Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 12

• 81 000
  • 729
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Понеже ние днес минавахме на ТЕЛК в психото,да споделя.Подадох молба на Иларион на 11 януари.Назначиха ни дата 31март Confused,има няма два месеца.Понеже чаках до 11 февруари да получа писмото и не го получих,та отидох в психото и си го взех.Тъй че според мен пъров подай молба за ТЕЛК и тогава почвай да събираш документи.На нас ни искаха само етапна епикриза от психиатър и статус от психолог.Точно за два дни ги набавихме.Голямо чакане,голямо чудо.На всичкото отгоре днес ни казаха,че ще трябва да минем освен на психиатричен ТЕЛК,и на общ такъв,защото детето е ис хидроцефалия. Не ми се мисли още колко ще чакаме. Rolling Eyes

# 661
Миме да са ти живи и здрави принцесите  Hug както и всичките ни деца, и да се учат ,да разбират и да напредват,за да могат да са някой ден самостоятелни хора,можещи сами да се справят с живота,защото ние няма да сме вечни за съжеление Hug
Kezaja ,вместо 11 март ,имаш в предвид 11 април ,нали така Simple Smile,ох иска ми се и ние да дойдем,би било чудесно,но като знам че едно ходене до Сф ми коства минимум 100лв Sad ,незнам ,ще мислим ....
Относно подновяването на ТЕЛК,епикризата непосредственно преди явяването на комисията ли трябва да бъде или може и преди няколко месеца?Питам защото ние май месец трябва да минем през "Св. Никола ",така ми препорачаха преди една година като издадоха епикризата,а ТЕЛК-а ни е до 01.2011г.Някой наясно ли е с тези подробности,ако знаете пишете моля.
Предварително благодаря за което  bouquet
Преди няколко дена попитах за ЕЕГ Дарквиолет,но не ми отговори,мислите ли че е възможно да се направи това изследване без пълна упойка или не?Други майки с деца от спектъра ,ми казаха че е желателно на направим на Дани,но той вече има две пълни упойки/от БЕРА теста и ЯМР/ и не ми се ще да слагаме още една,даже не съм наясно толкова ли е наложащо това изследване,каква допълнителна информация би ни дало например?
Ще бъда много признателна ,ако този път някоя от вас ми помогне   bouquet!!!

Последна редакция: ср, 31 мар 2010, 15:17 от cherna_magiq

# 662
Аз си мислех, че само във Враца е така! Защото сме с посредници! Е, въоръжи се с търпение!

# 663
Относно подновяването на ТЕЛК,епикризата непосредственно преди явяването на комисията ли трябва да бъде или може и преди няколко месеца?Питам защото ние май месец трябва да минем през "Св. Наум ",така ми препорачаха преди една година като издадоха епикризата,а ТЕЛК-а ни е до 01.2011г.Някой наясно ли е с тези подробности,ако знаете пишете моля.
Предварително благодаря за което  bouquet
На иследване за нова епикриза трябва да се явиш около един месец преди изтичане на предходния ТЕЛК.Мисля, че май са станали три? Ние ходим на същото време, който сме били предходния път. Зависи колко се бави при вас процедурата за ТЕЛК. Горе долу трябва да засечеш двата телка.
за ЕЕГ не трябва пълна упайка, трябва детето да е будно,осъществява се, като каска от електроди се поставя върху главата. Те регистрират биоелектричната активност на мозъчните клетки и функцията на мозъчната кора. Трябва да е спокоино и стой неподвижно. Алек беше на 5г. Не успях да го накарам само " да заспи" т.е. да си затвори очите. Пред екрана има компютър на които се отчита. Процедурата трае 5 или 10мин. Не помня точно. На Алек му я правиха в неврологията в  Медицинска. Иследването е безболезнено. Но той както винаги нямаше отклонение / нормално развито за възрастта си дете/ Така, че не съм се интересувала защо се прави. Мисля, че ЕЕГ дава по друга картина на мозъка от ЯМР който е по скоро за физически изменения на стуктурата на мозъчната кора.

# 664
Черна магия, извинявай, не съм забелязала, че питаш мен. Embarassed Аз не съм водила Криси да му правят ЕЕГ. Никой никога не ми е препоръчвал. Едва тук в темата научих, че някои родители правят такова изследване. Нещо се помайвам и не мога да реша да го правя ли Thinking

# 665
за ЕЕГ ЕЕГ /електроенцефалография/ е основен метод за откриване и контрол при лечението на:

епилепсия,
доброкачествени и злокачествени тумори на мозъка,
състояния след травми,
възпалителни и съдови заболявания на мозъка,
инсулти,
спазми на мозъчните съдове,
главоболие с неизяснена етиология,
мигрена и др.
Осъществява се, като каска от електроди се поставя върху главата. Те регистрират биоелектричната активност на мозъчните клетки и функцията на мозъчната кора. По време на изследването пациентът трябва да е със затворени очи и в покой. Продължителността на изследването е между 20 и 40 минути, правят се проби с дълбоко дишане - хипервентилация и фотостимулация - реакция на светлина.

Предимства и недостатъци:

+ безболезнено и безвредно

+ няма опасност от пренасяне на зарази по кръвен път

+ това е най- евтиното от всички възможни апаратни изследвания на мозъка

-  не винаги може да даде представа къде точно е огнището на заболяване

Изисквания: Косата трябва да е чиста. Пациентът не трябва да е гладен. За активиране на мозъчната дейност трябва да се изяде един шоколад един час преди изследването. При жените ЕЕГ не трябва да се прави по време на менструация. Тогава се пренастройва цялата биоактивност на мозъка и има риск резултатите да са подвеждащи.

ЦВЕТНАТА МОЗЪЧНА КАРТОГРАФИЯ се прави на базата на ЕЕГ, като чрез съвременна компютърна апаратура ЕЕГ записът се обработва допълнително. Тя изследва биоелектричната активност на мозъка и много точно открива проблемните зони на централната нервна система. Показва дали и как работят отделните мозъчни области, къде и какви са пораженията - ако има такива.

Приложението и изискванията са както при ЕЕГ.

Предимства:

+ за разлика от скенера тук няма вредни излъчвания и се улавя всяка промяна във функцията на мозъчната кора.
+ бързо и прецизно се диагностицират всички неврологични заболявания на деца и възрастни в най-ранния им стадий.
+ локализира измененията в биоелектричната мозъчна активност.

ЛЕКАРСКИ ЕКИП:

Доц. Д-р Стефан Стоянов, д.м. - невролог, неврофизиолог, неврохирург
 Доц.Д-р Пенчо Колев, д.м. - неврофизиолог
 Д-р Е. Цолова - невролог, невро-отолог

# 666
Снежи   bouquet много ти благодаря за бързия отговор!!!

# 667
Черна магия, ние правихме на Мими ЕЕГ без упойка.
Но беше трудно, да ти призная.
Аз май съм разказвала.
Неврологът я сложи да седи на стол и започна да и 'окачва' кабелчетата по главата.
Трябва да не мърда или поне не много.
Бях взела книжка с нас, клекнах пред нея и непрекъснато и показвах картинки и и разказвах нещо.
Бе зор си беше, но пък знам че в будно състояние е по-добрият вариант.
Тук има момичета, които са правили ЕЕГ с пълна упойка.
Зависи от детето. А продължителността на самото изследване е около 20 минути (ако не ме лъже паметта).

# 668
  • София
Черна магия, ние не сме правили такова изследване на детето. Основно защото наблюдаващата ни лекарка каза, че според нея няма нужда.

Момичета искам да ви питам по 2 проблема:  Дара, ако се присети за някоя играчка и не може да я намери, изпада в паника и едно усилващо се мрънкане и реване, виждам я как се притеснява и пребледнява, започва да ми носи обувките и да си обува неините, и да иска да ходим до магазина да търсим нова такава играчка. Всеки ден изпада в по 1-2 такива състояния. И аз започвам да търся, защото иначе не може да спре. Е, днес след като претърсих навсякъде се отчаях и ревнах, тя също вече ревеше. В последният момент намерих играчката. Но тя доста се стресна от моето реване.
Вие някога плакали ли сте пред децата си от тях? И по-големият ми проблем е какво да правя с тази паника, ако не може да си намери нещо.

# 669
Миме,благодаря и на теб за отговора   bouquet
Танче,толкова ли много се разстройва от липсата на играчката,няма ли начин просто да я залъжеш с нещо,да и отвлечеш вниманието с нещо друго ,което обича/при нас това става с дъвка,Дани много ги обича/.Всичките ни деца си изпадат в някакви такива кризи ,но аз съм на мнение ,че дори и да си пореват малко не е хубаво да се налагат всеки път с рев и ние да отстъпваме,само и само за да не реват.Когато Дани не е прав за нещо и реве от инат не го оставям да ми се налага-поревава си и с дъвката си спираме рева.
Отностно дали съм плакала пред него-да,много пъти,трудно е да си сдържиш нервите понякога,сълзите тръгват сами,но за съжеление той не осъзнава ,че аз плача ,не реагира по никакъв начин  Sad

# 670
При нас до сега е така, като се присети за нещо, което не може да намери веднага, настава паника и трудно се успокоява, докато не го намери.
Всякакви опити за отвличане на вниманието, поущрения и т. н., са неуспешни.

Забелязвам обаче от известно време, че той самия отчита тези си състояния на изблици за проблем, мисля, че започва да разбира дефицита си, защото след като се успокои, сам подхваща разговори- много лошо ли е е държал, защо толкова ме е трвожил, като си е търсил еди какво си, какво толкова- някаква книжка, имаме толкова много...и сам си дава доводи, че следващия път, като не може да намери нещо, няма да крещи...но като дойде следващия път..., не се сдържа и не се сеща какво сам се е увещавал.
Но за мене на този етап важното е, че се замисля и започва да " се опознава".
С времето ще се покомпенсира в известна степен този дефицит, но винаги ще са си по- припряни децата ни- да става всичко на момента.

# 671
Вие някога плакали ли сте пред децата си от тях?  
Плакала съм ,да! Аз обикновенно се затварям в кухнята...Не, че не ме усеща, но аз не му разрешавам да влезе! Може би съм изпадала в нещо по - страшно от плакане. Каква е реакцията на Дари? Може да се опита да не те дразни вече, но ако не, постарай се да не плачеш пред нея. Е, всички имат нерви! За играчките, ако имаш възможност ги остави на достъпно място, е не е много приятно, да се препъваш в тях, но ако ги вижда! Ако загуби някоя И кажи Е, сега ще ги потърсим двете, хвани я за ръчичката/Първо няма да действа/, но после ще се успокой, че двете сте по-силни и ще разчита на теб.Така мисля!

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 16:21 от Снежа63

# 672
  • София
Благодаря ви момичета,

Kezaja, мисля че и при нас е така, а ти какво правиш помагаш ли му да намерите книжката? Може би и аз да не мога да си изградя стратегия и може би по-големият проблем е, че това мрънкане ми бърка в мозъка. А и ме обхваща нещо като паника дали ще намерим играчката. А ако не я намерим не спира, даже се усилва паниката, облича се и иска да ходим навън, при баща й и т.н.

Снежа63, А иначе играчките не са и на високи места, подбрали сме такива да си ги достига сама и да може да си ги подрежда. Проблема е, че понякога ги слага на необичаини места и забравя. Сега я беше затворила в един цирк и аз претърсих навсякъде, но не успях да я намеря бързо. Един път беше затворила котето във фурната на детската кухня. Иначе я уча как да си ги търси, започваме от там където е била, като чели има нужда да си настрои очите на режим "търсене".  Обикновенно аз ги намирам първа, но ми е доста притеснено.

За реването - да много се разстрой, аз се зачудих какво да й кажа й казах, че е за играчката. Нещо го извъртях, другият път да си поиграе с нещо друго, докато се намери, за да е по-спокойна.

cherna_magiq, и ние преди имахме такива ревове за всичко. Но научи доста правила и се очовечи, сега поне когато е с мен е останало това реване по загубеното. Не ми се иска да я залъгвам с друго, а и не знам дали ще мога, защото тя си разбира за какво реве. Понякога е възможно, но на мен все пак ми се иска да се научи да се справя с този проблем, а не да го прескачаме така. Но сме имали период, когато нещо сладко отвлича вниманието. В момента, когато усетих, че е готова да мине без такива неща, ги спестявам,  защото сега може да е дъвка, бонбон или нещо друго, а като пораснат ще следват по-сериозни заместители. Само вода й давам.

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 16:59 от TanyaMG

# 673
  • София
Таня, когато се разплачеш заради нея е повече от полезно, защото можеш да и обясниш как се чувстваш, и защо се чувстваш така.Нещо като холдинг терапията.Децата копират нашия родителски модел на поведение, и виждайки нагледно мама как плаче, и още повече мама обяснява защо плаче.........ще им е по лесно да разберат - усетят И тези чувства.Обясни и, че си ядосана, защото си много уморена и не можеш да търсиш играчка, която тя не си е прибрала на мястото.Отдели кътче за играчки, които тя да си подрежда сама.Ако си ги прибира на мястото те ще са там.Щом не намира играчката - значи сама си е виновна - не я е прибрала.Естествено ще и помагаш известно време да си прибира всички играчки на място, но после спокойно можеш да се оттеглиш с достойнството, че не си и длъжна и няма цял живот да вървиш след нея.Вече е достатъчно осъзната да те разбере  Hug
Да не говорим пък и колко е полезно да се научи сама да намери мястото на играчките чисто терапевтично.

Аз съм в емоционална дупка.Направо губя сили вече  Embarassed.Имам нужда да ме нахока някой да се стягам.  Sad

# 674
  • София
Мерси Катина, учим я и тя доста напредна в подреждането. Тези инциденти са, когато нещо в играта е паднало и се търкулнало някъде, или пък ето снощи го е затворила в цирка и забравила. Аз си мисля, че е нормално от време на време да си загубва нещо, само където е по 1 път на ден.  newsm78
А иначе на едно обучение Роси Кунева /монтесори терапевта/ каза, че е голям стрес за децата да не си намерят играчката и явно при нея е този дефицит. Не върви още да й кажа оправяй се сама, а може би тя си намира доста неща сама, но в това състояние не ще. Оставям я да видя до къде ще стигне,  обаче се поражда желание  да излиза от нас в такъв момент, а пък и да я изведа полза няма да има. Изглежда ще трябва да я търпя и лека полека да я уча, че може нещо да се загуби, но ще се върне след време.

Е защо си в дупка, сподели ако можем да ти помогнем. Вярвай, че всичко ще се оправи Hug

Общи условия

Активация на акаунт