За овесените ядки - може накиснати в кисело или прясно мляко. Във вариантът с кисело мляко освен мед може да се сложат ядки, трици, стафиди или вместо стафидите пресни ябълки на кубчета.
Освен това може да ги попариш за десет-петнайсет минути овесените ядки в гореща вода, за да набъбнат и след това разбъркани с парченца ябълки, ядки и мед. Хубаво е парченцата ябълки да се разбъркат с овесените ядки докато са още топли. Така се позадушават леко и не дразнят стомаха, както и не предизвикват прегладняване, както ако са съвсем сурови.
Елда може по същия начин да си приготвиш - варена и след това разбъркана с парченца ябълки и мед. Чувала съм, че я варят с прясно мляко някои хора, но не съм опитвала. Дъщеря ми пък я яде с масло и сирене
Също хубава и здравословна храна е така нареченото ашуре. Варено жито, подсладено с мед, подправено с канела и поръсено с ядки по желание. Оставя се малко от водичката, в която е вряло житото.
Житото и елдата по мое мнение засищат за дълго, а са качествена и хубава храна.
Още една идея - много добре ме засищат сутрин на гладно 1-2 лъжици сусамов тахан, разбъркан с мед. Може да се добавят орехи, ако предпочиташ. Сусамовия тахан си е много полезен - за стомах, имунна система, а и снабдява организма с калций и важни мазнини.
Дълго стана писанието, но...за бременни съм чела, че се позволява разтоварващ плодово-оризов ден. Консумират се 2 кг плодове, ориз и 2 л димяща вода или чай.