СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 56 384
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 465

Peace Споделям мнението на сисислава. Не може липсата на средства да е аргумент. При това Фандъкова преди доста време беше заявила, че ДЗтата ще работят през лятото.
                  Вие ме развеселихте! Laughing Г-жа Фандъкова била казала  Laughing ами то толкова много неща се казват,а не се изпълняват,че е излишно да се говори по въпроса.
                   Защо не попитахте общинарите като вдигнаха таксите ЗАЩО  не вдигнаха и издръжката на дете в ДЗ?Защо уклада на ден отново е 2 лв и то в най-добрия случай.Защо официално е записано,че ограничават посещението на детето ви през лятото?Защото нямате ли заявка няма да ви приемат,а ако имате такава и отсъствате ще си платите за удоволствието.С въведените 30 дена по домашни причини отново ограничават правата ви .Сега пак ще има същите отсъствия само,че ще се плаща за това.И има много хора ,за които това изобщо не е проблем - вадят си таксата и пак ще си пазят местата за ДГ.И не можете да претендирате по простата причина ,че официално си плащат.Не можеш да изгониш някой след като той съвестно си плаща.Е,бихте ли ми обяснили КАКВА точно е ползата от въведените нови правила,че аз нещо не разбрах! Mr. Green Единственият резултат е ,че в общината ще има повече постъпления,но НИКЪДЕ не е уточнено или записано за какво ще се ползват допълнителните приходи.До колкото съм в час средствата в общинския бюджет се разходват по решение на ОС т.с. могат да си ги харчат за каквото искат.
                  Така,че не бързайте да хвърляте вината върху персонала в ДЗ.Те нямат вина,че до момента няма преведена и една стотинка за консумативи и че на повечето ДЗ не са платени сметки за ток и т.н.И нямат никаква вина,че в "делегираните" им бюджети средства не са превеждани и скоро няма да бъдат преведени.Защо не попитахте и как са изпълнени задълженията на общината за издръжка на децата за миналата година.Нали бюджетите са делегирани ?Защо друг се разпореди с тях , а не самите ДЗ.Спирам,че хем стана ферман,хем се ядосвам за тоя дето духа по горите!
                  Пропуснах да попитам: След като липсата на средства не може да бъде аргумент колко от вас ще работят на доброволни начала и без необходимите условия? Съжалявам ,но без средства и в къщи не става!Като нямате средства споделете КАК точно изпълнявате изисквания за здравословно хранене или как осигурявате семейството си с всичко останало? Защото аз си спомням как навремето М.Велчев на въпроса "как ще се справи за един месец с минимална цзаплата" отговори ,ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ.А беше финансов министър , което ме навежда на мисълта,че е достатъчно грамотен в сметките! Mr. Green

Според мен целият ти постинг съдържа проблеми и недоволство за отнасяне към общината, а не към родителите...

# 466
  • София
Здравейте...заболя ме глава  Tired-наистина адска мъка е да влезне човек в час с цялата система, опитах се да прочета доста от темите ..но пак нищо не ми е ясно.,..моля някой да ми обясни Praynig
Синът ми е набор 2008 г. ..засега за градини видях че не мога да го запиша...но:
-на първо и второ желание имаме номера 090522-ІІІІІІІІ еди какви си...и двете яслени групи са със по 10 места.съответно на първо желание сме с 8.2 т., на второ 7.2 ..На първо желание сме 16-ти в списъка....изобщо не мога да разбера имаме ли шансове въобще за есента..... тук в Подуяне откриха в 69 ОДЗ Жар птица където местата са доста повече..28 доколкото виждам..
Това че кандидатствам от миналата година дава ли ми предимство пред тези, които са записали децата тази година?
Дали да преместя първо желание в Жар Птица тъй като е по-голяма група?  и реално шансовете дали са по-голями...
Голями притеснения...Благодаря предвалително за отговорите! Confused

За новата учебна година местата ще бъдат обявени на 01.03. Първото класиране за новата уч. година ще бъде на 24.04.
Тези места, които виждаш в момента са за вече съществуващи групи /текущо класиране/ и аз за набор 2008 не виждам да има свободни места в тази градина - Жар птица. Все пак ако искаш да кандидатстваш там на първо желание си следи местата всяка седмица, могат и да обявят нещо за текущата уч. година.
Това, че чакате от миналата година няма да има никакво значение за новата учебна година - всичко ще бъде нулирано и ще ви се даде равен старт на целия набор.
Това, че детето ти е 16-то поред също няма значение - децата са наредени по азбучен ред в групата с еднакъв брой точки.

