Българска литература

• 76 074
  • 657
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
На мен ми хареса много "Добавено лято". И сега мога да кажа "особено финалът",  но пък финалът щеше да увисне без всичко, което го предхожда  Heart Eyes Много топли чувства изпитвах, докато го четях, в един момент си мислех дали не е прекалено наивен, но финалът ме опроверга  Peace
toni_k, благодаря за линка - страхотно интервю! Хубаво е да се види колко некомерсиален, но ценен /с ударение на първото е/ е Евгени Черепов като писател и човек.

# 496
Хубаво е да се види колко некомерсиален, но ценен /с ударение на първото е/ е Евгени Черепов като писател и човек.

От интервюто едва ли може да му се направи оценка като писател и човек. Искам да кажа, че ако познавате един писател лично, според мен сте пристрастни и не е редно да пишете за него тук. Това не е рекламна тема за определен писател, а тема, в която ние, читателите, да се ориентираме как най-добре да използваме ограниченото си време и пари, и да си купим най-добрите книги. И да знаете, че дори и аз, въпреки че съм в Канада, прочетох романа на Черепов под влияние на наводнения с мнения на фенове на Берое сайт на Хеликон. Агресивната реклама е нож с две остриета.

# 497
Здравейте, не знам дали тук е мястото да се включа, но има съвременна българска литераура и не малко хора пишат, някой от тях завидно добре:)
Има един конкурс за издаване на бг книга, ще съм искрено щастлива, ако предложеното от мен ви хареса и дадете един глас:)

http://izdatel.eu/poem.php?id=3

# 498
"Maкс, всичко на макс!" от Юлка много ми хареса! Някой ден синът ми, живот и здраве, ще я чете:)

# 499
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
От старите романи, "Неизчезващите" на Лиляна Михайлова. За живота в едно село на брега на морето, през 80-те години. Една от историите е за една загубена обица, която съсипва живота на едно семейство, описана е изключително емоционално и тъжно,  само на няколко страници.
Даже изгледах и филма по книгата, там тази история е разказана от Петър Слабаков ...

Преди около две години, на едно тихо място, последна спирка на земния ни път, на алеята на артистите,
се заговорих случайно с един тъжен, възрастен мъж... Оказа се Младен Денев,
съпругът на Лиляна Михайлова, също известен наш писател - до този момент не знаех нищо за него, всъщност...От осем месеца беше загубил своята спътница в живота, и съдбата ни срещна в този мразовит ден там.
Стана му много мило, че веднага се сетих коя е Лиляна Михайлова, че много обичам емблематичната телевизионна сага („Дом за нашите деца“, „Време за път“, „Неизчезващите“, „Бащи и синове“), на която тя е сценарист, освен че е по нейни произведения. Дори смята, че съм ангел, изпратен от нея, за да му вдъхне малко надежда в тъжните самотни дни  Simple Smile Опитвам се да го убедя, че съм си най-обикновен човек, и че просто съдбата така е решила да ни срещне, но все не ми вярва  Grinning
Интересно съвпадение е, че вечерта след като се прибрах и пуснах телевизора,
по сателитния български канал даваха първата серия от „Дом за нашите деца“  Simple Smile
Поддържаме връзка с него, и благодарение на това успях да прочета и други книги от Лиляна Михайлова - включително "Грехът на Малтица", по който е направен едноименния филм, също много силен според мен.
Той също пише  много интересно - успях да го изнудя, въпреки, че непрекъснато ми казва, че неговото творчество не може да се сравнява с това на съпругата му - да ми даде "Да очакваш нещо" - сборник с разкази, който ме грабна, а също и "Трима без алиби" -  криминален роман.

Чичко Гугъл не можа много да ми помогне, но ето какво все пак открих за него:
http://www.knigite.bg/vibration.php?id=268,
и един коментар, който е много истински и точен:
.... Познавам лично Младен Денев. Все още живее скромно и тихо, така както живяха дълги години със съпругата си Лиляна Михайлова - като европейски интелектуалци, наблюдаващи и оценяващи, малко встрани, но и много навътре в живота наоколо. описващи го, така както малко хора могат да го изживеят. Лиляна Михайлова почина миналата година и макар тя да бе доста по-известна от него, особено с филмираните си произведения ("Най-добрият човек, когото познавам"; "Грехът на Малтица"; "Дом з нашите деца" и пр.), събитието не бе особено отразено в медиите. Всъщност, както и през живота им - семейството държеше да няма излишен шум. За съжаление нямам каталог на Младен-Деневите творби, а не зная дали и той самият има поне по един екземпляр от тях. Малко са, но са добри. Разностранни са, но общото им е, че всичките са увлекателни.... - simplicimus

Тъжно е, че за да може да се докосне човек до тези книги трябва да има късмет да попадне случайно от някъде на тях - което е почти невъзможно вече...

