Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 12

• 81 663
  • 729
  •   1
Отговори
# 330
  • sofia
re_ge, обади се по телефона в "Св. Никола", там ще ти кажат какво да правиш, ще ти дадат час и ще ти кажат какви документи искат от личния лекар.

# 331
В тази клиника не правят изследвания. Правят комплексно обследване на детето в екип от психолог, логопед и психиатър.
Ако искаш можеш да направиш аудиограма на слуха на детето /- в ИСУЛ правят такава, или да му направиш неврологични изследвания /ЕЕГ, скенер/ - напр. в детската неврология в св. Наум.
Координати на тези места ще намериш в закованата тема на първа страница на форума. Иначе Кифла правилно ти е казала - обади се на посочените телефони, там ще ти кажат какво ти е необходимо /много са мили и любезни  Peace/.

# 332
re-ge аз съм от Варна и имам дете аутист , посещаваме Карин дом и съм на мнение , че там много могат да ти помогнат , не поставят диагнози , но имат невероятен екип , от психолози , логопеди .Иначе за диагноза във Варна можеш да се обърнеш и към д-р Топалова , детски психиатър .  bouquet

# 333
Момичета
безкрайно благодаря за отговорите.

Ще направим както ни посъветвахте, като се върне мъжът ми от командировка че се обадим и ще запишем час, ще помолим и за информация за всички необходими документи.Мислех че там всичко е прави комплексно- разбирам че съм грешала.Щом трябва наорави всичко поетапно. Кажете ми моля ви защо Габи40 от тази тема беше споделила че ще им се правят генетични изследвания, необходимо ли е и какво осветлява в ситуацията. Освен това във Варна къде можем да направим аудиограма и неврологични.Правят ли тук и генетични ако са задължителни.

Името на Д-р Топалова  записвам - ще ни е резервен вариант ако нещо се обърка.

За специалистите от Карин дом четох също в интернет но в други теми, хората са много доволни от специалистите им и терапиите които провеждат, но това на нас ни се струва да е следващ етап.

Желая лек ден на всички

# 334
re_ge, няма научни доказателства, че аутизмът е генетично заболяване.
Не виждам смисъл да се правят генетични изследвания, освен ако лекарят има съмнение за генетично заболяване и иска да потвърди/отхвърли евентуална диагноза.
Предполагам, че затова Габи ще прави такива на своето дете.

# 335
За специалистите от Карин дом четох също в интернет но в други теми, хората са много доволни от специалистите им и терапиите които провеждат, но това на нас ни се струва да е следващ етап.

Да започне работа с детето специалист /логопед, трудов терапевт и т.н./ е първата и най-важна стъпка. Дали има или не диагноза за проблемите на детето трябва да се работи и всеки един изпуснат ден е фатален.
Някои деца никога не ги диагностицират с нищо конкретно, други искат да са били терапевтирани продължително време/година - две-три/ за да се установи или не има ли доказателства за дадена диагноза.
Самото изоставане в развитието или каквито и да е други "симтоми" не означава аутизъм. Едно дете със СИД също проявява аутистични черти, но може да не е аутизъм а диспраксия примерно. И за да установят това ще трябва много време да се работи с детето и да се види как се развива с времето.
А има и деца които просто са "бавни" и егоцентрични, но това не ги прави аутисти и с терапия настигат връстниците си за 2-3 години и никога нямат диагноза.

# 336
  • София
И аз исках да кажа на re_ge, че ако започнете  по-бързо работа със специалист от Карин дом или друг, който е с адекватен опит , ще имате повече успех. Според мен ви трябва специалист, който да е уверен какво прави. Наистина диагнозата не е важна, всички допълнителни изследвания, най-вероятно и личният лекар е щял да забележи, ако има нужда.
Спомням си, че тук се пишеше преди време, че закъснение от 6 месеца се наваксва с 1 година работа.

# 337
  • София
_re_ge , на първо време е добре да разбереш какво е аутизъм.Доста от линковете на първа страница не работят добре -  Пепи можеш ли да се заемеш   bouquet
От работещите ти препоръчвам да прочетеш преводите на Юлче - виж ги от първа страница
Цитат
Преводите на юл4е Love систематизирани от [desi]  bouquet

Аутизмът – поглед отвътре
Темпъл Грандин,
д-р на науките, асистент – преподавател, Университет на Колорадо

Въведение
Липса на реч
Ритъм и музика
Сензорни проблеми
Близост-Отбягване
Машина за притискане
Мъчително безпокойство през пуберитета
Лекарства
Бавно подобрение
Семейна история
Симптоми на сензорна депривиация
Директни идеи фикс
Визуализация
Визуализация-продължение
Изключителни умения

Недостатъци и умения
Как се научих да чета
Наставник
Кой ми помогна да се възстановя

В момента Юлче е с ник Шлябада
Преводите са от  Темпъл Грандин, аутист, д-р на науките, асистент - преподавател в Университета на Колорадо

Прочита на тези преводи ще ти помогне донякъде да разбереш чувствата на детето аутист.
Има характерни критерии за поставяне на диагнозата, но се поставя само от легитимни терапевти.Критериите ги има на доста места, както и като линк в първа страница.Сложнички са, и ти сама не можеш да го диагностицираш.На първо време виж тези неща - но пак не можеш сама да си безпристрастна и да ги отхвърлиш, или потвърдиш  Confused
разлики
признаци

Виж и това

Опитах да ти отсея най важното като за начало.Ако се окаже, че детето ти е аутист ще се наложи да изчетеш всичко което е в темите, и всичко от линковете на първа страница.Докато се чудиш е, или не е започвайте още от днес работа с терапевти.Обади се още днес в св. Никола.Трудно се записва час там.Обикновенно е за след един два месеца.Моят мъж беше в чужбина когато записах час - не му и казах даже - когато си дойде го сюрпризирах с посещение в детска психиатрия още на втория ден от прибирането му в България след няколко месечно отсъствие.Оцеля  ooooh!, и се научихме и двамата да живеем с диагнозата на детето си.

# 338
Доста от линковете на първа страница не работят добре -  Пепи можеш ли да се заемеш   bouquet
Тъй като Пепи е работещо момиче и не му остава време да прегледа кой линк е активен и кой не, ще замоля, ако се види нещо такова ми пишете на лични кое е необходимо да се оправи /със съответен работещ линк/. Благодаря за вниманието  bowuu

# 339
Влизам да се похваля, че вече два дни учителката много хвали моето момиче.
настоява сама да чете в час като и дойде реда за това.
И чете все по-добре, но още срича.
Правописът е по-добър и го прави с все по-голяма лекота.
Нашите деца също могат! Не го забравяйте и се борете! Hug
С математиката не мога особено да се похваля, явно няма да става математик.  Mr. Green
Ще ми се след курсът по музикотерапия, да започнем и такъв по биофитбек.
Концентрацията и не е много добра.  Confused
Някой ще ме ориентира ли каква е цената (имам предвид колко ще ми струва)?

# 340
  • в моя свят
Calathea поздравления за ученичката   bouquet
Относно Биофитбек-а цената на всички кабинети от асоциацията по Биофитбек е една и съща.Сеанса е 25лв. като се правят 2 пъти седмично,защото трябва да има поне 2 дни разстояние между сеансите.Първия курс препоръчват 15 сеанса,след това се почива 1 месец и отново.Зависи вече детето как се повлиява и другите курсове може и да са по 10 сеанса.Това е в най-общи линии,което се препоръчва и вече индивидуално за всяко дете може да има и промени.Успех.

# 341
здравейте момичета
още преди да ви пиша четох по голяма част от постнатите линкове , както каквото можах да намеря с търсачка , но повечето пътища водеха именно в тази ваша тема.Разбирам обаче че ще чета отново, имам чувство че съм ги чела с други "уши", сякаш натрупването на информация в някаква степен променя гледната точка. Поемам ангажимента да ви уведомя кои линкове не работят от посочените на първа страница - не са много но все пак ги има.
От всичко което ми писахте имам усещането че съм тръгнала в грешна посока. Мислех че като се назоват проблемите ще стане ясно и в каква посока да се работи. Правихме повечето от посочените от вас тестове, най ни допадна руския, правихме ги отделно със съпруга ми и явно сме били обективни защото разминаванията са ни минимални. Имаме само част от симптомите  явно затова психоложката е назовала признаците атипични. Часът ни за консултация ще е началото на Март.
Продължавам да ви чета.
Пожелавам на всички лек ден
  bouquet

# 342
този тест който сте правили не показва проблем или някаква диагноза при детето, а само отчита как работи дадена терапия. Сега като сте го направили примерно детето почва да ходи на логопед, след 6 месеца го правите пак и виждате дали и колко са намалели точките.
А  дали има там 199 или 9 точки това не показва нищо.

# 343
Момичета погледнете тази тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=453910.msg14216614#msg14216614
За много от Вас ще е полезна  Peace

Последна редакция: чт, 18 фев 2010, 14:10 от pepi_r

# 344
Здравей re ge,

Аз имам син на 6 години. Преди 3 години му беше поставена диагнозата аутизъм. Дълго време отказвах да я приема. Водихме детето при различни специалисти, направихме ЯМР, ЕЕГ, сондирахме мнения. Лутахме се...Във Варна бих те насочила към д-р Лекова. Тя е детски психиатър. Можеш да я откриеш в Психиатричната клиника към УБ "Света Марина". Непременно потърси Мартин Джуров - психолог. Отиди в Католическата църква на бул. "Княз Борис". Там има Център за работа с деца със СОП. Аз съм водила сина ми при него и съм с много добри впечатления. А и на този етап ти имаш нужда да  поговориш с някого за проблема. Можеш да запишеш час за обследване в "Карин дом".

Иначе другите майки от форума са прави, че първо трябва да се постави диагноза от екип специалисти. Това може да бъде направено в Детско-юношеската психиатрична клиника "Св. Никола". Горещо ти препоръчвам да се  обърнеш към  Център "Тацитус" (www.autism-bg.com). Ние се преместихме от Варна преди половин година, за да може детето ми да посещава Центъра. Вече имаме добри резултати, благодарение на диетата, която спазваме, приема на хранителни добавки и терапевтичната работа със специалистите.

Ако искаш можеш да ми пишеш на e-mail: mary_grozdanova@abv.bg или на skype "touristm" (Марияна Грозданова).Пожелавам ти успех.

Общи условия

Активация на акаунт