За правата на децата ни!-тема 4

• 55 219
  • 747
  •   1
Отговори
# 270
здравеите
имам въпрос,на 1.11.2010г. ни изтича телка на детето трябва ли да получа писмо от тях, и трябва ли ново направление от личен лекар за телка. Личния лекар твърди че трябва да получа писмо и няма нужда от направление,такова се давало само за първия път на телк.
ПОЗДРАВИ Simple Smile

# 271
Здравей Лина по принцип трябва да получите писмо но аз никога не съм чакала винаги един два месеца преди изтичането на телка лично отивам и подавам молба за преосвидетелстване.Направление не е нужно не си спомням но мисля че преснимвах акта за раждане и епикризата.След което пристига писмо с нужните документи които трябва да представите и датата на която да се яввите.

# 272
tedka*, в тази тема има координати на ресурсния център в Бургас. Звънни и питай какви документи им трябват. До колкото си спомням градината служебно изпращат една бележка. Детето минава през комисия в центъра и от там отпускат ресурсен учител.

Мн благодаря!
от градината ми дадоха един лист с дати и място където ще се събира тази комисия, но не пише какво да нося като документация и какво точно представлява това минаване през комисия? представям си го като интервю от детето, относно знанията му, но само мога да предполагам...
ще се обадя в рес. център... БЛАГОДАРЯ!

# 273
Тедка ние сме минавали пр ез такава комисия всичко е формално задават на детето въпроси от сорта как се казва на колко е ггодини и тем подобни.Тогава бяха доста деца и на бързо ни претупаха.ННякой бяха за отлагане от училище други за ресурсен учител.Документи носехме епикризата и телка но поне при нас не ги разглеждаха.Това беше в първи клас сега ресурсната учителка с документите ходи та ги представя ние изобщо не ходим .Но при нас самата директорка се бори за ресурсно обучение тъй като тук ддецата са много с проблеми за съжаление.И друго си спомням че когато минахме за първи път беше  края на месец май

# 274
благодаря за отговора  friendship
 аз така и ще направя,за акта на раждане съм сигорна
почвам да ходя по-мъките
успех на всичките

# 275
Тедка ние сме минавали пр ез такава комисия всичко е формално задават на детето въпроси от сорта как се казва на колко е ггодини и тем подобни.Тогава бяха доста деца и на бързо ни претупаха.ННякой бяха за отлагане от училище други за ресурсен учител.Документи носехме епикризата и телка но поне при нас не ги разглеждаха.Това беше в първи клас сега ресурсната учителка с документите ходи та ги представя ние изобщо не ходим .Но при нас самата директорка се бори за ресурсно обучение тъй като тук ддецата са много с проблеми за съжаление.И друго си спомням че когато минахме за първи път беше  края на месец май

благодаря, мила!  bouquet
Деби по принцип няма псих. изоставяне, но освен епилепсията има и хиперактивност с дефицит на внимание, и немогат учителките да задържат вниманието й, и я пращат в др стая да си играела, а така изпуска мн материал.
вече е на 5.8г, а още незнае цветовете... а те вече почнаха предучилищната подготовка. ooooh! Rolling Eyes никой не й обръща спец. внимание, по-лесно им е да я пратят в др стая, да не пречи да др деца. Sad
затова искам да се заеме някой само с нея... не с цяла група. Rolling Eyes
аз вкъщи също полагам усилия, но определено не е лесно. мн бързо й минава мерака, ако изобщо й дойде де, да седнем да научи нещо. Tired

# 276
Тедка, Деби има нужда от ресурсно подпомагане! Peace

# 277
здравейте ,
днес ходих и подадох документа за ТЕЛК ,мина бързо питаха ме защо не съм отишла миналия месец
още веднъж БЛАГОДАРЯ на всички които ми отговориха ,вие сте People Angel

# 278
lina 99 , все така леко да мине и самата комисия за ТЕЛК. Flutter

# 279
  • Бургас
здравейте бихте ли ми изяснили нещата със стикерите за синя зона и винетката.Кой има право на тях? Какъв е реда за получаването им ? Колата се води на мен,аз съм с 75% ТНР  и нещо друго което мога да ползвам !
За винетка отиваш в социалните с копие от телк, лична карта, големия талон на колата, гражданска отговорност и попълваш една молба ( готова бланка) от тях , след месец ти дават винетка. ( на мен ми я дадоха на следващият ден, но се примолих че трябва да пътуваме по спешност извън града и служителките бяха супер отзивчиви). За карта за синя зона, пак с копие от същият комплект документи + паспортна снимка,отиваш ( при нас в Бургас е в Спортни имоти, паркинги и гаражи) и след около 15 дена ти е готова картата. Може да я ползваш не само когато си с твоята кола, а и когато се возиш с друга.
Пропуснах, че и данъка на колата си спестяваш, пак с копие:телк,талон,ГО, ЛК.( но тук имаше някакви изисквания за кубиците на колата и кс.

# 280
  • Бургас
аз да питам, мога ли да паркирам в синя зона на места за инвалиди... при полжоение, че си нося решението от ТЕЛКа на детето ми, което НЕ е собственик на колата...? Rolling Eyes И плащам ли нещо за престоя...? Хич не ми е ясна тая синя зона, а наскоро направиха целия център на Бургас син! ooooh!
Обади се в Спортни имоти и гаражи и те ще ти дадат подробна информация, закона нещо се разминава с изискванията за колата да е на името на човека с увреждания (Това е лично мое мнение Simple Smile, защото картата се издава индивидуално на лицето с телк с лична снимка и може да се ползва за всяка кола, стига в нея да е лицето с увреждане.

# 281
 Дано четът и родители от Габрово. Дъщерями е с първа група ТЕЛК,който изтича в началото на февруари.Съпругът ми е ходил днес да подаде документи за подновяване  и са му обяснили,че в момента текът някакви промени и понеже ние ходим на психиатрична комисия,която беше в Ловеч,вече ще сме към Велико Търново,но още нищо не е променено реално.Документите на дечицата се приемат без проблем ,но до там.Самите служителки в Телк са казали,че нещата не вървят,че има деца ,на които телкът е изтекъл преди месеци,а никой не се интересува и не задвижва документите им.Същата съдба ни чака и нас,ако не направим нещо,но какво ... Не знаем към кого да се обърнем,тъй като стандартния отговор е ,че в момента има промени и да чакаме,но до кога... Confused

# 282
Виждам, че се коментира факта, че не се изплащат суми със задна дата. За кои по-точно става въпрос? Защото случаите, при които се признава задна дата са упоменати в чл. 12 от от ЗСПД. Чл. 43 от ЗИХУ е отменен и мисля, че е заменен с т. 10 от чл. 12 от ЗСПД.
Вие как мислите?

# 283
Аз също имам въпрос за изплащането на обезщетенията за деца с увреждания със задна дата.
 От новия чл. 8д от ЗИХУ, който замества стария чл. 43, не става ясно дали имаме право на обезщетения със задна дата. А в чл. 43 пишеше, че хората с увреждания имат такова право, считано от датата на приемане на самия чл. 43 от 01.01.2005 г. 
 В т. 10 на чл. 12 обаче, който сега е действащ, пише "Вземанията се погасяват в срок от три години - за месечната добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст считано от края на месеца, за който се отнася."
 Не ми е ясно какво значат тези "три години". Ако може някой да ми обясни, ще бъда много благодарна.

# 284
Последните промени (доколкото ми е известно) са в сила от 01.06.2010 г. От кога какво се изплаща е описано в правилника по прилагане на ЗСПД, но в момента не ми се отваря нещо и не мога да бъда по-конкретен.

Общи условия

Активация на акаунт