# 467
Кикимора, няма как да се обяви два пъти като "Увеличено свободно място" въпросното място, просто защото няма да е вярно!
Обявени са веднъж две увеличени места, по някаква причина едното не е заето и си остава като място за текущо класиране. Няма логика да бъда обявявано за ново-увеличено свободно място и не е редно, разбира се, защото би било чиста лъжа.

А родителите трябва да гледат И в интересуващите ги градини също, не само в новините за увеличени свободни места, пропуска си е техен. В края на краищата става въпрос да се преметнат по 4-5 странички на седмица, не виждам някой да е "лишил" родител от такава възможност.

Да, това е едно взможно обяснение, но не смятам, че отново родителите са виновни. Все има вратички и подробности, които ощетяват едни, за сметка на други.
Ето, аз до сега смятах, че независимо по какви причини /незаемане на място, отказ и др/ следва съответното свободно място да се обяви ясно в началната страница на сайта на ИСДОГ. Със сигурност така смятат и повечето родители.

# 468
Бих искала да разбера къде греша.

В сайта на ИСОДГ в информацията за "Увеличение на свободни места за следващото класиране на 30.01.2010 г." не е отбелязано нито едно свободно място за набор 2007г.

По-нагоре в "30.01.10 КЛАСИРАНЕТО Е ИЗВЪРШЕНО" са отбелязани 19 класирания за  набор 2007.

И така много родители са изпуснали шанса да се възползват от тези 19 свободни места. Същото се наблюдава и в една от опашките, където сме ние. Извършено е класиране, което не е обявено в сайта.
Още един коннкретен пример за РАЗЛИКАТА между Увеличение на свободните места  и Налични свободни места: за 23.012010 е дадена класация за 10 места набор 2007, които са обявени като увеличение предната седмица. От тези 10 деца се записват 5. Остават 5 свободни, които към следващото класиране (на 30.1.2010) се считат не за Увеличение, а за Налични. И така в новото класиране (на 30.01.2010) излизат 5 нови имена (за които се чудиш че не са дадени в списъка с последните увеличения преди класирането на 30.01.2010.) Примерът е от 80-то ОДЗ.

# 469
  • София
Здравейте...заболя ме глава  Tired-наистина адска мъка е да влезне човек в час с цялата система, опитах се да прочета доста от темите ..но пак нищо не ми е ясно.,..моля някой да ми обясни Praynig
Синът ми е набор 2008 г. ..засега за градини видях че не мога да го запиша...но:
-на първо и второ желание имаме номера 090522-ІІІІІІІІ еди какви си...и двете яслени групи са със по 10 места.съответно на първо желание сме с 8.2 т., на второ 7.2 ..На първо желание сме 16-ти в списъка....изобщо не мога да разбера имаме ли шансове въобще за есента..... тук в Подуяне откриха в 69 ОДЗ Жар птица където местата са доста повече..28 доколкото виждам..
Това че кандидатствам от миналата година дава ли ми предимство пред тези, които са записали децата тази година?
Дали да преместя първо желание в Жар Птица тъй като е по-голяма група?  и реално шансовете дали са по-голями...

За новата учебна година местата ще бъдат обявени на 01.03. Първото класиране за новата уч. година ще бъде на 24.04.
Тези места, които виждаш в момента са за вече съществуващи групи /текущо класиране/ и аз за набор 2008 не виждам да има свободни места в тази градина - Жар птица. Все пак ако искаш да кандидатстваш там на първо желание си следи местата всяка седмица, могат и да обявят нещо за текущата уч. година.
Това, че чакате от миналата година няма да има никакво значение за новата учебна година - всичко ще бъде нулирано и ще ви се даде равен старт на целия набор.
Това, че детето ти е 16-то поред също няма значение - децата са наредени по азбучен ред в групата с еднакъв брой точки.

Дефакто след 01.03 аз ще мога да си пренаредя списъка както преценя в такъв случай...така ли да разбирам?

# 470

Дефакто след 01.03 аз ще мога да си пренаредя списъка както преценя в такъв случай...така ли да разбирам?
Да - ще можеш да си пренаредиш списъка по реда  на желанията си. Но! Преди това ще имаш възможност  (и е добре да направиш!) да си провериш наново профила с точките на детето, защото може и да има някаква промяна! Надявам се това да бъде надлежно оповестено за всички регистрирани в системата!

# 471
  • София
Да, това е едно взможно обяснение, но не смятам, че отново родителите са виновни. Все има вратички и подробности, които ощетяват едни, за сметка на други.
Ето, аз до сега смятах, че независимо по какви причини /незаемане на място, отказ и др/ следва съответното свободно място да се обяви ясно в началната страница на сайта на ИСДОГ. Със сигурност така смятат и повечето родители.

Ами това място го е имало ясно обявено на началната страница на сайта - от падащото меню по набори - секцията Свободни места, там са обявени наличните свободни места за текущите класирания.
Също така съвсем ясно си е било обявено на страницата на градината.
Ако някой се чувства ощетен, то си е само по негова вина. Наистина не знам колко по-сдъвкана информация трябва да получават родителите - телефонни обаждания ли, покани ли...
Не се заяждам, но който се интересува от местата в даден район е длъжен да ги провери, а не да пищи, че е ощетен, пък инфото да е обявено поне на две места.

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 18:56 от Ника

# 472

Извинявам се за прямотата, но Дидиа, обърканите ти постове понякога отдавам на тежка критическа и се надявам да отмине  Laughing. Не се сърди за тази откровеност  Peace
 Как си изсмука от пръстите това, че някой хвърля вина на персонала?
6.Т.нар. "Летни отпуски" не са регламентирани никъде!
                   Съжалявам,мама Саня, но до сега съм се заблуждавала,че си възпитан и толерантен човек.Не съм допускала,че можеш да слезеш на такова махленско ниво!Ако четеш внимателно трябва да си забелязала "от къде съм си изсмукала" информацията за обвиненията и грубостите спрямо персонала.Отпуските може и да не са регламентирани ,но никой не ти ги дава през учебната година.Кадри липсват и се налага да работим по две смени когато някой отсъства.Вероятно имаме право и на законна почивка.
                    При това ще ти кажа,че упражненията ти в езикова еквилибристика ги познавам много добре и ако внимателно се прочетат полза голяма от тях няма.Факт е,че след като използваш обиди явно аргументите ти куцат! Laughing

# 473
Замисляйки се над късмета сина ми да се класира преди седмица за ясла, си давам метка, че това се дължи на СЛУЧАЙНОТО ми влизане в сайта на системата точно в деня, когато бяха обявили Увеличение за ОДЗ, в което кандидатствахме, но беше 4-то поред желание. Там бяхме много по-назад в чакащите, но след като разбрах за новите места в това ОДЗ, веднага избрах това ОДЗ за Първо желание. В района с близките ОДЗта по списъците с чакащите определено имаше доста деца с по-висок бал от нашия, но изглежда факта, че не са знаели за увеличението в конкретното ОДЗ, не са и пренаредили желанията си както направих аз (не че всички биха се възползвали - все някой не би го устройвал този вариант). Все пак факт е, че до класацията нямаше промени в списъка с чакащите за въпросното ОДЗ (само сина ми се беше намърдал сред печелившите и от още в деня на новината с пуснатите свободни места).
Отдалече тръгнах, а всъщност идеята ми е, да предложим системата да изпраща известия по е-майла на всички регистрирани, които кандидатстват за конкретно детско заведение, ако за това заведение има текущо налични свободни места (без значение от увеличение или от освобождаване) към следващото класиране. Смятам, че така повечето родители ще могат да се възползват от шанса си, а не да съжаляват, че са го пропуснали поради нередовна проверка за новини в сайта. Разбира се, под всички регистрирани разбирам всички които са дали съгласието си за такива известия.

# 474
  • София
Аз като заинтересувана детето ми да посещава ДГ ще продължавам да разчитам на себе си.  Laughing Предпочитам да проверя интересуващите ме градини за свободни места, работа точно за 5 минути, не да чакам мейл.
Ами ако не си проверя пощата навреме кой ще е виновен? Ами родителите, които нямат нет и влизат веднъж седмично да проверяват за свободни места?

# 475
  • СОФИЯ

Извинявам се за прямотата, но Дидиа, обърканите ти постове понякога отдавам на тежка критическа и се надявам да отмине  Laughing. Не се сърди за тази откровеност  Peace
 Как си изсмука от пръстите това, че някой хвърля вина на персонала?
6.Т.нар. "Летни отпуски" не са регламентирани никъде!
                   Съжалявам,мама Саня, но до сега съм се заблуждавала,че си възпитан и толерантен човек.Не съм допускала,че можеш да слезеш на такова махленско ниво!Ако четеш внимателно трябва да си забелязала "от къде съм си изсмукала" информацията за обвиненията и грубостите спрямо персонала.Отпуските може и да не са регламентирани ,но никой не ти ги дава през учебната година.Кадри липсват и се налага да работим по две смени когато някой отсъства.Вероятно имаме право и на законна почивка.
                    При това ще ти кажа,че упражненията ти в езикова еквилибристика ги познавам много добре и ако внимателно се прочетат полза голяма от тях няма.Факт е,че след като използваш обиди явно аргументите ти куцат! Laughing
Дидиа, ще игнорирам поста ти, защото не искам темата отново да се отклонява в никому ненужна посока. Убедена съм, че не съм единствената, която е установила, че изказванията ти са прекалено емоционални и в много случаи изключително неточни. Ако действително искаш да зададеш горните си въпроси на общинарите спокойно може да го направиш и лично. Заседанията на комисиите на СОС са обществено достъпни, в т.ч. тези по образование и финансовата. Графикът на заседанията го има в сайта на СОС, а в СО ще те пуснат на заседанието с/у лична карта.
Искрено се надявам тази полемика да не продължава, защото ако от СНБМ спрем да пишем в темата мамите ще загубят доста информация.

# 476
Аз като заинтересувана детето ми да посещава ДГ ще продължавам да разчитам на себе си.  Laughing Предпочитам да проверя интересуващите ме градини за свободни места, работа точно за 5 минути, не да чакам мейл.
Ами ако не си проверя пощата навреме кой ще е виновен? Ами родителите, които нямат нет и влизат веднъж седмично да проверяват за свободни места?

И никой не ти отнема правото и желанието да си следиш колкото често искаш системата, дори за градини за които до даден момент не си се и замисляла.
Предложението ми предполага, че идеята може да се осъществи с минимални средства - да се прави автоматично! Все пак, смятам, че едно такова автоматизирано известяване ще спеси на родителите ангажимента постояно да мислят кога за последно са влизали в системата и дали не са пропуснали нещо важно (особено свободни места за градини, в които кандидатстват). Струва ми се, че разхода за реализирането на идеята ще надхвърли "ен"-кратно разхода на време и ангажимент от хиляди родители.
...
Миналото лято постоянно получавах известия с текта "На настоящия етап не сте класирани". Е, ако не го знам, очевидно нищо не губя... И след няколко поредни такива е-майла се сетиха, че са излишни и спряха да ги пускат. Обаче защо да се спират известията за новини, които определено са в полза на успеха?

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 19:25 от sisislava

# 477
  • София
благодаря на всички за разясненията относно обявените места в "увеличение..", аз изхождах от мисълта, че по принцип местата са запълнени и ако някъде се освободи то попада в "увеличениет-то" и веднага, още на следващото класиране се запълва. Но не се бях сетила, че може по някакви причини детето да не се запише или да не му признаят точки и т.н...явно изхождам от собствената си "хава" - че в момента, в който ми вземат детето то автоматочески търгва, не кандидатствам ей така, за да ме има в списъка  Whistling
иначе и аз си следя всеки петък вечер няколко градини, ако, живот и здраве, вземе че тръгне малката на ясла много ще ми липсва това ровене  вкг.софия  Mr. Green

# 478
  • София
Момичета веднъж да не съм съгласна с Вас.Не се сърдете, но мисля че всеки заинтересован ще си направи труда да отвори секция "Свободи места" и да си направи справка за възможностите към момента.Абсурдно е да се мисля, че на всички родители по райони ще се пращат мейли за свободните места.А и това в момента е идеално явно не сте влизали в системата преди декември месец, когато се виждаха само свободните места без текущо незаписаните и ако в петак имаше обявени 2 места в събота се класирваха по 12  деца, защото не се виждаха именно тези места, на които децата от педходното класиране не са били записани.
Дидиа абсолютно подкрепям мама Саня..Не е логично да се мисли, че само Вие работите и само Вие поемате допълнителни смени.Ела да видиш в частните фирми как се работи денонощно и съм почти сигурна, че на всеки частно зает е имал и по 24 часов работен ден.А за почивката всеки има права на такава, но не наведнъж всички служители.

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 19:50 от aria_82

# 479
  • София
Ария    Peace
Плюс това, Сисилава, аз не мисля, че мейлите могат да се пращат напълно автоматично, ще трябва да има човек, който да го преви. За да не се дискриминират родителите без нет пък ще трябва да бъдат търсени и намирани по телефона. Защо да го плащам пък това?

Общи условия

Активация на акаунт