Кой ще пости с мен до Великден?

• 18 378
  • 301
  •   1
Отговори
# 135
Добро утро гладни дами,
Аз днес мислех да взема лъжица мед с ядки за закуска, но... забравих. Днес ще карам на чай и чист сок, а медът ще отложа за вечеря. Утре пак, а в събота - ще сготвя постна манжжа, и ако не ми се е свил много стомаха, че ям.
По повод изповедта - самия отец води разговора, насочва, обяснява постъпките ти. Не е никак страшно, по-скоро е като искрен разговор. Едва ли ще изпаднете в подробности като  " на еди коя си дата казах еди какво си ". По обобщено - пр.: често се гневя, ядосвам се на майка ми, нетърпелива съм с децата, понякога си мисля, че не съм добър родител... и т.н.
Аз съм се причестявала и без изповед. Винаги при един и същ отец. Никога не ме е питал дали съм се изповядвала преди това.
Хрисриянската религия е много толерантна. Направи го така, както го чувстваш и каквато потребност имаш.
Та нима хората които не спазват пост да са по-лоши или какво?
Просто въпрос на личен избор. Всяко влизане в храма трябва да е на добра воля - искаш - отиваш, не искаш - не ходиш.
Не съм постила без причастие - така ме научи майка. Но аз запалих по постите много мои приятелки, които не се причестяват. Това си е тяхна работа, това не ги прави по-лоши.

# 136
G.D.  bouquet  bouquet  bouquet Споделям мнението ти, много си права и аз мисля така.

# 137
Момичета, респектирана съм от стриктното спазване на канона от повечето и на фона на това, което пишете, направо ми е неудобно да казвам, че постя.Много се надявам да не изглежда едва ли не като пиршество, това, което съм поемала тези дни.
Първо да кажа, че и капка олио не съм употребила.
Но си хапнах нарязани зеленчуци ,подправени с лимонов сок, варени картофи с лимонов сок и магданоз.Яла съм захаросан ананас/ и аз не зная защо, досега не бях вкусвала такова нещо, не ми и хареса/, сушени сливи, през деня пия кафе и вода, а посочените неща си хапвам вечер след работа, че ми е много натоварен денят.Вчера изпих и две чащи кола лайт.
Надявам се, въпреки това да се приеме, че постя.
Аз също отдавна постя, но само първите и последни седмици.Не съм вземала причастие, защото никога не съм го правила и не съм ходила на изповед.Зная, че това не е същински пост.Но не мога да не споделя, че тези дни не съм се скарала с никого, не съм използвала обидни думи, не съм се ядосвала на лошо отношение към мен.
Снощи бях малко по-груба с детето за момент,  но веднага си коригирах поведението.

# 138
Здравейте,момичета..и аз да се присьединя!  bouquet Решила сьм тази година да си направя целите пости,след няколко годишно прекьсване!Като бях малка,още от 5ти клас,нашите ме караха да постя и макар,4е тогава хич не ми беше присьрце си го правех Laughing А сега и мьжо сьм навила,той доста оби4а мрьвчици,но за сега не се огьва Mr. Green Успешни пости ви пожелавам!

# 139
  • София
Ето ме и мен отново. Продължавам със строгия пост, досега с никаква мазнина не съм се "изкушила". Не съм и гладна, установих, че и с постна храна човек може да се нахрани и най-хубавото е, че не му става тежко. Много ми се иска да взема причастие в събота, дано да успея да се организирам сутринта. За тези от вас, които са решили да го направят - не се притеснявайте от изповедта, малко стряскащо звучи, но всъщност не е неприятно. Свещеникът помага с въпроси, на практика е един разговор, не се очаква да говорите дълго. И до края на деня след причастие не трябва да целувате или да ви целуват  Wink.

# 140
Цитат
И до края на деня след причастие не трябва да целувате или да ви целуват  .

Абсолютно вярно. Макар, че аз се причестявам на Цветница и предвид, че синът ми е Цветан, познайте как не съм го целувала...до обяд горе-долу спазвам приличие, но после...
За пък съм с МЦ и почти умирам .  Болката или световъртежа са по-силни - и аз незнам. Как ще изкарам до довечера да се прибера????

# 141
Здравейте!
Да се включа и аз. По-горе прочетох, че може да се причастим без изповед, зависи как чувстваме нещата. Това не е така. Изповедта е задължително условие преди Причастието. Ако смятаме да я пропуснем, то по-добре да пропуснем и самото Причастие и да си постим просто така. В Църквата в която ходя, отците задължително предупреждават, който не се е изповядал, да не пристъпва към Свето Причастие. И важното е когато се изповядваме наистина да се разкайваме за извършените от нас прегрешения. А относно това, че след Свето Причастие не се целува, това е вярно, но само донякъде. Не се целува докато не се приберете и не се нахраните. Тогава се смята, че с храната и малките останали частици от Светото Причастие в устата са минали навътре към стомаха. Не искам да звучи, че знам всичко, защото и аз много неща не зная, но това са неща в които съм сигурна и затова ги пиша.

# 142
  • София
Здравейте момичета, много сте стриктни, страхотни сте. Аз днес похапнах печени чушки и домати и мисля сега няколко ореха да изям. Обаче така ми се дояде сирене с тези чушки. Утре ще отида да си купя тофу, поне малко да убия този глад.

# 143
  • под дъгата
Добро утро постещи момичета!Възхищавам ви се-много сте стриктни! newsm51
Пожелавам ви усмихнат ден,въпреки мъглата навън! Hug

# 144
Днес съм на кафе и фурми, за довечера още не зная.Имам нагласа да изкарам постите до Великден, но още не съм решила дали да не остана само с тази седмица.

# 145
Светкавица   - не се предавай толкова рано!!  Хубавото едва сега започва!
Снощи ядох варен картоф, днес ще повторя навярно. Утре ще сготвя  - обещала съм си угощение!!!

# 146
И аз се надявах да се причастя утре, но няма да мога поради МЦ. Sad

# 147
  • София
Хей, момичета, как сте? Поздравления на всички за ентусиазма и честито на взелите причастие   bouquet. И не се предавайте, сега предстои една по-лека седмица (с растителни мазнини).

# 148
  • в резерват
ехооооо  wavey как сте красавици?

аз наблягам повече на пречистването на тялото,  но смятам, че е съвсем постижимо да се спазва както си е по канон.

Всичко свалено до сега от житният режим преди постите си го запазих, да не говорим и колко леко и енергично се чувствам  Peace

# 149
  • София
Здравейте момичета Simple Smile
На мен изненадващо не ми липсват нито млякото,нито сиренето.
Но шоколада още ме изкушава от време на време. Blush Rolling Eyes

ЛИпсва ми и разнообразие в храненето,защото напоследък хапвам само домати и плодове..Но сега покрай готвенето,вярвам ще успея да прибавя нови вкусотии.

За първи път постя,но не мисля да се предам WinkЧувствам се много добре и ще изкарам до края Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт