СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 58 121
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 630
Добре,де,според вас нормална практика ли е директор на чиста ясла да приеме дете,което е навършило две години -конкретно за тази година-2007набор. За кога ще го взима ? То още малко и ще навърши 3 (зависи кой месец е родено,разбира се) .

Нормално е, стига да има свободно място за това дете ( в групата с неговия набор, общо казано))

В яслите групите не са по набори  Peace Има лимит само за бебешорите. Не може да са много в една група, защото изискват много грижи. Не е проблем да се приемат много деца над две години защото са по-самостоятелни.

Ели Х, твоите познати са по-скоро изключение от правилото. Наистина има и такива случаи, но сигурно 95% от децата, които тръгват на 2.5 г. на ясла го правят за едната точка  Confused

# 631
Родители масово кандидатстват и записват децата си на ясли, само за да вземат въпросната 1 точка, без реално да имат необходимост, като по този начин от услугата на яслата се лишават много наистина нуждаещи се родители и деца.

Трябваше поне нормален срок да се въведе за посещаване на ясла - в яслата до нас този и следващия месец ще приемат един куп деца набор 2007  ooooh! Абсолютна щуротия. Всичките се записват само за да ползват едната точка. Ами нека срока е поне една година. Така родителите, които наистина искат да пуснат децата си от 1.5 и 2 години на ясла и да се върнат на работа сега чакат ред, за да може набор 2007 да пребивава в яслата няколко месеца и да имат 1т.  ooooh!

да има логика за 1 година , но не и да се маха критерия , щом детето ми няма шансове за ОДЗ , а за чиста ясла защо да не се възползва от точката както ще се възползва дете прието в ОДЗ продължавайки напред ж ДГ  , но има логика срока де е 1 година , а не 6 м . , ( майчинството свършва на 2 г. и майката се връща на работа давайки детето си на чиста ясла , а после не приемат детето в ДГ какво стажа тогава ? ) а това , че много родители пускат децата си фиктивно за 6 м. ( даже децата и не посещават ясла , а само се водят  ) е факт - 1 година поне е по справедливо , но ..... едва ли ще има промяна
Знаеш ли, твоят пост връща темата в корените " коя система е по-добра старата или новата". И затова ми се струва безпредметно да връщаме колелото назад. Новата система никак не е съвършена, затова и върви толкова активно този форум тук, но все пак дай да не се връщаме в ерата на успеха с лакти, нокти и зъби.

# 632
Добре,де,според вас нормална практика ли е директор на чиста ясла да приеме дете,което е навършило две години -конкретно за тази година-2007набор. За кога ще го взима ? То още малко и ще навърши 3 (зависи кой месец е родено,разбира се) .

Нормално е, стига да има свободно място за това дете ( в групата с неговия набор, общо казано))

В яслите групите не са по набори  Peace Има лимит само за бебешорите. Не може да са много в една група, защото изискват много грижи. Не е проблем да се приемат много деца над две години защото са по-самостоятелни.

Ели Х, твоите познати са по-скоро изключение от правилото. Наистина има и такива случаи, но сигурно 95% от децата, които тръгват на 2.5 г. на ясла го правят за едната точка  Confused
Не мисля, че е така - с тая тотална криза, едва ли някой е наясно колко хора са ужасно притиснати и нуждаещи се от някакъв доход, съответно нужда от свободно време, а не да гледаш все така неотлъчно поотрасналото си вече дете. Даже родителите на деца в по-голяма яслена възраст са по-готови да ги пускат на детско заведение от по-малките. Децата им хем са по-самостоятелни, хем на родителя му е писнало вече от отсъствие от работа. За безпаричието вече споменах.

# 633

... затова и добавих  ", общо казано"  Laughing

# 634
  • София
Имам нужда от помощ  Praynig. Вече съвсем се обърках от въпроси и отговори.
Въпросът ми е следният- Детето ми е набор 2009. Първите 3 желания, които съм посочила са ОДЗ -та в района в който живея. Но и трите заведения нямат ДК- адрес в района и работещи родители, което означава че не мога да събера допълнителните 0,2 точки и оставам с 8,7,6 точки.
Има други ОДЗ-та, които са ми по-далеко, но те уважават тези критерии.
И дилемата е дали да преместя по-далечните ОДЗ-та и да получа 8,2/7,2/6,2 точки или......
Не мога да преценя реално как ще е най-добре да го подредя и как имам по-големи шансове.
Ясно ми е , че с 8 точки едва ли ще ни класират някъде, но искам поне да съм направила всичко като хората.

