Българска литература

• 76 789
  • 657
  •   1
Отговори
# 405

Ха, не знаех, че има и трета. Иначе първите две ги прочетох с удоволствие...

# 406
Най-много обичам да чета собствените си книги! Шегувам се  Grinning Истината е, че когато пиша ми е много интересно, често пъти историята тръгва не в посоката, в която съм я замислил и сам не зная как точно ще завърши. Почти същото е, както когато четеш. Най-новата ми книга е приключенски роман за деца - "Спасяването на африканските диаманти", за едно 11-годишно момче, което е полиглот - много лесно учи езици и владее дори езика на животните. За първи път пиша за деца, макар когато дъщеря ми да бе малка, да съм й разправял безброй забавни истории. Хубаво е да пишеш за деца, по-различно е. Аз лично се чувствах някак по-отговорен и за разлика от досегашните ми писания за възрастни, примерно романът ми "Блогът на местния идиот", в който безжалостно вкарах всичко, с единствената мисъл книгата да е възможно най-смешна и истинска, сега мислех за повече неща. Искаше ми се, освен смешки, загадки и приключения, както подобава на четиво за лятната ваканция, вътре да има и по нещо за приятелството, предателството, насилието, изборът, дългът. Дано нещо от това остане в малките читатели, дано им помогне да се движат по светлата страна на пътя. Пък и не само на малките, писах книгата и с мисълта за порасналите читатели, да им е интересно и забавно и на тях, когато четат романа на децата си. Четете книги на децата си, за да четат един ден и те!

Ето представяне на "Спасяването на африканските диаманти" - http://egmontbulgaria.com/profesora

Ето и клип за него:

# 407
  • София
Невероятна книга ! 10/10 !

Споделям написаното от Христо Блажев в Книголандия: "едно откритие, което буквално разтърси литературния ми хоризонт ... "

С молба, ако случайно видите някъде другата книга на този непознат за мен допреди няколко дни автор Петър Делчев - "Балканска сюита", да ми пишете ...
Препоръчвам тези разкази на всички почитатели на Йовков, Елин Пелин, Бойка Асиова, Екатерина Томова ... И не само на тях ...

# 408
  • София
Аз чета детективски роман, засега ми е забавно, много бързо се чете. Четох за автора, че е бил "гласът" на Big Brother в един от сезоните и е измислял мисиите на участниците, сигурно това е повлияло при избора на сюжета :

# 409
Препоръчвам "Ела при мен" от същия автор  Peace

# 410
Реших да си припомня любимия Яворов.

Бях позабравила, че най-често е доста печален...

Скрит текст:
Вълшебница

Душата ми е пленница смирена,
плени я твоята душа! — пленена,
душата ми е в тихи две очи,
Душата ми те моли и заклина:
тя моли; — аз те гледам; — век измина…
Душата ти вълшебница мълчи.
Душата ми се мъчи в глад и жажда,
но твоята душа се не обажда,
душата ти, дете и божество…
Мълчание в очите ти царува:
душата ти се може би срамува
за своето вълшебно тържество.

Пейо Яворов

# 411
И на мен Яворов ми е любимият български поет. Simple Smile svet65, предлагам ти след Йовков и Елин Пелин, а и след Яворов, да продължиш с много любимия ми Чудомир. Simple Smile

# 412
  • София
Благодаря за препоръката, Поля от слънчогледи. Чела съм "Ела при мен", но сега като ме подсети за нея препрочетох ОDE TO MY FAMILY : ))
"Къщата" се чете много бързо, увлекателно и забавно е написана, с чувство за хумор, но нямаше кой знае каква интрига и финала ми се стори много прозрачен, на моменти ме дразнеше и това съвсем точното цитиране на марки, продукти и заведения
Скрит текст:
"извадих от хладилника една бутилка изворна вода девин..."
Засега от неговите книги "Туристът" си остава моя фаворит.

# 413
Да, като че ли "Туристът" е единственото, което и аз си спомням от Богдан Русев...

Но влязох тук, за да ви подсетя за един истински класик на новата българска литература... ВИКТОР ПАСКОВ... Хора, още съм разтърсена от емоции след поредното прочитане на "Балада за Георг Хених"... Преди това прочетох отново и "Германия, мръсна приказка". И според мен именно по това се познава стойностната творба - тя винаги въздейства, никога не можем да останем безразлични към нея, въпреки че отлично познаваме сюжета. Гордея се, че съвременната българска литература има такъв автор! Мир на праха му!

# 414
Започваме още на първа страница с Виктор Пасков Simple SmileНо благодаря за припомнянето  bouquet

# 415
Извинете ме за повторението! Наистина имах нужда да споделя една огромна емоция и в бързината не "отгърнах" първата страница на тази тема.  Blush

# 416
И на мен Яворов ми е любимият български поет. Simple Smile svet65, предлагам ти след Йовков и Елин Пелин, а и след Яворов, да продължиш с много любимия ми Чудомир. Simple Smile
peperuda333, не очаквах толкова бързо да започна Чудомир (имаме я в два екземпляра от моите и на мъжа ми младежки години). Но днес не можах да си нямеря книгата, която четях и тъй като бях извадила разказите на Чудомир, започнах ги. Уж отдавна съм ги чела, я толкова ясно си спомних например "Майка" и "Топлииии ... парят!"
Интересно ми е, независимо дали Чудомир разказва весела или тъжна случка, или просто описва нещо (например "Панаир"). Пише така, че това, което обикновено не ми допада (типично балкански/селски черти и прояви или възхваляване на "едно време" и критикуване на съвременността), тук изобщо не ме дразни, а ме забавлявя.  А илюстрациите му - жени, деца, старци, селяни... Няма начин да не си представиш всичко. Обичал си е народа Чудомир, разкривайки и светлите, и низките кътчета на неговата душа. Имаме си майстори, наистина!
Скрит текст:
Малко смях:
„Аламинут”
„Ами тъй ли правехме ние с младите момичета някога, а? Тъй ли се любехме? Хванеш се на хорото най-напред срещу нея, че я поглеждаш , че я стрелкаш с очи, че пъшкаш и най-после се решиш да й намигнеш и тя я те видяла, я не. Чак след това ще се пресрамиш да се хванеш до нея, тя ще ти поднесе кутрето си, ще извие глава на обратната страна, ще се зачервите и двамата, ще ви засъхнат езиците и нито ти ще можещ да речеш думица, нито тя. Сега аламинут! Едно поколение, значи, една хватка през кръста, залепнат един за друг, сякаш ще им правят опаковка, и ето ти тебе румба!”

„Панаир”
„Завивам към кебапчийницата. Скарите пращят, натегнали от вкаменени суджуци, рахитични кебапчета и пастърма, сякаш рязана от бутовете на египетска мумия. Синьо грозде, побеляло от прах, и ухилени овнешки глави, наредени във верига върху стар вестник.”

# 417
  • Пловдив
Ех, Светле, накара ме да се усмихна с цитатите от Чудомир  Hug Любим е на баща ми и на времето имаше навик да ни чете негови разкази - къде доброволно го слушахме, къде насила - бяхме малки с брат ми и не разбирахме какво толкова му е интересно. Та няма да забравя една случка - заключи вратата на стаята, защото никой не го слушаше, седна на акумулиращата печка (зима ще да е било) и започна да ни чете  Joy Ще слушаме я, къде ще ходим  Laughing От тогава си спомням един цитат - "Много бензин си наляла в мотора, Чековице, префучаваш като аероплан..." Като пораснах и аз бях пленена от разказите му, цитирам ги често  Laughing

# 418
С две думи имаме литература на световно ниво, определено. Simple Smile

# 419
  • София
Приготвила съм да чета 2 книги на Красимир Дамянов :

и

За втората пише, че "може да се използва и от родители, от любопитство ..." : )

Общи условия

Активация на акаунт