Българска литература

• 76 017
  • 657
  •   1
Отговори
# 90
Това е подходящата тема да развеем българското знаме -  bg

# 91
Това е подходящата тема да развеем българското знаме -  bg

Нали? И да си припомним любимите Талевата четирилогия, Под игото, Немили-недраги.
Обичам Тютюн, обичам и разказите на Йовков и Пелин. Обожавам Яворовота поезия.
Не чета съвременници - не ме грабват. 18% сиво ми беше много скучно четиво и го зарязах. Напънах се да прочета бозата на Кр.Кубарелова - "Крем брюле и стари шлагери" и "Розов храст и сладко от смокини", но не си струваше.

# 92
Българи от старо време - Каравелов
Диви разкази - Хайтов
Предсазано от Пагане - когато я четох, бях страшно впечатлена
Въобще всичко от Вера Мутафчиева

# 93
  • Кацнала на едно дърво.
Трилогията на Севда Севан е една от любимите ми български книги. Горещо я препоръчвам. Ето тук има откъс от "Някъде на Балканите":
http://liternet.bg/publish22/s_sevan/index.html
Трилогията (събрана в една книга):
http://www.book.store.bg/c/p-p/m-312/id-22070/rodosto-rodosto-ni … -sevda-sevan.html

# 94

Да ви препоръчам да се запознаете, ако не сте, с любимата ни (с блажка) Кристин Димитрова.
Бубка, излиза следващата седмица нов сборник с разкази, "Тайният път на мастилото", може и вече да си разбрала. Много заинтригуващо звучи ревюто. Ще гледам да се вредя. Simple Smile

# 95
По стечение на обстоятелствата днес завърших българска книга "13 рози" на Никол Данева и започвам друга такава "Мамино детенце" на Каравелов, като на втората възлагам, вярвайте ми, много надежди, които съм почти убедена, че ще се оправдаят.
Розите за мен бяха непосилна мъка. За малко да ги зарежа, но съм голям инат. Не винаги обаче си заслужава. 

# 96
Пак съм аз -  Laughing . Само да кажа, защото още съм на тема "Българска литература", прочетох "Мамино детенце" на Каравелов, а сега минавам на неговите "Българи от старо време". Вече споменах в една друга тема, но тази също е подходяща да кажа, че се запознах вече с този виден българин "Генчо Кукумявката станал почтени хаджи Генчо". В другата глава ще се срещна и с дядо Либен.
Каравелов има таланта да описва нещата така, че да ги видиш, без да ги назовава с точните думи. Много е ироничен, описателен и образен, макар понякога мисълта да му бяга в разни посоки, но пък намира как да се върне и как да свърже нещата.     

# 97
В тази тема само аз ли пиша. Свърших за сега с Каравелов. Тези "Българи от старо време" са голЕм смЕх. Гледала съм театрална постановка със същото име на сливенския театър. Помня, че се скъсахме от смях. То и книгата си е такава. Много ироничен този автор, мнооооого... 

Оставам на българска вълна, но от по-ново време. Започвам "Стари шлагери и крем брюле" на Красимира Кубарелова. Имам я благодарение на една много мила съфорумка.

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 21:08 от gergan75

# 98
Аз пък в момента чета "Вселената според Гуидо" на Любомир Канов и съм очарована. Поредният български творец зад граница, между впрочем..

# 99
сдобих се с Мавзолей на Ружа Лазарова.
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=33813

Майка ми започна да я чете, но се отказа на 20-та страница. Каза ми че книгата е хубаво написано, но и е тежка, защото я врьща кьм миналото, което и тя си спомня по сьщия начин. Аз сьм чела доста добри отзиви за тази книга и като приключа с книгата, която чета в момента, веднага я започвам.

# 100
Аз пък не мога да започвам веднага друга книга. Прелиствам я набързо пак, понякога си преписвам нещо и обезателно я премислям 2-3 дни.
Сега съм в премисляне на Хайка за вълци.

# 101
Мила, аз пък съм от другите. Свършат ли някой книга и задължително трябва да знаят коя е следващата и да прочета поне първата страница. Ужасия съм просто...

# 102
На мен любима ми е Вазовата "Казаларската царица".
И "Предречено от Пагане" на Вера Мутафчиева.

# 103
Прочетох "Стари шлагери и крем брюле" на Красимира Кубарелова. Хареса ми. Съвременно, лесно четимо четиво, за съвременни проблеми...  Laughing .

# 104
  • Варна
сдобих се с Мавзолей на Ружа Лазарова.
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=33813

Мен малко схематична ми седеше тая книга, сякаш авторката е искала да набута всичко от соца в една книга, за сметка на сюжетна линия.

Общи условия

Активация на акаунт