Дано да сте разбрали объркания ми пост ooooh!

# 635
  • София

Не са по набори, но обикновено директорките не приемат деца в годината, в която трябва да ги изпишат. Поне съвестните такива. Пък и преди да приемат безумието за изписване на 3 години, яслите имаха прием само септември, рядко се случваше да приемат някое дете през годината.
А ето тук пише за 6 месеца към датата на записване:
Месеците се отчитат към датата на записване за предходните 12 месеца. Детето трябва да е посещавало яслата най-малко 6 месеца общо в периода от датата на записване до същата дата на предходната година. Ако сте премествали детето от една ясла в друга, отчита се общия брой месеци на посещаване.
Моето дете тръгна на 2 години и 3 месеца на ясла, защото е родена май. Аз исках да я дам на 1.8 месеца - януари, февруари, но тогава приемаха само септември и ми отказаха. Не смятам, че вината е в мен, защото и аз се чудех как да я гледам между май и септември.

# 636
Родители масово кандидатстват и записват децата си на ясли, само за да вземат въпросната 1 точка, без реално да имат необходимост, като по този начин от услугата на яслата се лишават много наистина нуждаещи се родители и деца.

Трябваше поне нормален срок да се въведе за посещаване на ясла - в яслата до нас този и следващия месец ще приемат един куп деца набор 2007  ooooh! Абсолютна щуротия. Всичките се записват само за да ползват едната точка. Ами нека срока е поне една година. Така родителите, които наистина искат да пуснат децата си от 1.5 и 2 години на ясла и да се върнат на работа сега чакат ред, за да може набор 2007 да пребивава в яслата няколко месеца и да имат 1т.  ooooh!

да има логика за 1 година , но не и да се маха критерия , щом детето ми няма шансове за ОДЗ , а за чиста ясла защо да не се възползва от точката както ще се възползва дете прието в ОДЗ продължавайки напред ж ДГ  , но има логика срока де е 1 година , а не 6 м . , ( майчинството свършва на 2 г. и майката се връща на работа давайки детето си на чиста ясла , а после не приемат детето в ДГ какво стажа тогава ? ) а това , че много родители пускат децата си фиктивно за 6 м. ( даже децата и не посещават ясла , а само се водят  ) е факт - 1 година поне е по справедливо , но ..... едва ли ще има промяна
Между другото сега след платеното майчинство (до 2 години на детето) не дават ли допълнително само 6 месеца неплатено майчинство в общия случай и до 1 година за самотните родители?

# 637
  • София
Ели, точно това имам в предвид и аз. К5 единствено лишава наистина нуждаещи се деца от ползването на ясла.
Изобщо не мога да схвана дори защо е приет такъв критерий. Още една вратичка за корупционни практики.

# 638
  • София

Ууужас...четейки твоят постинг се замислих да не решат тези с повече данъци да имат предимство, защото плащат повече на държавата  ooooh!
Не, не съм имала това в предвид Laughing.
Olive, Joy ти като "гузен негонен бяга" бързаш да отговориш на Dachy... Аз, пък си помислих, че тя може да има предвид моя постинг, но нямах твоята сигурност - та реших първо да питам...
 Laughing
Хайде, Dachy, доизясни се .... за да коментираме

Хаха, извинете, имах предвид Олив Blush

# 639
  • София

Това много го одобрявам!
 Сисислава,да не го пропуснеш в бележките си Simple Smile
По твое настояване , ще добавя въпроса ти...., макар, че и на мен срока от 6 месеца (просто като срок) ми се струва добре...Защото за идната кампания Първото класиране с (следващите няколко за допоплълване на новите групи) ще бъдат до края на май, което значи, че за да ползваш точката за "ясла 6 месеца", трябва да си влязал в яслата не-по-късно от края на ноември 2009 г.
Отделно (повтарям като латерна) К5 и ДК7 са крайно дискриминационни защото дават предимство на деца влезли и все още влизащи по правилата на отхвърлената стара система (оная с денонощните опашки пред самостоятелните ясли).

Това значи ли, че К5 и ДК7 поне ще бъдат подложини за преразглеждане?  Rolling Eyes

# 640
  • София
Lsb само ти можеш да решиш къде ти е по-удобно.Принципно колкото повече точки, толкова по-добре и по-голям шанс.Но изчакай март месец, за да видиш къде какви места ще се обявят и тогава реши.Тогава ще можеш да следиш и желаещите деца в ОДЗ-тата.

# 641
Имам нужда от помощ  Praynig. Вече съвсем се обърках от въпроси и отговори.
Въпросът ми е следният- Детето ми е набор 2009. Първите 3 желания, които съм посочила са ОДЗ -та в района в който живея. Но и трите заведения нямат ДК- адрес в района и работещи родители, което означава че не мога да събера допълнителните 0,2 точки и оставам с 8,7,6 точки.
Има други ОДЗ-та, които са ми по-далеко, но те уважават тези критерии.
И дилемата е дали да преместя по-далечните ОДЗ-та и да получа 8,2/7,2/6,2 точки или......
Не мога да преценя реално как ще е най-добре да го подредя и как имам по-големи шансове.
Ясно ми е , че с 8 точки едва ли ще ни класират някъде, но искам поне да съм направила всичко като хората.

Дано да сте разбрали объркания ми пост ooooh!
Колкото до притесненията ти за това, че няма  да имаш десети към целите числа на точките си, то това ще е така и за всички други, които кандидатстват за същата градина. Т.е. не бива да правиш сравнение между баловете ти за две различни градини. Сравнение е добре да правиш само с конкретните ти конкуренти от списъка с чакащи в дадена детска градина.... (когато пуснат новата кампания след 1 март).
Успех!

# 642
...Критериите: данъци, срок на местожителство, притежаване на имоти, гръдна обиколко, ханш и талия НЯМА да се впишат в критериите......(Да бе второ дете, ама друг път  Mr. Green За момента това ми е достатъчно  Joy )
О, въпреки, че не кърмя, ако има критерий гръдна обиколка и ханш ще съм в първите редици  Mr. Green А ако няма кой да гледа малкия, ще се напнем за още едно, та така ще увеличим и естествения прираст на страната  Wink
Малко офф за разведряване на обстановката.
Момичета, не искам да внасям смут в стройните редици, просто си размишлявах на глас/ на клавиатура. Далеч съм от мисълта, че всички частници крият данъци. Както писах примерът със съседката е хипотетичен.

# 643

Това много го одобрявам!
 Сисислава,да не го пропуснеш в бележките си Simple Smile
По твое настояване , ще добавя въпроса ти...., макар, че и на мен срока от 6 месеца (просто като срок) ми се струва добре...Защото за идната кампания Първото класиране с (следващите няколко за допоплълване на новите групи) ще бъдат до края на май, което значи, че за да ползваш точката за "ясла 6 месеца", трябва да си влязал в яслата не-по-късно от края на ноември 2009 г.
Отделно (повтарям като латерна) К5 и ДК7 са крайно дискриминационни защото дават предимство на деца влезли и все още влизащи по правилата на отхвърлената стара система (оная с денонощните опашки пред самостоятелните ясли).

Това значи ли, че К5 и ДК7 поне ще бъдат подложини за преразглеждане?  Rolling Eyes

Във връзка с К5 и ДК7 съм описала 5 отделни проблема (към настоящия момент) от синтеза на въпроси от форума, които да предложим за обсъждане на следващата работна група.  Но какво ще се случи на самата среща, е друг въпрос

# 644
...Критериите: данъци, срок на местожителство, притежаване на имоти, гръдна обиколко, ханш и талия НЯМА да се впишат в критериите......(Да бе второ дете, ама друг път  Mr. Green За момента това ми е достатъчно  Joy )
О, въпреки, че не кърмя, ако има критерий гръдна обиколка и ханш ще съм в първите редици  Mr. Green А ако няма кой да гледа малкия, ще се напнем за още едно, та така ще увеличим и естествения прираст на страната  Wink
Малко офф за разведряване на обстановката.
Момичета, не искам да внасям смут в стройните редици, просто си размишлявах на глас/ на клавиатура. Далеч съм от мисълта, че всички частници крият данъци. Както писах примерът със съседката е хипотетичен.
Абе, то в цялата ни държава има какво да се рине с багер, ама дай тук да обединим мисъл за подобряване на ИСОДГ сама по себе си, поне. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт