Кой ще пости с мен до Великден?

• 18 380
  • 301
  •   1
Отговори
# 120
Ам..имам въпрос..Кога точно свършва тримеренето и кога трябва да се отиде на църква, за да те захрани попът с хляб и воно? newsm78 Защото аз понеделник и вторник нито съм яла, нито съм пила...и сега в сряда не знам какво трябва да правя. Едни ми казват, че трябва да  отида на църква и да се захраня с хапка хляб във вино и от обяд да почна лека храна- сокове, плодове...други ми казват друго...Не знам! Помощ!

# 121
  • под дъгата
malkoto_plami-  Hug Браво на теб  bouquet!Това доста се коментира,погледни малко назад  Peace Щом тримериш-продължаваш и в сряда,а после още 2 дни строг пост-растителна храна без олио и вино,и после в събота на Тодоровден се взема причастие.Поне аз така го разбрах.Ако някой е по-запознат да сподели.

# 122
Причастие взимате на Тодоров ден най-вече ако ще се пости до неделя, макар, че може да се пречистиш и да си продължиш постите. Аз лично се причестявам винаги на Цветница - една седмица преди Великден. После страстната си я карам на строг пост - без олио, и след 12 часа в полунощ на Великден ям всичко вече. В четвъртък преди цветница има литургия - тогава можеда се изповядаш ( ако желаеш). Така причастието е още по-изпълнено със смисъл. Когато отиваш да се причестиш, не трябва да си сложил нищо в уста. Аз обикновенно слушам литургията на Цветница, после попа вика тези дето ще се причестяват, захранва ни с елей и вино, и така първа можеш да си вземеш клонче от църквата без да се налага да чакаш с часове на дълга опашка.

# 123
Забравих да се отчета - вчера пих сок от ананас и грейпфрут - по 1 литър, чист, без захари, малко вода и един зелен чай на обед. Днес съм се заредила с още сок - това е моето спасение от ниското кръвно. От утре ще се захранвам - мед, ядки и пр.

# 124

malkoto_plami
Браво момиче, и аз карам тримиренето без никакво ядене, но пия по три чаши вода на ден, защото иначе ми става много зле. А ти даже вода не пиеш, възхищавам се на волята ти и възможностите.По канона и днес ще караш последен ден без храна и вода, а от утре до петък можеш да хапваш плодове, зеленчуци в суров вид, ядки сурови, но нищо, което да изисква специална подготовка или обработка/това е при чистия вид строги пости/. Господ е казал по време на строгите пости да се храним като просяците, а те не правят салати и не готвят, нали. Мисля, че пет дни се издържа на плодове, ядки, зеленчуци, може и къшей хляб, стига да не е някаква специална питка с масла или мазнина. В събота на Тодоров ден ще отидеш на църква за причастие и след като мине причастието можеш да продължиш постите, както са по календара/дни с олио и без олио/, като в дните с олио можеш да си готвиш постни манджички, супички, хляб, това си е направо угощение.
А ако не искаш повече, можеш да прекратиш постите след причастието и да си минеш на нормална храна, като предвидиш и захранване с по-леки храни няколко дни поради гладуването.
Пак ти изразявам възхитата си, браво как издържаш три дни без вода  Hug Hug  Heart Eyes

Арбанашка кокона и за теб овации, и ти си само на вода, като мен. Надявам се, че се чувстваш добре. Аз вчера вечерта бях с много силно главоболие, но днес вече всичко е наред. Ще издържа и днес на вода, но от утре ще мина на зеленчуци и плодове до събота до причастието.

Успех на всички, които постят, независимо в по-строг или по-свободен вариант. Важното е, че сме осъзнали нуждата да пречистим тялото и душата си, а това рано или късно се възнаграждава от господ.  Grinning Grinning Grinning

# 125
Може да се взима причастие на Тодоровден и е желателно за тези , които са постили първата седмица. Днес също е тремерене, тремеренето по принцип е за който иска, а от утре е сурова растителна храна без олио до събота - когато е позволено готвена топла храна с олио - същото е за неделя.
Хлябът е позволен през цялото време - аз миналата година изкарах целия пост закусвайки сутрин с филия хляб с домат или с мед,но само една и само сутрин, после пиех сокове от моркови, ябълки, краставица, подсладени с мед по 500-700мл. и се чувствах много добре - лека, чиста, ефирна, а и отслабнах 10 кг.

Последна редакция: ср, 17 фев 2010, 12:07 от Ara_bella

# 126
  • в резерват
лека, чиста, ефирна, а и отслабнах 10 кг.

извинявай, че любопитствам, обаче след това възстанови ли си килограмите или си  запази минуса?

Момичета,  не издържах днес и изядох една ябълка. До края на деня ще съм на плодове.
Успех на другите  Peace

Последна редакция: ср, 17 фев 2010, 12:27 от Арбанашка кокона

# 127
лека, чиста, ефирна, а и отслабнах 10 кг.

извинявай, че любопитствам, обаче след това възстанови ли си килограмите или си  запази минуса.

Момичета,  не издържах днес и изядох една ябълка. До края на деня ще съм на плодове.
Успех на другите  Peace

Запазих ги - но някак си създадох едно друго отношения към храната - видях, че мога  с много малко - и си установих навик да се храня сутрин най-вече , а след 17 ч. нищо. Така, че въпреки всички прогнози ги запазих - в годината има 200 постни дни все пак - всяка сряда и петък, Петров пост - тази година е цял месец от 29 май до 29 юни, Богородичен от 1 август до 14 август, и Рожденственски от 15 ноември до Коледа.
Освен това, когато видех, че качвам - минавах на едно мляко с кафе, филийка сутрин и вода. Аз съм от хората, които обожават сирене, мляко всички млечни и млякото най-много ми липсва.
Да отбележа, че миналата година не съм пила кафе - сега все още пия, защото пътувах тези дни и все пак ми беше нужно. Според мен непиенето на кафе помага много да се спазват постите - кафето възбужда апетит. Аз съм човек дето иначе не може без кафе, но интересно, че не ми липсваше след първите няколко дни - липсваше ми обаче аромата му:))))Сега пак мисля да го спра.

# 128
  • в резерват

благодаря ти за отговора   bouquet

И аз сега съм без кафе. Когато преди 2 години спирах цигарите пак го бях спряла за няколко месеца и сега не ми е чак такъв проблем, че не пия.
обаче обожавам да ми мирише на прясно смляно и сварено кафе  Crazy

# 129
Момичета и аз ще съм с вас. Три дни съм на плодове и сушени също, чайове и преварена вода. Съвсем без нищо не мога. Мисля утре да се захраня с варени картофки и моркови и да изкарам целия пост.

# 130
Здравейте!
По отношение на Причастието, въпроса е сериозен и затова най - добре говорете със свещеник. Ето какво намерих - въпреки,че има много информация в нета, важен е и източникът:
Към Причащението трябва да се пристъпва след пост и изповед, съгласно установените от Св. Православна Църква правила. Апостол Павел обширно пояснява това в 1Кор. 11:27-29. Той подчертава, че преди да вземе причастие, човек трябва да изпита своя живот, да уреди отношенията си с ближните и с Бога и тогава да го вземе. Иначе взема осъждение за себе си.
http://margaritta.dir.bg/2003/yanuari/02prichastie.htm
Успех на всички! Леки и спасителни пости!

# 131
Само да споделя. Днес ми е ден трети на вода и по някой и друг билков чай (2-3 за деня).
Без чай не бих издържала. Иначе на всякакви ограничения издържам, но това е нещо
доста различно. Поздравявам искрено онези, които успяват и без чая.
Причастие няма да взимам. То и изповедта не е нещо просто. Проблем ми е най-вече да
открия свещеника, на който бих се доверила.

# 132
  Привет на всички!Поздравления за всички, които тримирят! smile3525 smile3501Аз съм на строг пост,че започнах да тримиря,но ми стана зле и се притесних,че ще направя проблем на работа.
  По повод изповедта - няма действие, постъпка или изказвания,които да не могат да се изповядат,колкото и безумни или зловещи да са!Та нали всичко това се върши от хората, под "дяволско въздействие" и човек искрено съжалява когато осъзнае делото си!Именно в това се изразява изповедта-да се преодолее срама от постъпката си и да се изповяда пред свещеник,който да опрости греховете и по този начин,с волята  и куража да признаеш греха си,побеждаваш сатаната и неговите предизвикателства!Това го бях чела в сайта на Православие или Двери- в темите за изповедта.Аз лично съм го правила и се чувствам много облекчена след това, така че и вие ще се справите!Препоръчвам  ви го от сърце!Успех! newsm10 newsm51

# 133
  • София
tzvety26,Благодаря ти много!  bouquetНямам търпение да дойде уикенда,да я направя...

Аз днешния ден изкарах мнооого трудно,хем си хапвам...
Направо ви се чудя как издържате само на вода,а някои и без вода.Браво!

# 134
Добро утро момичета! Не съм писала от както започнаха постите за това желая леки пости на всички и светли мисли в умовете и душите ви, защото добротата ще спаси света. Изкарах три дни на вода и сега продължавам на подове и зеленчуци, а причадние взимам на Цветница. Благодаря на всички за хубавите рецепти. И един линк и от мен http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=index.xml

Общи условия

Активация на акаунт