Здравеопазването...

• 7 220
  • 96
  •   1
Отговори
# 45
...
 Няма частни лекарски кабинети.
...

Наистина ли?

Само алтернативни медицина, която  до известна степен се покрива от осигуровката Peace

# 46
това е страшно сложна тема, но дори в най-добрите ни болници, където има техника за милиони и са препълнени с пациенти лекарите работят по 48 и повече часа без да спят (мой приятел редовно го прави), а вземат по 600-700 лева. просто смешно.

# 47
  • Там,където се събуждам щастлива.
За Холандия с две думи:
 До специалист можеш да се добереш само с препоръка на личния лекар. За да се добереш до личния лекар, рябва да се пребориш с асистентката му. Няма частни лекарски кабинети. Веднъж изпишат ли ти лекарство можеш  многократно да си го вземаш от аптеката.
 Peace

Наистина ли?

Всъщност всички джи пи-та / зъболекари/ акушерки са вид частници, защото притежават практиката си или имат дялове в нея.

Аз викам да идвате на север ( за холандките става въпрос). Проблемите, които описвате са в много по- малка степен тук. Слава Богу, аз съм здрава, но член от семейството ми тук има непрекъсаното медицински проблеми ( както и други хора около мен, така че ми дава право да имам мнение по въпроса). През последните години съм преживяла с нея: операции на краката, задухи, възпаления къде ли не, траект за ин-витро, проблемна бременност, раждане, екземи, щитовидна жлеза, не знам си колко взимания на кръв, физио стотици пъти и от 2 години още по-ужасното фибромиолохи ( не знам как е точно на български). Всеки месец се ходи по 2-3 пъти в болници при специалисти, а при личният лекар за нея и детето, като се обади, след 2-3 часа е приета. За толкова години 2 пъти се наложи да я приеме друг лекар, защото нейинят беше във ваканция. Преди 2 месеца имаше криза с дишането и веднага я приеха в болницата.

За раждане в болница ( сори, пак пример с най-близката ми приятелка): няма проблем. Плаща допълнително таксата и дори го е уредила още с първия преглед ( тя е отракана сръбкиня, та може и на това да се дължи  Wink). Другата ми приятелка имаше проблем с направлението за ин-витро ( да не споменаваме, че 3 пъти се поема от застраховката, а в други страни двойкиет пестят с години), но след като всичко мина сама си каза, че щеше да е друго, ако беше настоявала и подходила по друг начин.

За да виждам толкова разлики, явно има значение: местожителство, личен лекар, натовареност на практиката, лична настройка, знаене на език (съгласна съм с теб, картинке) и т.н. Със сигурност има проблеми, стават грешки ( мога и такъв случай да разкажа), но къде ли го няма това.
Разбирам негативизма ( донякъде), но ще е хубаво  да споменете и за оздравяли хора, лекувани и т.н. ,защото така като се чете и все едно, че само Черна Медицинска Хроника е тук.

Последна редакция: нд, 24 яну 2010, 01:39 от Kalinka

# 48
  • ENGLAND
това е страшно сложна тема, но дори в най-добрите ни болници, където има техника за милиони и са препълнени с пациенти лекарите работят по 48 и повече часа без да спят (мой приятел редовно го прави), а вземат по 600-700 лева. просто смешно.
Хе,на нашите английски ГП-та минимума годишно е 80-85 000 паунда. През месец са на холидей и работят по 6 часа на ден.
Във бторник беше погребението на съпруга на приятелката ми, поредната жертва на тукашните болници. Точно за две седмици умориха млад човек без време.
Привърженици са на естествения подбор, всичко е с оправаданието случва се, а не са си направили труда да спазват елементарна хигиена и поне малко професионализъм.Непрекъснато по новините се говори за инфекции в болниците, за занемарени пациенти. Беше нашумял случай есента с една тукашна болница, само за 2 години бяха уморили към 280 пациенти, след това цифрата се увеличи.
Думата профилактика е непозната и статистиката им тук за заболявания и смърт е повече от стъкмистика. Единствено писмо се праща за цитонамазка, веднъж на 3 години.
Няма личен педиатър, няма гинеколог, всичко е в ръцете на ГП-то и стигнеш ли до специалист значи вече си съвсем занемарен случай.
И като не маловажно болниците имат голяма печалба от паркингите към болниците, щеш не щеш само с кола можеш да се добереш, естествено само на паркинга я оставяш и плащаш яко. В нашата болница и за 10 мн. да имаш работа плащаш минимум 1 час. Всяко легло си има телевизор, но и там яко те изръсват. Единственото хубаво нещо  е, че в болницата  не плащаш на лекари и сестри за внимание и отношение, те просто ги няма,лекарите и сестрите. Това за държавното здравеопазване.
Да не говорим, че се хвърлят пари за ненужни неща, а това, което трябва не се прави.
На мен ми правиха операция на ръката, е с местна упойка, но ни кръв, никакви изледвания за поносимост на упойката не направиха, даже и кръвното ми не премериха.
Още много мога да пиша за ткашните безумия.
Мистик, това в първия пост за усмивката на акушерките го написах в смисъл, че заговори ли се за английското здравеопазване и първите думи на нашите мами англичанки са колко доволни са от раждането тук, как акушерката тук не викала както в България, а как мило им се усмихвала и с това се изчерпва сблъсъка им с болнци и лекари.

# 49
  • ENGLAND
Със сигурност има проблеми, стават грешки ( мога и такъв случай да разкажа), но къде ли го няма това.
Е това е мисленето на нашите доктори. Ама не искам аз или някой от семейството ми да сме тази грешка.

# 50
холандския модел почти изцяло се доближава до този в САЩ.

Според мен, съвсем не е така. Има доста разлики и много малко прилики в двете системи. Не бих ги сложила двата модела един до друг в никакъв случай.
В САЩ здравното осигуряване не е задължително. Има няколко коренно различни вида здравноосигурителни плана. Само един пример: има планове, според които за да видиш специалист ти трябва направление от личен лекар и планове, които ти позволяват дори да нямаш личен лекар и свободата да виждаш каквито си искаш специалисти, които са в мрежата на плана. Отделно има планове, подобни на вторите, които ще ти покрият дори част от разходите, ако посетиш специалист, който не е в мрежата.

# 51
За Холандия с две думи:
 До специалист можеш да се добереш само с препоръка на личния лекар. За да се добереш до личния лекар, рябва да се пребориш с асистентката му. Няма частни лекарски кабинети. Веднъж изпишат ли ти лекарство можеш  многократно да си го вземаш от аптеката.
 Peace

Наистина ли?

Всъщност всички джи пи-та / зъболекари/ акушерки са вид частници, защото притежават практиката си или имат дялове в нея.

Аз викам да идвате на север ( за холандките става въпрос). ......

Благодаря, но според моя мъж/определено го намирам за компетентен, там икономически е не особено добре. и не е само това.
Цитат
Слава Богу, аз съм здрава,
Благодари на когото искаш там, че ТИ си добре и на ТЕБ не се налага да се бориш със системата, а си СТРАНИЧЕН наблюдател
Цитат
......но член от семейството ми тук има непрекъсаното медицински проблеми ( както и други хора около мен, така че ми дава право да имам мнение по въпроса). През последните години съм преживяла с нея...

В смисъл ходеше с нея? звънеше на джипи то , седеше до нея в операционната, в стаята и, или просто ви информираха у дома по телефона за даденото събитие? Защото в семейството на мъжа ми все има някой с проблем, и аз знам за всичките им такива, но не съм ПРЯК участник.

Цитат
...след 2-3 часа е приета.
наистина ли? чудо! аз пък държа веднага да имам достъп до СПЕЦИАЛИСТ.

Цитат

За толкова години 2 пъти се наложи да я приеме друг лекар, защото нейинят беше във ваканция.

това тук е толкова редовна практика, че вече преди да ида на лекар се шегуваме с мъжа ми дали да не  хвърля едни карти таро, да видим кой ще ни се падне, и да изработим стратегия/единия си признавам, че е по-сговорчив/

Цитат
Преди 2 месеца имаше криза с дишането и веднага я приеха в болницата.

Ами то остана и у дома да я оставят!

Цитат
За раждане в болница ( сори, пак пример с най-близката ми приятелка): няма проблем.
Ами и аз нямах проблем Wink. Че и секцио ми направиха, планово при това. Строих ги в една редица, и колкото и да хъкаха и мрънкаха, направиха го. Айде няма да им връзвам кусур сега, че не ми махнаха серклажа след секциото, че анестезиолога ми постави антибиотик, към който съм алергична/а предишния ден бях на специална консултация с него именно за това!!! и на картона пишеше с голееееееееми букви за алергията/.

Цитат
Плаща допълнително таксата и дори го е уредила още с първия преглед ( тя е отракана сръбкиня, та може и на това да се дължи  Wink).

Мъжът ми е достатъчно отракан, особено  когато става дума за детето му, избра гинеколог, когото познава от детските си години, ама на ето....

