За правата на децата ни!-тема 4

• 55 140
  • 747
  •   1
Отговори
# 510
Съдейки по стенограмата като че ли има съгласие за промените касаещи задната дата. Но изказванията за ваксините.... doh doh doh Не бих предположил никога такова изказване от лекар...
Мисля си и друго. За винетките (от другата тема) тече една кореспонденция... То не бе транспортно министерство, мин. съвет, народно събрание и накрая едно голямо НИЩО. Всички разбират и ПОДКРЕПЯТ искането, само дето никой не ще да инициира промяната в един член от закона за движение по пътищата. Това за мен си е абсолютно лицемерие. Naughty

# 511
Здравейте, и аз да се включа по въпроса за изплащане на пари за годините назад. До колкото знам от познати на тях са им ги изплащали- за минал период от датата на инвалидизация. Поразрових се в нета и видях че члена, по който държавата ги е обезпечавала за минал период е бил отменен миналата година.

ЗАКОН ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ  Чл. 43. (Отм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.)   .
 От вашата дискусия разбирам, че искат сега да го върнат.  Така ли е или грешно съм разбрала?

И най- много ме интересува ако отида сега да си искам пари за минал период- от датата на инвалидизация, примерно от раждането , ще ми ги платят или ще кажат, че е отменено. Благодаря ви предварително за отговорите , че се оплетох като пате в калчища Simple Smile

# 512
margiiva, чл.43 от ЗИХУ е отменен, а на негово място има чл.8Д в Закона за семейни помощи за деца. Текстът е абсолютно същия, така че не това е причината в момента да НЕ изплащат със задна дата. Кашата (и неизплащането) е заради разминаването между чл.12 ал.10 от ЗАКОНА за семейни помощи за деца и чл. 19 ал.2 от Правилника по прилагането му. Въпреки, че ЗАКОНА е с по-голяма сила от ПРАВИЛНИКА социалните го тълкуват обратно и се съобразяват с правилника, а не със закона.

# 513
Friend, благодаря ти, за конкретния и точен отговор. Ще си прочета нещата.

Понеже разбирам , че инициативата за преразглеждане на частта от закона за плащане на миналите периоди, е поета от вас .
Искам да ви попитам дали подсказахте  Simple Smile  да има опция , ако бъде прието да се заплащат парите назад , да могат и старите ТЕЛКове  да се възползват от новата поправка? 
Май малко объркано го написах . Надявам се, че ме разбрахте.

# 514
Здравейте,може ли някой да разясни какво означава "Постановлението е прието на вносител...."?Става въпрос за поставновлението на Министерски Съвет от 12.01.2011 за промените в закона за месечните добавки на  деца с трайни увреждания.

# 515
Имам въпрос, ако може да ми каже някой след като ТЕЛК -а ми изтича на 01.02.2011 а имаме нова дата за 24.03.2011 , кога най рано мога да подам молба за социална оценка ???? До колкото разбирам стария важи за 02.11 , а новия би трябвало да важи за 03.11 , т.е. да няма прекъсване, но миналия път от соц. грижи искаха да мине срока за обжалване- т.е. 14 дни и чяк тогава да подам молба за всичко!!! Това ще рече че чак април ще мога да подам , чудя се да ходя ли да искам по ранна дата от ТЕЛК -а???

# 516
veni-b сега отпадна 14 дневния срок в момента в който си вземиш ТЕЛК отиваш в СП и си подаваш документите аз свъвсем случайно научих че е отпаднало ние минах ме ТЕЛК на 15-04-2010г  и отидох до СП да си взема деклараций те да си ги подпълня в къщи и тогава ме информираха за промяната  newsm78

# 517
Здравейте,може ли някой да разясни какво означава "Постановлението е прието на вносител...."?Става въпрос за поставновлението на Министерски Съвет от 12.01.2011 за промените в закона за месечните добавки на  деца с трайни увреждания.

Че са приети предложенията за промени, предполагам. Пусни моля те линк, да не ровя, да видим какво са приели.

# 518
здравейте,
да споделя набързо какво "ново двадесет" разбрах днес покрай моите "драми" с СОП, РИО и яслите.

Отивам днес да си взема документа, че детето ми може да се интегрира в ОДЗ и че е със СОП и ми казват, че тези решения са спряни от МОН тия дни. Понеже имало много деца които само за да ползват предимство за градина вземали такъв документ с диагноза астма примерно и от МОН спират всички решения за даване на СОП, ако детето няма нужда от ресурсна помощ. Ако има, минава на съответната комисия и такава му се назнамава и само тогава е дете със СОП.
Според госпожа Бенина предимство за записване ще ми бъде самият ТЕЛК и вече директорите не трябва да искат документ, че детето може да се интегрира, защото такива документи няма да има.

Всичко хубаво, но сега като надигнат глас пък директорите и след седмица сигурно пак ще има нещо ново...  Crazy

# 519
  • гр Габрово
Здравейте.
Вчера минахме на ТЕЛК с малкия.Дадоха му 54 % за астма и аалии на мъжките полови орргани. Сега какво следва по-нататък,на какво има право?Дали и ние имаме право на изплащане със задна дата?Датата на инвалидизация е рожденната дата на Дени-11.04.2008 г.

Последна редакция: пт, 21 яну 2011, 16:06 от desislava76

# 520

Че са приети предложенията за промени, предполагам. Пусни моля те линк, да не ровя, да видим какво са приели.

http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=02 … amp;n=1866&g=
това е стенограмата от заседанието на МС от 12.01.2011.

# 521
Здравейте всички!

ОТ ДНЕС СЕ ИЗПЛАЩАТ ПАРИ СЪС ЗАДНА ДАТА, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3 ГОДИНИ НАЗАД! newsm68 newsm44
Вече всички, които имат това право, могат да се възползват от него!

Ето основанието:
Чл. 24а, ал.6 от ППЗИХУ!
(6) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2011 г., в сила от 21.01.2011 г.) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се отпуска от 1-во число на месеца, през който е определена датата на инвалидността в експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, но не повече от 3 години назад, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.

За получаване на месечните помощи отпада и бележката за задължителните имунизации Simple Smile

Изтеглете бр.7 от днес и четете стр.22 http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces;jsessionid=3160F304EE4 … 37FCFF0566C0D0DE6

# 522
Здравейте всички!

ОТ ДНЕС СЕ ИЗПЛАЩАТ ПАРИ СЪС ЗАДНА ДАТА, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3 ГОДИНИ НАЗАД! newsm68 newsm44
Вече всички, които имат това право, могат да се възползват от него!

Ето основанието:
Чл. 24а, ал.6 от ППЗИХУ!
(6) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2011 г., в сила от 21.01.2011 г.) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се отпуска от 1-во число на месеца, през който е определена датата на инвалидността в експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, но не повече от 3 години назад, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.

За получаване на месечните помощи отпада и бележката за задължителните имунизации Simple Smile

Изтеглете бр.7 от днес и четете стр.22 http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces;jsessionid=3160F304EE4 … 37FCFF0566C0D0DE6
Здравей Frend , можеш ли да ми кажеш , в нашето положение , като ни ощетиха  с решението на ТЕЛК за датата , на ивалидизация , дъщеря ми е с аутизъм и е така от раждането , но според решението на ТЕЛК , излезе , че е от един месец преди прегледа така , демоек ми дадоха дата 8 ми октомври , имаме ли някакви права .?

# 523
  • Бургас
Направо ми се плаче от радост. Хиляди благодарности на "Национален алианс Усмихни се с мен" и на всички  допринесли за това благородно дело   bouquet

# 524
Забравих да напиша , че не съм обжалвала решението на ТЕЛК , и той изтича октомври 2012 Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт