СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класирания, преместване, записване

• 58 121
  • 1 433
  •   1
Отговори
# 870
  • София

Хм, измамата не е ли форма на престъпление?  Thinking

Хм, как за себе си дефинираш "измама"
Раздел IV.

Престъпления против паричната и кредитната система
Май нямаш това предвид. От началото на практиката си не се занимавам с наказателно право.

Не знам - аз пък изобщо не съм юрист...

Чл. 209. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода до шест години.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който със същата цел използва заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода до три години.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) В маловажни случаи по предходните алинеи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация.

Бих предположила, че става дума за ал. 3.
Тя е излъгала - по всяка вероятност - че може да направи нещо, което не й е във властта... с цел... как беше - имотна облага, или да припечели нещичко... и освен, ако не може да докаже, че измислената й схема може да работи, попада тук. Ако го направи - другаде, и това "другаде" едва ли ще й хареса повече. Но при всяко положение не е ненаказуемо... (но по всичко личи, че ще бъде безнаказано).

Диди, както казва българската поговорка, не е луд който изяжда 10 баници, луд е който ги дава.
Не видях нищо, ама нищо в поведението й, което да ме наведе на мисълта, че може и да не осъзнава какво прави.
Тези, дето звънят по телефоните да искат пари (сещаш се - дето търсят възрастни хора и им говорят я че синът им е катастрофирал, я че дъщеря им е бутнала дете...  Crazy) - и те ли са луди?
Не бързай така леко да я отписваш лелката... много даже си знаеше какво прави и какво иска - и, според мен, следва да бъде съдена.

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 09:34 от katiABV

# 871
  • София

Момичета, имам питане дали съм разбралаправилно врътката с адресите. При нас казусът е следния - аз имам един постоянен адрес, таткото друг, детето се води на моя. Отскоро живеем на трето място, което е в същата община както е по адресна регистрация на таткото. Нали мога спокойно да напиша като настоящ адрес адреса на таткото и съответно да представим неговата лична карта без да представям удостоверение за настоящ адрес? Ако ни приемат във въпросната детска градина, разбира се... Laughing

Видях,че са ти отговорили момичетата,но не е точно на въпроса ти.
 Точно това,с удебеления шрифт трябва( можеш) да направиш Peace

Ренирис,защо се сърдиш? Ти ,с безкрайните си повторения,  си намери майстора в лицето на Кати.

По въпроса с точките 10+ ,приемам,че не бих искала да афиширам,ако ползвам точки за инвалидност.  Имаше случай на сигнал по този критерий. Оказа се,че детето има много тежко болен родител,но това не винаги е видимо с просто око.

Бланк, приемам, че понякога - но забележи, в редки случаи - хората не биха искали да обсъждат точно това си състояние. Предполагам, ако става дума за болни или възстановяващи се от рак - да, едва ли ще имат желание да им се напомня. От друга страна, ако става дума за болни от диабет - което си Е много тежка и страшна болест, просто не е летална, не и непосредствено - едва ли биха искали - или изобщо могли - да крият болестта си от околните. Просто вероятно ще кажат още първия път, в който не лапнат бонбона - за да не обидят излишно черпещия. А диабетът, въпреки всичко, е много по- често срещан от рак. Слава Богу. И това е само един пример. Един от малкото. Но... въпросът е друг - едва ли има човек, който би тръгнал да рови и да спори, като види 60, 70 и повече % инвалидност. Понеже всички знаят - или могат да вземат да си прочетат сами - за какви тежки състояния става дума.

От друга страна, ако се опита да ползва "неизвестен родител", понеже детето не е припознато (не е нужно да споменавам, че това е просто характерно... ), а съседите знаят, че бащата живее постоянно при семейството, или ако ползва точките за баба - лелка в детска градина, а съседите знаят, че бабата живее в Етрополе...

# 872
  • Sofia
Здравейте мами,
пиша в тази тема, защото ми се вижда най-подходяща. Искам да попитам според вас коя или кои институции трябва да се сезират по моя казус.
Децата ми са записани за 2 година в яслената група на 82 ОДЗ Джани Рудари в Обеля2. Там яслената група е само една. В началото на учебната година имаше записани 36 деца. Леглата в яслената група са 22. На родителската среща директорката си изми ръцете, като каза че децата много боледуват и затова са повече записани, но не ни е уточнявала бройката, аз съм я видяла бройката като плащам таксата в книгата на касиерката. Непрекъснато всеки месец приема още деца и още деца, като в сайта за прием kg.sofia.bg няма класирано нито едно дете. Вчера вечерта като се прибирам майка ми ми съобщава, че учителката от яслената група и е казала, че от утре/т.е. днес 04,02,10/ децата ще са в 1 група на горния етаж. Днес съответно ги водим на горния етаж и се оказва, че са във 2 градинска група. Учителката там ги прие и незнае докога ще е така, есента я питах ния коя група ще сме 3-та ли? тогава ще сме на 3г. и 5м и тя казва незнам може би ще сте 1-ва група. Директорката днес я нямаше, за да мога да разбера какво прави и на какво основание, ще видя да говоря с нея в някой от следващите дни.
Та искам да дам гласност на действията на директорката. Кой проверява директорките и детските градини? Кой проверява колко деца посещават дадена група и правилно ли са записани те. Как без класиране се приемат нови деца? може ли ей така по преценка на директорката децата да се прехвърлят от яслена група във втора градинска група посредата на годината?
Само да допълня, че не само моите деца ги прехвърля - има и още, но незнам точно колко са, защото никой нищо не ти казва. А и да споделя с вас, че капацитета на градината за 1-група са 2 групи по 20 деца т.е. 40 деца, а в момента в яслената са толкова, т.е. на есен не би трябвало да приема деца 1-ва група.

# 873
От друга страна, ако се опита да ползва "неизвестен родител", понеже детето не е припознато (не е нужно да споменавам, че това е просто характерно... ), а съседите знаят, че бащата живее постоянно при семейството ...
Кати, ако в акта на раждане пише "баща неизвестен", независимо кой и как живее в същия апартамент, няма никакво нарушения.

# 874
Сега ме накарахте да се замисля ... Аз мнооого искам да се вижда от къде са 10+ точките, защото сама се уверих как в една група може да има 20 деца с 10+ точки от един и същ набор  ooooh! Но от друга страна наистина ако някой от родителите има заболяване и иска това да не стане обществено достояние, ще е неприятно да го обяви на целия квартал  Tired Все още сме толкова нетолерантни и сме толкова глупави и безсърдечни към болните и различните, че и аз да бях и аз щях да го пазя в тайна. Непрекъснато чета из форума какви сме европейци и какви широки възгледи имаме за света, а после се прибирам и виждам отношението на другите майки на площадката към дете с генетично заболяване.  ooooh!
Та в този ред на мисли хем съм от страната на ощетените от фалшивите 10+, хем напълно разбирам единичните случаи, които заслужават да запазят достойнството си  Thinking Е хайде кажете ми кой крив и кой прав?

# 875
blanc, момичета - благодаря Hug

От друга страна, ако се опита да ползва "неизвестен родител", понеже детето не е припознато (не е нужно да споменавам, че това е просто характерно... ), а съседите знаят, че бащата живее постоянно при семейството ...
Кати, ако в акта на раждане пише "баща неизвестен", независимо кой и как живее в същия апартамент, няма никакво нарушения.

Съмнявам се да има много бащи, които да не признаят децата си, само за да могат след това по-лесно да ги запишат на детска градина. Сигурно има такива специфични случаи, когато родителите са се събрали да живеят заедно след раждането и ще се възползват, но най-вероятно ще бъдат твърде малко.

# 876
Само да кажа че това точките да се показват с плюс не беше решено от раз. Не беше претупано в обсъжданията, напротив повъртяхме го доста време. Много трудно се взимат подобни решения и обикновено отнема много време. Освен инвалидностите, има и родители, чиито деца се определят в риск и ако АСП си свърши работата и децата си получат дължимите точки, не съм сигурна доколко е редно този факт да бъде публично оповестяван.

Това което може да се поиска да бъде публично е когато точките с плюс се формират по К4. Там не виждам как може да има риск от уронване на достойнството на кандидатстващо дете и неговото семейство. И тогава съседите може да сигнализират ако бабите са в Етрополе примерно, а не лели в ДГ. Хубаво е наистина и да се указва по принцип на кого кое по ред му е въпросното желание, но не знам технически колко време би било необходимо да се въведе това в системата.

Като привърженик на прозрачността съм силно раздвоена по отношение на показването на пълния брой точки. Имам притеснения че за определени социални случаи това не е редно.

# 877
  • София

Да, права си.

# 878
За скритите причини за 10+ точки -
в една нормална държава, в която хората не злоупотребяват със заболявания, или други състояния с цел придобиване на някакви права /предимства, облекчения и т.н./ - да. Но при положение, че огромен процент от народа съвсем явно ползва преференциите за инвалидност на старите си родители и баби и дядовци /за паркиране на коли, преференции за телефони и т.н./, да не говоря за тези, които са готови да изкарат децата си инвалиди или олигофрени само и само да бъдат приети в детско заведение... Да не говорим, че навън, в градинката, или сред приятели, никой не се смущава да разказва за бащата-изверг и какви ли още не подробности от личния си живот.
А, когато трябва да застанеш зад законното си право /ако имаш такова/, излиза, че имаш скрупули, притеснения, смущения...
Да не говорим за допълнителните точки, които се дават от общината! Те по колко са - по 6т. отгоре?!
Аз, ако не желая да си оповестявам състоянието, просто не се възползвам от евентуалните облаги.

П.П. Може би има случаи, които наистина не бива да се оповестяват, както казва Ели, но тяхният процент трябвада е изключително малък!

# 879
  • София
Сега ме накарахте да се замисля ... Аз мнооого искам да се вижда от къде са 10+ точките, защото сама се уверих как в една група може да има 20 деца с 10+ точки от един и същ набор  ooooh! Но от друга страна наистина ако някой от родителите има заболяване и иска това да не стане обществено достояние, ще е неприятно да го обяви на целия квартал  Tired Все още сме толкова нетолерантни и сме толкова глупави и безсърдечни към болните и различните, че и аз да бях и аз щях да го пазя в тайна. Непрекъснато чета из форума какви сме европейци и какви широки възгледи имаме за света, а после се прибирам и виждам отношението на другите майки на площадката към дете с генетично заболяване.  ooooh!
Та в този ред на мисли хем съм от страната на ощетените от фалшивите 10+, хем напълно разбирам единичните случаи, които заслужават да запазят достойнството си  Thinking Е хайде кажете ми кой крив и кой прав?

Там не пише кой и от какво е болен. Просто член от семейството има 71 и нагоре % инвалидност. Никой не иска да се описва кой и защо. И не мисля, че някой би тръгнал да оспорва и търси точно кой и с какво... от друга страна, подозирам, че всички биха проверили К4 и К5.

Има и по- лесен начин - да се вписва в отделна графа общия сбор от точките по С6 - С11. Останалите да са видими от всеки...

# 880
  • София
Само да кажа че това точките да се показват с плюс не беше решено от раз. Не беше претупано в обсъжданията, напротив повъртяхме го доста време. Много трудно се взимат подобни решения и обикновено отнема много време. Освен инвалидностите, има и родители, чиито деца се определят в риск и ако АСП си свърши работата и децата си получат дължимите точки, не съм сигурна доколко е редно този факт да бъде публично оповестяван.

Това което може да се поиска да бъде публично е когато точките с плюс се формират по К4. Там не виждам как може да има риск от уронване на достойнството на кандидатстващо дете и неговото семейство. И тогава съседите може да сигнализират ако бабите са в Етрополе примерно, а не лели в ДГ. Хубаво е наистина и да се указва по принцип на кого кое по ред му е въпросното желание, но не знам технически колко време би било необходимо да се въведе това в системата.

Като привърженик на прозрачността съм силно раздвоена по отношение на показването на пълния брой точки. Имам притеснения че за определени социални случаи това не е редно.

Виж, Ели, ако е толкова фатално да не се покаже - или дори намекне - че детето ползва някакви социални облаги - то има пълното право да се откаже от тях.
Или да се премести в Етрополе, където места има.
Все пак, не е редно да искат от другите родители да ги пуснат, без да имат достатъчно основания - или поне без да са убедени, че ги имат - за това.

Аз, впрочем, предлагам просто цялата таблица да е видима - детето ползва толкова за адрес в Сф, толкова - за работещ родител... и т.н.

Нали си спомняш за некоректно зададените 0.1 т. за родител, работещ в Столичното Образование? Които - частично - минаха, т.е. има деца, посещаващи ДЗ и изпреварили други дечица, кандидатствали преди тях, благодарение на това.
Е - аз случайно установих тази... нередност.
Но ако таблиците бяха видими и явни, много по- рано друг щеше да забележи. И, вероятно, нямаше да се е случило това "ротиране" на децата.

# 881
Аз, ако не желая да си оповестявам състоянието, просто не се възползвам от евентуалните облаги.

Да, но навсякъде състоянието се оповестява пред съответните институции, а не на всички които се интересуват от социалния ти и здравен статус. Това все пак си е лична информация. Социалните служби също не публикуват списъци на кого по каква линия какви помощи плащат, въпреки че там злоупотреби с информация също има.

За да ползваш безплатно здравеопазване също даваш инфо на лекарите, но дали имат право да оповестяват публично кой по каква причина е получил достъп до скъпи медицински процедури примерно. Не мисля - даже е подсъдно.

Не знам - не мога да кажа до къде се простира правото на институция да информира обществото за подобна информация. А и не съм сигурна че показването на пълните точки би спряло някого ако има официални документи, дори и да има съмнения че са с невярно съдържание.

# 882
  • София
За скритите причини за 10+ точки -
в една нормална държава, в която хората не злоупотребяват със заболявания, или други състояния с цел придобиване на някакви права /предимства, облекчения и т.н./ - да. Но при положение, че огромен процент от народа съвсем явно ползва преференциите за инвалидност на старите си родители и баби и дядовци /за паркиране на коли, преференции за телефони и т.н./, да не говоря за тези, които са готови да изкарат децата си инвалиди или олигофрени само и само да бъдат приети в детско заведение... Да не говорим, че навън, в градинката, или сред приятели, никой не се смущава да разказва за бащата-изверг и какви ли още не подробности от личния си живот.
А, когато трябва да застанеш зад законното си право /ако имаш такова/, излиза, че имаш скрупули, притеснения, смущения...
Да не говорим за допълнителните точки, които се дават от общината! Те по колко са - по 6т. отгоре?!

П.П. Може би има случаи, които наистина не бива да се оповестяват, както казва Ели, но техният процент трябва да е изключително малък!

Е, стигаме отново до предложението да се обособят градини - или групи - които да са предназначени само и единствено за тези случаи - т.е. да може да се покажат или скрият точките по С... според желанието на родителя, но със скрити точки да може да се кандидатства само за определени Социални ДЗ / групи в ДЗ.
Така и те ще имат възможност за избор.

# 883
  • София

Да, но навсякъде състоянието се оповестява пред съответните институции, а не на всички които се интересуват от социалния ти и здравен статус. Това все пак си е лична информация. Социалните служби също не публикуват списъци на кого по каква линия какви помощи плащат, въпреки че там злоупотреби с информация също има.

За да ползваш безплатно здравеопазване също даваш инфо на лекарите, но дали имат право да оповестяват публично кой по каква причина е получил достъп до скъпи медицински процедури примерно. Не мисля - даже е подсъдно.

Не знам - не мога да кажа до къде се простира правото на институция да информира обществото за подобна информация. А и не съм сигурна че показването на пълните точки би спряло някого ако има официални документи, дори и да има съмнения че са с невярно съдържание.

Не е така. Можеш да провериш здравно-осигурителния статус на ВСЕКИ, достатъчно е да знаеш ЕГН-то му. Примерно.

Местоработата изобщо не влиза в графата "лични данни".
А това е основното, за което говорим.

И, както споменах, може просто да се обособят първите социални критерии в отделна графа, от който да идва общ сбор, а останалите - тези по К, както и последните 2 - близнаци и многодетни семейства (едва ли някой би могъл да твърди, че пази ТОВА в тайна) да се виждат като разбивка. Същото се отнася и за ДК...

Това НЕ Е трудно, сложно или времеемко - е, не особено - като чисто програмно обезпечение. И със сигурност не би могло да отнеме повече от седмица.

# 884
  • София

Ренирис,защо се сърдиш? Ти ,с безкрайните си повторения,  си намери майстора в лицето на Кати.

blanc , Здравей Hug , ти защо реши , че се сърдя ? На кой ? На някой ,които е никой за мен - та аз дори не познавам тази Кати  Simple Smile ... и тя никога не може да ми бъде майстора  , от нея не ми зависи нищо нито на някои тук - просто знам , че по умният отстъпва и за това реших да се оттегля - обидно ( но не се сърдя над тези неща съм )  ми стана не постовете на някои които е с различно мнение от моето  ,а това , че определиха последните ми  като истерични само за това , че споделях мнение от лични наблюдения - и тази сутрин дойдоха от всички краища на Сф да оставят децата си в "нашата ДГ" ,понеже е елитна с много странични дейности , а тукашните деца къде да отидат ... в провинцията ( в Дулово) - ето за това коментирах К1. Постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община – 3 т. който според мен трябва да бъде  коригиран или поне сменен с ДК3. Семейството живее на територията на административния район на детската градина (може да се определи повече от един район за градини на границата между административни райони)... но както и да е ( само за миг си помисли , че някои от друг квартал да не говорим за провинция идва със завидните 10 + и елиминира твоето дете , тогава ще ме разбереш, а аз ще разбера вас когато ми приемат детето в ДГ и ще вляза тогава активно във форума за да давам съвети и да коментирам колко не справедливи или справедливи са критериите . Ето и сега се повтарям , даже цитирам критерий надявайки се ако не ти и тя поне някои да ме разбере правилно!   bowuu

Общи условия

Активация на акаунт