Отговори
# 75
И за последно,да ви представя Нанук.Красива госпожица ,да се надяваме с късмет.Искате ли да се обзаложим откъде е наследила изразителните си очи с цвят на лед?
http://forum.dog.bg/-t31619.html&hl=нанук

# 76
Още малко информация за тези,които смятат да се сдобият с четириног приятел с порода.
Откъде мога да си купя куче?(ако не държите на порода в интернет има хиляди обяви за безпородни кученца,които очакват своя дом ,своя човек.Другото място е приюта близо до вас)
Какво трябва да знам?Какво да гледам?
Ще ви кажа какво да НЕ гледате,... очите.Всяко пале,което видите,ще ви говори едно :"Купи ме".

1.Обявите из интернет-двама човека(или един) имат куче от различен пол,правят скачката,после продават поколението и/или го изкарват на пазара.Това вече няколко пъти го коментирах.

2.Зоомагазините. Сладурски топки в аквариум като рибета.Често стоят с месеци там и растат в същия този аквариум.Дали биват разхождани?Къде се изхождат?
Откъде идват,обаче?От фермите ."Внос от Унгария,Словения,Чехия и др.".Да,оттам.А какво представляват т.нар.puppy mills?Вижте сами и решете за себе си дали сте готови да поемете риска:

http://www.youtube.com/watch?v=E9971MLEecg&feature=related Предупреждавам,че има кадри,които могат да ви разстроят.

Фермите за кучета (puppy mill) са места, къето с лекота се размножават кучета за продажба. Има хиляди заводи по света, които произвеждат милиони кучета. За съжаление голяма част от тези фабирики са проверени и лицензирани, въпреки че са известни с мръсотията си и наблъсканите и болни животни които произвежат. Много от кучетата страдат от недохранване и лошия живот. Обикновено живеят целогодишно навън, при крайно високи температури през лятото и ниски – през зимата. Развъждането на котки е в по-малък мащаб, но при сходни условия.
http://kiflaiboza.blogspot.com/2008/10/blog-post_924.html

Когато хората купуват куче(в масовия случай), те го искат сега, веднага и на ниска цена. Обаждат се, питат разпитват. На мен ми се обаждат постоянно хора за голдъни. Но в България за сега, се произвеждат по 3-4 голдънски кучила годишно( Надявам се тази година да са поне 10). И като кажа че сега няма, но е планирана връзка за Март например, кученцата от които ще се родят през май , а ще могат да бъдат взети през Юли и повечето хора се отказват. Докато в борсата или магазина, те просто отиват и купуват някаква стока. За съжаление в доста от случаите, кученцата умират от парво или корона вирус, защото са взети от майките им на по 20 дни, натъпкани по 20 в една транспортна клетка и не им се дава вода и храна за да не цапат. Така се докарват до България и се разпределят по аквариумите в магазините, където ги оставят в един талаш и се надяват бързо да се отърват от тях. А талаша обикновено пък после създава проблем с очите.
А знаете ли как се купуват кучетата? В Сърбия и Унгария има много такива "производители", които бълват кучета от различни породи. Търговците си имат маршрути по които минават и се знае в кои дни в кое село ще изкупуват "продукцията". Тогава идва "производителя", донася 5-6 "бройки" от продукта на по 15-20 дни (нали се сещате че за ваксини не можем изобщо да говорим) и ги дава на едро (пада голям пазарлък) за по 50-60 евро. След това натъпканата кола идва в България (на границата се бутва нещо на митничарите и на ветеринарите) и 'стоката' пристига в София. Там отива в някоя или няколко борси и магазини на средна цена 100-150 евро(зависи от породата). След това търговеца мята бебето в буркана с още няколко други, плясва една цена от 300-350 евро и чака купувачи. Доста кученца умират още в магазина за това не могат да си позволят по-малка надценка от 100%. Но по масовият случай е, когато дойде някой купи сладката малка топка за 350 евро и след 3-4 дни то умре с повръщане и разстройство. Слава Богу има и доста кученца, които оцеляват.
Има и други случаи. Когато дадено куче порасне прекалено много, стане на 3-4 месеца и започва да придобива формата на аквариума, тогава можете да попаднете на ПРОМОЦИЯЯЯЯЯЯЯЯ. И да вземете този прекрасен екземпляр (с нарушено развитие и изкривена психика) само за 200 евро. Е това ако не е далавера... b)

това борса ли е(пише ,че е развъдик).Моето куче,порода бигъл е от там.И всичко беше точно.Закараха ни до борсата/развъдника ,където беше много чисто показаха ни чипа с някакво устриство и ни дадаха европейски паспорт(от онея сините ,дето имат знака на ЕС).В паспорта имаше отбелязани 2 ваксини и обезпаразитяването

Купуват ги  Унгария и Словакия на килограм и после продават на такива като Вас.Възмутена съм ,защото за разлика от доста хора в форума ,аз лично ходих в Словакия и видях с очите си:
КРАВАРНИК ,от тези които ги има и тук само че с кравите.Вътре от двете страни където бяха кравите ,те сложиха мрежа и разделиха краварник на секции,пак от мрежата.Вътре метър на метър една дървена скаричка на височина от бетонен под 15-20 см.Мен уж ме водиха там да покажат развъдник,когато доближих ме с колата до краварника ,аз видях как някакви мъже облечени като строителни работници в скъсани дрехи носят дърва в краварника ,бях учудена и попитах ,крави ли ще гледаме? Влязох вътре и щах да припадна от вонята.В началото на краварника те сложиха една печка на дърва и в нея вариха една помия от свински кожи и лой.После разбрах от още едни хора ,че в Словакия всички такива куче ферми хранят с такава помия кучета.Да забравих да раскажа ,че вътре бяха наблискани какви ли не породи и беше много студено ,кучета трепериха от студ,краварника не се отопляваше.

След това ме водиха в още един "развъдник", това не беше краварник ,а една къща,при самото влизане вътре пак видях иусетих миризмата на свинска мърша която готвят за кучета.Занимавам се с мопсове и исках да видя техните кучета.Показаха ми една бремена женска ,толкова дребна ,че се оплаших за нея как ще роди и ги попитах как могат да пускат такива кучета в разплод? На което той ми отговори , цитирам: Много добра майка,ражада по 8.

Отийдох в Словакия с уговорка ,че ще ми покажат развъдниците.Видях и преживях УЖАС.

От : http://forum.dog.bg/-t1268.html
В темата има и някои потресаващи истории ,някои от тях са извадени по-долу.
Ето малко истории на хора,чиито любимци не са имали късмет.Защото оцелелите наистина са имали огромен късмет.
Откъде да започна се чудя....Толкова са много....Това са събирани истории от различни форуми,в които стопаните на нещастничетата са потърсили допълнителна помощ.

Здравейте на всички. Преди около половин час вкъщи пристигна малкия Тоби. Купихме го от зоомагазин в града и има паспорт и всички документи. Много е дивичък и много сладък. Преди малко се събуди от дълбок сън и почна пак да шава напред - назад. Окраската му е канелено - кафява и е толкова дребничък че прилича на мишка.

Здравейте всички! Вчера Тоби почти не хапна нищо, а тази сутрин взе да повръща водата която изпие и да получава спазми на стомахчето. Заведохме го на вет и той му даде някакво лекарство против спазмите и му би две инжекции. Когато се прибра у нас изповръща лекарството. Сега в 6часа докторът каза пак да го заведем.

Днес след прегледа при доктора получихме страшната диагноза: ПАРOВИРОЗА. Включиха го на системи горкото така скимтя имах чуството че мене повече мме боли от него. Каза че има от 10 до 90% шанс да умре. Когато се прибрахме вкъщи живна и почна да обикаля. Все пак надеждата умира последна .

еми мойто мъниче вчера започна да получава пак спазми и много скимтеше, като го заведохме при доктора то изпадна в безсъзнание и едвам се държеше. Доктора каза че е много малък шанса да оцелее нощта и ни предложи да го вземе в тях и да му прелива глюкоза през нощта. Ние се съгласихме, но на сутринта той се обади и ни каза че е починало ...

Здравейте и от мен.Преди 4 дни и аз пострадах от същата тази борса - *********и същата тая проклета жена.Харесах си в сладкия сайт Кари - мини пинчер , все още я има- пясъчното бебе.С изненада разбрах от моя приятел ,че тя не е имунизирана а е на 2 месеца.Първата вечер тя беше много весела,скачаше ,играеше и т.н.На следващия ден обаче я обезпаразитихме и започнаха мъките.Цяла нощ кутрето се мъчи и ние за него..Акаше огромни глисти, след което започна и да ги повръща,отслабна и не можеше да си седи на крачетата, притеснихме се доста се и в 3 сутринта я заведохме в св.Антим в Банишора ,лекарят и даде бусколизин и това я успокои,въпреки,че продължи да повръща но на следващата сутрин Кари беше още по-зле ,заведохме я отново в същата клиника ,сложиха я на системи и остана там на стационар като се очудиха как е оцеляла толкова обезводнена,вечерта я бяха закрепили и си я взехме но на по-следващата сутрин се повтори същото -пак беше зле и пак я оставихме в клиниката.Снощи си я взехме вече по-добре и днес сутринта кутрето ме посрещна весело и жизнено за мое успокоение.За тези няколко дни така се влюбих в нея,не съжелявам, ще продължим със системите и подсилването още няколко дни,за да е по-сигурно,дано оцелеее, а тази проклета жена трябва да й забранят някак си тази търговия,ако не-се надявам да попадне на някой по-луд ,който да й даде заслуженото.Вчера моя приятел и звънна ,за да направи скандал и да й каже,че ще си вземем парите от лечението,а тя се оправда,че не знаела защо така се е случило и са виновни тези от които е взела кучето и тя била в чужбина, щяла да звънне като се прибере..Лъжкиня гадна.. Направо ми идва да викна Господари на ефира.Добре ,че Кари е по-добре , ако я бяхме изпуснали щях да я застрелям лично..За тези 4 дни ,я чувствам като мое дете, толкова беше безжизнена..Да са живи и здрави ветеринарите от Св.Антим в Банишора,те ми я закрепиха, може да е скъпа клиниката но определено си заслужаваха парите за мъничето..

на 26 март подариха хъски за рожденния ден на моя приятелка - тогава той беше на месец и 26 дни...много сладко и жизнено същество! Бяха казали на момчето, което го е купило че трябва след 3 -4 дни да му се бие втората ваксина. Да обаче на 30 март малкия започна да отказва да яде,не му се играеше,постоянно спеше и лежеше. На 31 го заведохме в "Син кръст"(ние живеем в София) и там докторите се хванаха буквално за главата! Малкия на 2 месеца тежеше 1.7кг. и не са му били ваксина на 40 ден (в последствие разбрахме че е било на антибиотик понеже е имало проблеми с коремчето,но явно при продажбата никой от служителите не е счел за необходимо да го "спомене"). Също така беше вътрешно не обезпаразитен, дехидратиран, анемичен и с ниска температура...сложиха го на системи, взеха му кръв за пълни изследвания....на следващия ден сутринта нямаше никаква промяна и вечерта малкия е починал!

здравейте на всички.иска ми се някой ветеринари да дадат мнение за едно куче.едно кокерче на 2 месеца събота вечерта си скачаше и играеше а неделя сутринта вече не може да ходи.отсега казвам че става за кученце което засега все още живее в зоомагазин.апетита му е добре,предните лапи са добре но задните не.вече 4 дена не може да ходи.ветеринарката ни го започна на антибиотици което уж трябваше да подобри състоянието на кученцето но нищо не помогна.1 човек уж много разбиращ от кучета даже ми заяви че кучето ще умре което аз го изключвам тотално.в легнало състояние кучето си движи и двете задни крачета но ги изкривява когато ляга както си иска.движи си и късата топчеса опашка и затова се съмнявам да е нещо на гръбнака.днес най-накрая съм почивка и мисля да го заведа на рентген след като шефа искаше да го приспи но аз не му дадох докато не се знае точно какво му е.
горкия се мъчи в момента и направо не мога да го гледам такъв.и на снимките се вижда какъв тъжен поглед има а преди го нямаше.горкия сега трпбваше да си играе с дружката си един голдън ретривър и с новата си стопанка която го беше харесала и капарирала а не да лежи и да се мъчи.жената вчера я засякох и бях с крис.тя дори не разбра че сме заменили кучетата и не разбра че всъщност крис е нейното куче Cry толкова и се заглеждат хората в животните който купуват.другия кокер има опашка и е достаааа по-голям и честно казано мн по грозен от моя ангел ама слава богу поне той изкара късмет...и крис ще го има.
крис 09.07.2008-03.10.2008
днес беше изключително зле.на рентген нищо не се виждаше,не си чувстваше вече задните лапички,отказваше да се храни,не можеше да се изходи вече и всички лекари при които бяхме ни посъветваха да не го мъчим повече защото няма да се оправи и е въпрос на време сам да си отиде от този свят но с мъки Cry днес следобяд го приспахме.

след като почина моята кучка ( 14 години ) ни подариха Кокер от магазин. Хората които са го купили са платили за него 700лв, кучето е без родословие, просто не са се интересували откъде може да се вземе качествено такова, минали са покрай магазина видели са го и са го купили. Въпросната Кокерка я обичаме не по малко от другите кучета, но тя е с генетичен дефект, гръбначно изкривяване. Това води до изквичаване и свиване на топка, ей така както е на разходка, все едно някое куче я е захапало за гърба. Възможно е да се направи операция, възможно е да остане на операционната маса, но операцията чак когато кученцето стане на 12 месеца, ако не се парализира дотогава. В Италия за подобна операция искат 5000евро.

От : http://kiflaiboza.blogspot.com/2008/10/blog-post_29.html

# 77
Нанук е прекрасна.
Фрапиращо красиво куче.
Ех.

# 78
3.Развъдник.Не,това не са тези развъдници,зад които отново седят борсите за кучета."Внос на всякакви породи (следват изброени).","Кучета винаги в наличност".Общо взето развъдника е място,където се развъждат(не размножават)кучета от определена порода,които покриват стандарта на тази порода .С родословие.Какво е това?В речника пише:
(същ.) род, произход, произхождение, начало, потекло, потомство, потомци, генеалогия, поколение, генерация, фамилия, семейство, джинс, сой
Т.е. това е документ,който показва родителите и прародителите на съответното кученце.Това е документ,който удостоверява,че то принадлежи точно на тази порода и на никоя друга.Малко наивно,но набързо така се получават нещата Simple Smile .
Развъдника трябва да е регистриран (може и да не е правилна тази дума),в съответния клуб на породата,който е член на Българската Републиканска Федерация по Кинология ,над която пък стои Fédération Cynologique Internationale .Ето и клубовете:
http://www.brfk.org/tshlenove.php

Когато си търсим породисто куче,първото нещо ,което трябва да направим,след като сме наясно с желанието си за порода,е да се запознаем със стандарта й..Пример за стандарт (доберман).След това започваме да се ориентираме за развъдниците.Това,което аз правя винаги,когато видя името на някой непознат за мен развъдник,е да проверя дали присъства в сайта на FCI .Търси се по име,ето така:
http://www.fci.be/affixes.aspx
Присъства ли,значи всичко е легално.(но не само това трябва да се гледа,когато се избира развъдника,ще разберете защо по-натам).

След това почвам да гледам кучетата им-женски,мъжки.Проучвам родословието им ,какви изследвания имат (ако има такива).Някои породи(да не кажа всички) страдат от наследствени болести .Една от тях е тазобедрената дисплазия( HD ).Колитата примерно могат да имат проблем с очите.Чау-чау-то - с кожата.Тези представители на своята порода,които страдат от някакво наследствено заболяване,не се допускат до разплод,за да не го предадат на поколението си.Агресивни кучета също не се допускат до разплод.Цели се получаването на здрави ,неагресивни екземпляри,достойни представители на своята порода.Това се постига чрез селекция .

Гледам,че кучето има някакви титли.Какви са те?Какво е това CAC,CACIB ,BOB?Изобщо,какво е това киноложка изложба?Ето:
http://forum.dog.bg/-t8350.html
Не печели кучето с най-милите очички,а това,което покрива най-добре стандарта на своята порода.Да,всички влизат в този стандарт.Но кой е този,който получава оценка отличен?Какво ми говори това,че дадено мъжко куче има примерно 5 отлични оценки от различни киноложки изложби ?
Това няма връзка с факта,че за мен моето куче е най-хубаво Simple Smile .
Изложбите не са конкурс за красота за манекени.Но как би ми се искало конкурса за Мис България примерно да има същите правила и агресивните екземпляри да не се допускат до разплод.  Joy

Между другото,на всяка изложба съдията трябва да бръкне в устата на кучето,за да разгледа зъбите му.Излишно е да казвам,че се дисквалифицират всички четириноги,които са проявили агресия към господина/госпожата ,а недай боже да са го ухапали.  Laughing

Докъде стигнахме?А,да.Разните титли и взети изпити.Изпитите IPO са за кучета от "работни/служебни породи"-немски овчарки,малиноа и др.На ИПО няма да се спирам,защото ще стане ужасно дълго.Ако ви интересува,потърсете информация в интернет,има много.Ще ви дам като линк Интернационалния изпитен правилник за IPO I : http://www.sirius-bg.net/index.php?p=5.40
за да си съставите горе-долу представа какво представлява това.

И все пак докъде стигнахме? Laughing Проучване на родителите.Ако не ми харесват кучетата в този развъдник,търся в друг.Винаги може да потърсите и развъдници извън България и техните кучила.Подчертавам-развъдници!Не борси.За да сте сигурни,че това,което гледате в момента е наистина развъдник,потърсете в сайта на FCI.Линка съм го дала по-нагоре.

Да приемем,че вече сме избрали развъдник,харесали сме си родители.Какво следва оттук нататък?Комуникация с развъдчика.Попитайте за всичко,което ви интересува:с какво се хранят кучетата(кученцата,ако ги има вече),кога ще бъде издадено родословието,имат ли татуировки или чип(номера на татуировката/чипа трябва да съответства с номера в документа(родословието) ),на каква възраст ще могат да бъдат взети кученцата(ако ви кажат-на 40 дена,изобщо не се замисляйте,а затворете телефона.Сами се сещате защо,нали?),обезпаразитявания,ваксини и др.
По принцип развъдниците нямат кучета целогодишно.Добрия развъдник ще го познаете точно по това. В повечето случаи ще се наложи да чакате .И то доста,особено ако искате кученца точно от определени родители.Първо трябва кучицата да се разгони,после да се съберат мъжкото и женската,да забременее,да роди,да покърми кученцата и тогава чак можете да си вземете желаното пале.
Като сте избрали развъдник,винаги е добре първо да проучите условията в него,за да решите окончателно дали ще си вземете куче точно оттам.
Четете.Интернета е безценен в това отношение.Отзиви за развъдници,информация за кучетата и поколенията им(не винаги от родители шампиони се раждат шампиони) и т.н.

Цената.Не винаги цената в зоомагазина е по-ниска от тази в развъдника.За да разберете по какво се определя цената в един развъдник,имайте предвид следното:
-кучетата в един развъдник са повече от две-три.И всички (както и тяхното поколение)трябва да получат следното:
-качествена храна висок клас.
-ветеринарни грижи
-биват водени по изложби,което означава:разходи по транспорт,хотели(най-вероятно),тАкси ,козметика(т.нар.грууминг-представете си колко подготовка трябва на едно дългокосместо куче,за да се яви в целия си блясък на изложбата) и др.
-заплождането с някой отличен мъжкар от друг развъдник не е безплатно
 и др.

Засега това . Simple SmileАко се сетя още нещо,ще пиша. Защо няма емотиконка,която да бърше потта от челото си. Laughing

Последна редакция: чт, 28 яну 2010, 18:02 от Китана

# 79
Забравих....Така е като постоянно ме ръчкат да ставам.

Риск винаги има.Но на едното място е в пъти по-голям от другото.Вие решавате.

# 80
Потресаващо! Confused

# 81
  • зад парка
Последното куче в семейството ни е булдог (имали сме още 2 преди него). Купено е от зоо-магазин. В БГ тази порода не се развъждаше (поне когато го купувахме), явно е от Централна Европа. Вече е на 2 години, развито е нормално и няма заболявания. Това явно си е чист късмет!

И още нещо - задавам си въпроса дали си отговорен кучкар, ако си купиш куче от зоо-магазин. Всички знаем какво е там и откъде са кучетата. Много , много жалко за нещастните им душици!!

Последна редакция: чт, 28 яну 2010, 18:43 от InaDot

# 82
  • град-държава
Последното куче в семейството ни е булдог (имали сме още 2 преди него). Купено е от зоо-магазин. В БГ тази порода не се развъждаше (поне когато го купувахме), явно е от Централна Европа. Вече е на 2 години, развито е нормално и няма заболявания. Това явно си е чист късмет!

Това не е вярно,ето сайта на клуба на породата в БГ http://clubbulldog-bulgaria.com/,на сайта са и качени линкове към лицензираните развъдници на тази порода тук.
Единстевно животно с документ за произход може да бъде представител на дадена порода,а таково животно се взима само от лицензиран развъдник,без значение дали се отнася за кучета или котки,документите за произход не са за фукня пред съседите,те дават гаранции,че животното е здраво,че не е генетично обременено,че е създадено и отглеждано спрямо правила,които защитават най-вече животното,че този,който го взима ще получи истински представител на дадена порода отговарящ на установените стандарти,договорите държат отговорен стопанина и трудно би си позволил да злоупотреби с животното.

Потресаващо е наистна,но това си е живата реалност,всъщност всичко това,което е написала Китана не се отнася само за кучетата,а и за по-голяма част от комерсиалните домашни любимци. Tired

п.с.
закупуването на животно от зоомагазин или така наречените "плодители",не е проява на отговорност,нито е пример за благородност,че си спасил една бедна душица,напротив,ти си освободил мястото за следващия нещастник,стимулираш бизнеса на хора,които злоупотребяват освен с животните,но и със слабата информираност,наивност и т.н. на кандидат стопанина,който на свой ред прави същото напред във времето,като запложда това животно,продава или изхвърля малките му, и/или изхвърля  самото животно в момента,в който започне да му тежи,да не му носи пари или просто се е светнал,че не е получил това,което е искал.

Последна редакция: чт, 28 яну 2010, 19:12 от ahasver

# 83
Относно зоомагазините и обявите....Каква връзка има между мястото,откъдето си взел кучето и бъдещето му?Тези,които са прочели,а и тези,които по принцип имат някаква представа за нещата,се "досещат".За другите:
Мислите ли,че аз,като майка  ,бих рискувала да си взема доберман(примерно) или от подуенския пазар или от зоомагазинчето,което се снабдява от фермите?Защо няма да го взема оттам?Освен поради причината,че това,което ще взема,може 1.изобщо да не прилича на доберман(а най-малкото със сигурност ще се различава от родословните представители) 2.да е болно и съжителството ни е да е мъчение ,състоящо се от ходене по докторите,интервенции,и вероятна смърт. 3.аз лично не желая да съм част от системата на тези хора,които се отнасят по този начин с животните.Да напъхаш шест месечен кокер в аквариум е ...брутално. Другата причина е,че не знам родителите или някой от техните родители на този доберман дали не са генетично обременени и дали аз няма да се озова вкъщи с неуравновесено,агресивно животно,което няма да налети на детето ми.Айде,нас..как да е...

Но аз се интересувам.Искам да съм отговорен човек и подплатявам отговорността си със знания.А тези,които не се интересуват?
Взимат нещо,с което не могат да се справят ,или се оказва не тая порода,която искат,или кучето има здравословни проблеми,с които не искат да се занимаят
Това откъде е дошло?
А това?
Или този кокер
Лора-стафка
Стопаните изоставят немската си овчарка,защото си гризяла опашката
Дакели,сетери,кокери,питове,децата им и още и още и още....
Хората масово изхвърлят.
МИслите ли,че ако тези хора са взели решението да си имат куче трезво,добре обмислено,чакали са за да го вземат,биха се държали така с него?
Е,вярно,не са само те причините.Заминавам в чужбина,няма кой да те гледа,мило.(аз явно не си и помислям да те взема с мен..много занимавка много нещо...).Пример за това е женски доберман на 8 години,закаран при лекарите за евтаназия.Не искали хората друг да я гледа.Добре,че момичето си намери временен дом в прекрасно семейство,което има още един куч доберман.Добермана,противно на митовете,които се разнасят за него,в една стабилна,позитивна среда ,много обич,се привързва до фанатизъм към  семейството си.

Тригодишно чау чау си търси дом,защото на семейството му се родили деца.
Интересно как никой ,взимайки си куче не мисли,че някой ден ще има поколение самия той.Ако се беше наел да почегърта с чарковете на втория етаж,щеше да вземе трезво,осмислено решение ПРЕДИ да се сдобие с кучето.
Но неее....то кучето е просто задоволяване на емоция.Искам куче,виж какво е сладко!И после,когато кучето е свикнало с теб,с дома,има навици,решаваш,че не можеш да го гледаш повече.Финито с досегашния ти живот.Ако не успеем да ти намерим дом-евтаназия,приюта или улицата.

Не мога да се грижа за теб вече-дакел на 6 години.

Мога да продължа още.

# 84
Кошмарен е фактът с изхвърлените животни. Реве ми се. Как може, наистина не мога да го осмисля. Да си изхвърля кучето като ненужна вещ. Ами как спят тези хора, бе?! Аз не бих могла.
И всичките обяви и теми- "Подарявам куче- ще имаме бебе", "Къде да занеса котката, че ми надра тапетите"...!
Не ги е срам! Такива постъпки в цивилизованите страни се наказват подобаващо.
Аз затова казах, че няма да дам пари, за да си купя животно- на улицата има много, които чакат някой да ги вземе. Как мога да разгледам "Без дом", примерно, да не ми трепне сърцето, а да отида и да си купя животно. Аз не мога да го направя. Не и докато ги има примерите от по-горе.

# 85
Никой не е идеален,всеки допуска грешки.И аз съм допускала такива.Е,заради мен на улицата няма едно бездомно животно,но...Ако е имало кой да ми каже тогава тези неща,или да ме насочи тогава къде да търся(защото това е първото,с което човек започва)...
Кошмарен е фактът с изхвърлените животни. Реве ми се. Как може, наистина не мога да го осмисля. Да си изхвърля кучето като ненужна вещ. Ами как спят тези хора, бе?! Аз не бих могла.
И всичките обяви и теми- "Подарявам куче- ще имаме бебе", "Къде да занеса котката, че ми надра тапетите"...!
Не ги е срам! Такива постъпки в цивилизованите страни се наказват подобаващо.
Аз затова казах, че няма да дам пари, за да си купя животно- на улицата има много, които чакат някой да ги вземе. Как мога да разгледам "Без дом", примерно, да не ми трепне сърцето, а да отида и да си купя животно. Аз не мога да го направя. Не и докато ги има примерите от по-горе.
Елиас,не всеки човек е като теб и се надявам,че го разбираш Simple Smile.

# 86
Хм, идеята, че някои пишман-стопани са за кастриране започва все повече и повече да ми допада...

# 87
не, по скоро си мисля, че темата на Китана е много полезна, но ще я прочетат хора, които така или иначе търсят информация по въпроса
А за останалите- които са повечето, трябва просто строги санкции и контрол, както и по- добър и строг закон ( във връзка с домашни животни, бездомни и т.н.)

# 88
не, по скоро си мисля, че темата на Китана е много полезна, но ще я прочетат хора, които така или иначе търсят информация по въпроса

Има нещо такова Tired
Аз, примерно, като реших, че ще си взема кученце, знаех много добре, че трябва да е от развъдник.
Изчетох сума статии за породата и възпитанието...
Винаги съм мислела, че трябва да го кастрирам...
Само дето още не съм сама и апартаментът не е подходящ...
Но имам предвид, че аз се сетих да търся информация и да чета много и то сигурно ще имам година-две да чета, докато се сдобия с кученце.
Но може би защото гледам други животинчета и за тях също така отговорно съм търсила информация, като се взимахме Heart Eyes
Обаче като ги гледам всичките, които тя показа да си търсят дом Cry, сигурно ще си взема такова, вместо породисто.
Някой ден Sad

# 89
Не само такива ще четат.Има и такива хора,които се интересуват,но не знаят примерно за фермите,как стоят нещата с развъдниците.Които мислят,че кучето им ще страда,ако не роди,и не са осмислили напълно какво означава по твой избор да се роди живот.
Онези безотговорници са съзнателно такива и сякаш нарочно избягват тази информация.
Не е толкова лошо,че не знаеш.По-лошо е когато не знаеш,че не знаеш,защото тогава спираш да търсиш и да се учиш.

Еовин,ние ,живот и здраве ако си вземем куче,то ще е женско(имат по-мек характер).Ще ми е първото женско куче.Много мислих ако я вземем дали ще я кастрираме.Най-малкото просто няма да я заплождаме.А и няма да ни е позволено,така да се каже,да се запложда с кой да е. Simple Smile
Но за това съм спокойна.През всичките 20 години не сме имали едно поколение създадено от наши кучета.Нямам такива амбиции.Ще имам,ако някой ден се появят възможностите да създадем собствен развъдник.СЪщестува само като желание,не като мечта.Просто защото се изискват много пари и време.

Общи условия

Активация на акаунт