органи,напротив. По скоро се съмнявам в цялата "био" концепция с умерени нотки на световна конспирация  Blush.
Между другото, Марти, в какви съдове готвиш? Аз изхвърлих всички тефлонови и глинени неща. Имам предимно йенски, в тях съхранявам сготвеното. Сега покрай нова година имаше в Метро от керамичните тенджери ( отвън метални,вътре керамични), които се водят най полезни, на много добра цена и аха-аха ги бях сложила в количката и Емо ми пусна някаква иронична реплика и тях ли ще мъкна от Варна до София. Та отложих покупката  Rolling Eyes  Млякото например го пресипвам в стъклено шише, гледам да не ползвам пластмаси и тетрапак.

Иве, за храната в ДГ знам какво представлява като меню, но не и откъде набавят продуктите. Нямат салами например,единствения субпродукт е пастет ( поне това съм забелязала).
Иначе у дома кренвирши ям само аз, Емо и Ники ядат пушено месо, шунка и подобни неща. Но аз умишлено купувам по рядко, защото се дразня на цялата филиена концепция- сетят се че са гладни половин час преди вечеря, ръфнат малко шунка и после не щат да вечерят. Аз искам да се яде готвена храна Crossing Arms.

Ники яде риба, но той почти всичко яде. Макар че и за рибата си имам едно наум заради живака.

И последно, на улични продавачи не вярвам. Първо заради хигиената ( ако кравата е болна от туберкулоза например,млякото също носело заразата и не може да се "убие"с варене) и второ,защото за да е нещо полезно не е достатъчно да го продава само някоя баба. Село Поибрене например,което е близо до София има много замърсена почва, но същевременно там се гледат много плодове и зеленчуци. И когато се продават безконтролно кой ми гарантира,че в тях няма повече от разрешените вредни вещества.

Последна редакция: ср, 27 яну 2010, 20:15 от Рокси

# 212
  • София

Рокси, мила, от къде мислиш, се взема млякото в мандрите?
Дядовците продават сутрин рано - къде 6, до 7 - на всякакви такива, които им отиват на крака и купуват на 3йна цена (спрямо изкупната - иначе доста по- ниска от тази в магазина  Mr. Green), а останалото го дават към 10 на изкупвачите - които са им сигурен и крупен, но значително по- малко плащащ за 1ца продукция клиент... и така - което могат - продават "скъпо", останалото отива за пастьоризация.

За такова мляко не купувам и не пия - но по други причини - просто мразя варено мляко.  Sick Пастьоризираното го пия сурово.

# 213
E да де, то ясно че пак от кравите идва от млякото. Ама първо го пастьоризират, и второ се вземат проби от големия казан на всяка партида, т.е. ако има някоя опасна живинка ще я изловят овреме.
Може и глупости да пиша, че химията и биологията са ми най слабите области, но все пак мисля, че контролът при организирана продажба да го наречем- от регистриран търговец, който се проверява, не е като хората, които гледат по няколко крави и наливат в ръчно измити ( да се надяваме) бутилки и продават от багажника на колата.

# 214
  • София
Моите не пият никакво прясно мляко киселото е от баба ми,яЙцата също.Но до там.Сирене хапват само в попарата и то през 3 дни то е купешко.Незнам дали им е достатъчно приема на млечни.
Хриси супа в какво готвиш?

# 215
Засега в обикновена тенджера:) Щях да я готвя в керамична, ако не бях омъжена за Емо  Laughing

# 216
  • София
Привет.
Наглеждам темите за кандидатстване за градини и училища. Хаос цари навсякъде. Всяко у-ще  когато си реши и както си реши приема молби. Като гледам и кашите с градините... Става ли ясно дали ще има промяна в критериите за кандидатстване и кога евентуално да се очаква /ако има такава/...

На нашенските био храни не вярвам. Имам донякъде щастието да консумираме наистина домашни яйца и месо/ животинките наистина си растат на воля и се хранят еко/. Друг е въпроса че децата ми налитат на купените пилета примерно. Същото е с плодовете - домашните ябълки се търкалят без никой да ги поглежда, докато за купена от пазара - ще се изтрепят. Виктор в един период не ядеше нищо друго без към него да е прибавен кренвирш. ooooh! Слава богу отказа се. Вече не ги иска, но пък се радва като види фирмените камиони, които зареждат магазините с въпросните продукти. Опитвам се да им давам здравословни храни, но не винаги се получава. Confused

Прочитайки назад за отворените прозорци в градините, Вики ми казва че му е студено и лелите отварят прозорци. Вероятно проветряват, но след сън когато са затоплени и потни децата някак си не върви да се случва точно тогава. Резултата е два дена на градина и пак с кашлица. Сега натоплихме краката, утре ще сме си пак вкъщи. Confused

Лека вечер.

# 217
  • София

Рокси, опитвах се да кажа, че кравите са същите, и производителите (краварите, демек), и пашата, и казаните.
Просто част от млякото го "отклоняват", за да направят домашно масло - примерно, освен това всяка сутрин имащите нужда - и желание да ходят до селото (Горубляне, да не мислиш, че е нейде кой знае къде) минават и си купуват издоеното сутринта мляко... а колкото остане - отива при изкупвачите.

Така че каквито и ветеринарни, ХЕИ или каквито и да било други проверки да се правят... ами, няма как да се отнасят за след 10 сутринта, а преди това да не важат...

# 218
  • USA
Томасе, много хубава детска градина. Какво ще им обработваш на снимките? Кати е много сладка с тези опашки. Най ми хареса снимката с гърнетата  Laughing.
И аз искам на Криси да му дават супа, второ и трето, пък макар и да не са био Simple Smile, ама няма...
Рокси, браво, че са се развили добре нещата с работата. Дано да си доволна. Аз съм била одитор, не бих се върнала към тази работа на този етап, главно заради пътуването. Защо си си изхвърлила тенджерите и какъв е проблемът с глинените съдове? А какъв тиган ако не тефлонов Simple Smile?
Много ми се ядат на мен домашни яйца и плодове. Добре поне, че съм в селскостопански щат и има що-годе читави плодове.
Вижте какво открих: www.lostbulgaria.com - сайт със стари снимки от България. Много интересен. Спомних си това-онова.

# 219
  • На края на вселената!
Благодаря ви за хубавите думи за моята Гадинка. Снимките са стари от октомври 2009. Сега вече са с нови пердета (купени от родителите). Но е вярно, че сестрите се грижат да бъде уютно, едната леля прави ремонти и лепи тапети  Laughing За обработка на снимките имам предвид да се обърнат някои, да се пипнат червените очи и др такива. Велина, да уточня за гърнетата - когато седят на гърнетата всички пеят песнички. Така се задържали повече и най-малките и бързо свиквали на гърне.

Ува, за сега няма да има промени в критериите (трябва да се съгласува със СОС, а няма време за това) или поне няма да са генерални. СНБМ ще опита да променят правилата за прием по някои критерии, защото не са домислени, но да видим дали работната група ще ги приеме и ако ги приеме как ще минат.

За млякото - една жена, която доста държи на здравословното хранене ми обясняваше, че пастьоризираното мляко не се приема добре от стомаха и оставайки в него за кратко ставало на туткал. Със сваряването на млякото в къщи се постига стерилизация. А за шишетата - взимайки направо от краваря, аз си нося мое шише, измито от мен. И с това не агитирам никой да тича при краваря. Моята Кати пие много прясно мляко, може и до 1л на ден да стигне, ако е в къщи. Пие и кисело на айран. При нас баща им им дава боклуците и уж ме питат, но често се случва да пропуснат въпроса "Може ли бобо?". В градината също не се хранят много здравословно - има филия със салам, с течен шоколад. Но имат салати и плодове за десерт на обяд.

# 220
Добро утро!
Тези дни ми се събраха доста задачи!Надина остана два дни,че беше нестъбилна и в къщи няма оправяне.Незнам какво става,но по цял ден подреждам и чистя,но положението е неспасяемо.Излизах две вечери подред за по два-три часа.И като се върна погром.Та Надина се стабилизира,но Никола директно почна от темп. и сега ще се справям с това.
Ние също много готвим в глинени съдове,преди по-често в иенски,за тефлона съм чувала много неща но ще ми е интересно какво ще разкаже Хриси.Купуваме хубави продукти,проблема е дето казва ува дали детето възприема.Използвам също масло и зехтин,скара.В градината ни също дават плодове и напоследък много рядко вафли и пасти,а повече макарони на фурна,мляко с ориз...

