Трябва ли родителите да плащат сватбата?

• 24 846
  • 557
  •   1
Отговори
# 300
  • София

...
кой е казал, че трябва цял живот да събираш пари за сватба на отрочетата??  newsm78 Но все пак се очаква че на 50 все имаш някакви спестени пари, докато на 20 и няколко тепърва започваш да пестиш...

Това го попитах, защото доста хора коментираха колко е скъпа една сватба, а аз дадох пример с моя приятелка, които за 2-3 месеца си отделиха парите за сватбата от заплатите.
Та и на 19 е възможно по тази логика.

Така е, права си.  Peace  Може би трябва да се каже за каква сватба става дума, защото аз си представям около 10,000лв (за моята примерно, не че съм тръгнала да се женя, но колежка в момента организира и парите са толкова горе-долу, за София).

# 301
Е като я следиш внимателно, не прочете ли какво аз съм цитирала, за да напиша това?
Прочетох. И видях, че там се споменаваше "помощ". Аз познавам и друг тип помощ, освен финансовата, изобщо не ми хрумна да е само такава. Реших, че нещо съм пропуснала. А то се оказва, че пропусналата си ти. Освен ако нарочно не коментираш думи, извадени от контекста им. Което според мен не е правилно, но пък за сметка на това е удобно. Peace

# 302
  • София
Е като я следиш внимателно, не прочете ли какво аз съм цитирала, за да напиша това?
Прочетох. И видях, че там се споменаваше "помощ". Аз познавам и друг тип помощ, освен финансовата, изобщо не ми хрумна да е само такава. Реших, че нещо съм пропуснала. А то се оказва, че пропусналата си ти. Освен ако нарочно не коментираш думи, извадени от контекста им. Което според мен не е правилно, но пък за сметка на това е удобно. Peace

Нищо не вадя от контекста - да, може децата да гледат или пари за пералня да дадат. А ако нямат пари за пералня? Или за сватба? Това прави ли ги лоши родители.

# 303
И аз това казах - една сватба е средно между 5 и 10 000, което не ми изглежда непосилно.
Да речем, че става въпрос за хора на около 25 г. с добро образование и с работа, които в един голям град печелят около 1000 лв. на месец всеки /често дори и повече/. Т.е. не става дума за пестене на пари с години, а за отделяне на едната заплата 3-4 и повече месеца, колкото обикновено трае подготовката на една сватба. Peace
Независимо дали парите ги отделят младоженците или родителите им. А не "родителите цял живот са събирали пари за сватбата". Peace

# 304
Мила, "и" и "или" са свързващи частици с различно значение. "Или" предполага алтернативи, избор. А "и" изброява. Съвсем точно е написано.

Нищо не вадя от контекста - да, може децата да гледат или пари за пералня да дадат. А ако нямат пари за пералня? Или за сватба? Това прави ли ги лоши родители.

# 305
  • София
Мила, "и" и "или" са свързващи частици с различно значение. "Или" предполага алтернативи, избор. А "и" изброява. Съвсем точно е написано.

Благодаря за разяснението, добре че беше ти да разбера.
Сега обаче ми отговори на въпроса, изхождайки от идеята, че сватбата се прави преди да се появят децата.
И родителите нямат пари - това автоматично ли ги прави лоши родители?

# 306
Всеки разход за подобно събитие, който би затруднил /независимо дали младоженците или родителите/ организиращите го, за мен си чисто и просто "на гол тумбак чифте пищови".

# 307
Благодаря за разяснението, добре че беше ти да разбера.
Сега обаче ми отговори на въпроса, изхождайки от идеята, че сватбата се прави преди да се появят децата.
И родителите нямат пари - това автоматично ли ги прави лоши родители?
Моля, пак заповядай.
Не, разбира се. То е същото като да твърдиш, че младите, които нямат пари за сватбено тържество, са лоши и некачествени хора. Нито едната, нито другата зависимост е вярно сама по себе си.

# 308
Всеки разход за подобно събитие, който би затруднил /независимо дали младоженците или родителите/ организиращите го, за мен си чисто и просто "на гол тумбак чифте пищови".
Абе мислех да го кажа така,ама се отказах. Все пак тука много се обиждат хората.... Whistling

# 309
  • София
в крайна сметка весело да става, а ние тука се изпокарахме и всеки се заяжда и се обижда и обижда, а ситуациите са различни, една с една сигурно няма еднакви  Laughing. Та още по темата, баба ми по Коледа ме пита дали няма да се женя вече и ако съм нямала пари и за това чакам, тя имала еди колко си лв спестени и щяла от тях да ми даде та да се женя (докато е жива дето е приказката), искала да ме види булка и да е спокойна. Та какво да и развалям кефа на жената и от нея ще взема пари  Joy

# 310
А ако затруднява едните, а не затруднява другите, как се нарича?

# 311
А ако затруднява едните, а не затруднява другите, как се нарича?
Зависи кой "трябва" да плаща. Wink

# 312
  • Кукуландия
Ние сами ще си платим сватбата. Майка ми много се учуди и не беше съгласна в началото. Но аз така смятам за правилно, дори не ми беше минавало през ума да искам родителите да ни плащат.

# 313
  • София
Нана77,
Умираш си да ми преиначаваш думите и да ги вадиш от контекста. Ако държеше на точността, щеше да цитираш целия ми пост, а не едно изречение! Ти правиш ли разлика между безвъзмездна помощ и задължените? Защото аз правя. За мен добрите родители винаги са готови да помогнат, независимо с какво. Гледането на децата беше пример за нефинансова помощ, а парите за пералня за финансова. Да са живи и здрави родителите ни, които ни дадоха пари за пералня, защото щях да пера дрехите на бебето на ръка! Ама, май за теб е важно само това, което хипотетично може да потвърди тезата ти. Дори един родител да попита "имаш ли нужда от помощ" понякога е достатъчно. Май за теб важни са финикийските знаци и как ще те оценява детето ти. Ако човек не може да разчита на родителите си, то на кого, на филанкешията!

За плащане на сватбата не може да има "трябва". Който има и му се откъсне от сърцето, може да плати сватбата на детето си.

# 314
Дори един родител да попита "имаш ли нужда от помощ" понякога е достатъчно....

Много извън темата за сватбите, но да споделя!  Grinning

Това изречение е изключително важно! Много се радвам, когато родителите ми ко казват! Макар да съм самостоятелна и да изкарвам достатъчно пари, за мен е мн мило да знам, че има на кой да се опра в труден момент. Дори помощта да е само морална!  Peace

Общи условия

Активация на акаунт