Наско от моето училище

• 21 056
  • 176
  •   1
Отговори
  • Пловдив
Исках да пусна тази тема още преди коледните празници, но нещо все ме спираше. И сега ми е трудно да пиша, нещо ме души и думите ми се губят.... Познавам Наско, защото е ученик в училището, в което преподавам.Наско не посещава учебните занятия, защото е с церебрална парализа/квадрепареза/При него ходят начален учител, ресурсен учител и психолог. За него се грижи и майка му- сама.Тя е мила млада жена, която не моли за нищо, но се вижда, че изпитва трудности.Няма да изброявам какви са трудностите й, само ще кажа, че детето е на памперси, храната му се пасира, тя е доста дребна, а Наско расте.... Мен лично ме порази нещо конкретно- през деня Наско стои седнал в една лятна бебешка количка , а е на осем годинки. На въпроса ми защо няма подходяща количка, майката ми отговори, че социалните са им дали една огромна по размери, от която детето пада, защото няма колани....Питам се как това дете ще излезе на разходка, когато се стопли, и нужно ли е да се мъчи това дете в тази бебешка количка?Майката няма сили да се бори с безхаберието на социалните, има си достатъчно грижи...
А ние? Опитахме се по Коледа да направим една кампания за Наско в училище.Получи се, но сумата, която събрахме, не беше голяма. Дадохме я на майка му, за да й бъдем в помощ.Зная, че има специализирани фирми, изработващи помощни средства, но сигурно са безбожно скъпи...
Ще ми се да помогнем на това дете.....  Praynig
Пускам темата със съгласието на майката.

# 1
  • на правилното място, в точното време
  bouquet
 Не знам доколко може да е от полза споделеното, но все пак. От години посещаваме Дневен център за деца с увреждания. Там има три - четири деца в подобни колички. Не съм се интересувала, но ми е правело впечатление, че са в предимно детски летни колички, съответно подсилени и  с разни приспособления, а не в стандартните инвалидни колички. Пак ще разпитам в Центъра, ако имат някаква информация. Иначе напоследък се ровя в разни сайтове за медицински помощни средства. Проверете заедно с нея, има сайтове, където срещу изделието пише с какъв документ се изписват по Каса. Peace

# 2
Ако има банкова сметка нека да бъде и в темата ,аз ще се опитам и чрез Фейсбук да му се помогне на Наско   bouquet

# 3
  • Пловдив
Ani_Ani, доколкото разбрах от майката, открита е  дарителска сметка преди време с идеята със средствата да се направи операция, но не са се събрали пари.Ще я попитам за подробности и ще пиша в темата.

ФЕЙщица, видях снимките, ясно е, че нещо трябва да се приспособи, просто нещо трябва да се направи....да гледаш това дете, свито в количката, е просто угнетяващо.Благодаря ви, че споделихте...

# 4
мисля, че тук може да помогне погар с мнение, майката на ванко, сега ще и дам линк към темата. колички има и за малки деца, просто в българия нама подобен внос. тук в германия има втора употреба, сега ще погледна какво има във ибей.

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 21:12 от matakosmata

# 5
  • Пловдив
мисля, че тук може да помогне погар с мнение, майката на ванко, сега ще и дам линк към темата. колички има и за малки деца, просто в българия нама подобен внос. тук в германия има втора употреба, сега ще погледна какво има във ибей.

Matakosmata, с нетърпение ще чакам информация, и най вече майки с големи сърца, готови да помогнат..... Praynig

# 6
ето какво намерих. за столчето се наддава, ще следя на каква цена е. подобно купихме за ванко, при всички положения е по-добро от ония огромни допотопни столове, които дават в българия от здравната каса. колани могат да бъдат пригодени.
http://cgi.ebay.de/Kinderrollstuhl-Sorg-Skater-Maxi_W0QQitemZ220 … sh=item33598bd21a

има доста често подобни предложения и столчетата не са скъпи, макар че реалната им цена е няколко хиляди евро. просто тук здравната каса отпуска доста по-модерни столове, а и децата растат, така че може да се намери нещо изгодно.
колан може да се направи от широко парче плат, примерно брезент и да се закопчава с американси цип. колана може да се сложи през гърба на стола и гърдите на детето, има доста възможности...

Последна редакция: сб, 30 яну 2010, 23:30 от matakosmata

# 7
Вижте и тази тема ( http://network-hv.com/forum//index.php?s=&showtopic=1738& … ndpost&p=6785 ).

А защо темата да не се пусне и тук ( http://www.bg-mamma.com/index.php?board=25.0 )? Може там дори да се окаже, че има налична такава количка, каквато Наско трябва да използва.

# 8
Намерих и това ( http://plantograf.com/index.php?go=1&cat=3 ). Дали някоя от инвалидните колички, които те предлагат няма да е от полза на Наско?

# 9
  • Пловдив
Даскалче, а какво стана с дневния център, дали майката се е интересувала да го заведе там?
Кой номер памперси ползва, поне с това мога да помогна Peace
Идеята за стол е добра, но какви са горе - долу цените, никъде не видях ориентировачна цена newsm78

# 10
  • Пловдив
violenza, относно дневния център майката каза, че ще се обади, но засега е отложила, за да избегне студа и с цел Наско да не се разболее.
За памперсите ще пиша точно какви бяха размерите.... за столчето - аз само споделих какво ми направи впечатление, а всъщност Наско има нужда от много други неща/ памперси, специализирани играчки, които майка му не може да си позволи, логопедът препоръча да се сложи голямо огледало, за да гледа Наско как се движат устните му и други такива неща/

# 11
  • на правилното място, в точното време
daskal77 , идеята за дневния център е много добра.  Peace Там различни специалисти ще могат да работят с него. Относно притесненията на майката за разболяването, там не се допускат болни деца и няма опасност да се разболее там. Дали дневния център имат специализиран транспорт? Нашия център има и ходят да вземат децата от адрес.

# 12
момичета, наддаването за инвалидния стол свършва след около 5 часа. засега има само един наддаващ и цената все още е 1 евро, доставката е 20 евро.
ще го дебна и ако остане на тази цена или малко повече, до 50 евро, смятам да го купя Mr. Green, защото не се знае кога пак ще има такъв.
ширината на седалката е 30 см, дълбочината 35, височината 30, височината от пода 50
смятам, че е много подходящ за детето, а и имам възможност да осигуря транспорт от германия за българия.

# 13
  • Пловдив
matakosmata, ще е супер ако го вземеш на тази цена, мога да се включа с половината от парите    bouquet
ФЕЙщица имаме безплатен транспорт за инвалиди от Общината, но не знам дали може да се ползва ежедневно Laughing

# 14
хехе, аз съм спец на инвалидните столове и закупуването им от ибей. ще видим на каква цена ще успеем да го вземем, ама има надежда да е много евтино.
считам, че столчето е много подходящо за детето, защото размерите са добри. към него може да се ушие чувал от плат за олекотени завивки, стига да се намери шивачка. за зимата е много добре.

Общи условия

Активация на акаунт