Трябва ли родителите да плащат сватбата?

• 24 783
  • 557
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Аз пък мисля, че е напълно възможно родителите да имат спестявания, а младите все още не и да не могат да си позволят да пестят. Не говорим за това едните да са богаташи, а другите бедняци. Говорим просто за спестявания.

Родителите, влизайки в пенсионна възраст, вероятно имат по-голяма нужда от спестяванията, отколкото децата, за които сватбата е пожелателна. Странно ми е да организирам събитие, за което да нямам финансовата подготвеност. Да, ако родителите настояват да помогнат, ОК. Но да казваме, че "трябва", е прекалено. Наистина има значение на каква възраст се прави сватбата, но на днешно време тя не е задължителен елемент, прави се според възможностите.
Според мен е порочна практиката да се дундуркат децата до зряла възраст. И после се чудим защо има теми за свекървите, в които има вопли как някой не иска да се изнесе от жилището си, не спонсорира отглеждането на внучето и т.н.

# 331
Като гледам мои връстници, които получиха всичко наготово нито са пропаднали, нито са разглезени, нито нищо!

Само че не са се научили да ценят и не знаят какво е да се лишаваш, за да имаш.
да, бе, всички те са лоши, неморални и разглезени. както и всички богаташи, които са нещастни или поне грозни и самотни.

за статистиката- платихме си сватбата сами ( родителите ми и свекърми ни дадоха като подарък сума, която общо беше малко под една трета от разходите ни за сватбата). плащаме и образованието си сами. ако някой беше предложил да плати вместо мен и едното, и другото, нямаше да откажа. лошото е, че никой не прояви желание  Crazy

Нана77,
Като човек, който знае какво е да се лишава, за да има мога да ти кажа, че няма голям келепир от цялата работа. И като имам, и като нямам, винаги ценя нещата. Това е до възпитание и се учи вкъщи. И не по пътя на лишенията. Това, за което говориш са митове и легенди за хората, които нямат, че да не ги гризе много отвътре, че се лишават. Както беше казал един мой любим герой, "икономията е майка на мизерията". Изпитала съм го лично. Колкото повече се лишаваш, толкова по-малко започваш да имаш.
точно

# 332
  • София
Нана77,
Като човек, който знае какво е да се лишава, за да има мога да ти кажа, че няма голям келепир от цялата работа. И като имам, и като нямам, винаги ценя нещата. Това е до възпитание и се учи вкъщи. И не по пътя на лишенията. Това, за което говориш са митове и легенди за хората, които нямат, че да не ги гризе много отвътре, че се лишават. Както беше казал един мой любим герой, "икономията е майка на мизерията". Изпитала съм го лично. Колкото повече се лишаваш, толкова по-малко започваш да имаш.

Е, не знам за теб. При мен формулата работи.
Само дето наблюдавам, че много обичаш да обобщаваш. А ти не си общовалидният пример. И не можеш от единичен случай да вкарваш всички под общия знаменател.

Не знам кои ги гризе и кои не - въпрос на разбирания какво трябва да имаш и какво не.

# 333
  • София
Обобщенията ми надхвърлят личния ми опит. Споменавам своя опит просто за информация. А колкото до обобщенията, погледни социалното разпределение по света и сама си прави изводите.

# 334
Образованието си е образование, сватбата си е сватба. Не мога да разбера защо постоянно сравнявате и смесвате нещата. В днешно време хората все по-рядко се женят веднага след завършване на училище, а тенденцията е дори да наближават 30 години. До това време сто пъти са се изучили, че и работа са започнали.

ОХ, не мога да се сдържа. Ти сама си противоречиш. Ако се жениш на 30, това значи че в най лошия случай си работил поне 5 години ( средно образование, висше, казарма; аз самата започнах работа на 22г след като се дипломирах като бакалавър). Пак питам- ако си работил 5 години и не си успял да заделиш пари за едната сватба, как ще живееш оттам насетне? Как ще живееш самостоятелно, как ще си гледаш децата? И колко месечни твои заплати е разумно да се "инвестират" в сватбата?
И ако ти не си успял да събереш тея пари до 30тата си година, колко години родителите ти трябва да са ги събирали? Едно семейство, посветено на висшата цел- да събере пари за сватбата на децата  ooooh!

# 335
Е,тя нашенската традиция изисква и да купиш апартамент на младото семейство,колата,да им отгледаш децата до зрелост...
И така ,докато умреш,все ще си ги отлеждаш "дечицата".А те пък,от своя страна ,ще реват как няма работа,как шефа им ги тормози,как децата не слушат...ей такива работи.

Няма да давам примери,че доста хора четат тук...но мисля,че "детето" ,като стане на 19 и завърши средно образование и не иска да учи,следва да работи.И да си поеме разходите.Дали ще живее на квартира или при мама и тати,нормално е да участва в разходите по дома.
Би било нормално и да се зажени тогава,когато може да си позволи поне да гледа дете...
Странна ми е тази идея,да се женят на по 19-20 години...и да чакат родителите да ги финансират ,обезпечават и да им "помагат" с децата,т.е. направо да ги отглеждат.

И аз имах предвид това в предните си постове. И съм съгласна, че резултатът при прекалената "помощ" от страна на родителите довежда до това, което си писала в болднатото изречение. Обаче, както казах и преди, това е въпрос на манталитет и ние скоро няма да го надраснем.

# 336
  • София
Напротив, имах предвид, че родителите, ако има желание да правят сватба, ще имат достатъчно време, поне 5 години да се подготвят финансово за въпросното събитие. Нямах предвид, че младоженците ще трябва да спестяват. А и колко хора под 30 години познаваш, които още преди да са си намерили партньор за женитба да започнат да спестяват за сватба? Повечето искат просто да живеят и да се забавляват със спечеленото!

Вече много залитнахте с това, че едва ли не на родителите им е висша цел да спестяват за сватба. Сватбите на децата са си част от живота и повечето родители в един момент започват да си имат едно наум по въпроса.

# 337
  • София
Напротив, имах предвид, че родителите, ако има желание да правят сватба, ще имат достатъчно време, поне 5 години да се подготвят финансово за въпросното събитие. Нямах предвид, че младоженците ще трябва да спестяват. А и колко хора под 30 години познаваш, които още преди да са си намерили партньор за женитба да започнат да спестяват за сватба? Повечето искат просто да живеят и да се забавляват със спечеленото!

Вече много залитнахте с това, че едва ли не на родителите им е висша цел да спестяват за сватба. Сватбите на децата са си част от живота и повечето родители в един момент започват да си имат едно наум по въпроса.

Глупости!
Едно на ум мога да имам за образованието на детето си. Но не и за сватбата му. А ако никога не се ожени?
И още нещо. Що смяташ за правилно децата просто да искат да живеят? Ми и родителите могат да го искат. Ама неееееее....забравих - те са длъжни според теб да пестят, за да организират една чудесна сватба за децата.

# 338
Хората, които познавам, правиха сватби, които струват около 1-4 техни месечни дохода. Не съм правила проучване кой какво е платил.
На мен лично организацията на сватбата ми отне няколко месеца, най малкото нямаше свободни дати за два месеца напред. Така че 5-6 месеца планиране и евентуално спестяване не виждам как могат да изненадат някой.
И изобщо не мисля, че някой има нещо наум - най малкото откъде да знае детето му ще иска ли сватба или не ( да напомня, че по малко от 50% от двойките се женят). А, забравих, ако го няма наум, няма да може непрекъснато да пита "абе вие няма ли да се ожените най накрая" и още по важното, непрекъснатото " кога ще имате деца"  Sick

# 339
  • Варна
И тук, както във всеки форумски спор, се "хващат" двете крайни ситуации и се дебатира в защитата им до припадък. Средни положения няма.
Значи, ако родителите не са материално затруднени и ви кажат: "Оставете ние да платим сватбата ви! Много ще сме щастливи да помогнем. ", младите трябва да се изребчат и да отсекат, че всяка помощ е едва ли не обидна и да държат всичко да си направят сами.
Питам се, колко ли са тези, отказали искрено предложената им помощ?

# 340
  • София
Вече се оля! Човек, ако не си харчи спокойно и свободно парите, които изкарва преди да се ожени и преди да трябва да гледа дом и деца, то кога! Да чака да се пенсионира ли? Че то, при нашенската продължителност на живота, я доживеем до пенсия, я не! Очакваш твърде много от един млад човек и по-скоро очакваш да разсъждава като пенсионер - да премисля, да пресмята, да пести и да се лишава. На всеки му се живее, ама не всеки го може!

Ами, ако отрочето не се ожени, тъкмо ще има какво да наследи! Или ще каже, че не иска наследство и ще го дари за приют за котки? Допълнително, в днешно време обикновено в семейство има по 1-2 деца. Не раждаме по 10. Така че, все за една-две сватби ще съберем пари, да сме живи и здрави.

# 341
Едно семейство, посветено на висшата цел- да събере пари за сватбата на децата  ooooh!

А едно семейство, което няма никакъв проблем с парите за сватбата на децата?
И защо да не купи жилище на децата. Или е по-добре те да теглят кредит, да плащат лихви, защото такъв е принципът, а парите на родителите да отлежават под дюшека.

nana77 , за мен е доста по-важно да възпитам децата си да уважават хората. Забелязвам, че всяка втора твоя дума по повод чуждо мнение е Глупости, Пълни глупости.

# 342

Значи, ако родителите не са материално затруднени и ви кажат: "Оставете ние да платим сватбата ви! Много ще сме щастливи да помогнем. ", младите трябва да се изребчат и да отсекат, че всяка помощ е едва ли не обидна и да държат всичко да си направят сами.
Мислиш ли, че ще си признаят Joy
Само се моля дъщеря ми да не чете тук и да иска мама и тати да й плащат тържеството, а не да ми се праска колко била самостоятелна на 19г. и си платила САМА сватбата.Или другия случай на Нана- кредит на 22г.... newsm78

# 343
  • София
Едно семейство, посветено на висшата цел- да събере пари за сватбата на децата  ooooh!

А едно семейство, което няма никакъв проблем с парите за сватбата на децата?
И защо да не купи жилище на децата. Или е по-добре те да теглят кредит, да плащат лихви, защото такъв е принципът, а парите на родителите да отлежават под дюшека.

Защо парите да отлежават под дюшека? Родителите не са ли хора? Нямат ли вече желания или всичко след раждането на детето е подчинено само и единствено на него и трябва да се зачеркна като личност?

# 344
  • София

Мислиш ли, че ще си признаят Joy
Само се моля дъщеря ми да не чете тук и да иска мама и тати да й плащат тържеството, а не да ми се праска колко била самостоятелна на 19г. и си платила САМА сватбата.Или другия случай на Нана- кредит на 22г.... newsm78

Само да уточня, че кредитът на 22 години беше, за да си купя жилище. За което изобщо не съжалявам.

Общи условия

Активация на акаунт