Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 12

• 81 624
  • 729
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Calathea , виж тук
Голяма част от  тези игри сме ги играли с психолозите на Мишо или са ни ги давали за домашно.Може да ти звъчат безсмислени, но са "стъпчици и тухлички" към отговора на въпроса ти.
В сайта има материали за аутизма, и доста информация.

Райнов, и твоите идеи са ни давани за домашно.Срам, не срам - не го направих - забравих  Embarassed
Дано не го прочетат терапевтите ни това

# 316
здрвейте и от мен мисля, че след днешнaтa срещa с логопедa и ние дa се зпишем в тaзи темa. Преди 2 месецa прaвихме aудиогрaмa нa дъщерями която е нa 2 год. и 3 мес. устaнови се, че им нaмaлен слух, но проблемa не е толковa голям, че тя дa не може дa говори, a и държaнието и е по стрнно тaкa поне aз рaзбрaх. Сегa сте се опитaм дa ви кaзa по нaкрaтко от къде идвaт съмнениятa, че се проявявa рaнен aутизъм или е нещо от aутистичния спектър. Не общувa с децa, не говори прaви зрителен контaкт, но зa крaтко с чужди хорa, понякогa може чужд човек дa и говори, a тя се едно не го чувa. Инaче изпълнявa кaто и кaзвaм дa не седи близко до телевизорa или други рaботи общо взето ме слушa, гушкa ме кaкто мен тaкa и бaбa си, бьщь си и др. Имa кaкво още дa ви рaзкaзвaм, но утре сте ви пишa зaщото клaвиaтурaтa нещо се е рaзвaлилa и ми е достa трудно.

# 317
Ето един филм за глобалното затопляне и причините за това.
Филмът е част от научнопопулярна поредица по темата, представена от американски изследователи. Посочват причините за глобалното затопляне- всеобщото световно замърсяване, като една от причините и за детския аутизъм, поведенческите проблеми и асмата. Казват "Ако влезете в един клас и попитате колко деца имат асма?", процента ще е поне 30:
http://vbox7.com/play:77516d23&al=1&vid=4014670

# 318
Здравейте след като снощи почти не успях да заспя и след като прочетох доста работи в темите мисля да не чакам датата на прегледа от спациалистите от мисля, че беше Св.Наум за да се заема с някои нещта с които да помогна на дъщеря ми. Ако може някои да ми изпрати на ЛС подробности за диетата защото малко се обрках? Аз мисля, че при нас все още не се е изгубил напълно контакта с нас и близките държи се по странно с чужди хора другото което ми дава надежда е че дъщеря ми е на 2 год и 3 мес. 

# 319
Благодаря ви предварително  bouquet

# 320
zzssa,

Клиниката за диагностика е "Св. Никола" в Александровска болница, тел. 923 0375 (681); 857 856.
Обръщаш внимание съвсем рано, или по- точно - съвсем навреме и информацията, с която се запасяваш, пътя който избираш за работа и помощ на детето, ти дава шанса до училищна възраст, детето да е в добра комуникативна и социална норма.

Ето линкове към теми за диетата:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.0;all
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=146360.0;all
http://www.autism.hit.bg/Dieta.pdf

Ето съвети за добър хранителен режим за деца от аутистичния спектър:
• Старайте се колкото може по-малко да използвате рафинирани продукти
(масла, захар, различни видове брашна), те нямат балансиран състав.
• Старайте се да не използвате продукти, претърпели промишлена обработка.
Те също не са балансирани. Освен това съдържат маса вредни добавки (
оцветители, ароматизатори, консерванти) Да въведете ротационна диета с
такива продукти е просто нереално.
• Никога не използвайте маргарин, това са изкуствено наситени растителни
мазнини, които не могат да се разградят от никой от нас.
• Старайте се маслата, които използвате да не минават термична обработка,при
нагряване те изменят своята структура и стават много токсични.
- Не използвайте пушени продукти, в тях също има голямо количество
токсини.
• Добре е да варите месото, вместо да го пържете и печете, това също довежда
до образуване на токсини и се унищожават повече хранителни вещества
• Зеленчуците е добре да готвите на пара, така се губят минимум хранителни
вещества
• Не се увличайте със солта, тя съдържа голямо количество натрий, излишъка
предизвиква недостиг на калий. Затова най-добре използвайте морска сол,
при нея натрият е само 70%
• Не използвайте морски продукти ! В днешния свят това е една от
гарантираните възможности да получите голяма доза живак. Във връзка с
това се погрижете да получите достатъчно количество йод от добавки. Не
разчитайте на солта, тя практически не съдържа йод, с изключение на
йодираната морска сол.
• Никога не използвайте изкуствени захарозаместители, това е страшна отрова
за всеки от нас. Каквото и да ви говорят за вредността на захарта, химичните
подсладители са къде къде по-опасни от нея.
• Старайте се да не използвате консервирани продукти, особено тези от
метални кутии.
• Старайте се да не използвате геннно модифицирани продукти.

Съвета ми е, ако видиш, че след - 5- 6 месечна строга диета, няма сериозно подобрени, да продължиш с пълноценното и здравословно хранене на детето- продължаваш да изключваш от храната на детето храните с оцветители, маргарин, основно храната е задушена, а не пържена, плодове и зеленчуци, но не подлагаш детето на свръх строг хранителен режим.....ако обаче забележиш видим резултат през първите месеци, продължаваш, разбира се.

Успех!

# 321
Искам да благодаря от сърце на rainov, Таня, Надежда В.Л. и Катина за съветите, които ми дадоха.   bouquet
Много полезни неща намерих и в линковете, които сте приложили.
Наистина мисля, че това с родословното дърво е прекрасно, защото помага на детето да разбере и родствените връзки. На Мими уж са и ясни, но не напълно и мисля да го приложа.
В училище все така не се справя с математиката.  Confused
С числата до 10 горе долу, но до 20 нещата вече са сериозни.
Като цяло на детето ми му 'куцат' логическите връзки, логиката не и е никак силната страна и съответно от там идват доста от проблемите при възприемането не само на математическите операции, но и на света.

Тук има много сняг и детето е адски щастливо. Гази в снега и си представя, че е море.
И че плува. Много добре знае какво е море и сняг, но това е игра, която тя с удоволствие фантазира.
Смее се и не спира да повтаря, че плува в морето.
Съответно на околните това изглежда странно.
Прибирахме се от училище с майка на детенце от класа на моето. Тя приема мен и дъщеря ми много добре.
Та вървим си по пътя и си говорим с нея, а децата и се опитват да играят с моето или по-скоро да наблюдават реакциите и.
След малко чух как по-голямото шепне на майка си: "Мамо, това момиченце в ред ли е?"
А тя му отговори: "Болна е."
Мислих си, че странностите и не личат особено, защото тя говори сравнително добре, но децата улавят сякаш във въздуха, че не е съвсем като тях.
Не ме заболя, свикнала съм. Лошото е, че не взех участие в този кратък разговор между майка и син. Докато се колебаех как точно да се включа, защото те не подозираха, че съм чула, и дойде време да се разделим.
Чудих се, имам ли право да се намеся в един, така да кажем, интимен (тук влагам смисъл на близък) разговор между родител и дете? Но пък от друга страна касаещ моето дете.
Вие как бихте постъпили в такава ситуация? И изобщо попадали ли сте в подобна и винаги ли успявате да реагирате адекватно?
Мисля, че съвети от този род ще са ни полезни, защото съм сигурна, че всеки малко или много е преживял такава случка.

# 322
Марианка,

Разбира се, че сме присъствали на такива разговори за децата ни и те са неизбежни...и винаги боли, както и да се представяме в силата си...
Обикновено съм се намесвала, като казвам, че не е болен, а не разбира всичко около себе си и децата могат да са полезни, като го учат ( ако разговора тръгва от дете).
Ако тръгва от възрастен, питам не е ли чувал за аутизъм....обикновено възрастните се извиняват след това....на тях трябва повече да им се обяснява, отколкото на децата...все пак...повечето възрастни забравят, че са били деца.
Имам един случай, в който останах безмълвна. Миналата учебна година, бях завела детето в съседния клас, където идва фотограф да снима децата за картички за празниците. Аз помолих класната да минем от първите, защото ще се изнерви от чакането, а тя каза "Деца, направете път да мине болното детенце"...не помня нищо от тогава, беше казано пред 30-ина деца от учителката им, която възпитава възгледите и поведението им. Чак като стигнахме до фотографа едно дете ме попита кога ще оздравее, а аз казах, че не е болен...
Учителката твърдеше, че има разбиране, тъй като има племенничка с ДЦП и доста увреждания и знае колко трудно се справят родителите...

Тази година, същата учителка обаче, учи сина ми и взаимното уважение- учител- ученик е на много високо ниво, както и качеството на обучението, подхода й....промених мнението и отношението си към учителката, но нещо в мене дълбоко стои, всеки път, когато я видя....а детето ми много я обича....

Хората не са лоши, просто липсата на емпатия е огромна, изключително трудно е съпричастието и върху емоционалната си интелигентност, хората не работят по начина, по който ние работим с децата и със себе си, по неволя, но и за щастие.
Затова не ги виним, хората вярват на нещата, за които са информирани, за останалите...допускат грешки. А ние като избрани за родители на специални дечица, прощаваме и получаваме дарове- развитието на децата си.

Марианка,

Същото момченце в 11 клас ще казва на  майка си, но така че да не го чуеш "Знаеш ли майко, в класа има едно много различно момиче, мисля че съм влюбен....тя изобщо не е като другите...толкова чиста и добра е...но не знам как да привлека вниманието й".

# 323
Записах час на 16.02. в кл. Св. Никола при доц. Славчев някой ходил ли е при него. Притеснявам се, че дъщеря ми като види човек с бяла престилка започва страшен рев.

# 324
  • Анкх-Морпорк
Записах час на 16.02. в кл. Св. Никола при доц. Славчев някой ходил ли е при него. Притеснявам се, че дъщеря ми като види човек с бяла престилка започва страшен рев.
Те не ходят с престилки там, не бой се, но е редно да го кажеш.
Изобщо, те ще те разпитват много, разказвай нещата каквито са.

# 325
  • София
Calathea , другите родители нямат никаква представа какво им е на нашите деца, камо ли как да обяснят на своите деца.Мисля, че биха искали помощ от теб, да им помогнеш какво да обяснят на децата си.Ако аз срещна дете с увреждане различно от аутизъм, и някое от моите деца ме попита - бих помолила майката на детето да им обясни.И съм го правила.Например - дете в инвалидна количка - как да обясня?Или дете с Даун, или дете с увреждане на очите.Винаги е по добре майката на детето да обясни.Начина по който обяснява е начина по който иска да гледат на детето и.Мога да кажа
детето ми има аутизъм, и възприема света по различен начин от другите деца.Или мога да кажа - той е аутист, и не разбира - не го закачай.
Виждаш ли колко различно звучи.Начина по който го представим ние родителите, е начина по който искаме да ни възприемат децата.
Да кажеш за едно дете, че е болно е грешно, защото дете като чуе "болно" и си представя хрема, температура, рана - не може да разбере това което ние влагаме в тази дума.
Би било редно да се намесваме, и ние да обясняваме.
И още нещо - ние не осъзнаваме колко им личи на децата ни различността, защото общувайки с тях в къщи неволно си нагаждаме начина на общуване така, че детето ни да ни разбира.На улицата, в училище - извън стерилната обстановка в която ги отглеждаме не е така.Хората водят уличен диалог - не аутистичен - и тогава личи та чак свети различието им.

# 326
Момичета преди дни бях писала за детето ми,което е със симптоми за аутизъм.Исках съвет от Вас да ми пишат момичета от Варна за да мога да ми препоръчат специалисти.

Искам тук да Благодаря на Mimoza mm и на Шефчето.

Шефчето ми писа на ЛС да потърся контакт със Mimoza mm-Благодаря много Hug Hug Hug

А Mimoza mm ми писа на ЛС -писмо в което прочетох една силна Жена и обичаща да помага.Дано всички майки да са като нея.
Mimoza mm Б Л А Г О Д А Р  Я   Hug Hug Hug

# 327
Момичета, нашата логопедка посещава някакви курсове специално за деца, които имат затруднения по математика.
Някой да има представа за какво иде реч?
Казва, че няма търпение да приключи с курса и да започне да разботи с Мими по тази система.

# 328
Calathea, предполагам че става въпрос за работа по системата Ремелка. Тя е холандска. Ето тази организация провежда обученията http://www.fice-bulgaria.org/new/projects.php?id=1
Ето тук можете да разгледате повече за системата:
http://www.malmberg.nl/bao/methodes/maatwerkrekenen/index.aspx#0

Видях, че сте писали за филма Тайната. Този път към положителната настройка наистина е много важен за всеки един човек. Отнема време и усилия, но си заслужава. Няколко линка:
ето от тук целия филм Тайната: http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=31095
Тук може да се гледа онлайн http://afasta.net/fl/view/3/25/22111-The+Secret
клипче за закона на привличането http://vbox7.com/play:96216f42
Препоръчвам и книгата "Подсъзнанието може всичко за деца" - има техники за положителна оценка и подкрепа
А ето тук е форумската тема за подобни практики и техники, където можете да намерите и други интересни неща http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=466545.0

# 329
Здравейте момичета
попаднах на темата ви в труден за семейството ни момент, излишно е да ви описвам защото предполагам вървя по вашите стъпки и в момента съм в нещо като шок. Ще почна да я преглеждам назад темата , но имам огромна нужда да ми помогнете с отсяване на информацията която действително е огромна като количество.

Ние сме от Варна, синът ни навърши три годинки средата на Януари ' 2010. Бяхме решили да запишем час за консултация с логопед и психолог  в детски център "Патиланци" Варна, защото синът ни изостава с вербалната комуникация и има някои странности както бих ги нарекла в поведението. От детския център ни казаха,че е разумно първо да се консултираме с техен психолог и едва след това с логопед.След първата визита психоложката каза че не може да се конкретизира с мнение но определено има някакви прояви на аутизъм ( атипичен аутизъм каза тя ) или другата диагноза би била забавено нервно-психическо развитие. Извика ни отново след седмица. На втората консултация му беше подготвила различни интелектуални занимания- рисуване, дървени пъзели,конструктори, подобни. Каза че се справя доста добре на фона на връстниците си обаче не конкретизира нищо повече в подкрепа на едната или другата диагноза. Поиска да го види отново, но ние нямаме възможност да го заведен след седмица. Помолихме отстрочка от две седмици и психоложката ни отгвори че би било добре да го вижда поне веднъж в месеца "за да се видило накъде върви" На първата визита госпожата спомена конбинирана консултация с логопед, но на втората консултация думата логопед въобще не се чу.

Честно казано на нас фразата " да го виждам един път в месеца накъде върви" ни се струва крайно непрофесионална. Няма да коментирам повече тази госпожа но у нас се оформя мнението че имаме нужда  синът ни  да се диагностира и ако става въпрос за аутизъм или каквото и да е било друго да знаем накъде поемаме. Започнах да ровя в интернет попаднах на вашия форум, четох че се препоръчва проверка на слуха, дори генетичен анализ- никой не ни го е споменал. Малко по нагоре в постовете ви попаднах на думите "клинка "Свети Никола", след ровене в интернет разбирам че това е  : Детско-юношеската консултативна психиатрична клиника "Свети Никола" към Университетска болница "Александровска" .

Моля ви помогнете ми да се ориентирам в ситуацията: по какъв начин се  записва час там, запис по телефона достатъчен ли е или трябва да се отиде лично , трябва ли да имаме някакви предварително подготвени документи за детето и от кого - личен лекар , психолог, някой друг за който не се сещам в момента , за поставяне на диагнозата в тази клиника правят ли пълни изледвания на всичко кавото е необходимо или се отива с заключения след посещение примерно на невролог или специалист УНГ , колко като време отнема всичко - седмица, месец, два месеца. За сега ще спра до тук защото след диагнозата вече ще имам други въпроси.

Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт