Пенсиите!!!

• 7 174
  • 85
  •   1
Отговори
# 30
  • гр. Шумен
Камелот, слез на земята или следващия път като си дойдеш в България си направи труда да вникнеш по-добре за какво говоря.
Ето пример: Мъжът има 400 лв заплата, с която трябва да купи храна, да плати тока, телефоните, кабелната телевизия, интернета, джобни за учениците, да предвиди евентуално дърва за зимата. Извънредни разходи като купуване на дрехи, обувки и шопинг терапия не слагам, както и джобни пари за него и жената.
Мисълта ми е, че понякога нещата не могат да се мерят само от гледна точка на принципа и е по-добре да замълчиш, защото не живееш в този абсурд и се изказваш неподготвена.

Не се изказвам никак неподготвена даже. Мисля, че това да осигуриш здравето си е доста по-важно от това да ползваш мобилен телефон, интернет, кабелна телевизия, да си купуваш нови дрехи, " шопинг терапия"  Shocked, не знам защо не си прибавила фризьор, козметик и т.н. Вече казах в предишния си пост, че е вьпрос на приоритети. Щом някой смята, че това да гледа кабелна телевизия му е по-важно от здравето...моля, да си я гледа. Здравната осигуровка не е даньк кьм дьржавата, плащаме я за реална услуга, която използваме.

Не става въпрос за ТАКИВА приоритети! Има хора, които се чудят как да си платят тока, които се чудят с какво да си купят хляб. Ааа, забравих, то електричеството, е лукс, р'ийш, как така ще му се полага на обикновения селяндур! Пък и хляба бил вреден, казват. Да се ядат пасти е къде-къзе по здравословно! Между другото тия хора РАБОТЯТ! Но не им плащат! И мазалото готово.
Апропо, т. нар "шопинг-терапия" е за лиглите! Дори и камари пари да имам, няма да ги харча по този начин.
Колкото до земеделието, мнозина жители на големите градове даваха рецепти на "селяндурите" как да станат милионери със земеделие. И всички бяха смехотворни на фона на това, че 1л мляко се изкупува на цена 3пъти по-малка от 1л жълта лимонада. Искаш ли обаче да сметнем себестойностите на едното и другото. Всъщност в момента в България се продават вносни плодове и зеленчуци, естествено субсидирани от други държави. А на нашите "фермери" им казват "спасявайте се на подскоци". Да не говорим, че селата в момента изкуствено се връщат векове назад, белким измре тая вечно оцеляваща нация. Какви са тия българи по тая райска земя. Хлебарки разни. Да мрат, гадовете!

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 17:37 от Sessilly

# 31
Темата не е ли за пенсиите ?
Къде тръгнахте със здравните осигуровки пък земеделците ....... newsm78

# 32
E! Но Sessilly е много права.

# 33
За кое  newsm78 темата е за пенсиите това ,че има бедни  ,които едва свързват двата края е ясно на всички.
За фермерите сигурна съм също е права ама все пак няма нищо общо с пенсиите.
kameloth също е права ,че човек първо трябва да се погрижи за здравето си ама и това пак няма общо.

За какво точно спорите хич не ми става ясно.
Някой знае ли каква е социалната и каква е минималната пенсия?

# 34
  • София
100.36лв. е социалната, 136лв. е минималната.

# 35
    Пенсиите? Изобщо не си мисля че ще доживея да се пенсионирам. Така като гледам, продължителността на живота на българина е 50-60 години,че и по-малка. Но това е целта: да умираме преди да се пенсионираме.

# 36
Не вярвам да доживея пенсия, но се осигурявам, няма начин

# 37
100.36лв. е социалната, 136лв. е минималната.

-Е, кажете ми това не е ли гавра от страна на държавата с нейните граждани! #2gunfire #2gunfire #2gunfire

Единият ще плаща цял живот, ще опъва гръб половин век, ще му вземат зправето и накрая ще вземе пенсия , колкото този, който цял живот е лежал? #Crazy

# 38
Да, 100 лева пенсия и 240 минимална е ужасно малко  Rolling Eyes, това не може да се отрече

# 39
    Пенсиите? Изобщо не си мисля че ще доживея да се пенсионирам. Така като гледам, продължителността на живота на българина е 50-60 години,че и по-малка. Но това е целта: да умираме преди да се пенсионираме.

