Българска литература

• 76 128
  • 657
  •   1
Отговори
# 150
И в другата тема писах, ама и тук да се разпиша - "Хрътката срещу Хрътката" на Владимир Зарев - много ми хареса. Написана е в любимата ми "Аз"-форма. Уж някакъв си криминален роман, а пък такива задълбочени размишления над житейските истини - за съвестта, вината, отношенията между хората - и в семейството, и между колегите, и т.н. Много ми хареса и самоироничното отношение на разказвача и чувството му за хумор.
Аз много го харесвам Владимир Зарев. "Разруха" за мен е най-силният роман за прехода. Трилогията му я глътнах за 3 дни . Хрътката също съм чела с голям интерес. Задълбочен писател и аз не мога да оставя книгите му ,като ги започна.

"Разрухата" я четох преди няколко години - е много ми хареса, много е добър. Онзи ден в в книжарница Хеликон видях и друга негова книга - дебеличка, но не запомних името. Трябва да я потърся, сигурно ще е хубава.

# 151
Май я намерих - "Битието" - чел ли я е някой?

# 152
Част е от трилогията - Битието, Изходът и не помня вече третата . Дори не помня и такъв ли бе редът на книгите . Отдавна ги четох и на както писах на един дъх. Семейна, историческа сага - не съм литератор да определя точно жанра, нещо като Талевите Преспански истории.

# 153
Част е от трилогията - Битието, Изходът и не помня вече третата . Дори не помня и такъв ли бе редът на книгите . Отдавна ги четох и на както писах на един дъх. Семейна, историческа сага - не съм литератор да определя точно жанра, нещо като Талевите Преспански истории.

Някой може ли да каже по-точно за какво става въпрос?

# 154
[quote author=gergan75 link=topic=466408.msg15709081#msg15709081 date=127885805
Някой може ли да каже по-точно за какво става въпрос?

Става въпрос за трилогията на Владимир Зарев. Аз много я харесах ,но съм я чела отдавна и не помня поредицата на книгите. В библиотеките ги имат и ще дадат информация, на който се интересува. Това е  българска семейна сага . Обхваща дълъг период от време и  семейната история  се  разкрива  и чрез историческите събития от края на 19 до края на 20 в. .Леко , увлекателно написано, стойностно четиво.

Последна редакция: нд, 11 юли 2010, 21:55 от Анонимен

# 155
  • София
Нощем с белите коне, Следите остават, Павел Вежинов - едни от любимите ми и пример за чудесна българска литература!

Препоръчайте ми нещо съвременно, но с история (и историята да е съвременна също!), да не е чиклит. Ей така, като един чуждестранен роман с динамичност или дълбочина, но да има и случка! всяка седмица в неделя обикалям един щанд с българска литература в Ориндж и като хвана няколко книги и ги прелистя, и взема че се депресирам...

# 156
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
И аз съм голям почитател на Павел Вежинов.
В момента препрочитам за пореден път "Нощем с белите коне".
Харесвам много и разказите на Деян Енев - направо имам усещането,
че душата ми минава през нещо като емоционална сокоизстисквачка, когато ги чета.
Гледам до мен наблизо винаги да има стихосбирка на Валери Петров, ей така, за глътка въздух.

Всъщност, трудно ще ми е да изброя любомите си български автори, от страх да не пропусна някой...

# 157
Нощем с белите коне, Следите остават, Павел Вежинов - едни от любимите ми и пример за чудесна българска литература!

Препоръчайте ми нещо съвременно, но с история (и историята да е съвременна също!), да не е чиклит. Ей така, като един чуждестранен роман с динамичност или дълбочина, но да има и случка! всяка седмица в неделя обикалям един щанд с българска литература в Ориндж и като хвана няколко книги и ги прелистя, и взема че се депресирам...

Мога да ти препоръчам Случаите на инспектор Тюхчев, макр действието да се развива 12-та г. в България, историята си я бива,

# 158
  • Поморие
http://www.book.store.bg/p21612/nestinarka-karmen-mishu.html -Карен Мишу,нова българска авторка Simple Smile,книгата съм я изчела за два дни ,много е увлекателна .Стефан Цанев всичките му хроники ги изчетох с удоволствие /някои ,части ме натъжиха и накараха да се замисля сериозно  Confused/.Романът му Мравки и богове също ме впечатли приятно.

# 159
Съжалявам, ако някой вече е препоръчал това, стигнах до 3-тата стр. само и вече ми станаха много книгите, които не съм чела Sad
Стихосбирката на Ивайло Диманов "Добър вечер, г-жо Тъга" , уникална е; заминах да уча в чужбина, когато учителката ми по литература ми я подари...Адски съм и благодарна - четях книжката по 3 пъти на вечер в продължение на 3 месеца и можех да продължавам и още, и още... Simple Smile

# 160
Цитат на: I ♥ Love Chocolate [Летен Дъжд
link=topic=466408.msg13935741#msg13935741

Към идеята: Българската литература заслужава Нашето внимание, именно за това смятам, че е хубаво да има такава тема тук.
Отварям я, за да си припомним и споделим любимите автори, книги, разкази, фейлетони, летописи, повести, сборници, стихове и пр.
Благорадности на всички отговорили.[/b]
Аз много обичам разказите за отминалите времена,бъгарския бит и традициите.Хайтов успява да предаде всичко това по изключително разтърсващ начин.Що се отнася до разкази,Н.Хайтов и Елин Пелин са ми любимци!  Simple Smile

# 161
  • Пловдив / София
Харесват ми книгите на Бойка Асиова.
На Севда Севан- "Родосто, Родосто..." също.
От класиците най-много Йовков, Елин Пелин, Яворов, Талев.

# 162
  • Майничка
...Препоръчайте ми нещо съвременно, но с история (и историята да е съвременна също!), да не е чиклит. Ей така, като един чуждестранен роман с динамичност или дълбочина, но да има и случка! всяка седмица в неделя обикалям един щанд с българска литература в Ориндж и като хвана няколко книги и ги прелистя, и взема че се депресирам...

Бих ти препоръчала "Медальонът", макар съвременната история в него да не е толкова грабваща, колкото "старата". Но пък ми върна вярата в съвременния български исторически роман.

# 163
http://knigosviat.net/?bookstore=book&book=143762&buy=%D … D0%B0%D1%82%D0%B0
Вчера си купих тази книга (дано ми се е получил линка, изглежда странно, като го постнах), прочетох около 100-на страници и съм меко казано запленена. Невероятен изказ, богат сюжет, толкова истинско и колоритно пресъздадено, просто те потапя в света, който рисува. Дано и края е такъв....

# 164
mai4eto_27 , кажи нещо повече за тая книга, сюжета с две думи, че ме заинтригува... Hug

Общи условия

Активация на акаунт