Пенсиите!!!

• 7 158
  • 85
  •   1
Отговори
# 15
  • SA
Изобщо има нещо тотално сбъркано в социалната система на БЪлгария.
В това си напьлно права. Ако изобщо може да се говори за социална система в Бьлгария. Тя по-скоро е антисоциална.
Продьлжавам обаче да твьрдя, че здрав човек, сьгласен да работи всичко , може да заработи месечно пари, за да си плати осигуровката от 15 лв. Вьпрос на приоритети според мен.

# 16

Невероятните 136,80 лв.
Ако не бъркам социалната пенсия последно беше 100, 86 лв. с предложение да скочи на 136.08 лв.
Е, кажете ми защо един човек, който никога през живота си не е работил и плащал осигуровки взима малко по-малко от този, който е плащал като поп.

Ей това не го разберам и аз  newsm78
Авторката,Е МНОГО права !В нашата мила Родина,при сегашното правителство /Б.Борисов /,нямае шанс за ОЦЕЛЯВАНЕ/обикновенния българин/!!!
Да бе ,големи гадове толкова прекрасно си живеехме преди да дойдат на власт всичко уредено, пенсии високи ,работа бол ,пътища идеални ,европари -усвоени ,корупция нулева ,престъпност минимална ...........
Хайде без елементарни пропаганди.

# 17
 Ако доживея ...  ще разчитам.

# 18
  • Бу-у-урга-а-ас
Продьлжавам обаче да твьрдя, че здрав човек, сьгласен да работи всичко , може да заработи месечно пари, за да си плати осигуровката от 15 лв. Вьпрос на приоритети според мен.

А случайно да си чула, че в момента безработицата в България е 10% (официалната статистика), а има още кой знае колко нерегистрирани. А да знаеш, че има цели региони в България, където няма никакъв поминък и прави, здрави и квалифицирани хора стоят без работа и се препитават от земеделие и каквото си произведат.
Може ли един мъж да носи 400 лева, с които да осигурява нормален живот на семейството си и в същото време изряден платец на държавата. Отговорът е твърдо "Не".

# 19
  • София
Осигурявам си старините с ДДПО, застраховки и др., така че не разчитам само на едната пенсия.
На авторката искам да обърна внимание, че освен продължителния стаж е важно и възнаграждението, което си получавал през тези години. Не съм специалист в областта, но за пример ще посоча родителите ми, които са пенсионери отдавна и получават доста по-големи суми от цитираната.
П.П. Дано темата послужи за размисъл на тези, които се осигуряват на МРЗ с години.

# 20
  • гр. Шумен
Изобщо има нещо тотално сбъркано в социалната система на БЪлгария.
В това си напьлно права. Ако изобщо може да се говори за социална система в Бьлгария. Тя по-скоро е антисоциална.
Той ще ги заработи... А дали ще му платят? На тоя етап вероятността това да не се случи е доста голяма. И всеки се оправдава с кризата.
Изобщо има нещо сбъркано в цялото ни овче общество...

# 21
  • SA

А случайно да си чула, че в момента безработицата в България е 10% (официалната статистика), а има още кой знае колко нерегистрирани. А да знаеш, че има цели региони в България, където няма никакъв поминък и прави, здрави и квалифицирани хора стоят без работа и се препитават от земеделие и каквото си произведат.
Може ли един мъж да носи 400 лева, с които да осигурява нормален живот на семейството си и в същото време изряден платец на държавата. Отговорът е твърдо "Не".

Даа, сьвсем случайно сьм чула, представи си. И няма нищо лошо в това човек да се препитава от земеделие. Когато човек получава 400 лв, той пьрво трябва да помисли за здравето на семейството си, а оттам нататьк за други неща. Освен това в БГ за деца не се плащат здравни осигуровки, така че не виждам проблема. Като не му стигат 400лв - ще работи на 2 места, или ще помисли за допьлнителна квалификация, позволяваща му да работи за повече пари.

# 22
  • Бу-у-урга-а-ас
Камелот, слез на земята или следващия път като си дойдеш в България си направи труда да вникнеш по-добре за какво говоря.
Ето пример: Мъжът има 400 лв заплата, с която трябва да купи храна, да плати тока, телефоните, кабелната телевизия, интернета, джобни за учениците, да предвиди евентуално дърва за зимата. Извънредни разходи като купуване на дрехи, обувки и шопинг терапия не слагам, както и джобни пари за него и жената.
Мисълта ми е, че понякога нещата не могат да се мерят само от гледна точка на принципа и е по-добре да замълчиш, защото не живееш в този абсурд и се изказваш неподготвена.

# 23
Целта е да не се достига до пенсия!Ще се работи до 101г!

# 24
  • гр. Шумен

Даа, сьвсем случайно сьм чула, представи си. И няма нищо лошо в това човек да се препитава от земеделие. Когато човек получава 400 лв, той пьрво трябва да помисли за здравето на семейството си, а оттам нататьк за други неща. Освен това в БГ за деца не се плащат здравни осигуровки, така че не виждам проблема. Като не му стигат 400лв - ще работи на 2 места, или ще помисли за допьлнителна квалификация, позволяваща му да работи за повече пари.
Всъщност в повечето фирми в България работният ден е по 12 часа средно (понякога стига и до 15), а работната седмица - без почивен ден. ЗАщото думички като работно време, условия на труд, тук си отлежават кротко и мирно в кодекса на труда, без всякакво реално приложение. ТАка че как трябва да се работи на повече от 2 места?
Колкото до допълнителната квалификация... Имаме си мили спомени от соц-а, когато работническата класа беше доминантен фактор, та и сега се спразва принципа на кратуните - най-празните най-отгоре се издигат. НЕслучайно не е умрял лафът "началници с начално образование".
ДОбавям - не се оплаквам лично, защото имам късмета да работя на място където законите все още важат (е, предразсъдъците съществуват, но това е бял кахър). ГОворя за общите ми наблюдения на хората покрай мен и фирмите, с които контактувам. Може би в София и другите най-големи български градове не е така, но в по голямата част от БЪлгария нещата са даже още по-зле.
Преди 20 години и аз вярвах, че едва ли не с магическа пръчка ще станем европейци, ама на - караме си я по пампанайски.  Чипът явно наистина е дефектен.

# 25
  • Варна
Камелот, слез на земята или следващия път като си дойдеш в България си направи труда да вникнеш по-добре за какво говоря.
Ето пример: Мъжът има 400 лв заплата, с която трябва да купи храна, да плати тока, телефоните, кабелната телевизия, интернета, джобни за учениците, да предвиди евентуално дърва за зимата. Извънредни разходи като купуване на дрехи, обувки и шопинг терапия не слагам, както и джобни пари за него и жената.
Мисълта ми е, че понякога нещата не могат да се мерят само от гледна точка на принципа и е по-добре да замълчиш, защото не живееш в този абсурд и се изказваш неподготвена.

Да, има такива хора. Познавам лично такива хора и те уверявам че са изрядни платци към държавата. Peace

# 26
Ама защо намесвате 17-те лв, те са здравно осигуряване, не за пенсионно. Пенсионното е много повече...

# 27
Те хората по националния ефир в прав текст редовно казват "Дал Бог живот и здраве!". Аз съм добре със слуха, логически заключения също умея да правя и си направих.
Не разчитам на пенсия за издръжката си само, разбира се, но ще разчитам твърдо да си я получавам. Викам и аз: "Дай Боже, живот и здраве и акъл дай Боже!", пък ние сами ще се оправим. Като стана на 101 едно 99% съм сигурна, че ще вземам пенсия.

# 28
  • SA

Не се изказвам никак неподготвена даже. Мисля, че това да осигуриш здравето си е доста по-важно от това да ползваш мобилен телефон, интернет, кабелна телевизия, да си купуваш нови дрехи, " шопинг терапия"  Shocked, не знам защо не си прибавила фризьор, козметик и т.н. Вече казах в предишния си пост, че е вьпрос на приоритети. Щом някой смята, че това да гледа кабелна телевизия му е по-важно от здравето...моля, да си я гледа. Здравната осигуровка не е даньк кьм дьржавата, плащаме я за реална услуга, която използваме.

# 29

ooooh!Аама ти за какво земеделие си мислиш че става въпрос? Такова с големи селскостопански машини, на големи пространства, подредено и чистичко като във филм за Тексас или ферма в Австралия. Освен да си подочула май-трябва и да видиш. Да си поизцапаш ръцете с кал и да нагазиш неасфалтираните улици на българското село, където са останали само беззъби баби и дядовци да отглеждат по една мръсна кравичка или две кози, а земята се копае като през деветнадесети век с лопата и мотика. Поговори си с някой от по-младите смелчаци, дето се опитаха да вкарат модернизация, да окрупнят земя и създадат модерно земеделие и животновъдство да ти кажат как им се пречи на всяка крачка , как не им се изплащат субсидии, а тези дето се изплащат са крайно недостатъчни. Да ти разкажат за терора на силовите групировки, които се явяват единствени изкупвачи на продукцията (сещай се защо са единствени), и я изкупуват за жълти в буквалния смисъл на думата стотинки(примерно килограм киви за 46 стотинки, а после го предлагат за 3 лева в магазина)
Аз много уважавам хората, които са излезли от България и са успели. Защото са се спасили и дават добър пример, че българите могат да дават и качествени резултати. Ама моля ти се, стой си там и бъди благодарна на реда и законнотта, които те обграждат и недей дава рецепти за оцеляване.
Вече близо двадесет години пенсиите се поддържат на такива ниски нива, че българските пенсионери едва оцеляват. Ако в страната където живееш един пенсионер може да си позволи да попътува, докато още е здрав, да си плаща сметките, да се храни качествено, да се облича спретнато и да се забавлява, то тука с пенсията можеш да се позвалиш само ефтина храна, студуване през зимата и износване на стари стари дрехи и обувки. А здравните и пенсионните осигуровки са големи, т.е. доста висок процент от възнаграждението. Даваш тези пари и насреща нищо не получаваш. Миналата година имах здравословни проблеми и само за да ми се постави диагнозата дадох около 1500 лв за изследвания, които Здравната каса не покривала. Здравно-осигурена съм от около 20 години, като размера на осигуровката е един от най-големите възможни в страната.
И с пенсиите е така. Сега щели да им махат тавана. Но увеличават възрастта и вдигат стажа. Или не увеличавали възрастта, но увеличавали стажа, което не е ли същото newsm78 #Crazy.  Очаквам, че след като са ми одържали толкова много пари през всичкото това време да мога да си получавам достойно пенсията след време и тя да ми осигурява един добър стандарт на живот. Не е ли доста нагло от страна на държавата да се е ползвала от парите на хората, а да не им осигури нормални пенсии. Не съм много сигурна, но мисля, че има държави в цивилизованата част на света, където пенсията е дори наследствена до някакъв момент или размер. Ако пък го докарат до там, че хората да мрат без да могат да си получават пенсията поне десетина годинки си е живо обирджийство. Трябва да се помисли дали наследниците не могат да съдят държавата.

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 17:29 от Леонида

Общи условия

Активация на акаунт