Като това е целта, защо тогава да се осигуряваме. А, за да може държавата да плаща на днешните пенсионери. Апропо, къде са парите от техните осигуровки? Има ли прозрачност в пенсионната система. Провежда ли се някакъв контрол?

# 40
  • Страната на приказките
Не успях да изчета всичко, но:
Искам осигуровките и данъците да са напълно посилни за работещите, да се премахне солидарна система за събиране на пенсионни осигуровки и всеки да получи средствата, които сам е натрупал.

Ако в момента трупаш само за себе си, а не солидарно, какво ще получават твоите родители (дядо, баба) всеки месец като пенсия?

Като отида при личния лекар да не ме баламосва всеки път, че няма направления

Защо смяташ, че те баламосва, не е ли възможно наистина да няма, защото здравната ти каса му отпуска смешно количество направления?
и да ме разкарва напразно
Нали не смяташ, че личния ти лекар е някакъв садо-мазохист, за който първостепенно удоволствие е да те вижда няколко пъти в месеца?

да не се правят оглушки за лекарствата на хронично и онкоболните.
Защо смяташ, че се правят "оглушки"?  Нали все пак някой трябва да плати за това? И то струва скъпо. Много скъпо. В същото време искаш да плащаш само за себе си. Ама не дай си Боже, ако ти се наложи, само от твоите събрани осигуровки, няма да можеш да поемеш сама лечението си!
Не можем да гледаме от Европа само когато става въпрос за данъците и осигуровките, които се плащат там, а да видим  какво получаваме ние срещу всички тези пари и какво получават те.
Тук напълно ще се съглася с теб! Трябва да гледаме и това как работят хората там и колко от тях лъжат държавата. За справка - тема "Лъжем ли държавата", където 90% от пишещите намираха за напълно нормално да лъжат, да декларират неверни данни и да получават пари, които не им се полагат по закон. Така, че да, не можем да гледаме от Европа само когато става въпрос за данъците и осигуровките, а трябва да видим и някои други неща, които не ни отърват и да си ги признаем.
Не го приемай като заяждане, по-скоро е тъжно.

# 41
Изчетох сега една тема в чужбинския за здравеопазването  то и тамошните лекари ги баламосват и направления не дават .

# 42
  • гр. Шумен
За кое  newsm78 темата е за пенсиите това ,че има бедни  ,които едва свързват двата края е ясно на всички.
За фермерите сигурна съм също е права ама все пак няма нищо общо с пенсиите.
kameloth също е права ,че човек първо трябва да се погрижи за здравето си ама и това пак няма общо.

За какво точно спорите хич не ми става ясно.
Някой знае ли каква е социалната и каква е минималната пенсия?
Всъщност а се включих след пост на една потребителка, който наистина не беше баш за тука, но някак ме предизвика, защото ставаше въпрос за близки до мен неща.
Иначе за пенсиите аз нееднократно съм казвала принципа: АКО ИМА РАБОТА, РАБОТЕЩИ ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ!!!". Всичко останало са празни приказки. И вдигането на възрастта означава, че управляващите знаят - работа няма!

# 43
Вярно е сега работа няма ,но допреди година и половина не беше така.

# 44
  • Sofia
Надявам се, че ще достигна до пенсия,
сега нямам средства да заделям за допълнително пенсионно осигуряване, но мисля след някоя и друга година за започна.
А няма как пенсиите да са високи при осигуряване на минимален осигурителен праг - нима някой очаква да е внасял осигуровки върху 300 лева и да взима 1000 лева пенсия...

Общи условия

Активация на акаунт