За правата на децата ни!-тема 4

• 55 133
  • 747
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте
аз подадох документи за детски и чл. 8д на 24.01.2011, но не знаех за тази поправка и не съм вписвала нищо
Така или иначе ми отказаха двойните детски  Shocked и сега трябва да ходя да се разправям за тях, и ще попитам какво се прави във връзка с тази промяна- подава ли се нещо или не, защото най-вероятно да
В моя случай дали ще си го направят автоматично- ТЕЛКа е от 04.01.2011, но дата инвалидизация- 28.10.2010 - иска ми се д амисля че да, но защо да е лесно, като може трудно

# 601
Здравейте
аз подадох документи за детски и чл. 8д на 24.01.2011, но не знаех за тази поправка и не съм вписвала нищо
Така или иначе ми отказаха двойните детски  Shocked и сега трябва да ходя да се разправям за тях, и ще попитам какво се прави във връзка с тази промяна- подава ли се нещо или не, защото най-вероятно да
В моя случай дали ще си го направят автоматично- ТЕЛКа е от 04.01.2011, но дата инвалидизация- 28.10.2010 - иска ми се д амисля че да, но защо да е лесно, като може трудно

Абсолютно влизаш в двойните детски и в 3-месечния срок за подаване на декларацията по чл 8д и за минал период, нямало е май кой да те съветва. 28.10.20 дата на раждане ли е?

# 602
  • София
Здравейте
Така или иначе ми отказаха двойните детски 
Е как така за 4 дни успяха да ти разгледат молбата, да откажат писменно и мотивирано и да те уведомят за това си решение?  newsm78

А иначе за 8д по така написаният текст в правилника и при положение, че за първи път подаваш молба, би трябвали да ти отпуснат помощта от ДИ или поне аз така чета и разбирам написаното в правилника. Wink

# 603
Здравейте.Днес ходих за втори път в община "Овча купел".Приеха ми спокойно молбата, една служителка, дето все още нямаше указания за новите промени, казаЮЩе питам шефовете, може аз да не съм разбрала", тя не отговаряла за друго, освен з априемането на молбите, в 14-дневен срок ще ми звънне да ми каже и ако не съм доволна мога да обжалвам, те не знаят че аз време имам и ще го направя. Дотук повечето специалисти ,  скоито говорих, казаха, че ще получим парите, сега остава да чакам,е.Този път взех и входящ номер.
МОля, ако някой има заповед да ни разкаже какво е станало, може ли?

# 604
Аз преди два дни подадох втора молба, но написах "Във връзка с молба-декларация с вх. № ....., подадена от мен на ...............", т.е. непременно трябва да се пише, че новата молба се подава във връзка със старата, в която има искане за задна дата. Иначе, новата молба ще има нова дата, която ще бъде вече след изтичане на три-месечния срок от излизане на решението на ТЕЛК.

Извинявай, ама не знам кой ти е обяснил тези недомислици. Не се засягай, просто ми писна от удобни тълкувания на социалните....

1. Молбите подавани преди да бъде обнародвана промяната в закона НЯМА КАК да са с клауза за изплащане на пари със задна дата. ( Друг е въпроса, че повчето тук пишещи се интересуват и търсят решения на проблемите си въпреки държавните глупости ).

2. В закона пише, че молбата трябва да е подадена в 3 месечния срок от решението на ТЕЛК, а не че резолюцията по молбата трябва да влиза в този 3 месечен срок.

Не ми се засягай, моля те, защото не е лично, но наистина напоседък съм твърде изнервена и притеснена и ми писна да ме "ръфат" кучета отвсякъде. Имам нужда да се чувствам спокойна и уверена от време, разбира се, това е лично мой проблем. Peace

# 605
Майчета, аз уж всичко следя но не разбрах за какво са тези нови молби за чл. 8 . На дъщеря ми ТЕЛК-а изтича чак април 2012г Вчера ходих до раионият ни в СП и нищо не ми спомена а пък понеже миналата седмица идваха от отдел ''Хора с увреждания и социални услуги'' ми идваха на проверка защото съм Личен асистент ,пак нищо не споменаха. От нашето бюро ми казаха , че вече молбите за чл 8 и интеграционните ще се подават централно а не както досега по райони.Става въпрос за Варна . Бихте ли ме информирали аз в заварено положение ли съм докато изтече Телка защото това са ни единствените доходи и да не захапем дръвцето. Предварително ви благодаря

# 606
Ами да, и аз не очаквах, ама ей на за 4 дни ми разгледали всичко и отговорите даже получих  Shocked
Разгледах документите по-обстойно и установих:
Отпускат ми по чл. 8д от датата на инвалидизацията (от 01.10.2010, а 28.10.10 е датата на подаване на документи за ТЕЛКа) и то без да съм писала нищо специално на молбата- документите са подадени на 24.01.11, така че явно са знаели за промяната и дори са я приложили автоматично без да им се "моля" специално. Но пък приложих бележката за проф. преглед и не ми я върнаха.
За детските- мотива за отказа явно е, че съм подала същия месец, когато е издадено ТЕЛК решението- а именно Януари, а се отпускали чак от следващия. Тук ми се губи логиката малко, то е ясно че с едно ходене ще ги подам, пък те да ми ги начисляват от следващия месец, но явно такава им е процедурата. Доколкото разбирам, сега през февруари трябва наново да подам молбата за двойни детски.
диди 2, чл. 8д е за получаване на 168 лева месечно за периода на ТЕЛК решението, полагат се освен двойните детски. Ако се подаде до 3 месеца след ТЕЛК решението, се изплащат от датата на инвалидизация, а ако не- от датата на подаване на документите. Дано да ги получаваш и просто да не си обърнала внимание на члена
Вероятно не ви помогна много моят опитс промените,  може би само на тези, които тепърва ще подават документи

# 607
Комикс,
нашето ЕР на ТЕЛК е от края на октомври, така че до края на януари и втора подадена молба пак ми дава право на искане по новото допълнение в чл.24, ал.6. Но по съвет на моята адвокатка, вписах входящия № на първата си молба, като начин да се подсигуря, да се застраховам. Все за нещо можеха да се хванат.
Изненадаха ме приятно все пак, защото социалният служител ми каза: "Знаем за новото изменение, знаем че имате право на тези пари, ще ви ги изплатим". Надежда има, защо да не опитаме докрай?!

# 608
  • София
И аз днес бях при социалните. За тези, за които 3-месечният срок от ЕР не е изтекъл, се попълва нова молба, но я прилагат към старата. Пак ми отказаха да ми дадат входящ номер, нямали такава практика, но ако много настоявам да отида в края на деня. Иначе бяха доста любезни и информирани за промяната.

# 609
Изненадаха ме приятно все пак, защото социалният служител ми каза: "Знаем за новото изменение, знаем че имате право на тези пари, ще ви ги изплатим". Надежда има, защо да не опитаме докрай?!
Иначе бяха доста любезни и информирани за промяната.

Ето че нещата вече се случват!  smile3503

# 610
И аз днес бях при социалните. За тези, за които 3-месечният срок от ЕР не е изтекъл, се попълва нова молба, но я прилагат към старата. Пак ми отказаха да ми дадат входящ номер, нямали такава практика, но ако много настоявам да отида в края на деня. Иначе бяха доста любезни и информирани за промяната.
абсолютно са задължени да ти дадат входящ номер, във всяка администрация е така,такъв е редът

# 611
Комикс,
нашето ЕР на ТЕЛК е от края на октомври, така че до края на януари и втора подадена молба пак ми дава право на искане по новото допълнение в чл.24, ал.6. Но по съвет на моята адвокатка, вписах входящия № на първата си молба, като начин да се подсигуря, да се застраховам. Все за нещо можеха да се хванат.

Напълно си си била в правото да подадеш новата молба...но не защото си била подала вече...знаеш...
Радвам се, че така са се отнесли, в моята община бяха много любезни и информирани също, но ми дадоха грешна бланка, та сега пак трябва да отида.

# 612
Здравейте всички!

ОТ ДНЕС СЕ ИЗПЛАЩАТ ПАРИ СЪС ЗАДНА ДАТА, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 3 ГОДИНИ НАЗАД! newsm68 newsm44
Вече всички, които имат това право, могат да се възползват от него!

Ето основанието:
Чл. 24а, ал.6 от ППЗИХУ!
(6) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2011 г., в сила от 21.01.2011 г.) Месечната добавка за дете с трайно увреждане се отпуска от 1-во число на месеца, през който е определена датата на инвалидността в експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, но не повече от 3 години назад, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението. Когато молба-декларацията е подадена след този срок, месечната добавка се отпуска от началото на месеца, през който е подадена.

За получаване на месечните помощи отпада и бележката за задължителните имунизации Simple Smile

Изтеглете бр.7 от днес и четете стр.22 http://dv.parliament.bg/DVWeb/index.faces;jsessionid=3160F304EE4 … 37FCFF0566C0D0DE6
  В социалните в Подуене днес все още не знаеха за промяната и ми казаха че трябва бележка за ваксините!

# 613
  • София
  В социалните в Подуене днес все още не знаеха за промяната и ми казаха че трябва бележка за ваксините!
Ами нали само една седмица е минала, как да знаят, да не им влиза в работата?  Sick
Просто нямам думи, то бива, бива  #Cussing out
lena_stoicheva ,приеха ли ти поне документите или направо те върнаха?

# 614
  • гр Габрово
Здравейте.На 20 януари 2011 минахме ТЕЛК,на 27 същия месец подадохме всички документи.ДИ ни е от датата на раждане на Дени 11.04.2008 г.И ето днес /чудото/ се случи-обадиха ми се от социални/бяха казали,че ще се обадят/ и казаха,че в началото на март ще ни преведат двойни детски 70 лв.,за транспорт и т.н 29 и 69 ст,всеки месец по 168 лв и всички пари със задна дата от 11.04.2008 до сега.Това е от нас в Габрово.

Общи условия

Активация на акаунт