СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 56 277
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 435

Да, знам за кварталните дежурства - но те са само опит (за сега все така успешен) за замазване на очи... Нали общината поддържа детски градини изобщо по две основни причини 1 - да могат родителите да ходят на работа и 2 - да дават добро възпитание и отглеждане на децата. А излиза, че организацията на летния период в градините дава предимство на собствените им удобства (да си ползват служителите им отпуските едновременно). Все едно енергото да затвори аварийната си служба за да си ползват всички едновременно отпуските, без да се съобразяват със смисъла на тази служба.
                 Точка 1 и 2 - ра от поста ти вземи да напишеш до общината и да им разясниш ЗАЩО поддържат ДЗ.Удобството не е за персонала , а за икономия на общината в летния период от перо "ДЗ и издръжката им".ЩО не се замислите как така въведоха заявка за посещение през летния сезон? Ами да могат да получат инфо колко са желаещите и като някой реши през заявения период да си смени отпуска да си плати за удоволствието,че е направил заявка.В същото време ,ако реши да отиде в незаявен период няма да стане защото няма място в дежурната група.Това да не би да са го измислили градините!?

Извинявай - аз нещо не разбирам къде според теб е проблема да го има това положение - в градините или в общината или другаде? След като зад градините стои общината, според мен положението е такова, защото така е определено и защитавано от общината, в крайна сметка. А родителите под натиска на това положение са принуждавани и притискани да търсят други начини за гледане на децата си през лятото. Не мисля, че от тези заявки се разбира колко са Желаещите за сборна група, а се разбира колко от храта са наистина в безизходица и нямат друга алтернатива различна от сборната група. Че, кой родител с Желание би поискал детето му да кара в сборна група с нови непознати госпожи и деца, където целодневно единствено се следи за децата да са нахранени по графика и да нямат никакви целенасочено организирани занимания? Вчера при записването на сина ми в ОДЗто директорката точно така се аргументира за края на заниманията към 15 юли - за да можели всички от персонала да си ползвали отпуските лятото, "за да не се мотаят после през учебната година".  Колкото до идеята че с летните ваканции градините правели икономии - така е, но до колко това е оправдано като уважителна причина? Ми, могат икономии да си правят и по всяко друго време на учебната година - за работещия родител е все едно, защото във всеки случай на него ще му се налага да отсъства от работа за да си гледа детето. Излиза, че хем градините ги има за да са в услуга на родителите, хем решават да си правят икономии на техния гръб - що за принципи?! Shocked

# 436
Ника, много ти благодаря за пояснението   bouquet
Дано наистина имаме шанс.
Всъщност желая късметна всички чакащи и надяващи се - дано е възможно Hug Peace

# 437
Lennyh  , не се шашкай..АКО има свободни места за вашия набор в ОДЗ в околността, имате шанс да влезе детенце.. Hug  -въпреки,че за вашия набор,тази година местата се очаква да са най-малко...Стискам ви палци..

Момичета, ще има ли  промени в регламента и..кога ще се знае това?

# 438
  • София
Щурчо, ето какво е инфото от Мама Сання.

...Относно промяната в регламента - инфото беше в предишната тема, някой беше гледал интервю с Фъндъкова. А въобще този въпрос ще бъде ли поставен да днешната среща?

Твърдението е, че няма да има промени в правилата, нямало време, ако искат да спазят графика, изм. и доп. се правят от СОС. Предложения за промени обаче има, нямам идея как ще решат да процедират.

# 439

Да, знам за кварталните дежурства - но те са само опит (за сега все така успешен) за замазване на очи... Нали общината поддържа детски градини изобщо по две основни причини 1 - да могат родителите да ходят на работа и 2 - да дават добро възпитание и отглеждане на децата. А излиза, че организацията на летния период в градините дава предимство на собствените им удобства (да си ползват служителите им отпуските едновременно). Все едно енергото да затвори аварийната си служба за да си ползват всички едновременно отпуските, без да се съобразяват със смисъла на тази служба.
                 Точка 1 и 2 - ра от поста ти вземи да напишеш до общината и да им разясниш ЗАЩО поддържат ДЗ.Удобството не е за персонала , а за икономия на общината в летния период от перо "ДЗ и издръжката им".ЩО не се замислите как така въведоха заявка за посещение през летния сезон? Ами да могат да получат инфо колко са желаещите и като някой реши през заявения период да си смени отпуска да си плати за удоволствието,че е направил заявка.В същото време ,ако реши да отиде в незаявен период няма да стане защото няма място в дежурната група.Това да не би да са го измислили градините!?

Извинявай - аз нещо не разбирам къде според теб е проблема да го има това положение - в градините или в общината или другаде? След като зад градините стои общината, според мен положението е такова, защото така е определено и защитавано от общината, в крайна сметка. А родителите под натиска на това положение са принуждавани и притискани да търсят други начини за гледане на децата си през лятото. Не мисля, че от тези заявки се разбира колко са Желаещите за сборна група, а се разбира колко от храта са наистина в безизходица и нямат друга алтернатива различна от сборната група. Че, кой родител с Желание би поискал детето му да кара в сборна група с нови непознати госпожи и деца, където целодневно единствено се следи за децата да са нахранени по графика и да нямат никакви целенасочено организирани занимания? Вчера при записването на сина ми в ОДЗто директорката точно така се аргументира за края на заниманията към 15 юли - за да можели всички от персонала да си ползвали отпуските лятото, "за да не се мотаят после през учебната година".  Колкото до идеята че с летните ваканции градините правели икономии - така е, но до колко това е оправдано като уважителна причина? Ми, могат икономии да си правят и по всяко друго време на учебната година - за работещия родител е все едно, защото във всеки случай на него ще му се налага да отсъства от работа за да си гледа детето. Излиза, че хем градините ги има за да са в услуга на родителите, хем решават да си правят икономии на техния гръб - що за принципи?! Shocked
Здравейте и аз да се включа  Simple Smile
Кръстницата ми живее в Равда и там нито едно детско заведение не почива през лятото. Всички градини работят целогодишно. Да не би там да работят роботи и те са хора, и имат отпуски, но не натоварват родителите с тях. Така е решила общината, защото представете си да затворят лятото...по време на сезон. Може в София лятото да не е сезон, но ние тук също работим, но софииските общинари са научени на дъъълги почивки през лятото. Това се отразява и на решенията им.

# 440
  • СОФИЯ
Сдружение „Настоящи и бъдещи майки" (СНБМ): ОГРАНИЧЕНИЕТО ОЩЕТЯВА И ДЕТЕТО
Невъзможността фактически съжителстващият с майката баща да се ползва от правото на парично обезщетение за гледане на болно дете до 18-годишна възраст е неоправдано ограничаване на правата. С това е накърнена грижата, насочена към детето. Не следва да съществуват ограничения, свързани с грижата за детето, и децата да бъдат разделяни според това, дали са родени от двойка в брак, или в съпружеско съжителство.

СНБМ счита, че е необходимо изменение и допълнение на разпоредбите на чл. 45, ал. 4 КСО и §1, т. 2 от Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, като терминът „съпруг/съпруга" бъде заменен с „майка/баща".

Практиката показва и че въпросните ограничителни разпоредби не се прилагат буквално. Има случаи, в които на бащата се изплаща въпросното обезщетение. Тълкуванията на държавните институции по въпроса също са противоречиви. Например в писмо № 94-Ц-8 от 05.03.2001 г. относно паричното обезщетение за гледане на болен член от семейството от НОИ твърдят, че „за членове на семейството се считат съпругът, съпругата, техните възходящи и низходящи по права линия". В същото писмо се казва и че „Право на парично обезщетение за гледане на болно дете имат майката, бащата, както и бабите.

За отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст Кодексът на труда не използва ограничението „съпруг". От 01.01.2009 г. е в сила разпоредбата на чл. 163, ал. 7, според която „Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете..."

Чрез вашата медия се обръщаме към отговорните институции с призив за промени в действащата нормативна уредба, съобразени с правото на ЕС, които да дадат възможност на фактически съжителстващият с майката баща да се ползва от правото на парично обезщетение за гледане на болно дете.

Няма общо с проблимите в ДЗ, но е значимо
Сори /към модераторите/

# 441
Lennyh  , не се шашкай..АКО има свободни места за вашия набор в ОДЗ в околността, имате шанс да влезе детенце.. Hug  -въпреки,че за вашия набор,тази година местата се очаква да са най-малко...Стискам ви палци..

Има излязло класиране но набор 2009 изобщо не се споменатам  newsm78, всички места са за набор 2008. Дали ще има на следващото класиране или не?

# 442
Да не ви изпусна, че и тази година кандидатясленска треска ме е затресла.... ooooh!

# 443

Има излязло класиране но набор 2009 изобщо не се споменатам  newsm78, всички места са за набор 2008. Дали ще има на следващото класиране или не?

И аз да питам за същото.

# 444
  • СОФИЯ

Peace Споделям мнението на сисислава. Не може липсата на средства да е аргумент. При това Фандъкова преди доста време беше заявила, че ДЗтата ще работят през лятото.

# 445
  • София
Lennyh  , не се шашкай..АКО има свободни места за вашия набор в ОДЗ в околността, имате шанс да влезе детенце.. Hug  -въпреки,че за вашия набор,тази година местата се очаква да са най-малко...Стискам ви палци..

Момичета, ще има ли  промени в регламента и..кога ще се знае това?

Има излязло класиране но набор 2009 изобщо не се споменатам  newsm78, всички места са за набор 2008. Дали ще има на следващото класиране или не?
Първото класиране за набор 2009 ще е на 24.04., дотогава не може да се класирате - тези класирания в момента са текущи за вече съществуващи групи, не от новата кампания.
На 01.03. ще обявят свободните места за всички набори, вкл. 2009.

# 446

Peace Споделям мнението на сисислава. Не може липсата на средства да е аргумент. При това Фандъкова преди доста време беше заявила, че ДЗтата ще работят през лятото.
                  Вие ме развеселихте! Laughing Г-жа Фандъкова била казала  Laughing ами то толкова много неща се казват,а не се изпълняват,че е излишно да се говори по въпроса.
                   Защо не попитахте общинарите като вдигнаха таксите ЗАЩО  не вдигнаха и издръжката на дете в ДЗ?Защо уклада на ден отново е 2 лв и то в най-добрия случай.Защо официално е записано,че ограничават посещението на детето ви през лятото?Защото нямате ли заявка няма да ви приемат,а ако имате такава и отсъствате ще си платите за удоволствието.С въведените 30 дена по домашни причини отново ограничават правата ви .Сега пак ще има същите отсъствия само,че ще се плаща за това.И има много хора ,за които това изобщо не е проблем - вадят си таксата и пак ще си пазят местата за ДГ.И не можете да претендирате по простата причина ,че официално си плащат.Не можеш да изгониш някой след като той съвестно си плаща.Е,бихте ли ми обяснили КАКВА точно е ползата от въведените нови правила,че аз нещо не разбрах! Mr. Green Единственият резултат е ,че в общината ще има повече постъпления,но НИКЪДЕ не е уточнено или записано за какво ще се ползват допълнителните приходи.До колкото съм в час средствата в общинския бюджет се разходват по решение на ОС т.с. могат да си ги харчат за каквото искат.
                  Така,че не бързайте да хвърляте вината върху персонала в ДЗ.Те нямат вина,че до момента няма преведена и една стотинка за консумативи и че на повечето ДЗ не са платени сметки за ток и т.н.И нямат никаква вина,че в "делегираните" им бюджети средства не са превеждани и скоро няма да бъдат преведени.Защо не попитахте и как са изпълнени задълженията на общината за издръжка на децата за миналата година.Нали бюджетите са делегирани ?Защо друг се разпореди с тях , а не самите ДЗ.Спирам,че хем стана ферман,хем се ядосвам за тоя дето духа по горите!
                  Пропуснах да попитам: След като липсата на средства не може да бъде аргумент колко от вас ще работят на доброволни начала и без необходимите условия? Съжалявам ,но без средства и в къщи не става!Като нямате средства споделете КАК точно изпълнявате изисквания за здравословно хранене или как осигурявате семейството си с всичко останало? Защото аз си спомням как навремето М.Велчев на въпроса "как ще се справи за един месец с минимална цзаплата" отговори ,ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ.А беше финансов министър , което ме навежда на мисълта,че е достатъчно грамотен в сметките! Mr. Green

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 13:38 от Didia

# 447
  • София

Класиранията все още са текущи.
2009 за тази година НЕ кандидатства (т.е. за миналата "кампания").

# 448
  • София
...

Joy Ти нали не очакваш сериозно Фандъковата да помни кога на кого какво е обещавала?
Я разгледай последните й изказвания, съхранени в архива ни, по повод ЕСПА... ама сега, на нова длъжност, за съществуването на този казус тя изобщо не е информирана!...

# 449
Бих искала да разбера къде греша.

В сайта на ИСОДГ в информацията за "Увеличение на свободни места за следващото класиране на 30.01.2010 г." не е отбелязано нито едно свободно място за набор 2007г.

По-нагоре в "30.01.10 КЛАСИРАНЕТО Е ИЗВЪРШЕНО" са отбелязани 19 класирания за  набор 2007.

И така много родители са изпуснали шанса да се възползват от тези 19 свободни места. Същото се наблюдава и в една от опашките, където сме ние. Извършено е класиране, което не е обявено в сайта.

Общи условия

Активация на акаунт