Трябва ли родителите да плащат сватбата?

• 24 830
  • 557
  •   1
Отговори
# 105
  • гр. София
Сами си платихме повечето неща (за това и нямаше гости като на леля ми зълвата и тн.  Laughing) , а родителите(едната част, че при нас са доста  Mr. Green) ни дадоха парички като подарък, така че не мога да кажа кой точно е палтил всичко Simple Smile

Whistling лелята на зълвата ти е леля на съпругът ти  Peace /зълва е сестрата на мъжът ти/

по темата - нашата сватба беше миналата година и да - платиха я родителите ни. Имахме възможност да си поемем разходите, НО може би важна роля при нас изиграха няколко фактора -1. Традициите при нас са това, което винаги са били; 2. Да, родителите ни наистина и от двете страни имат финансови възможнсти и аз съм много щастлива, че имах голяма бяла сватба  kiss; 3. Породено от първите две - при нас би означавало излишни главоболия /породени от глупост/ желание да се правим на американци /нека си признаем от кои филми сме ги видели тез неща/.
Та така - родителите и на двама ни бяха достатъчно толерантни и не е имало глупости от сорта - „аз плащам, аз поръчвам музиката“, помагаха ни много и в самата организация, за което съм  безкрайно благодарна  Party
Това със кой какво дава на младоженците го твърдят само хора, които са гледали стари български ленти и скоро не са присъствали на истинска сватба  Naughty При нас бабите бяха подготвили чеиз /естествено  Stuck Out Tongue Winking Eye/, но не са ни дарували в ресторанта и не обявиха даровете си никъде - достатъчно е, че ние знаем какво са ни дали  Peace и някой като ме пита - „кухнята ти е супер, колко струва и от къде я поръча?“ мога да кажа, че съм я поръчала от ...., но не знам колко струва, защото е подарък от.....
В същото време - грейналото лице на баба ми през целият ден на сватбата ми - не може НИКОЙ да ме убеди, че от това по-хубаво чувство има!

# 106
"от кои филми сме го гледали" ме разсмя много, честно. Наистина ли смяташ, че хората, които са си платили сами сватбата, са стигнали до тази идея от американските филми?

# 107
  • София
Браво, нана! Кредит на 22! Мъжът ми работи в тази сфера и знам колко е/е било трудно да ти се отпусне ипотечен кредит.

# 108
Не, не трябва! Платихме си я двамата с мъжа ми. Не беше голяма сватба, около 30 човека, но си беше нашата сватба и си я направихме както искахме. Не искахме да натоварваме никого финансово(не че те имаха възможност де), и другият много важен момент , не исках да се стигне до там, някой да има претенции за моята сватба, защото видиш ли бил платил. Не съжалявам, всички бяха доволни!!!  Peace

# 109
  • София
Абе, хора, вие какви родители имате и какви са ви отношенията, че един от главните ви аргументи да си плащате и организирате сами сватбата е това, че щом плащат, щели да ви поръчват и музиката?! Толкова ли са ви властни родителите и не ви уважават, че да очаквате от тях да се наложат за вашата сватба и да гледате всячески да ги изолирате? Направо ви се чудя!
 Или това с роднините, дето щели сте да ги видите само на сватбата! Shocked На сватбата ви, независимо кой плаща, ще дойдат хората, които ВИЕ поканите! Вече приказки от вида "не може да не поканим еди-кой-си, защото е роднина", просто не вървят!
 А това с подаръците ме хвърли в оркестъра! Ами, ако гостите са прости, те ще си покажат простотията навсякъде, просто не ги канете! Вече много често хората, които са канени на сватба питат предварително младоженците какъв подарък искат. Наши познати бяха си казали направо, че предпочитат подаръците да са в кеш. Съмнявам се някой да се е обидил.

# 110
# 111
Andariel, има родители и родители.

# 112
Абе, хора, вие какви родители имате и какви са ви отношенията, че един от главните ви аргументи да си плащате и организирате сами сватбата е това, че щом плащат, щели да ви поръчват и музиката?!...

Е, сякаш не си чела темите на снахи, които плюят свекървите задето искали да свалят куверта с два лева  Laughing

# 113
  • София
Те свекървите после стават лоши. Като подарят прахосмукачка или готварска книга (книга!) на снахата.  Grinning

# 114
Родителите ми до ден днешен преглъщат изключително трудно факта, че нямат достатъчно средства, за да ми помогнат за: жилище, кола, дете, бизнес. 10 години бяхме гаджета със съпруга ми преди да се оженим, все изчаквахме "по-добри" времена. Не е знайно още колко трябваше да чакаме, за да имаме сватбено тържество /на което аз държах/, ако не беше помощта на родителите ни. Сватбата не беше на абсолютните 100% от мечтите ми, но я чувствах като вид почетен реверанс към семействата от двете страни преди да се отделим и отдадем на нашето общо. Не съжалявам, имайки предвид, че това бе и последното празнично събитие в живота на баба ми и дядо ми. За щастие, нещата около нас двамата се развиха положително и вече ние сме тези, които оказваме помощ на онези, които са се грижили за нас. Това е съвсем нормално за мен, другото е животновъдство. А сватбата изцяло по наш вкус е в плановете ни за петилетката. Grinning И не виждам проблем за дубъл, след като съзнанието и средствата ни "могат да си го позволят".

# 115
  • Варна
Нашата сватба я платиха родителите ни.Брат ми  сам си плаща.Никога не съм се чувствала гузно или нещо такова от този факт. Никой нищо не ми е налагал по отшение на сватбата от,която и да било страна

# 116
Абе, хора, вие какви родители имате и какви са ви отношенията, че един от главните ви аргументи да си плащате и организирате сами сватбата е това, че щом плащат, щели да ви поръчват и музиката?! Толкова ли са ви властни родителите и не ви уважават, че да очаквате от тях да се наложат за вашата сватба и да гледате всячески да ги изолирате? Направо ви се чудя!

Остави, остави!Че и кредити им отпускали на по 20години, когато са били Joy

# 117
Питам как е редно според вас, защото когато си организирах сватбата, всеки път, когато казвах, че я плащаме сами, ме гледаха изненадани физиономии.
От майка ми взехме само известна сума назаем, но сега я връщаме. Родителите ни не биха могли да ни покрият разходите и ако трябваше да чакаме на тях, никога нямаше да се оженим. И изобщо за мен е редно човек да се жени, когато може да си го позволи. Би ми било странно родителите ми да плащат за МОЯТА сватба. Не знам аз ли не съм в час, или....

Аз споделям твоето мнение напълно Peace! Смятам, че когато един човек попорасне, не трябва да разчита на родителите си. Но това в БГ не е типично - тук хора на по 30 - 40 години са зависими от родителите си. И смятам, че това не винаги се дължи на липса на финансова независимост, а така е по - лесно просто.

# 118
Не мисля че родителите са длъжни да плащат сватбата на децата си  Peace
Ние се оженихме млади и нямахме собствени средства, родителите ни си поделиха разходите по сватбата, те ,,поръчваха музиката'', те даже определиха и датата  Tired

# 119
Всеки сам си решава, според възможностите и желанието. Ако някой ден реша да се заженя, предпочитам аз да си я платя.

Общи условия

Активация на акаунт