За правата на децата ни!-тема 4

• 55 153
  • 747
  •   1
Отговори
# 570
Преди малко говорих с една служителка от социалните и това което ми обясни тя е,че на тези,които не са им изтекли 3-те месеца да си подават молби-първо за прекратяване на първата молба,защото тогава закона е бил друг и след това нова молба с искане за задна дата и ще им изплатят всичко.За другите ощетени за сега не се приемат молби,но да изчакаме защото явно още не са решили какво да ни правят.На мен лично ми се струва,че няма и да решат за  нас,но надеждата умира последна,за момента нямаме право на нищо.

# 571
Здравейте и от мен, Надя съм. MaLe и аз ще подам молба в социалните(в Овча купел съм) , по-скоро ще си поискам старата молба за да я прикрепя към новата за отпускане на сумите за минал период.
Тео, много се радвам на успехите които постигаме.Обнадеждена съм и с увеличаването на сумите за пътека 240(за рехабилитация ) и с поправката на този закон, въпреки че искахме много повече неща от управляващите. Аз започнах борбата си веднага щом излезе член 8д, точно в деня на влизането му в сила получих печат на решението на ТЕЛК и отидох в социалните. Те ме върнаха, че идвали празници, Великден май беше, после да мина в началото на април.даже ми бяха дали и бланките. На 7 април отидох с попълнените молби и започнаха да ме въртят, да ми се изнизват, казаха ми че няма да получим пари за минал период, дори ми снимаха "Държавен вестник" за доказателство. Аз бях супер изумена и обидена, но погледнах,че разнасят в едни тетрадки с дебели корици заповедите ни, така че няма как да ги загубят. аз се подписвах че съм получила заповедите и запомних. Помня още, че на бланката пишеше за чл.43 и за минал период, те го покриха с коректор, написаха чл. 8д и аз отдолу донаписах, че искам парите и за минал период. После заведох жалби срещу тях и оплакванията не помогнаха, отговорите бяха,че Законът е такъв, и аз не оспорвах по-натам, а започнахме протестите си, и ето:май напредваме, нали момичета и момчета?Тео, как да действаме сега занапред-ако и сега не получим парите , полагащи ни се от датата на инвалидизация, трябва да се съберем и право при Тотю, така не може!!!!Ще разкажа какво съм направила веднага щом мина през социалните, споделете и вие, моля

# 572
  • София
Да се отчета, вече със свършена работа в социалните, че трети ден пиша и трия.
Вчера подадох молба за изплащане на парите по 8д със задна дата от ДИ.
Още в  петъка ми звъннаха от АСП-(явно са препратили писмото от МТСП), че има промяна в ППЗСПД и госпожата ме инструктира да отида директно при началника на СП в Младост,където подавам документите и да ми приемат нова молба по 8д , ........"да сме видели какво ще стане с новите промени" . Та ми приеха молбата, нищо, че току що бяха получили разпечатки на промените. В общи линии май хванах последния влак, че 3-те месеца ни изтичат на 02.02.2011г.
 **DeviL**  не съм подавала молба за прекратяване на предишната, а в новата молба си дописах ръчно, че искам изплащане от ДИ.
Както изказах предположение по-назад в темата  обаче ... " прецизирането" им , пак излезе не достатъчно прецизно. И само като си помисля, че познавам лично доста дечица които са прецакани с решения от периода Април-Октомври ми се иска да  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

Мисля си обаче, дали няма да е добре и тези родители да подадат молби и вече с отказите да обжалват, защото дефект закона не е променян, което означава, че със сигурност позволява изплащане със задна дата, само дето тълкуването в правилника е различно. Не може до 21.01 закона да не позволява изплащане, а след тази дата абсолютно същият текст, без да е променян да позволява точно обратното.  #Cussing out

# 573
Преди малко говорих с една служителка от социалните и това което ми обясни тя е,че на тези,които не са им изтекли 3-те месеца да си подават молби-първо за прекратяване на първата молба,защото тогава закона е бил друг и след това нова молба с искане за задна дата и ще им изплатят всичко.
НЕ правете това!!! Въз основа на старата си молба си имате заповед и по нея ще ви изплащат парите докато е валиден ТЕЛКа. Пускате НОВА молба само за миналия период. Иначе ще стане голяма каша. Освен това... ако някой неразбрал ви напише ОТКАЗ на новата молба??? Пак ще има обжалване, разкарване... Защо?

# 574
Здравейте и от нас:)бих искала да помоля ако някой се е сблъсквал с нашият проблем да сподели опитът си.Имам син на 2 год. и половина с диагноза ДЦП-дясностранна хемипареза,на 09.04.2010 год. подадох молба за ТЕЛК за първи път.От Кърджали съм и по това време преместиха комисийте в Пловдив от където получих писмо да се явим на 28.02.2011 год.Днес ходих до ТЕЛК-ка в нашият град,защото разбрах,че детският телк отново работи тук,но ми отказаха да се явим,тъи като документите са ни в Пловдив.Няма да описвам нервите и разправиите с бюрокрацията им,претиснява ме пътят до там,тъй като малчо пътува много зле,последният път на контрола се наложи да взема дънките от свекърт ми ,защото бяхме целите оповръщани /извинявам се/.Чудя се защо децата трябва да пътуват при условие,че има телкова комисия в градът в който живеят,и има ли начин да се прехвърли документацията отново тук.Днес ми казаха,че ще си пътувам до Пловдив при условие че те са ми изпратили писмо.Ще съм благодарна ако някой ми покаже пътечка по-която да тръгна за да спестя това на детето си.

# 575
Zdrawejte mami , nowa sym ot dnes wyw foruma1
 pro`etohte li nowoto izm. na4l. 8d ot zakona za sem. pomo]i , za izp;astane na pomosta sys zadna dta , kakwo mislite ?

# 576
Чудя се защо децата трябва да пътуват при условие,че има телкова комисия в градът в който живеят,и има ли начин да се прехвърли документацията отново тук.Днес ми казаха,че ще си пътувам до Пловдив при условие че те са ми изпратили писмо.Ще съм благодарна ако някой ми покаже пътечка по-която да тръгна за да спестя това на детето си.

Обяснявам как седят точно нещата, та ако дадете идея как да се решат, ние ще го предложим, понеже ние след последния отговор на министъра, вече сме отчаяни и нямаме решение.

Тези ДЕЛК, тръгнаха да ги правят, точно заради многократните ни настоявания, срещи, писма и т.н., където обяснявахме, че трябва да се намери решение на това безумие, да разкарват децата, не стига това, ами и регулярно да се влачат по тия комисии. Обещаха ни, първо това да е само веднъж, първия път, и после ако има нужда, вече комисията да отиде в дома на детето или там да си измислят някакъв вариант, ама да не разкарват родителя и детето. И да направят тия ДЕЛК.

Сега, Константинов, а и другите, казват, че се закриват тези ДЕЛК, защото нямало детски специалисти!? Нямало, това е. Сега не знам дали това поне е въведено, само първия път да се ходи.

Това за документите си е чиста бюрократична простотия, според мен от Пловдив ги мързи да изпратят документите ти до кърджали и затова те карат теб да отидеш до Пловдив.

Защо не пишете тук за тия проблеми, между другото, официалната кореспонденция с МЗ, писма, жалби и т.н., може и по електронната поща, връщат ти по мейла входящ номер.

http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid= … amp;currentPage=1

Последна редакция: вт, 25 яну 2011, 11:28 от teo7777

# 577
Благодаря Тео,ще разгледам линка,до сега въртях телефони.Ако науча нещо ново ще споделя,та дано и други не се сблъскват с това.Не разбирам къде е логиката след като молбата ни е подадена тук newsm78и в крайна сметка защо децата ни ще патят,заради техните неуредици.

# 578
Здравейте на всички,
Аз от толкова много "размисли и страсти" съвсем се обърках. Искам да получа мнения по моя случай, а именно: Моето дете е с ДИ 22.06.2009 г., Решение на ТЕЛК 25.01.2010 г., подадох молба -декларация на 01.04.2010 г., като собственоръчно написах "Да ми бъде изплатена соц. добавка за старо време".
Какво се полага на моето дете след настъпилите промени с Постановление 7 за изм. и доп. на ППЗСПД?
Поздрави и Благодаря за мненията!

# 579
    mitreva79,а защо си чакала 3 месеца от януари до април 2010 за да си подадеш документите newsm78.И според мен би трябвало тези пари да са ти били изплатени вече от ДИ,т.к по онова време са се изплащали със задна дата.   

# 580
Да ама не. Нищо не са ми изплатили.  В момента чакам да насрочат дело във ВАС. Не съм чакала 3 месеца просто не успявах да стигна до СП, т.к. живея в друг град.  Това е моят случай: http://www.admcourt-varna.com/site/files/Postanoveni-zakonni-akt … d810/47891410.htm

Последна редакция: ср, 26 яну 2011, 08:54 от mitreva79

# 581
  • варна
 Днес ходих при социалните да си подам молба да ми поемат здравните осигуровки и останах изненадана  от това ,което ми каза служителката, че прочела. Явно още е проект ,ама дано го приемат.
 http://www.standartnews.com/news/details/id/92503/%D0%A1%D1%82%D … D0%B5%D1%82%D0%B5

# 582
утре в предаването Тази сутрин по БТВ ще говорят за нередности с ТЕЛК.Може да не е съвсем по темата,но писах за ощетените с изплащането със задна дата.Ако искат и други ощетени могат да пишат за проблема."Колкото повече,толкова повече".

# 583
Здравейте!Днес ходих при социалниет в Овча купел.От моите копия се запознаха с текста от Държавен вестник, гледаха ме странно, но бързо се съвзеха и ми дадоха молба да попълня , но в нея се молим да ни дадат по чл 8д  пари, а аз по него взимам но от датата на попдаване на ТЕЛК-а, а не за минал период. Дори предложиха да ми дадат да сис нимам Акт и копие на ТЕЛК-а от техните документи, за да не се разкарвам?!?!?!иНТЕРЕСНО, АМА НЕ МИ СЕ ИСКАШЕ ПАК ДА МЕ ВКАРВАТ В ТЕХНИТЕ ФИЛМИ И САМО ВЗЕХ БЛАНКАТА.Сега незнам дали да я попълвам и подавам?Дайте съвет,моля. Старата молба ми е с дата 07.04 10 г. Дали към нея да добавя новата???

# 584
Добро утро на всички Hugи аз писах до предаването Тази сутрин,днес чакам отговори по някои въпроси и ако има раздвижване ще пиша.Бих искала да попитам някой знае ли в какъв срок отговарят от МЗ на въпроси по мейла?

Общи условия

Активация на акаунт