Това "спестяване", споменавано във всеки пост, просто ме изумява.
Няма да повтарям Рокси, но - ако едни млади хора не могат да отделят едни 5-10 000 лв. за собствената си сватба /или сума, според собствените им възможности/, тогава как се предполага, че ще създадат дом, ще си купят обзавеждане, ще отгледат и образоват деца...
Пък, ако родителите държат, нека "подарят" сватбата на децата си - т.е. нека я платят, но не смятам, че млади хора, които не са подготвени да инвестират в сключването на собствения си брак, са готови да се грижат впоследствие за семейството си.
Дай Боже, така да успея да образовам децата си, че да могат да си платят лесно сватбата, пък аз ще им я платя, ако желаят /поне ще съм сигурна, че ще справят и вбъдеще/.
Всъщност, наистина и при нас е същото - преди години дадохме за цялата ни сватба сума, която в момента е около 1/2 от семейния ни месечен доход. Тогава събирахме сумата 4 месеца...
Иначе, странно ми е това обявяване в егоизъм на родители, които не искат да купят на децата си обзавеждане или да им гледат децата - родителите не са накарали децата си насила да се женят или да правят деца, все пак. Т.е. не са длъжни. Това си е ангажимент на децата. Поне това е моето мислене и никога не съм очаквала нещо от родителите ми - приемам подаръци, но предпочитам /при нужда/ да взема пари назаем от баща ми /той е човек с доста добри финансови възможности/ и после да му ги върна. Децата ми не искам да ги отглеждат - взимат ги, но да им се порадват, когато самите ни родители имат възможност. През останалото време имат право да си живеят живота - те са си отгледали децата и сега им е времето да почиват, да се забавляват, да пътуват, вместо да дондуркат чужди деца...

А едно семейство, което няма никакъв проблем с парите за сватбата на децата?
И защо да не купи жилище на децата. Или е по-добре те да теглят кредит, да плащат лихви, защото такъв е принципът, а парите на родителите да отлежават под дюшека.
...
Рядко хората с пари си държат парите под дюшека - те ги инвестират и някой ден децата получават приходите от това, защото родителите не си ги носят в гроба. И да, имаме жилища, но ще държа децата ми сами да си купят техни, а после с дохода от другите жилища може да им помогна с месечните вноски по кредита - важното е да знаят какво е сам да си купиш дом, вместо да ти постелят на мекичко...
Нашите жилища са купени на кредит, който сами изплатихме и изплащаме. Работа сме си намирали сами и се оказва, че не е трудно човек да се справи. Бизнесът си го започнахме сами /е, с помощта на приятели и роднини/.
Баща ми има имоти и бизнес - аз ще ги наследя някой ден, но сега той си е жив и здрав и нямам претенции. Свекърва ми има имоти, движимо и недвижимо имущество, наследства - докато е жива и здрава не искаме и частичка от това. Дай Боже, по-дълго да се радваме на родителите си, а не на парите им.Пък те са успяли да ни възпитат и изучат - другото е наша работа.