# 221
Томасе, има два вида пастьоризация ( фабрична да я наречем) и обикновеното варене. И трите са различни. При нормалната пастьоризация се загрява млякото няколко пъти до относително по ниска Т за по продължително време. Така пастьоризираното мляко запазва в по голяма степен полезните качества, няма нужда от варене, но има по малка трайност. Другият вид фабрична пастьоризация е т.н. UHT- ultra high temperature, при която се разграждат някои от ензимите ( това, за което пишеш ти), но пък има по дълга трайност. Обозначава се задължително на опаковката. При обикновеното варене има живинки ( като например туберкулозата, за нея съм чела със сигурност), които не могат да бъдат убити. ПРеразказвам с мои думи.

Уинкс, там, къето ме искаха, уж имаше разделение по екипи, т.е. щях да бъда в банковия. А тук в Бг всички банки са в София, няма централи из страната с изкл. на 1. Сигурна съм, че щеше да има и пътуване все пак заради поемане и на друга работа, но така или иначе минали неща, нема да ги мисля повече:)

По повод тефлона- той е безопасен до около 220. Във фурната аз със сигурност пека и на повече понякога. А и като цяло при нарушаване на покритието става опасен.  Също и за пластмасовите кутии и шишета- ако се надраскат, някои отделят бисфенол. Глинените гювечи се оказа, че съдържат живак и кадмий в глазурата.
Бях пускала преди време една доста дълга тема. Там имаше доста инфо, вкл. снимки на домашни тестове за въпросните метали за конкретни съдове ( оказа се че се продават, някои ги купуват от И бей, една мацка май от Франция ги беше купила). Също така има вредности в червената и оранжева боя за чинии ( затова е препоръчително поне от вътрешната си страна чаши и чинии, които ще съдържат гореща храна, да не са в тези цветове).
Аз изхвърлих точно тефлонови и глинени. Оставих си обикновените тенджери и йенските- и там има някакви разделения според материала, трябва да погледна тези у дома какви са. Тиган ползвам пак обикновен- от същия материал като тенджерите-  ето такъв тип  .

# 222
  • USA
Рокси, мерси. Ще проуча въпроса. Значи истината е в простата неръждавейка. Аз много не се шашкам за тези работи, но не е зле да е информиран човек. А на тетра пака какво му е? Аз съм одитирала банки - то не беше Варна, не беше Дупница и т.н. Не само централите се гледат.
Забравих да кажа за рибата. Албена, и Криси не искаше преди, после открихме в един ресторант до нас правят страхотна риба на пара - филе от sole с някакъв соево-подобен сос. Много я обича, според мен защото не мирише на риба и се топи в устата. Иначе любимите ми сьомга и риба тон не мога да го уговоря да пробва. Та, в този ресторант ходим почти всяка седмица да яде детето риба  Laughing.
Марти, стана ми смешно, че купуваш вносно сирене. Аз купувам българско  Laughing.
Лека нощ от мен.

# 223
  • София
За млякото - една жена, която доста държи на здравословното хранене ми обясняваше, че пастьоризираното мляко не се приема добре от стомаха и оставайки в него за кратко ставало на туткал. Със сваряването на млякото в къщи се постига стерилизация. А за шишетата - взимайки направо от краваря, аз си нося мое шише, измито от мен.

Е, то е ясно, че само със собствени шишета...

Томасе, не се сърди, ама здравословната дама, дето ти е говорила за млякото, общо взето, големи глупости е наприказвала.
Класическата пастьоризация предполага подлагане на термообработка при 60 градуса за известно (дългичко) време.
Това, което се прави сега, е първо млякото да се затвори херметически с подходящ термоустойчив материал, след което се подлага на кратка високотемпературна (не разбирай 1000, а просто над 60 - най към 100 и нещо, но тук не помня точно) градуса, при което Т е достатъчна, за да стерилизира, а тъй, като е в затворен съд, се стерилизира и затворения въздух - т.е. постига се мноого дълъг срок на годност за сметка на... ами, главно липса на достъп на микроорганизми (външни).
Класическото преваряване не довеждане до т. на кипене (за млякото някъде под 100 град.), при което всички налични вътре микроорганизми се сваряват - или поне ошашавят, така щото за изв. време нищо не могат да направят.

Това, което Рокси беше казала, че при домашно варене не всички болестотворни организми биват убити, е напълно вярно. Никой не се грижи да си вари млякото 1 час на 100 градуса или, примерно, да го държи на над 60 1/2 час, нали... нито е възможно, като знам как кипи.

От друга страна, подлагането на термообработка по време на стерилизацията по никой начин не предизвиква по- различни промени в самото мляко от подлагането на термообработка в домашната тенджера. С други думи - ако е правено нещо, ще има едни свойства, ако не - вероятно други, но пастьоризираното да прави... туткал ли беше, пък вареното - не - амииии... дамата, дето го е изръсила това, май просто принадлежи на групата полуграмотни еко- фанатици.
Никак не искам да обиждам хората, които се грижат за природата - или за здравето си - с това.
Но много, ама наистина много се дразня - не, вбесявам се - когато личности, нищичко неразбиращи от дадена област почнат да дават "компетентни" съвети.
Особено пък когато се обръщат към хора, искрено интересуващис е от нещото... и поради това приемащи заблудата.  #2gunfire

Това е, Томасе, все едно утре аз да почна да те уча как се кърми - и ти да вземеш да ме слушаш.

Не може ли всеки да си обсъжда каквото знае? Не вярвай на такива злонамерени личности, спокойно си давай млекце на дечицата - и от крави, и от кутия, основната разлика е в цената. Добре де, и във вкуса - но ако харесват и двата вида, спокойно - и двата са полезни.

Впрочем... по време на пастьоризацията настъпват по- малко промени в млякото. Установено на вкус...  Laughing мразя варено мляко.  Sick

ПП
Видях, че и Рокси е писала - въпросните ензими се разграждат далеч преди температурата на кипене - демек, при домашното варене също гарантирано отиват.
А доколко кравешките ензими са полезни... аз лично не знам. Може би да - а може би не озобено, или просто безразлични.

Рокси, ако го вариш млякото час - два ще я утрепеш туберколозата, не бой се.
Е, няма да има и мляко, но... това са подробности.  Mr. Green

# 224
Уинкс, не купувам вносно, купувам българско бяло саламурено на хармония, същото е  и с киселото мляко  Peace Специално за сиренето и млякото на хармония - аз имам голяма вяра, че са наистина био
1. защото сиренето е много вкусно и не се разкашква във вода/киселото мляко е наистина кисело (не ми сладнее) и има гъстотата, която трябва да има едно подквасено мляко с 3.6 процента масленост, тоест по-редичко е. Гъстото кисело мляко, ако няма сгъстители, е с 7-8 процента масленост
2. Маги Малеева стои с името си зад тази марка, а тя си е био активистка и не прави нещата за печалба

Рокси, аз съм голям фен на йената. Използвам я за каквото мога. Тиганите са ми тефлонови, обаче друга алтернатива не виждам. Все пак гледам да подменям при надраскване.Майка ми наскоро си смени доста неща с керамични и доколкото знам е много доволна от тях (не съм сигурна само дали ставаха за миялна, но мога да питам), аз също се каня да си купя да пробвам. Всъщност не всяка пластмаса е вредна - доказано вредна е стереопорената например. Гледаш триъгълничето отдолу,ако цифрата е 3, 6, 7 - значи става въпрос за вредна пластмаса. 1,2,4,5 - стават  Peace

Знаете, че за млякото има особено мнение, за мен е необходимо зло. Иве, хич неу се притееснявай, че не ядат много млечни, по-добре

Освен туберколозата и говеждата левкимия не се унищожава от пастьоризация

Общи условия

Активация на акаунт