Последна редакция: пт, 19 окт 2012, 04:37 от LemonDesi

# 500
  • София
LemonDesi, много благодаря за информацията! Лиляна Михайлова е сред любимите ми автори, отне ми повече от година намирането на няколко нейни книги, но успях да открия "Неизчезващите", "Грехът на Малтица", "Чужденката", "Две жени" . Много емоционално пише и с огромно удоволствие прочетох почти всичко издавано от нея, има ги в Столична библиотека.
За съжаление, от книгите на Младен Денев там има само "Топка по Дунава", след като прочетох поста ти проверих, но ще потърся непременно и другите, след тези цитати, които прочетох ...

# 501
Снощи хванах бързия влак на Красимира Кубарелова наречен "Розов храст и сладко от смокини". Свърши бързо, но пък ме оставя в много добро настроение...

# 502

наминавам да споделя, че издателство "сиела" са обявили 50% намаление на всички български автори, които издават, по случай деня на народните будители. може да се възползвате от него в книжарниците им или при поръчка от сайта.
Wink

# 503
Прочетох някои от разказите на Елин Пелин от сборника „Аз, ти, той”.

Тематично за празника – „Култура и просвета”, „Мила родна картинка”, „Отечествен празник”, „Непосветена”.
Просто талант за творене на увлекателни и поучителни истории. Един Елин Пелин, който не познавам – по-скоро малко ми напомня на Чудомир, Илия Бешков, дори Алеко Константинов с тези нови за мен разкази...
Чета и се чудя – за 1936 г. или за 2012 г. е писал Елин Пелин...?!!!  Laughing

Откъс от "Мила родна картинка"
Скрит текст:
— Е, каква е тая отровна вода бе, приятелю? — полюбопитствувах пак.
— Оно, как да ви кажа, не че е отровна, ама пак е отровна. Не пием от нея и това си е. Заклели сме се и децата сме заклели да не пият. Нека течат нахалост, пущините.
— Не разбирам, брате, каква е тая работа. Защо е прохлетисана хубавата вода?
— Па оно не е за криене баш. Ако искаш, че ти кажем истината. Ние сички, цялото село, с кучетата и котките сме от сегашната партия. Чешмите ги правиха бившите. Сакаха с вода да ни подкупят, та да ни обърнат. Ама ние дадохме клетва от тая вода да не пием. И не даваме никой да пие, Я съм на служба да вардим.
— А-хааа… сега чак разбрах. Карай да вървим, нане Митре.

Излязохме зад село, на височината. Обърнах се, та погледнах още веднаж живописното селце. То тънеше в зеленина от овошки и големи орехи. Около него разхвърлени току-що почнали да се позлатяват ниви. Гургулички прехвърчат. Врабченца чуруликат. Слънцето свети с радост и небето разстила безкраен и лазурен хоризонт.

Мила родна картинка!

Откъс от "Култура и просвета":
Скрит текст:
"...Не знам как, и никой не можа да си обясни, разбира се, вътре в читалище „Просвета и култура“ влиза един бивол. Дали подгонен от жегата е потърсил сянка, дали любознателност някаква го е ...подтикнала или просто са го подмамили зелените като трева корици на едно списание, което още от началото бе забравено върху масата? Тая фатална постъпка на животното остана необяснима. Той беше влезнал вътре, завъртял се, обърнал масата, която от своя страна залостила вратата, и застанал ни насам, ни натам. От една етажерка, дето бяха наредени предимно български автори, бяха попадали книги и върху тях биволът беше изразил своето мнение по особен начин и твърде обективно..."

# 504
Честит празник   bouquet
Гмурвам се с нови сили в съвременната българаска проза - днес от Сиела по случай празника:
Скрит текст:
Последната за майка (и мен), а предпоследните две - за милото  smile3529

# 505

Алекс Томов ме впечатли! Благодаря за линка!   bouquet

Виж и този, той публикува и разкази, които не са в сборника:
http://chuime.bg/106-aleks-tomov/18861-prikazka.html

Вчера излезе литературното списание "Гранта", Сиела го издава. Има добри текстове, също и в първия брой. Препоръчвам го като начин човек да си избере дали да си купи после книги, издадени от представените там автори. Освен българските автори, има и страхотни неща от световноизвестни имена.

# 506
  • София
От промоцията на Сиела си купих "Лудост" на Терзийски, която ми хареса най-много от неговите и

.

Разказите са доста различни като стил, от това, което съм се опитвала да чета от Сиромахов досега, харесаха ми, както и илюстрациите в книгата и корицата.

# 507
запис,темата ме вълнува Peace

# 508
  • Варна
Сигурно сте дали назад отзиви за Цончо Родев "Една торба ключове", но да питам все пак?

# 509
От промоцията на Сиела си купих "Лудост" на Терзийски, която ми хареса най-много от неговите и

.

Разказите са доста различни като стил, от това, което съм се опитвала да чета от Сиромахов досега, харесаха ми, както и илюстрациите в книгата и корицата.
Страхотна промоция беше това. Накупих за подаръци всичко на Захари Карабашлиев, а за мен си взех Мирослав Пенков и 2 тома на Виктор Пасков. Сиела сами се изненадаха от успеха на хрумването си мисля, защото удължиха продажбите на 50% с един ден.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт