Пенсиите!!!

• 7 166
  • 85
  •   1
Отговори
# 45
    Пенсиите? Изобщо не си мисля че ще доживея да се пенсионирам. Така като гледам, продължителността на живота на българина е 50-60 години,че и по-малка. Но това е целта: да умираме преди да се пенсионираме.

Това е моят отговор.

# 46
Надявам се, че ще достигна до пенсия,
сега нямам средства да заделям за допълнително пенсионно осигуряване, но мисля след някоя и друга година за започна.

Говориш за трета пенсия, нали? Защото за втора пенсия на всички, родени след 1959г. от 9 години им удържат процент от заплатата.
Т.е. е задължителна, а не по желание. 40години х 12 месеца х 20 лв. =9600 лв. за втора пенсия.  /това е пример/.
 Третата - е по желание.

# 47
Един основен проблем имат голяма част от пишещите тук- дълбоко са убедени, че те трябва да живеят добре и го считат за свое неотменимо право.
Е, събудете се, оставете си големите кошници у мамини и осъзнайте, че в тоя живот само някои живеят добре- или тези, които си го изработят или тези, на които им го подарят. Няма положение, в което всички печелят, нито има държава, където всеки е млад, красив и богат.
Икономическите разсъждения няма да ги коментирам изобщо- няма страна в света ( освен една и то от най бедните), в която пенсионната система да е лична, а не солидарна.
Средната продължителност на живота, цитирана от някои също ме изненадва- 50-60 години? Хайде, да приемем че НСИ лъже за доходите ( защото има сива икономика), но по отношение на смъртността няма как да се скатаят данни. За мъжете-69 години, за жените- 76 .КАто сте на 30 всички сте много ербап, че няма да вземате пенсия и че няма да разчитате на държавата, че няма да доживеете 60. Ама като стане някой на 60 не съм видяла да се откаже от пенсията си : ).

# 48
  • гр. Шумен
Рокси, "живеенето добре" е относителна работа. Едва ли някой смята, че трябва да има задължително частен самолет, яхта и имение. Но всеки човек има право да оцелява физически. Включително и пенсионерите. И когато един огромен процент от хора, които са работили по 35-40 и отгоре години си броят стотинките и се чудят хляб ли да си купят или да си платят тока, значи има нещо сериозно сбъркано в социалната система в България (пришка ми излезе да го повтарям). Така че не иде реч за лигавщини, а за оцеляване. Знам, че огромна част от българските работодатели плащат осигуровки върху минималната заплата, ако изобщо ги плащат. Но това също е проблем на държавата. ТЯ е тази, която трябва да намери ефективен механизъм, за да си събере взиманията. И тогава може би и пенсиите ще бъдат по-високи. Защото на всички е ясно, че ние, които работим сега издържаме пенсионерите. Така както нашите деца ще издържат нас, когато се пенсионираме.
Цялата работа опира до това, че законите трябва да се спазват. И за осигуровките, и за работното време, и за здравословните и безопасни условия на труд. Тогава наистина хората ще могат да работят и по-дълго, а и да вземат прилични пенсии.

# 49
Абе пенсиите част от социалната система ли са?

# 50
  • Варна
Включително и пенсионерите. И когато един огромен процент от хора, които са работили по 35-40 и отгоре години си броят стотинките и се чудят хляб ли да си купят или да си платят тока, значи има нещо сериозно сбъркано в социалната система в България (пришка ми излезе да го повтарям). Така че не иде реч за лигавщини, а за оцеляване.

Не мисля че систематата е сбъркана. На такива заплати се получават такива пенсии. Логично е.

# 51
  • гр. Шумен
Включително и пенсионерите. И когато един огромен процент от хора, които са работили по 35-40 и отгоре години си броят стотинките и се чудят хляб ли да си купят или да си платят тока, значи има нещо сериозно сбъркано в социалната система в България (пришка ми излезе да го повтарям). Така че не иде реч за лигавщини, а за оцеляване.

Не мисля че систематата е сбъркана. На такива заплати се получават такива пенсии. Логично е.

Демек контрата е в обикновените хора. Ако поискаш да те осигуряват на реалната ти заплата, в повечето фирми ти показват вратата. ТОва може да се случи и ако се самоосигуряваш, защото "уронваш престижа на фирмата" (това е самата истина - случи се на една моя позната, която поиска да си плаща допълнително осигуровки преди години, не знам как става тоя фокус, но явно има начин). РАботодатели и държава взаимно се лъжат, а хората на наемния труд духат супата. Както се казва - атовете се ритат, магаретата страдат.

Последна редакция: нд, 31 яну 2010, 12:33 от Sessilly

# 52
  • София /Абсурдистан
Плащам си тъпите осигуровки, но не съм толкова загубена, че да мисля, че от пенсия в БГ може да се живее. Взела съм си нещата в свои ръце и се грижа като му дойде времето, да не разчитам единствено на държавата.

# 53
  • Варна
Ох, Сесили на реалната заплата ме осигуряват. Но тя не е голяма.
Чия е вината за това? на държавата? На валутния борд?

# 54
Oх, Сесили, кому е нужна тая патетика? Кой е обикновения човек- склададжията, счетоводителя,  директора, учителя, търговеца? Тоя, който изкарва 200, 2000 или 20 000 лв?
И кои са тея „повечето”фирми? Никой от моите приятели и познати не са му посочили вратата задето е искал ТД и осигуровки. Така може да те манипулира работодател само когато ти самият не си достатъчно образован и/или квалифициран или в период на някаква тежка криза ( и все пак, не е възможно целият ти трудов стаж да мине в такава, нали?).
Основният проблем на пенсионната система в Бг е неблагорпиятната демографска структура, допълвана от ниската производителност. Пиша го с ясното съзнание, че е очевадно, само дето ако се приеме простата истина хейтърите се лишават от обекта си за псуване.

# 55
  • гр. Шумен
Ох, Сесили на реалната заплата ме осигуряват. Но тя не е голяма.
Чия е вината за това? на държавата? На валутния борд?
И при мен е тъй. Говоря обаче за тия, които се осигуряват на минимума, а вземат в пъти повече пари. Там държавата трябва да си търси вземанията. За да могат пенсиите да бъдат реално по-високи.
Като каза валутния борд, още когато ог въвеждаха много икономисти предупреждаваха, че съотношението марка-лев (тогава още имаше марки) трябва да бъде в полза на марката, а не 1:1, за да се стимулира износа. Защото на всички ни  е ясно, че нашият износ може да бъде само на база конкурентни цени - нито имаме собствени марки, нито ноу хау, което реално да продаваме навън. А при това съотношение сме обречени да работим за без пари. Само, че тогава правителствения екип не се вслуша и закова курса 1:1, което после се пренесе съответно към еврото (1:1,95, ако не се лъжа).

Oх, Сесили, кому е нужна тая патетика? Кой е обикновения човек- склададжията, счетоводителя,  директора, учителя, търговеца? Тоя, който изкарва 200, 2000 или 20 000 лв?
И кои са тея „повечето”фирми? Никой от моите приятели и познати не са му посочили вратата задето е искал ТД и осигуровки. Така може да те манипулира работодател само когато ти самият не си достатъчно образован и/или квалифициран или в период на някаква тежка криза ( и все пак, не е възможно целият ти трудов стаж да мине в такава, нали?).
или ако живееш в селище с висока безработица. България не свършва със София, Пловдив и ВАрна. Между другото, не лъжа, в това  което пиша - познавам такива хора. Където и да отидат осигуровките са на минимума, защото 90% от фирмите осигуряват на минимална заплата (говоря за малки и средно големи градове). В София сигурно е различно, но нали ги не щете селяндурите, защото ви мътят водата.

Основният проблем на пенсионната система в Бг е неблагорпиятната демографска структура, допълвана от ниската производителност. Пиша го с ясното съзнание, че е очевадно, само дето ако се приеме простата истина хейтърите се лишават от обекта си за псуване.
За ниската производителност съм абсолютно съгласна, като добавя и това което съм писала по-горе - липсата на продукт, който може да бъде адекватно реализиран като износ. Но за демографската структура - продължавам да твърдя, че ако има производство и много работа, работещи ще се намерят.

Последна редакция: нд, 31 яну 2010, 12:46 от Sessilly

# 56
Мда, и аз познавам. Както такива, родени в София, които имат средно образование и едвам успяват да си купят цигари и да платят сметките за наследствения апартамент, в който живеят, така и дошли от малки градчета ( имам колега от Опака : ) , които учат, развиват се, работят и си живеят чудесно. С две думи връщаме се в изходна позиция- и като работещи, и като пенсионери, има разслоение и това е абсолютно естествено. Един е по умен, по образован, по предприемчив, с повече късмет и т.н., друг пък има богат дядо, трети няма ни едно от гореизброените- нали не се очаква вече всички да сме равни ( не че някога сме били де).
Повтаряш някакви заучени фрази, опитваш се да сглобиш нещо, но....какъв е тоя мистериозен продукт за износ, дето ще ни позлати икономиката, и защо за износ, ние тук не ядем ли, не носим ли дрехи :Р
Пп. С атаката по местоживеене не успя : ), не съм родена в София, днес печеля тук, след един месец ще съм другаде, а като стана на 60 кой знае къде.

# 57
  • Варна
Където и да отидат осигуровките са на минимума, защото 90% от фирмите осигуряват на минимална заплата (говоря за малки и средно големи градове).

Преди няколко дни ми предложиха работа, в една агенция към НАП (не искам да пиша коя е конкретно), заплатата е 300 лв, съвсем реална и като осигуровки. Работата е във Варна. Whistling

# 58
Където и да отидат осигуровките са на минимума, защото 90% от фирмите осигуряват на минимална заплата (говоря за малки и средно големи градове).

Преди няколко дни ми предложиха работа, в една агенция към НАП (не искам да пиша коя е конкретно), заплатата е 300 лв, съвсем реална и като осигуровки. Работата е във Варна. Whistling

Е, държавната работа е ниско платена, но пък си има други предимства. Човек сам си прави избора дали иска да печели пари или да чака годините за пенсия и да си ползва болничните, за да отиде на море.

# 59
  • гр. Шумен
Мда, и аз познавам. Както такива, родени в София, които имат средно образование и едвам успяват да си купят цигари и да платят сметките за наследствения апартамент, в който живеят, така и дошли от малки градчета ( имам колега от Опака : ) , които учат, развиват се, работят и си живеят чудесно. С две думи връщаме се в изходна позиция- и като работещи, и като пенсионери, има разслоение и това е абсолютно естествено. Един е по умен, по образован, по предприемчив, с повече късмет и т.н., друг пък има богат дядо, трети няма ни едно от гореизброените- нали не се очаква вече всички да сме равни ( не че някога сме били де).
Повтаряш някакви заучени фрази, опитваш се да сглобиш нещо, но....какъв е тоя мистериозен продукт за износ, дето ще ни позлати икономиката, и защо за износ, ние тук не ядем ли, не носим ли дрехи :Р
Пп. С атаката по местоживеене не успя : ), не съм родена в София, днес печеля тук, след един месец ще съм другаде, а като стана на 60 кой знае къде.

Аз не съм казала, че всичкси трябва да са равни. Наистина има по-умни, по-глупави, по-образовани, по-необразовани. А дали по-образования и умния ще се реализира по-добре от необразования тарикат (я малко спомени - гледала ли си "БАш майстора"?). Така че като говорим за екстри си права, но когато говорим за физическо оцеляване, всеки човек има право на такова. Иначе се връщаме при динозаврите.
Като говоря за продукт за износ, ти говоря от позицията на човек работещ в експортно производство, така че нещата са от личен опит тъй да се каже. И работата е повече "на ишлеме" както се дума. Което ще рече ниско платено производство, гонене на минимални цени. А при тая работа няма как да е много висок процента на труда. Следователно заплащането е ясно какво. И пак сме в изходна позиция. Друго щеше да е да продаваш собствен продукт, на който ти да определяш цената. Твърдя, че по-голямата част от фирмите в България са от ишлемето. Разчитането на вътрешен пазар... Ами той си е свит и едва ли можеш да се надяваш да нашите производители да разчитат на него, особено в контекста на китайската инвазия. Хранителните фирми може би, но другите - умряла работа. Особено в последно време. Е, кризата все някога ще свърши.
Хексе, поне знаеш че ще си ги получаваш редовно, нали? А колко фирми в момента не плащат заплати и се оправдават с кризата.

Общи условия

Активация на акаунт