Българска литература

• 76 183
  • 657
  •   1
Отговори
# 105
  • Boston, MA

Да ви препоръчам да се запознаете, ако не сте, с любимата ни (с блажка) Кристин Димитрова.
Бубка, излиза следващата седмица нов сборник с разкази, "Тайният път на мастилото", може и вече да си разбрала. Много заинтригуващо звучи ревюто. Ще гледам да се вредя. Simple Smile

Поръчвам я на мама веднага! Благодаря!

# 106
Последно прочетох "Дъщерята на Калояна" на Фани Попова-Мутафова,но не ми хареса особено,много мелодраматична,а развръзката ми се видя доста постна.Очаквах повече,но като цяло приятно четиво.Скоро ще почвам сборника "Алилуя" на Виктор Пасков,дано по ми хареса. Peace

# 107
Последно прочетох "Дъщерята на Калояна" на Фани Попова-Мутафова,но не ми хареса особено,много мелодраматична,а развръзката ми се видя доста постна.Очаквах повече,но като цяло приятно четиво.Скоро ще почвам сборника "Алилуя" на Виктор Пасков,дано по ми хареса. Peace

Дано, ама надали... шегувам се Wink
Аз лично много харесвам Пасков, но само "Германия...'' и "Балада за Г. Хених". Останалите просто не можах да ги възприема

# 108
 "Пенелопеида" на Севда Костова .Нищо друго не съм чела на авторката ,но тази книга много ми хареса. Някой се бе изказал, че ако книгата бе американска щеше да е световен бестселър и  определено мисля ,че е така.

# 109
Йовков, Елин Пелин, Димитър Димов, Димитър Талев. Чета и препрочитам произведенията им с голямо удоволствие.

# 110
Много късно откривам тази тема и вече сте споменали всичко любимо Heart Eyes.
Добавям само стиховете на Александър Геров, много са специални за мен.
Емил Манов ме размисли с "Недостоверен случай" и "Бягството на Галатея", а Христо Калчев ме разплака със своята "Луда вода" Heart Eyes

Наистина прекрасна тема Peace

# 111
чета от новите - Въжеиграчът Карой - страхотни разкази, номинирана е за наградата Хеликон

http://www.helikon.bg/books/117/643779_vazheigrachat-karoj.html

# 112
Определно си набелязах някои заглавия да прочета.Да си призная от новите български автори не съм чела нищо. Embarassed Иначе аз съм фенка на историческите романи и съответно с удоволствие чета Фани Попова-Мутафова ,Иван Вазов.Четирилогията на Талев мога да я препрочитам постоянно.Харесвам много и разказите на Елин Пелин.От поетите харесвам Евтим Евтимов.Някой беше отворил дума за постановки-гледах поосъвременена версия на Хъшове.Невероятен смях падна.Щом и мъжа ми, който не е любител на театъра я хареса...

# 113
Според мен на по-зряла възраст човек трябва да препрочете "ученическата" литература.
Много се изкефих на моя мъж, който е завършил спортно училище и съответно не е прочел нито една българска книжка по време на образованието си, а миналата година по мой съвет отвори Йовков и страшно му хареса, та сега е захапал класиците един по един...

# 114
Чочарка, на всеки трябва да му дойде времето и да има нежна ръка, която да го насочи...  Laughing

# 115
  • Пловдив
Сега като се замисля, харесвам почти всичко споменато до тук. Предпочитам прозата пред поезията. И на мен ми е любима поредицата на Фани Попова-Мутафова "Солунстият чудотворец", "Дъщерята на Калояна", "Иван Асен втори" и "Последният асеновец" - последната е малка книжка, но си е продължение за наследниците на Иван Асен.
Освен нея също много харесвам Цончо Родев - виждам че не е споменат до тук. Заедно с големите му книги "Тътени" и "Бурята" много харесвах и малките "Човекът без сянка", "Черният конник", "Двама против ада" - въпреки, че особено в последната книга има доста откраднати фрагменти.
От Блага Димитрова любимате ми са "Отклонение" и "Лавина" - втората най-вече заради филма.

# 116
Като говорим за българска литература,купих си книгата на Г.Златарева "Медалионът"-1част,и буквално я "изядох на" един дъх,книгата е исторически роман,издателството е Архипелаг,книгата преплита историята на българската държава през 19 век и съвременността,отразява много точно действителността и ставащото по онова време,допълвайки празнините,оставени в учебниците по история,тъй като много от фактите са сметнати от съставителите на тези уч.материали за маловажни или излишни като знания,но точно умелото боравене с тези любопитни факти,смесването на познатото и непознатото,обективното и увлекателно отразяване на ставащото,плавното разгъване на историята,разкриването на тайните домогвания и новият и пълен поглед върху събитията и персонажите,основни действащи лица в осъществяването на мечтата за свободна България,преплитането на съвременната история,проследяването и сглобяването на връзката между минало и настояще,изложено по неподражаем начин,те кара да се потопиш в книгата и с нетърпение да чакаш продължението.Чел съм много български автори,трябва да призная,че в последно време някои от тях пишат книги на световно ниво,разбира се,срещат се и такива,които  си плащат,за да им се издаде книга,която няма никакво покритие,само за да задоволят егото си,а читателят,имал нещастието да си купи такова "произведение" на изкуството,за цял живот се отдръпва от българската литература и си създава грешна представа въз основа на горчивия си опит.Мога да ви  уверя,че книгата си заслужава,прочетете я,няма да съжалявате! Има я в продажба и онлайн.

# 117
  • Sofia
Някой да е виждал в някоя книжарница в София "Кръглата риба"?

# 118
Аз питах в Пловдив на няколко места и ми казаха, че е изчерпан тиража на "Кръглата риба"...  Може би онлайн да я има някъде.

# 119
За любителите на поезия да спомена Валери Петров - доста подценяван автор според мен. Изключително игриви и оригинални рими (и то не само в прословутите му преводи на Шекспир).

Общи условия

Активация на акаунт