Българска литература

• 76 142
  • 657
  •   1
Отговори
# 540

Здравейте! Погледнах тази тема като видях линка, но ми направи впечатление че, не е точно като за български поети, а по-скоро лично творчество. Мисълта ми е дали говорим за книги, вече излезли, българска поезия, или просто,че някой пише нещо си... без да искам да обидя хора, които пишат... но в темата за българска литература става въпрос за книги, не за отделни текстове, размишления, стихотворения и т.н. Embarassed

# 541
  • София, България
     Според мен пък темата е за всичко свързано с българската литература, защо някой когото го вълнува нещо такова да не го сподели тук, а да се чуди каква нова тема да отвори, и кой въобще ще я прочете, както в Готварския подфорум има тема - За бързи въпроси и отговори за всеки, който иска да пита нещо, но не иска да пуска нова тема ... много е полезна.
    И предвид настоящата колко е активна, не мисля, че пречи че някой е споделил нещо за поезия. Онази тема, за която пишеш в началото беше за стихове от известни поети, български или не, но след като се изписаха де що стихове имаше на популярни автори, хората почнаха да публикуват и свои неща. Мен лично там някъде ме изгубиха, има и добри попадения, но сега нямам време да чета цялата "плява" за да си намеря нещо хубаво.

# 542
  • София
Е, стига де  Hug

Разбира се, че в тази тема, всеки има право да обсъжда и коментира всичко, свързано с родната литература.

Авторката на темата, кратко и ясно е упоменала при първоначалната си публикация, в каква насока желае да се развива темата:
Към идеята: Българската литература заслужава Нашето внимание, именно за това смятам, че е хубаво да има такава тема тук.
Отварям я, за да си припомним и споделим любимите автори, книги, разкази, фейлетони, летописи, повести, сборници, стихове и пр.

Публикувах линк-а, като отговор на:
Цитат

Не виждам много привърженици на четенето на поезия  Thinking Защо ли? Няма време за чувства? Особено за чуждите?... Tired

Вероятно сгреших с "момичета-та", но беше умишлено.
Отдавна съм във форума и имам наблюдения, че някои потребители се "стряскат", ако обръщението е персонално.
За цитатите не важи в такава степен, но ги намирам за излишни, когато отговора е непосредствено след публикацията.

Надявам се, че ме разбрахте...

И вместо поздрав, ще споделя с вас няколко любими стиха - от вуйчо ми:

И тоя влак ще си замине,
и тоя влак,
и тоя влак
ще отгърми по двете линии
и ще потъне в мрак.

Какво отнася невъзвратно?
В една мечта, в един копнеж
стъклее радост – необятна
и разтопима като скреж.

И блясъкът на двете линии
прелива в нечии очи...
И тоя влак
ще си замине,
и гарата
ще замълчи.

Нейде в мократа нощ
будно свети прозорец.
Нейде в мократа нощ,
мама тихо говори.

„Сине, в мократа нощ
сухи ли са нозете ти?"
Падат в мократа нощ
сълзи - болки пролети,

светят в мократа нощ,
в тъмнината голяма...
Съхне мократа нощ
в топлината на мама.

С пръсти, събрани в юмрук,
нещо да хванеш успя ли?
Дните летят, засвистяли...
Ти ли си? Или си друг?

Гладни и жадни души
скитат по своите друми.
Слепи ножове от думи
могат ли ги утеши?

Хлипа животът злочест –
все му чертаят програма .
Твойта програма я няма.
Друго е твоето днес.

Точната доза Любов.
Точната доза омраза...
Каза ли? Ти ли го каза?
Старият вятър е нов.

Тук ли си? Още си тук...
Дните ти - псета ги яли...
Нещо да хванеш успя ли
в пръсти, събрани в юмрук?

Прибра се ... - казват в този край,
прекрачи ли човек в небитието:
като за палаво дете, което
напуснало е буйната игра

и уморено, мълчешком,
от майка призовано отдалече,
/или от приближаващата вечер/,
отива да си легне в своя дом.

# 543
  • София
daniabc , хубави са стиховете, които сподели, само името на автора си забравила  Hug , Христо Батинков ...

Аз последно прочетох това, и много ми хареса :

# 544
След чистка в нас намерих нещо любимо, но позабравено:

Станислав Стратиев беше пич. Peace

# 545

Известно време не бях влизала във форума, но сега много се зарадвах като видях сърдечния коментар на svet за "Елада Пиньо и времето". (Ще си я прочета отново тези дни!  Heart Eyes)

Постановката също бих гледала, но в сайта на театъра нещо не можах да се ориентирам кога, ако изобщо, ще се играе... Rolling Eyes

# 546
  • София
scaramouche, постановката по "Елада Пиньо" е на „Малко театро” - Будапеща. Актрисата Габриела Хаджикостова живее и работи в Унгария и рядко гостуват тук, обикновено на сцената на Ателие 313 или на фестивали ( преди 2 години на "Пиеро" в Стара Загора).

# 547

Аз гледах точно сайта на "Ателие 313", защото като написах заглавието в google на него попаднах. Видях, че има такава постановка в техния репертоар по принцип, но явно трябва да следя внимателно, за да попадна на някоя постановка.
Simple Smile

# 548
  • София
Ако разбера за гостуване, ще ти пиша  Hug

# 549

Благодаря, много ще се радвам. Simple Smile

# 550
Наскоро излезе книгата "Възшествието на маймуните". Дали вече е попадала на някого?

# 551
На мен ми е малко трудно да се огранича до някоко български автора, защото много ценя: Вазов, Ботев, Яворов, Смирненски, Далчев, Талев, Димов, Йовков, Елин Пелин.....и просто  не мога да се огрнича. За мен всички те имат някакво очарование.

Относно новата българска литература, нямам конкретно мнение, тъй като не бих казаа, че съм чела достатъчно.

# 552
На мен ми е малко трудно да се огранича до някоко български автора, защото много ценя: Вазов, Ботев, Яворов, Смирненски, Далчев, Талев, Димов, Йовков, Елин Пелин.....и просто  не мога да се огрнича. За мен всички те имат някакво очарование.

Относно новата българска литература, нямам конкретно мнение, тъй като не бих казаа, че съм чела достатъчно.

И аз се връщам с удоволствие към българската класика, по всяко време, особено като ми е позната и знам какво искам да си попрочета.

# 553
Наскоро се сдобих с и с и с огромна наслада се потопих в тези красиви стихове.Прекарах невероятни мигове с тях.Прекрасни! Heart Eyes

# 554
  • София
Последните български :

Харесаха ми няколко разказа на Вергил Немчев, беше ми любопитно как пише преводача на Джак Харт и Буковски.
Книгата на Мария Донева е топла и мила, с прекрасни илюстрации и оформление на Мила Попнеделева-Генова.
Последната - все още to-read : )

Общи условия

Активация на акаунт