За правата на децата ни!-тема 4

• 55 215
  • 747
  •   1
Отговори
# 315
daritt, приказките за криза всички сме ги чували. Имам чувството, че почти всички социални са правени по калъп - "много бихме искали да не е така, но с нищо не можем да ви помогнем. има си закони, правилници..." Пък като ги питаш по кой член, от кой закон хал хабер си нямат и започват да вадят разни методически указания "отгоре", в които лично съм виждал указания, които ПРОТОВИРЕЧАТ на закона  Shocked
Ако някой има възможност при първоначално освидетелстване нека подаде молба със задна дата. Писмена молба! Това, в което съм сигурен е, че нямат право да откажат приемането на молбата и че ако според тях тя е неоснователна трябва да дадат ПИСМЕН отказ. Защото този отказ може да бъде обжалван в 14 дневен срок.
Да ви кажа, че отказа може да бъде (при нас беше така) абсолютно неадекватен. Аз пиша, че алинея 3 ми дава право да получа еди какво си, а те ми отговарят, че в алинея 2 не пише такова нещо...
БОРЕТЕ СЕ!!!

# 316
  • София
И аз в момента проучвам какво е необходимо да се направи и какви документи са нужни за въпросните добавки и чета с огромен интерес първо във форума, а след това законите. Тук е мястото да кажа едно огромно "Благодаря"   bouquet на всички които са се включили както с въпроси, така и с отговори.   bouquet
Ще си позволя да разсъждавам малко на глас и ще съм много благодална, ако се включите с мнения, препоръки и критика Simple Smile
Четейки  последните страници с мненията за последните изменения и ми прави впечатление, че изключително се набляга на това, че чл.43 от ЗИХУ (по който явно са били тези 168лв.) е променен в чл.8д и се намира в ЗСПД по който се отпускат въпросните пари, а помощите за транспорт,лечение и т.н си остават в ЗИХУ.
Та четейки Закона за семейни помощи за деца стигам и до:
       Чл. 12. Вземанията по този закон се погасяват в срок, както следва:

т.1. три години - за еднократните помощи при раждане на дете, считано от края на месеца, през който е родено детето;
т.10. (нова - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) три години - за месечната добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст считано от края на месеца, за който се отнася.

Не случайно копирам и т.1 за еднократната помощ, защото тя действително се изплаща, дори и детето да е вече на 2г и 10м(примерно).
Минавайки обаче на Правилника за прилагане на ЗСПД чета :
Чл. 24а. (Нов - ДВ, бр. 29 от 2010 г., в сила от 16.04.2010 г.) (1) Лицата, които имат право на месечна добавка по чл. 8д от Закона за семейни помощи за деца, подават молба-декларация съгласно приложение № 5а до директора на дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г.) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се отпуска от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.
И тук естествено възниква въпросът ми: Кое е с по-голяма стоиност и значение – Закона или правилника. Защото явно в закона се казва едно, а правилника дава противоречиво уточнение. За това аз смятам подпълвайки молба – декларацията от прил.№5а  за добавката по чл.8д в частта в която пиша: 

Моля да ми бъде отпусната месечна добавка по чл. 8д от Закона за семейни помощи за деца.
Като бъде спазен чл.12 т.10 на същият закон и полагащата се добавката да бъде изплатена
считано от  край на месеца , за който се отнася.

Чакам коментари по въпроса, а след това ще пиша и за еднократните 100лв, тъй като и там има неясноти.

# 317
Надя.76, един закон е винаги над правилника си по тежест, но пък се изпълнява по правилника си, в този случай би трябвало правилника да се коригира, но кога ще се случи е друга тема.
На практика всичко е направено така, че накрая да не вземеш нищо, а държавата да се тупне в гърдите колко мнооого те подкрепя и бла бла от този род. ooooh!

# 318
Занимавам се все още с въпроса, дотук разбрах, че т. 10 от чл. 12 се отнася за двойните детски от 70 лв, а не за интеграционните - 168 лв, както се бях заблудила. Но никъде няма разяснение как си взаимодейства датата на инвалидизация с отпускането на помощите. В какъв смисъл се явявя тя, като не се взема сама за себе си под внимание. В КСО изрично е споменато, че при право на пенсия тя се отпуска от ДИ, но за интеграционните все още не съм намерила някаква сламка, но пък и не е забранено изрично изплащането им.

# 319
Аз започвам да си мисля,че са променили закона за да не ни изплащат със задна дата и колкото и да се ровим тези пари няма да ни ги дадат.Дори и да има някаква вратичка все още,и това ще променят,и пак няма да ни ги дадат.

# 320
Ако не се лъжа, навремето (през 2006) също не беше изрично упоменато, а ставаше с "вратичка, тълкувание... Трябва да се разровя в темите назад за да си припомня. Първата тема май се казваше "Мили майки, търсете правата на децата си" с автор kati_v.

# 321
  • София
Занимавам се все още с въпроса, дотук разбрах, че т. 10 от чл. 12 се отнася за двойните детски от 70 лв, а не за интеграционните - 168 лв, както се бях заблудила.
роза, според мен изобщо не си се заблудила защото, в ЗСПД в чл.12 т.2 пише:
т.2. три месеца - за месечните помощи за деца до 18-годишна възраст, считано от края на месеца, за който се отнасят;
 А и тези добавки не са се изплащали никого със задна дата  Wink

# 322
Поздрави на всички,
Казвам се Мирослава и съм майка на дете с диабет 1 установен на 22.06.2009 г. В процес съм на обжалване пред ВАС на решение на Административния съд, че съгласно чл.43, ал.4 няма такава практика  да се изплаща соц. добавка за стар период, т.е. от дата на инвалидизация и закона никога не се е тълкувал така от Социалните служби.
Молбата ми е ако някой има такова Заповед с решение за изплащане на соц. добавка със задна дата от Социалните (предпочитам от 2009 г.) и ако желае да ми помогне да ми я изпрати сканирана на e-mail: mitreva79@gmail.com.
Много би ми помогнало това  като доказателство.
Благодаря предварително.
Пожелавам здраве и радост на всички!

# 323
Ако не се лъжа, навремето (през 2006) също не беше изрично упоменато, а ставаше с "вратичка, тълкувание... Трябва да се разровя в темите назад за да си припомня. Първата тема май се казваше "Мили майки, търсете правата на децата си" с автор kati_v.

Тема 0 - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=16929.0
Тема 1 - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=111895
Тема 2 - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=184832
Тема 3 - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=281872

Последна редакция: вт, 16 ное 2010, 13:14 от Вълкът с дълъг ник

# 324
  • в полите на Балкана
Вълчо, тебе ли съм чела някъде за стипендия на дете с увреждане в училище?  newsm78 Ако да, дай моляте повече информация от осми клас ли е или след завършен осми клас? Нещо такова си спомням ама какво точно беше и от кого  Blush

# 325
Да от Вълчо беше инфото  Simple Smile  bouquet
След завършен осми клас, по точно да е със завършено основно образование и със ТЕЛК, без значение на %.
Постановление № 137 на МС от 05.07.1995г. за изменение и допълнение на Постановление №207 на Министерски съвет от 1994г., за условията за получаване на стипендии от учениците  след завършване на основното образование. (ДВ, бр.83 от 1994г.)
Обн., ДВ, бр.63 от 14.07.1995г.
Чл. 5ти

# 326
  • в полите на Балкана
Ваня благодарско   bouquet

# 327

Устен отказ, преди два месеца се занимавах със социалните / за първи път ни преосвидетелстваха 71% , а датата на инвалидизацията е 2006 г/ , аз вадих закони , те вадиха закони и накрая ми казаха, че вече не се изплащат. Всички вдигат рамене и се оправдават с Кризата, кризата на гърба на децата , болните ни деца, най - тежко се отразява. Останала съм вече без думи... и от тогава де що се полага на дете с телк от държавата си го търся до край - винетки, данък за кола, карта за синя зона.... сега разучавам и за даренията на лице с телк , за облекчаване данък-а на фирма, но тепърва се запознавам.
[/quote]daritt искам да те попитам за тези дарения явно аз не знам много за правата на детето си в момента получавам добавки за телефон и информациони дъщеричката ми е на 5 год със 100%ТЕЛК

# 328
  • Бургас
daritt искам да те попитам за тези дарения явно аз не знам много за правата на детето си в момента получавам добавки за телефон и информациони дъщеричката ми е на 5 год със 100%ТЕЛК
[/quote]
това е ако имаш фирма и  трябва да плащаш данък печалба , правиш "уж" дарение на лице с ТЕЛК и се облекчава, подробности в ЗКПО и аз не съм наясно все още, но пък с удоволствие бих предложила на шефа ми след като му излязат финансовите резултати за годината, може и на познати да се предложи , е не и безвъзмездно .
Някой да е запознат с осребряването на фактури от соц. за посещение на санаториум или рехабилитации, физиотерапии и т.п ? Какъв трябва да е текстта , защото не всичко което пише се приема от тях?

# 329
Някой да е запознат с осребряването на фактури от соц. за посещение на санаториум или рехабилитации, физиотерапии и т.п ? Какъв трябва да е текстта , защото не всичко което пише се приема от тях?
Най-добре изискай тази информация от социалните които те обслужват тъй като срещам различни изисквания на различни социални (поне за интеграционните добавки).
Нашите искаха копие от зелената бележка, с която личния лекар изпраща детето на рехабилитация или балнеолечение и оригинална фактура с касов бон (не става с плащане по банков път). Във фактурата трябва да има цялата информация от счетоводна гледна точка (фирма издател, адрес и т.н.) и задължително!!! брой процедури, единична цена, цена тотал.
Ако детето е с ЧП се полага същата сума за нощувки на придружителя, които също трябва да бъдат записани във фактурата. Документите се представят не по-късно от месец от датата на фактурата. Парите се изплащат веднъж годишно и са в размер (сега) на 195 лв (+ още 195 за придружителя). Социалните правят проверка в санаториума или дома, от който е фактурата!

Последна редакция: ср, 17 ное 2010, 12:42 от Friend

Общи условия

Активация на акаунт