За правата на децата ни!-тема 4

• 55 217
  • 747
  •   1
Отговори
# 285
Стария чл. 43 от ЗИХУ е в новия чл. 8д от ЗСПД, като правна норма, а самото вземане е уредено в чл. 12 т. 10.
Например – дете на 7 г. получава решение от ТЕЛК от ноември 2010 г., като дата на инвалидизация е от момента на раждане, но по ред причини сега е открито заболяването, означава, че помощта, която е 70 %, т.е. сегашните 168 лв, трябва да се изплатят със задна дата – 3 години назад от решението на ТЕЛК, не от ДИ.Задната дата дава право на изплащане на сума, ако датата на ТЕЛК и датата на инвалидизация са различни. Но в молбата трябва изрично да се впише желанието за изплащане на сумата със задна дата, ако това не се отрази, се изплаща от датата на решението на ТЕЛК.
А иначе не виждам промени от 01,06,2010 г., последните промени в ЗСПД са от 26.03.2010 

# 286
Много ти благодаря! Помощта ти ми е в огромна полза!
От Агенцията за социално подпомагане отрекоха правото ми на помощи със задна дата и се отнесоха към мен много грубо и унизително. След много преживени трудности, две операции на дъщеря ми (която е на 13 год., а е с вродени бъбречни увреждания, т.е. открити са след раждането й и сега е с диагноза Хронична бъбречна недостатъчност - но за съжаление едва тази година разбрах за нейните права за помощи) съм решила да се боря до край. Благодарение обаче на този форум и на подкрепата на майки и жени, съпричастни към такива случаи!

# 287
  • в полите на Балкана
Последните промени на ППЗИХУ са от 25 май 2010г и са в сила от 01. 06 2010г.   ППЗИХУ

§ 40. В случаите на преосвидетелстване на дете с трайно увреждане, за което преди 29 март 2010 г. е била прекратена месечната добавка за дете с трайно увреждане по реда на Закона за интеграция на хората с увреждания поради изтичане на срока на експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК и необходимост от преосвидетелстване, месечната добавка по чл. 8д от Закона за семейни помощи за деца се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, определен за явяване пред ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК за преосвидетелстване, при условие че:
1. с новото решение не е определена степен и вид на увреждане под 50 на сто или степен на намалена работоспособност под 50 на сто;

2. молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на издаването на новото експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК.

§ 39. Правото на месечна добавка по чл. 42 от Закона за интеграция на хората с увреждания възниква от деня на влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за интеграция на хората с увреждания (ДВ, бр. 24 от 2010 г.) за правоимащите лица, при условие че молба-декларацията за социална оценка по чл. 11 е подадена преди 1 юли 2010 г., а в останалите случаи - от датата на нейното подаване.

# 288
тези промени се отнасят за преосвидетелстване, а не за първо явяване на ТЕЛК

# 289
Здравейте,аз вече съвсем се обърках дали изплащат или не помощи със задна дата.Дъщеричката ми е на 1г. и е с 100% ТЕЛК.Мъжа ми подаваше документите в социалните понеже ние бяхме в болница,първо са му казали ,че ще изплатят със задна дата тези 168 лв.,после са му се обадили по тел.,че няма да може.Нищо не е писал на молбата.Датата на инвалидизация е от раждането,а решението е от октомври 2010.Имаме ли право на тези пари и може ли да си търсим правата при положение ,че молбата е подадена вече?
Много ни е смотана държавата Sad,когато ти вземат парите всеки знае колко трябва да платиш,а когато ти дават някакви мизерни помощи всеки се прави на луд и не разбрал,и се отнасят с теб като с отрепка.Много съм отчаяна вече и от доктори,и от социални,и от цялата държава.