Цитат
Другата ми приятелка имаше проблем с направлението за ин-витро ( да не споменаваме, че 3 пъти се поема от застраховката, а в други страни двойкиет пестят с години), но след като всичко мина сама си каза, че щеше да е друго, ако беше настоявала и подходила по друг начин.

Приятелки, приятелки, близки, стринки, лелки. Калинка, ти разказваш винаги СТРАНИЧНИ случаи!!! Аз  ако знаеш колко имам такива...Колега на мъжа ми/коскоджамити професор, да не си помислиш, че не е отракан или пази боже не знае езика, чист холандец Wink/ едва не го умориха. Лекуваха го цяла година за едно, а се оказа, че имал нужда от коронар бай пас.

На професора на мъжа ми /хептен холандец  Wink, и езика си знае човека/ жена му умря за 2 месеца , поради неправилно поставена диагноза. Лекуваха я у дома от жлъчка, а тя имала рак на панкреаса. Не че с този рак щеше дълго да живее/един от най-скоротечните е/, ама на...ето ти случаи с близки, познати, и стринки, етърви, каквото душа иска .

Цитат
.. но къде ли го няма това.
за съжаление ти дотолкова си се вкопчила в желанието да се асимилираш с местните и да се слееш с тях, че изобщо не желаеш да видиш отстрани нещата как стоят. говориш точно като тях. аз те разбирам, де. явно разочарованието то родинатa е твърде голямо и това те кара.

Цитат

Разбирам негативизма ( донякъде), но ще е хубаво  да споменете и за оздравяли хора, лекувани и т.н. ,защото така като се чете и все едно, че само Черна Медицинска Хроника е тук.

да, направиха ми /след 8 месеца чакане Wink/ перфектна пластична операция. И не платихме нито цент, а струваше над 30 000 евро. /отраканият ми мъж успя да я уреди да мине по мед причини, както виждаш и в южен холанд може да сме от Смотанчево, ама от покрайнините все пак Wink/

и последно , изнасям го отделно , ето ти акцента, сама си го казала:
Цитат
че щеше да е друго, ако беше настоявала

тук трябва да се настоява, моли, увещава, убеждава, едва ли не да му паднеш на колене , за да ти обърнат внимание. и всичко е с цел - пестене на пари!!! има ресурс, има техника, има възможност, но искат да ПЕСТЯТ!!! здравеопазването е скъпо удоволствие/егати и удоволствието, де/, но не искам да умра от това, че някой иска да си спести една кръвна картина, а аз да НАСТОЯВАМ и моля за такава. подчиненото положение ме поставя в унизителна ситуация и ме кара да се чувствам едва ли не виновна, че искам да съм здрава!

Последна редакция: нд, 24 яну 2010, 12:14 от Палмира

# 52
Звезди, моя контролен преглед след раждането се състоеше в разговор с акушерката. Даже и по корема не ме пипнаха.  Laughing Но тъй като нямах никакви проблеми не си го сложих при сърце.  Laughing
Според акушерките високата смърност в Холандия се дължи на факта, че тук може да прекъснеш бременността до 22 седмица вкл. В 20 седмица е феталната морфология и тогава се вижда дали бебето има увреждания и много жени правят аборт по медицински показания тогава и това влизало в бройката на мъртвородени, тъй като е след 14 г.с.
За раждането в болница-естествено,че всеки може да роди, но ако няма медицински показания се плаща 300 евро. Никой не може да те задължи да родиш вкъщи. Мястото на раждане се уточнава още при първото посещение при акушерката и може да се промени по всяко време. Въпроса е защо трябва да плащаш ако искаш да родиш на болница, след като плащаш застраховка. При раждането в болница ако не е по медицински показания присъства пак само акушерката. т.е. не получаваш нищо повече и не се различава по нищо от раждането вкъщи, само при нужда ще се отреагира много по-бързо.
Аз като цяло съм доволна от системата, но сигурно защото нямам здравословни проблеми. Наистина, докато ти обърнат внимание е доста сложно, но пък повярват ли веднъж, че наистина си болен, получаваш адекватна помощ, дори бих казала, че повечео от необходимото. Обаче имам чувстото, че смятат всички чужденци за хипохондрици.  hahaha
Картинка, на теб явно като пациент на болница ти се полага спиралата да ти се сложи и махне от гинеколог, а мен ме пращат при личния.  hahaha
Палмира, имам приятелка със същите здравословни проблени като творите и точно в болницата в Утрехт я убеждаваха, че е абсолютно здрава. Сега живее в Германия и там за месец и диагностицираха всички болести и успя да роди две дечица.

# 53
Абе, от тук стана ясно, че за да сме доволни трябва да сме отракани и да знаем езика.
Аз не съм отракана, но достатъчно асертивна, за да мога да си защитя интересите.
Езика, смея да твърдя добре го знам.

Аз също съм раждала в болница. Нямах проблем с това си желание.
После си платих и готово. Но бременност и раждане ми бяха безпроблемни.
Ако не бяха, не знам.

Но, според мен, самите холандци също са недоволни от здравезопазването си.
Чета разни холандски форуми и виждам доста остри реакции и критика.

# 54
Абе, от тук стана ясно, че за да сме доволни трябва да сме отракани и да знаем езика.
Аз не съм отракана, но достатъчно асертивна, за да мога да си защитя интересите.

да, според някои хора тук пишещи се оказва, че аз съм почти малоумна, не съм асертивна и не знам езика Wink . калинка, говоря достатъчно добре/макар и с грешки, признавам/ за да извъртя страхотен скандал , когато се касае за мен и децата ми.

# 55
  • Bristol
Не ми е ясно как ще се сравняваме с тези модели , когато да кажем холандското и английското са коренно различни ?
Сравняват ги, има си и официални статистики, кой модел по-добре се представя. На челно място са точно страните използващи немския модел, след тях са страните ползващи английския модел. Скоро не съм попадала на нови статистики, последната беше от преди 2-3 години, пусках линк към нея във форума. Дори линка, който пуснах сега, прави едно интересно сравнение, ако някой си е направил труда да го погледне, за съжаление е доста отдавна. Обаче там се вижда един от проблемите конкретно за Англия и обяснява дългото чакане за специалист, колко доктора се падат на 100 хил пациента. Ако в Германия на 100 хил се падат 336 в Англия са 160  Rolling Eyes

В Англия има частни застраховки, които обаче се отключват, ако личният ти лекар, който работи за здравната каса, прецени че имаш нужда от консултация със специалист. Отделно има частни клиники, в чиито схеми можеш да се включиш. И разбира се опцията отиваш и си плащаш на ръка, без да имаш застраховка, в частна клиника или болница. Но те нямат нищо общо с държавната организация на здравната система.

Хе,на нашите английски ГП-та минимума годишно е 80-85 000 паунда. През месец са на холидей и работят по 6 часа на ден.
От къде я имаш тази информация?! Най елементарният начин да бъде опровергана е отиваш в сайта на NHS jobs. Да, имат опция за парт тайм, но тогава не получават пълното заплащане за позицията и не могат да прогресират като специалисти, остават на едно ниво. Ако се целят да стигнат върха, няма почасова работа, на пълно работно време + дежурства, дневни, нощни, които се заплащат по-високо и от там и заплащането има скача много. Понякога вместо заплащане ги компенсират с отпуска. Обучение и опреснителни курсове често са част от работното им време. Дали са в отпуска или на поредното обучение, трудно може да се прецени, ако не ти споделят  newsm78

# 56
Темата за холандското здравеопазване май трябва да се премести към раздела за раждането вкъщи от съседния подфорум, че там през страница се цитира как в Холандия всички раждат вкъщи и им е много добре. Как така 300 евро за раждане в болница, нали плащате осигуровки? Ужас.

# 57
  • Там,където се събуждам щастлива.

1.Благодаря, но според моя мъж/определено го намирам за компетентен, там икономически е не особено добре. и не е само това.

2.В смисъл ходеше с нея? звънеше на джипи то , седеше до нея в операционната, в стаята и, или просто ви информираха у дома по телефона за даденото събитие? Защото в семейството на мъжа ми все има някой с проблем, и аз знам за всичките им такива, но не съм ПРЯК участник.

3.за съжаление ти дотолкова си се вкопчила в желанието да се асимилираш с местните и да се слееш с тях, че изобщо не желаеш да видиш отстрани нещата как стоят. говориш точно като тях. аз те разбирам, де. явно разочарованието то родинатa е твърде голямо и това те кара.

4.тук трябва да се настоява, моли, увещава, убеждава, едва ли не да му паднеш на колене , за да ти обърнат внимание. и всичко е с цел - пестене на пари!!! има ресурс, има техника, има възможност, но искат да ПЕСТЯТ!!! здравеопазването е скъпо удоволствие/егати и удоволствието, де/, но не искам да умра от това, че някой иска да си спести една кръвна картина, а аз да НАСТОЯВАМ и моля за такава. подчиненото положение ме поставя в унизителна ситуация и ме кара да се чувствам едва ли не виновна, че искам да съм здрава!

1. Е, то не може хем така, хем онака. Да дойде, да поживее, та тогава ще говорим.

2. Да, ходих с нея, звънях, бях до нея.

3. Нямам никакво желание да се асимилирам с местните. Интегриране е друго нещо. Просто няма как да не реагирам, защото ти изкарваш всичко черно тук, а не е така. Виждам, че се помага, че хора се дигат с инсулти, че има оздравели. Как да кажа: ама всичко е Черно, когато не е така. Виж, при теб чернотата е в много силна степен и разбирам и защо мненията са ти такива, но са много подвеждащи, защото НЕ ВСИЧКО и ПРИ ВСИЧКИ е така. Нямам разочарование от родината, а се чувствам притисната до стената, защото роднините ми цял живот са работили и когато стане въпрос за здраве, са загубени, ако няма кой да помогне финансово. Защо си затваряш очите за този огромен проблем? Ти имаш пари и ти правят, каквото искаш, а има хора, които умират в България, защото нямат пари за лекарства и прегледи. Айде кажете, че не е така.

4. Ти си интелигентна жена и със сигурност знаеш, че всичко е икономически обвързано. Това не е здравеопазването от нашето минало: всеки лекар си изписва / предписва/ прави, каквото си иска. Има застрахователни компании / каси, които определят играта. Толкова може да се похарчи, толкова трябва да се спести. И, за да оцелее един доктор, се налага да се съобразява с това. И в България е така вече ( с държавните ), а когато заплатите на частните лекари станат, като европейските, ще се дигнат и таксите и много малко хора ще могат да си позволяват да ходят. Сега е евтино и затова всеки тича на частен лекар.

Палмира,
стига говори глупости за теб и децата ти....

Doret,
Там, където има човешка ръка, има грешки. Независимо дали става дума за здраве, образование, техника, транспорт и какво ли още не. За съжаление, винаги е било и ще бъде така. Да, ужасно е, когато става дума за медицина, но е също ужасно, когато умират хора в мини, катастрофи и т.н. по вина на човешка грешка.

# 58
калинка, уморих се, признавам си да споря с теб  Wink . все едно с джи пи то водих поредната битка Twisted Evil.

аз глупости не говоря, ама щом си рекла, така да е. съгласна съм с теб, каквото кажеш, това. да, тук е раят. прекрасен климат, здравословен, лекарите едни мили, любезни, размазват се само като те видят, хората дружелюбни, абе, какво говоря, аз толкова да търся  хармонията, то на една крачка от мен цялата  Wink .

живей си в идеализираната холандия, и дано не ти се налага никога да  почувстваш , ама ти, не някой около теб , нужда от нещо тук.

пак ти казвам/то и горе го написах, ама нали чукча писател, не читател  Wink /, не мога да мисля за целия свят. не съм майка тереза. нямам такъв психически  потенциал. не мога да понеса болката и страданията на всички. нито мога да финансирам и помогна на всички.

но пък и смятам, че имам право да искам да ми се обърне навреме внимание на дадена клиника и/или симптоматика, за да не се задълбава. лечението е по-скъпо от профилактиката.

айде, аз бях до тук.

пия си розовите хапчета и отивам да енджойвам на снега навън.

# 59
  • ENGLAND
Мери, заповядай От тук ми е информацията. Medical practitioners  -   78,366 средна заплата. И като направим сметка с добавките ще излезе и повече от това дето съм го писала. И хич не ме интересува къде се целят, кой им спестява пари, дали ходят на курс в работно време, вероятно и безплатен. Искам адекватна медицинска помощ "като на бял човек в бяла страна". Нали все за това се говори в България, в белите страни било супер.
Не искам да ме лекува компютъра,
не искам ГП-то да ми казва много четеш в Интернет,
не искам като ходя в болница всеки път да треперя какво ще ме хване,
не искам да съм спешен случай и да чакам 2 седмици за специалист,
не искам детето ми да получава два пъти една и съща ваксина,
щото сестрата забравила да я нанесе на компютъра,
не искам за всяко  нещо  поотделно да си буквам часове,
не искам да чакам 3 месеца за специалист, че понякога и 3 дни са фатални,
не искам на вратата на ГП-то ми да пише, че имам само 10 минути и не мога за повече от 3 неща да питам,
не искам да съм поредната грешка на тукашното здравеопазване, живее ми се.
Мога още много не искам да пиша, но кел файда. Те самите англичани си го признават, че имат едно от най-лошите здравеопазвания в Европа. Дано подобрят българското здравеопазване, че засега само там ми е спасението, и в по-евтините самолетни билети.

Общи условия

Активация на акаунт