За правата на децата ни!-тема 4

• 55 217
  • 747
  •   1
Отговори
# 300
Благодаря Friend   bouquet

# 301
  Всеки си тълкува законите както му изнася естествено,но е факт,че след новите промени-пари със задна дата вече не се връщат,освен в случаите на преосвидетелстване,и то само до 3 месеца назад.Освен това чл.43 вече не съществува,променен е в чл.8д.Какво общо има чл.12 т.10 newsm78Досега не знам случаи при които да са изплащали нещо по този чл.

Последна редакция: чт, 11 ное 2010, 00:27 от silvana.m

# 302
Пак казвам, не съм юрист. И именно за това МОЛЯ ако някой след 01.06.2010 г е успял да се пребори със социалните и да получи пари със задна дата при първоначално освидетелстване нека сподели успеха си тук. Независимо дали на основание чл.12 т.10 или някакво друго. Нека просто сподели. С подробности. Ако някой е успял след него биха успели и други. И тези другите ще помнят добрината на първия. Както аз и стотици други помним добрината на kati_v. Разбира се докато не запушат дупката...

# 303
  • София
Предстои преосвиделстване /много грозна думичка за мен/ на Мария.

До 01.12.2010 ни е нужен нов ТЕЛК, а в комисията още не са получили документите на Мими, не са й подготвили писамце в което да упоменат какви прегледи трябва да направим...
Изключително любезна и мила беше др. Ковачева, която ще направи новата оценка на малката, като ми даде тел на който да й звънна в понеделник и да ми каже дали вече са пристигнали документите й и да ходя при нея да си взема писмото, щото ако чакам н апощите няма да пристигне и до Нова година...

Стискайте ни палци и ни дайте малки жокерчета какви може да са прегледите за неврологично увредено детенце-за невролога и психолога сама се сещам, но какво др може да поискат  newsm78

Дали ще трябват кръвни изследвания, становище на ортопед, на генетик - защото както повечето знаете Мимка има недоказан синдром... ама фигурира в Телка ... оххххххх ошашкана съм пак

А най-важния ми въпрос е - има ли детенце на 5 - 6 годинки, което е получило ТЕЛК до 16 годишната си възраст.... за мен е безумие да ходим през 1 - 3 год на нов ТЕЛК, като дечицата ни са в тежко състояние и не се подобряват с годините  Cry    така мислим сигурно повечето родители,  но лекарите сигурно са на друго мнение.

Затова моля ви, споделете ако някой е успял да се пребори с ТЕЛК комисията и е получил решение до 16 годишната възраст на детето си!!!!

Хубав и успешен ден на всички!!!

# 304
  • София
Нанди,аз поне не познавам такова дете.На нас тази година ни дадоха 3г,макар че клапата на Бубка ще си стои до живот в нея.

# 305
nandy, за неврологията нищо не мога да ти помогна. Съжалявам. Относно срока на ЕР... пак лоши новини. Последните деца с валидно ЕР до 16 години да освидетелствани до колкото знам през 2005 година и то само "по инерция". Тъй като според сега действащата нормативна уредба валидността на решението е между 1 и 3 години. Колкото и да знаем, че децата ни просто няма как да се приближат до възможностите на връстниците си - това е положението в момента. И на мен ми е кофти, че връстници на Владко, минали на ТЕЛК още първата година имат решение до навършване на 16 години, а ние трябва да ходим през 2 ама няма как. Че и %тите вече са мнооооооого намалени... Та така. Ще си ходим през 2-3 години до края.

# 306
  • в полите на Балкана
 Ние сме такъв случай, но преди много години. Знам и за друго дете с ТЕЛКК до живот от миналата година. Наде, писах ти подробно на лични.

# 307
Здравейте четави редовно  Нанди  дъщеря ми е с очно увреждане тази година на 15 април ходих ме на преосвитеталстване и ни дадоха пожизнен ТЕЛК или тряба да минем пак два месеца преди да навърши 16 години когато минах ме ТЕЛКА тя беше на 4 годинки и половина и сме със 100%

# 308
  • София
Благодаря на всички Ви за бързите и ясни отговори  Hug

Ще опитам все пак да поговоря с преглеждащата лекарка и ще видим какво ще стане.
Искренно се надявам да е разбрана жена и добър професионалист и да прецени правилно нещата!

Нека първо обаче разбера какви прегледи са нужни, после да събера необходимите документи ... всичко по реда си ... все ни се налага да ходим по мъките .... съдба  Sad

# 309
Нанди, при нас нещата около явяването на ТЕЛК се развиха много бързо. Подадох молбата един четвъртък и следващата седмица-вторник, мисля беше, ми се обадиха да отидем да си вземем писмото, в което ни викат точно след 1 месец от подаването на молбата, така че мисля, че ще успеете, доста са експедитивни, аз се бях настроила за месеци чакане, а те ме изненадаха. И ние сме при д-р Ковачева, във Втора градска, утре е Денят и аз, честно казано леееко съм се притеснила - ами, ако нещо не сме направили както трябва, ако ни върнат, после какво....пак размотаване. ooooh!

На нас ни искаха ПКК + СУЕ, рентген бял дроб ( с бронхоп. дисплазия е ), скенер на глава ( може и стар ) + разчета ( хидроцефалия ), консултация с детски пулмолог и детски невролог, както и епикризите - първа + етапна и картона. Много зависи какво са ви вписали в молбата, ако синдрома фигурира, нищо чудно да ви искат някакви щуротии. Стискам палци да не ви разкарват, че ние с наглед малко неща сме, ама беше едно размотаване...

Последна редакция: пт, 12 ное 2010, 08:50 от комикс

# 310
Нанди, ЕЕГто да не е по старо от 3месеца.
Освен от невролог и психолог, искат становище и на психиатър.
А становище от ортопед, навярно ще ви трябва.

# 311
  • София
Благодаря ви много Комикс и Ванче!
Записах си всичко и ще се опитам да действа предварително от понеделник....

Целувки за Вас и за дъщерите ви - първата е малка сладка  принцеска, а втората е една хубава и пораснала принцеса!!!

# 312
  • Бургас
Моля, ако има някой който се е преборил с изплащането на 3-те години назад от датата на инвалидизация след влезлият през 04.2010 г закон , да сподели. На нас категорично ни отказаха.

# 313
  • София
daritt , да разбирам ли, че сте подали вече молба и имате писмен отказ за изплащане на парите със задна дата считано от датата на инвалидизация?

# 314
  • Бургас
daritt , да разбирам ли, че сте подали вече молба и имате писмен отказ за изплащане на парите със задна дата считано от датата на инвалидизация?
Устен отказ, преди два месеца се занимавах със социалните / за първи път ни преосвидетелстваха 71% , а датата на инвалидизацията е 2006 г/ , аз вадих закони , те вадиха закони и накрая ми казаха, че вече не се изплащат. Всички вдигат рамене и се оправдават с Кризата, кризата на гърба на децата , болните ни деца, най - тежко се отразява. Останала съм вече без думи... и от тогава де що се полага на дете с телк от държавата си го търся до край - винетки, данък за кола, карта за синя зона.... сега разучавам и за даренията на лице с телк , за облекчаване данък-а на фирма, но тепърва се запознавам.

Общи условия

Активация на акаунт