# 290
Нашият случай е още по-зле.  Никой лекар никога не се сети да ми каже, че имам право на освидетелстване от ТЕЛК, а после и на помощи по Закона за интеграция. Едва преди 3 месеца при престоя ни в Пирогов за операция, една лекарка ме попита дали имаме ЕР на ТЕЛК, за да не плащам такса за придружител. Така, съвсем случайно разбрах за правата си. Изненадах се приятно, когато ми обясниха от Социалната служба за двойните детски и 70-те % процента от мин. раб. запл.
Но за щастие, съвсем навреме се информирах от форума и за другите си права - за обезщетенията за минало време. Върнах се в Социалните, поисках си молбата, за да допълня, че искам обезщетения  за задна дата  по чл. 12 т.10 от Закона за семейни помощи. Отношението им беше отвратително, отричаха правото ми, но им казах, че ще търся съдействието на Агенцията за закрила на детето, ще обжалвам, ще ги съдя ако трябва. Та сега чакам решението им. Но съм убедена в правото си за задна дата. Закона си е закон - има едно единствено значение. Не може всеки да си го тълкува по различен начин. Успех на всички с подобни случаи! И знайте - трябва да им покажете, че сте достатъчно компетентни, упорити и амбицирани. Иначе - ни смачкват без никакво чувство за вина и човещина.

Последна редакция: ср, 10 ное 2010, 13:45 от anjel_7

# 291
Такаааа. Хайде пак да прочетем документите - Правилника за прилагане на закона за семейни помощи за деца. Там пише:

За двойните детски (70 лв):
Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) Месечните помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст се отпускат от началото на месеца, през който е подадена молба-декларацията с необходимите документи и са налице условията по чл. 7 ЗСПД.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) Месечните помощи за деца с трайни увреждания по чл. 7, ал. 8 ЗСПД се отпускат от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечните помощи се отпускат от началото на месеца, през който е подадена.
(3) (Нова - ДВ, бр. 93 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 71 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) В случаите на преосвидетелстване на дете с трайно увреждане месечната помощ се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, през който е прекратена, при условие че няма промяна във вида и степента на трайното увреждане или в степента на трайно намалената работоспособност, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на издаването на новото експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната помощ се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.
[/b]

За добавката по чл. 8д от ЗСПД (168 лв):
Чл.24а (6) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.
...
Чл.24б
(4) (Нова - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) В случаите на преосвидетелстване на дете с трайно увреждане месечната добавка се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, през който е прекратена, при условие че няма промяна във вида и степента на трайното увреждане или в степента на трайно намалената работоспособност, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на издаването на новото експертно решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.

Т.е. ако аз лично не виждам причина за изплащане със задна дата. Освен при преосвидетелстване, за да се "свържат" периодите.
А трите години са за "взимания" по този закон. Т.е. ако сте взели пари и трябва да ги връщате по някаква причина. Така поне на мен ми бе обяснено  Peace

# 292
Пропускате чл. 12 т. 10 на ЗСП

# 293
Не го пропускам. Писал съм как ми бе разтълкуван от юрист чл. 12 т.10 от ЗСПД.
Щом смятате, че това означава, че трябва да изплатят за 3 години назад - добре. Аз също навремето наблягах на този член, но ме "попариха"... За съжаление не съм юрист за да споря.

# 294
Голяма глупост е това нашето законодателство.Законите се пишат така,че да има хляб за адвокатите.Всеки си тълкува както му изнася.Аз лично не виждам разлика между стария чл.43 и новия чл.12 т.10
Чл. 43. (1) Право на месечна добавка в размер 70 на сто от минималната работна заплата за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, имат:
(4) Правото на месечна добавка по ал. 1 се погасява в срок три години считано от края на месеца, за който се отнася.

Чл. 12. Вземанията по този закон се погасяват в срок, както следва:
10. (нова - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) три години - за месечната добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст считано от края на месеца, за който се отнася.

Сигурно така ми е по-удобно да го тълкувам,но и аз не съм адвокат.

И още нещо искам да питам:
Чл. 6. (1) Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 71 от 2008 г.) Ако до навършване на 2-годишна възраст на детето се установят трайни увреждания 50 и над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година.

Имам ли право на тази помощ?Аз сега я открих в закона ЗСПД,а социалните не са я спомена ли.

# 295
**DeviL**, никой не е казал, че има някаква разлика освен това, че текста е вместо в един закон в друг.
Относно еднократната помощ, за която си питала (100 лв). Ако детето ти не е навършило 2 години и има ТЕЛК с над 50% НВСА имаш право на допълнителни 100 лв еднократно. Не се учудвай, че никой не ти е казал. Според повечето социални не им е това работата да ти казват на какви помощи и добавки имаш право. Дори съм чел майки, на които тези допълнителни 100 лв не са им изплатени, понеже акта за раждане на детето е ламиниран и нямало как да сложат печат отзад, че сумата е получена  Shocked

# 296
Това  с 3-те години съм го упражнила, и са ми преведени парите, затова съм така уверена. Ако всички условия са налице, няма причина да не се изплатят 3 години назад. Не се отказвайте, ако имате право на тях, действайте. Тук във форумите има доста разяснения по тази процедура, но ако се задълбочите в законите и правилниците, сами ще достигнете до решение на Вашата ситуация. При мен беше по стария ЗИХУ, но сега просто са отделили съответния член в ЗСПД, иначе идеята е същата.
Към Friend, извинявай, но си смени юриста.

# 297
  • в полите на Балкана
Friend , Валенце  Hug

Ей хора спрете се. Разберете, че за да получиш първо трябва да дадеш. Никой не ни е виновен, че децата ни са различни. Не може само да искаме и да вървим с рогата напред. Неможе. Може държавата ни да е скапана и е такава, но с лошо нищо не се постига.

# 298
anjel_7, образно казано човек има две уши и една уста за да слуша (чете) повече и по-малко да приказва (пише)...

Специално за теб декалрирам най-официално, че не работя в Агенцията за социално подпомагане, нито имам нещо общо с нея. Освен ако не се смята това, че постоянно ми се налага да си търся правата от тях като повечето от пишещи тук. И че малко остана да заведа дело срещу тях именно по повод ситуациите при преосвидетелстване, изплащане със задна дата и т.н. След като това вече предполагам ти е ясно, провери ако обичаш още веднъж кой закон четеш. Законът се казва "Закон за семейни помощи ЗА ДЕЦА!. "Закон за семейни помощи" НЯМА  Peace А въпроса дали сте глупава или не изобщо не съм засягал тъй като това е форум "за взаимна подкрепа", а не за оценка умствения багаж на пишещите.

И накрая... навремето (през 2005-2006 г) имаше една съфорумка kati_v  newsm20 . Като бивша служителка в социалното обясни на всички как да се преборят и да получат парите си със задна дата (в същност тя систематизира всички права, които имат децата с трайни увреждания. Тя е основателката на тази серия от теми). Един от тези, които се възползваха от нейните съвети бях и аз. И си получихме парите със задна дата, които ни се полагаха. Навремето дори си разменяхме заповедите, с които на някого са изплатени със задна дата, за да имаме коз в ръцете си пред социалните...Четете, дами, четете... По-късно тази съфорумка беше оплюта и както виждате вече не пише тук... Не пиша всичко това за да се сравнявам с kati_v. Нямам тези познания. Пиша го за да си направите поне малко труда и да прочетете малко по-назад и в страни. Пък тогава да плюете.
А от тогава насам законодателството се промени доста. И от гледна точка на бюджета, бяха запушени доста "дупки" (начини, по които да се изплащат пари) ЗА НАШЕ ОГРОМНО СЪЖАЛЕНИЕ. В тази връзка вместо да се пишат необмислени злобни постинги, по-добре ако някой има щастието след последните промени да са му изплатили пари със задна дата да сподели как го е постигнал. ТОВА би било от полза. Peace
ПП Благодаря за подкрепата ви, мацки. Simple Smile Но не се палете толкова. Не съм толкова обидчив. Още по-малко бих искал разрешение да пиша някъде от някой новодошъл на това място...

Последна редакция: ср, 10 ное 2010, 17:09 от Friend

# 299
Френд  bouquet, то не е  за обидата, а че някои хора хем не могат сами да се оправят, хем се цупят, че не могат да разберат какво четат, че и за капак обиждат. ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт