ШЕСТВИЕ "БЪЛГАРИЯ - СВОБОДНА ОТ ГМО!" - 31.01.2010 (неделя)

• 40 336
  • 1 124
  •   1
Отговори
# 75
Всеки човек ,във всеки един момент, съзнателно или несъзнателно работи или за светлината или за тъмнината. Определено тук има повече привърженици на Монсанто които здраво го подкрепят точно като викат  НЕ НА ГМО ,а си въобразяват,че работят за България. За съжаление не можете да го разберете това сега,а е много важно. Но запомнете,че ще дойде ден в който ще разбере за какво става въпрос и наистина ще съжалявате,че не сте разбрали по о време ,а само сте хабили енергия на празни обороти. Въпросът е да се свърши нещо голямо с малък разход на енергия,а не да се тича насам ,натам и в крайна сметка -нищо,но вие и това не разбирате .жалко

# 76
Хеликаза,

Питам ви още веднъж:

Занимават ли се изброените в статията учени с генно инженерство?

Бихте ли дали точна дефиниция на понятието биотехнология?
Някои от учените в Агробиотех са специалисти на високо ниво и като такива пътуват много.Абсолютно е възможно да се занимават с генно инженерство в чужбина.Лично познавам случаи, в които даден учен се е занимавал с генно инженерство в Европа, но сега работи в България.Публикациите, разбира се си остават срещу името му.
Това по никакъв начин не означава, че в АБИ се занимават с генно модифициране към настоящия момент.

ако са се занимавали и бъде доказано, какви ще бъдат?
Как какви?Вие професионално ли питате, юридически ли, морално ли?
Вероятно ще си бъдат все толкова способни или неспособни, а моралната гледна точка не се наемам да коментирам.Юридически ще си бъдат нарушители на закона, който евентуално са престъпили(аз със закона в сегашната му форма не съм запозната).
АБИ са разработвали ГМО сортове, но сега не го правят(по думи на мой преподавател)именно за рестриктивния закон.Което, позволявам си да отбележа, дърпа растителната генетика у нас назад. А това не е хубаво...

# 77

Хеликаза,

Вие откровено лъжете.

В статията ясно се казва, че в България генномодифицираният памук  е тестван две години успешно преди приемането на закона. Сега, според проф. Атанасов, е нужно с него да се направят полеви опити в рамките на още поне година.

След което ще бъде патентован и изпратен да си чака одобрението в европейската комисия.
За тази цел, чрез лобистите му , в парламента е паднала забраната в България да се отглежда генномодифициран български памук.
Предполагам, че от две години вече чака одобрението си на европйско ниво и после - с настоящия закон, ще започне да се отглежда поголовно.

# 78
Хей,момичета,гледам че сте развили идеята с СМСите...Съжалявам че не могга да се включа много активно в организацията,но в неделя ще се видим!Благодаря ви че ви има!!!  bouquet

# 79

Хеликаза,

Вие откровено лъжете.

В статията ясно се казва, че в България генномодифицираният памук  е тестван две години успешно преди приемането на закона. Сега, според проф. Атанасов, е нужно с него да се направят полеви опити в рамките на още поне година.

След което ще бъде патентован и изпратен да си чака одобрението в европейската комисия.
За тази цел, чрез лобистите му , в парламента е паднала забраната в България да се отглежда генномодифициран български памук.
Предполагам, че от две години вече чака одобрението си на европйско ниво и после - с настоящия закон, ще започне да се отглежда поголовно.
Е добре, как така повтаряте моите думи и пак лъжа?!?Ами значи и Вие лъжете!
Нали точно това казвам, в АБИ е правенно генно модифициране.Идва закона(рестриктивния) и вече не се прави...Какво има толкова за коментиране?
Когато отпаднат забраните, вероятно ще направят полевите опити и ще започнат да произвеждат.
Днес не ми е ден, наистина, но чак толкова завеяна не съм...

# 80

И изобщо, Хеликаза, аз не съм Ви учителката по четене.

Вие не спорите с мен, а с предложената от мен статия. Още веднъж:

Това в България ли е ставало, или при пътуванията на нашите генетици в Европа, както смехотворно твърдите?

Българският патент

За разлика от царевицата, за която официално се твърди, че няма генно модифицирана в България, за памука се знае, че има готова разработка, която е тествана в лабораторни условия и е български патент. Става дума за хибрид с изкуствено добавен ензим, който прави памука устойчив на най-разпространения хербицид срещу вредители - 24D. Отглеждайки такъв памук, производителите ще могат да пръскат площите си с хербициди, които унищожават плевелите, но не увреждат отглежданата култура. Подобни хибриди вече има по света, но такъв е разработен в България преди 10 години от Института по памука и твърдата пшеница в Чирпан със съдействието на Агробиоинститут. Официално негови селекционери са доц. Божин Божинов и баща му - инж. Максим Божинов. Доц. Божинов е декан на Агроикономическия факултет към Аграрния университет в Пловдив. И двамата се занимават с генетика. Максим Божинов е сочен като най-добрия селекционер на семена за памука в България. А също и като стар кадър на БСП, което вероятно му е осигурило лоби в парламента. Самите промени в Закона за ГМО бяха внесени от депутати от "Коалиция за България" Стефан Танков и Трифон Митев.

Оставям Ви да си я прочетете /статията/ абзац по абзац и да си я опровергавате колкото си искате.Според мен -трудна е Вашата.

# 81
Ще ме убиете направо. Грейс къде си да кажеш,че това е работна тема и няма смисъл от припирни .Я малко се разведрете Laughing

НЕ НА ГЕННО ИЗРОДЕНИТЕ ОРГАНИЗМИ В БЪЛГАРИЯ!

# 82
Добре де, аз съм напълно съгласна с текста от статията и не го оспорвам.Какво искате от мен?
Даже аз повтарям думите Ви.Последен опит, след който ще ви изпратя на ЛС личния си телефон за да ви обясня, понеже няма да мигна от притеснение.
В АБИ се е правило генно модифициране.Конкретно и този памук е разработван там.Но това е било преди влизането в сила на сега действащия, рестриктивен закон.Сега в АБИ не се занимават с генно модифициране.Ако някой от учените в АБИ се занимава, то не е в България.

# 83
Ето ме. Казвам!

Хеликаза, сега те чакаме да си признаеш и за 0.1% може или не може.

# 84
Цитат
Г-н Цонев, какви опасности конкретно за пчелите крие приемането на закона за ГМО в сегашния му вид?

През 2000 г. германският професор Катц, водещ германски зоолог, публикува изследване, показващо, че гени, използвани за модифициране на маслодайна рапица, са се прехвърлили в бактерия, живееща в стомаха на медоносните пчели. Променената бактерия може да мутира и да причини увреждане на пчелите с непредсказуеми последици.

Бактериите съществуват в условията за симбиоза и когато една бактерия бъде променена изкуствено, не е известно вече нейното поведение. Тя може да започне да отделя вредни вещества и да причини заболявания. Като се влоши имунната система на пчелите, те лесно ще умрат.

Има научни свидетелства, че пчели, които консумират Bt култури (а това засега масово са царевицата, соята и памукът), страдат от увреждане на сетивото за миризма и скъсяване на живота. Друга опасност е възможността пчелите да загубят ориентацията си, след като са поели ГМО-полени. Тези полени могат да доведат до загуба на ориентацията и това може да доведе до мащабно измиране на пчелите. Какво ще стане с пчелите, когато загубят основния си инструмент за намиране на храна - сетивата за миризма, когато загубят способността си за ориентиране и не могат да намерят обратно пътя до кошера, като се скъси животът им? Отговорът е повече от стресиращ. Пчелите в недълъг период от време просто ще изчезнат.
,,,

http://www.bnews.bg/topics-4905

# 85
Ето ме. Казвам!

Нямам какво да казвам по този въпрос.Няма как да знам може или не може..

# 86

Думички: BEZGMO, BEZ GMO, GMO
Цена: 0,30 lv s DDS
Номер: 1966
Отговор:  Blagodarim Vi, che pomagate da spasim Bulgaria ot
genno-deformiranite organizmi! We are not just bricks in the wall!

# 87
Не ми дадохте дефиницията , Хеликаза, на понятието биотехнология.
Ще се радвам да разбера защо на картата на държавите, в които се отглеждат генетично модифицирани растения - те са наречени биокултури:

# 88
Не ми дадохте дефиницията , Хеликаза, на понятието биотехнология.
Ще се радвам да разбера защо на картата на държавите, в които се отглеждат генетично модифицирани растения - те са наречени биокултури:

За да объркват хората да си мислят, че био = органик култури  Mr. Green

Ето ме. Казвам!

Нямам какво да казвам по този въпрос.Няма как да знам може или не може..

Да, да. А преди твърдеше, че искането ни за 0.1% е безумно, защото не можело да се изследва с такава точност.

wandering, какво? да почваме ли с смс-те? Какъв ще е последно надсловът на кампанията, за да го разпространяваме? "Да откупим чиста от ГМО България? Парите, събрани от смс-те ще отидат.... къде?"  Трябва точно инфо.

# 89
Цитат
Цитат
Г-н Цонев, какви опасности конкретно за пчелите крие приемането на закона за ГМО в сегашния му вид?

През 2000 г. германският професор Катц, водещ германски зоолог, публикува изследване, показващо, че гени, използвани за модифициране на маслодайна рапица, са се прехвърлили в бактерия, живееща в стомаха на медоносните пчели. Променената бактерия може да мутира и да причини увреждане на пчелите с непредсказуеми последици.

Бактериите съществуват в условията за симбиоза и когато една бактерия бъде променена изкуствено, не е известно вече нейното поведение. Тя може да започне да отделя вредни вещества и да причини заболявания. Като се влоши имунната система на пчелите, те лесно ще умрат.

Има научни свидетелства, че пчели, които консумират Bt култури (а това засега масово са царевицата, соята и памукът), страдат от увреждане на сетивото за миризма и скъсяване на живота. Друга опасност е възможността пчелите да загубят ориентацията си, след като са поели ГМО-полени. Тези полени могат да доведат до загуба на ориентацията и това може да доведе до мащабно измиране на пчелите. Какво ще стане с пчелите, когато загубят основния си инструмент за намиране на храна - сетивата за миризма, когато загубят способността си за ориентиране и не могат да намерят обратно пътя до кошера, като се скъси животът им? Отговорът е повече от стресиращ. Пчелите в недълъг период от време просто ще изчезнат.
,,,
Е,КАК МУ СЕ ВИКА НА НЕЩО ДЕТО ВОДИ ДО ГЕННО ИЗРАЖДАНЕ НА ТЕЗИ,КОИТО ГО КОНСУМИРАТ????? ЕЙ ТАКА ЩЕ СТАНЕ И С ХОРАТА,АМА ПО-БАВНО,СЛЕД 10-ТИНА ГОДИНИ ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ.....те пчеличките милите,колко телце имат,а какви ползи на хората носят и какво правим ние хората???? убиваме. И аз искам да сляза от Земята вече.Не искам  да съм безпомощен свидетел на това което те първа ще започне при условие,че не спрем генно изродените организми и след това и храните с такова съдържание. Байо,моля те да ме подкрепиш за името "изродени" виждаш ми се много разумен.....

НЕ НА ГЕНЕТИЧНО ИЗРОДЕНИТЕ ОРГАНИЗМИ В БЪЛГАРИЯ!

Общи условия

Активация на акаунт