Бременност; Бременни - Бързи въпроси и отговори - 6

• 55 486
  • 738
  •   1
Отговори
# 495
По принцип имаш право на шестмесечен болничен и ако нещата са за почивка най-добре го вземай.Трябва да го издаде АГ-то ти.Единствения минус е,че болничният не се брои за доход и ти пада сумата на майчинството,но това е бял кахър,гледай да съхраниш живота!!!!!!!За подробности потърси в темата"майчинство счетоводно"Използвай правата си и ти пожелавам успешен финал! newsm10

# 496
За сега два въпроса ме мъчат:
1. Още не съм ходила на лекар. Всъщност не съм ходила на лекар от ... 3 години (не броя хомеопата и частния прием при АГ). Имам джипи в кварталната поликлиника, но не се познаваме, защото имаме едно и също работно време (а, не-тя дори има почивен ден през седмицата, а не работи в събота). Дали да я сменя с някое джипи с по-гъвкаво работно време? Или да ида при нея за направление към ЖК (поне така разбрах, че става).
2. Как ходите на консултации и по изследвания ако ходите на работа? За мен е проблем, защото трябва специиално да си взема ден и това наистина е проблем.

# 497
Аз си взех направление от дж пи-то (което също не познавах) и си избрах АГ по ЗК. Не съм имала проблем с консултациите и изследванията. Просто казвах на шефа си и изчезвах за 2 часа. То колкото и да е гъвкаво работното време на лекаря, лабораториите работят от.. до..

# 498
  • София
Личният лекар няма голяма връзка с бременността. С моята лична се срещах заради дъщеря ми. Бях към 3ти месец когато си сменях личната лекарка. В момента аз и децата сме при нея. Тя е педиатър. Та срещите ми с нея по време на бременността бяха веднъж за смяната на лекар и след това само покрай дъщеря ми. Не помня вече може би малко след смяната съм взела и направление за гинеколог.
Вземи си направление от нея за гинеколог. Аз ходех и на гинеколог по касата, и на частен.
Изследвания се правят в лаборатории, обикновено сутрин. Изследване на кръв и урина никога не ми е отнемало повече от час и половина, с пътя от нас до лабораторията и обратно.
Използвах частна лаборатория. Разочаровах се от лабораторията в ДКЦ-то. Едните ми изследвания бяха готови, другите не можаха да ги намерят.
Консултациите при гинеколог също не отнемат повече от 2 часа.

# 499
....Единствения минус е,че болничният не се брои за доход и ти пада сумата на майчинството,....

newsm78
Е как да не е доход? Болничният е процент от основната заплата и то доста висок, мисля, че беше 80%, а за 45-те дни - даже 90%. Надявам се, че не бъркам процентите. Чак толкова фрапиращо сумата за майчинството няма да падне.

# 500
  • София
....Единствения минус е,че болничният не се брои за доход и ти пада сумата на майчинството,....

newsm78
Е как да не е доход? Болничният е процент от основната заплата и то доста висок, мисля, че беше 80%, а за 45-те дни - даже 90%. Надявам се, че не бъркам процентите. Чак толкова фрапиращо сумата за майчинството няма да падне.
може би има предвид, че няма да е пълен дохода. тъй като болничният е % и после майчинството е пък процент от този % и спада, и то не малко понякога.

За сега два въпроса ме мъчат:
1. Още не съм ходила на лекар. Всъщност не съм ходила на лекар от ... 3 години (не броя хомеопата и частния прием при АГ). Имам джипи в кварталната поликлиника, но не се познаваме, защото имаме едно и също работно време (а, не-тя дори има почивен ден през седмицата, а не работи в събота). Дали да я сменя с някое джипи с по-гъвкаво работно време? Или да ида при нея за направление към ЖК (поне така разбрах, че става).
2. Как ходите на консултации и по изследвания ако ходите на работа? За мен е проблем, защото трябва специиално да си взема ден и това наистина е проблем.

по първия ти въпрос личния лекар ти трябва май само веднъж за направление за гинеколог и после гинекологът те следи.
по втория - доколкото си спомням по закон бременните имат право на платен отпуск няколко часа, или нещо такова, за прегледи и изследвания, свързани с бременността. иначе аз с втората бременност излизах малко по-рано от работа - докторът работеше май до 6:30 и си взимах все късни часове. а за изследванията пък то и без това се ходи сутрин на гладно и просто закъснявах малко за работа. и шефката беше много доволна, че не ми се налага да отцъствам дълго.

# 501
Благодаря, AnMary!
Raffaella Sanzio, трудно ще е да изчезна за 2 часа. Трябва да попълвам едни бумаги, че напускам работното място (за колко време и по какви причини), но явно ще търча "до горе" за всеки преглед и изследване.
Все пак ще гледам да се ориентирам около Студентски град (т.е. до местоработата), но толкова негативни отзиви намирам в нета за студентска поликлиника, че  Sick
Дали може някой да ми препоръча лекар и лаборатория в/около Студентски град.

# 502
zdrveite neznam kak da si sazdam forum s vaprosa s koito iskam da zadam zatova 6te popitam tuk... Embarassed nqkoi moje li da mi kaje dali ima i dali e gledal nqkakvi filmi za rajdaneto ili za bremennosta? Rolling Eyes

# 503
извинявам се че не писах на български... Embarassed

# 504
  • София
Мила от Марс, Цибалаб.
http://www.cibalab.com/contacts.php
Цитат
в."Студентски град", бивша Студентска поликлиника

Работно време:
от Понеделник до Петък    7:30 - 13:00 ч.

Може би има и други лаборатории, на първо писане се сетих за тази.

LA_DY, използвайте търсачката. Погледнете и в архива. Ила линк в Библиотеката.
Цитат
zdrveite neznam kak da si sazdam forum s vaprosa s koito iskam da zadam
Тук ..::. Правила, условия и указания .::.. можете да намерите информация по въпроса.

# 505
zdrveite neznam kak da si sazdam forum s vaprosa s koito iskam da zadam zatova 6te popitam tuk... Embarassed nqkoi moje li da mi kaje dali ima i dali e gledal nqkakvi filmi za rajdaneto ili za bremennosta? Rolling Eyes
                                         аз вчера гледах доста клипове за раждане като напишеш на български "раждане",има и много текстова информация .Дори да го пишеш в Изображения и като кликнеш върху някое изобр. пак ще ти излезе много инфо,опитай.Само за клипчетата...аз нямам проблем да гледам,но някои хора се наплашват вместо да го приемат като нещо естествено,ако си от тях,не гледай.Предлагаха и някакъв комплект от дискове с цялата необходима инфо за раждане и гледане на бебето/хранене,къпане и т.н./

newsm78
                                             Моята счетоводителка така ми го обясни:когато си в болничен получаваш процент от заплатата си,но докато те няма на работа ти дефакто не си "изработваш" заплатата,а се водиш като минимална.Съответно после майчинството като го изчисляват средно -изработените месеци и болничните/на минимална/СРЕДНО ,пак казвам, дохода пада.Ох,мила,да не те объркам,най-добре погледни където ти казах:"майчинство счетоводно"

Последна редакция: нд, 28 мар 2010, 19:43 от AnMary

# 506
  • София
"Моята счетоводителка така ми го обясни:когато си в болничен получаваш процент от заплатата си,но докато те няма на работа ти дефакто не си "изработваш" заплатата,а се водиш като минимална.Съответно после майчинството като го изчисляват средно -изработените месеци и болничните/на минимална/СРЕДНО ,пак казвам, дохода пада"
Това изобщо не е вярно - наистина погледни в "майчинство счетоводно"!

# 507
ОК.ако са излъгали мен,значи и аз ви лъжа.Затова писах на момичето за по-сигурно да си погледне в счетоводната тема,а не сляпо да вярва.Не желая никого да обърквам.

# 508
ОК.ако са излъгали мен,значи и аз ви лъжа.Затова писах на момичето за по-сигурно да си погледне в счетоводната тема,а не сляпо да вярва.Не желая никого да обърквам.

По-скоро не са ти обяснили добре.  Ако жената е на добра заплата, и болничният ще е една добра сума като заплащане и си е твърде приличен доход като за неработещ. Освен това се води като обезщетение за нетрудоспособност и е облекчено откъм облагане. Но наистина да спрем да гадаем. Има си тема за целта. Това, което аз написах е на база на личният ми опит като бременна в болничен.

# 509
Да,така е,по отношение на сумата за болничен.Взема се хубава сума за болничния престой в къщи,защото е на база заплатата.Аз имам в предвид последващото майчинство,че се влияе заради излизането в болнични.Най-добре е наистина да спрем,има си тема за тези неща,но хубавото в случая е,че обърнахме внимание на момичето да си провери нещата своевременно.Да провери обаче наистина от компетентни хора.

Общи условия

Активация на акаунт