Сънувате ли починали ваши близки? - 2

• 163 101
  • 721
  •   1
Отговори
# 585
  • хасково
tanyaviolin, моите най-искрени съболезнования за близките ти. Разказаното от теб силно ме развълнува. Много се извинявам за глупавия въпрос, но какво ще рече това

да раздам престилка на детето си.

Има обичай да се раздават вещи на близки хора ли? Ако не ти е много мъчително би ли ми обяснила... Hug
Много млади жени днес не знаят,но според нашите -български обичаи в миналото,на 40 -ия ден от смъртта,се прави помен(най-важния) в който са обличали някого за душата на покойния.И всичко,което са искали да му изпратят в отвъдното,се раздава на този човек.И той е ставал близък на семейството.Спомням си когато почина прадядо ми (това беше и първата ми среща със смъртта) баба ми(негова снаха) на 40 ден покани един дядо от селото,който за мое удивление,досущ приличаше на нашия дядо.И на моя детски въпрос(тогава бях на 8 год) дали вече той ще ни е дядо тя ми обясни цялата тази церемония.И колкото и да е странно съм запомнила думите.Така направих и аз.За душата на детето си облякох друго дете-на наши приятели с тяхното съгласие.И до ден днешен ,каквото реша че е необходимо за едно момиче в съответната възраст ,купувам и раздавам на това момиче.А старите дрехи ,носени от човека не се дават на този човек.Те се раздават на най-близките, за които са скъп спомен и ще ги носят,а няма да ги изхвърлят.Това е което ме е научила баба.И аз го спазих при всички близки ,които изпратих.А за баба най-ревностно изпълнявам всички обичаи по панихидите.До там че чашите с вино и вода да вървят от ръка на ръка. обратно на часовниковата стрелка.

# 586
Да така беше и при нас. За помена на 40 ден на мъжа ми, бяхме купили дрехи на един негов приятел. Това са дрехи пълен комплект, от бельо до яке и обувки. Така казват, на оня свят да не му липсва нищо.

Оф не че има полза де. Но няма да забравя думите на едно момче от погребалното бюро в деня на погребението на мъжа ми. Каза ми каквото и да направите, за него няма значение, по скоро го правите за ваше успокоение. И наистина е така всичко е за успокоение на живите.

# 587
Да така беше и при нас. За помена на 40 ден на мъжа ми, бяхме купили дрехи на един негов приятел. Това са дрехи пълен комплект, от бельо до яке и обувки. Така казват, на оня свят да не му липсва нищо.

Оф не че има полза де. Но няма да забравя думите на едно момче от погребалното бюро в деня на погребението на мъжа ми. Каза ми каквото и да направите, за него няма значение, по скоро го правите за ваше успокоение. И наистина е така всичко е за успокоение на живите.

Той пък знае за кого има значение и за кого няма! Shocked Sick Такъв тъпанар няма място да работи в погребално бюро. Naughty

# 588

Той пък знае за кого има значение и за кого няма! Shocked Sick Такъв тъпанар няма място да работи в погребално бюро. Naughty

Всъщност той по някакъв начин искаше да ме успокои. Тъй като ние бяхме в шок и не знаехме какво и как да го направим. Наред с мъката се притеснявахме за глупости и той по този повод го каза. Не от лоши чувства.

# 589
  • хасково

Никой няма представа кое има смисъл и кое не.Дори и за наше успокоение да е,това никак не е малко.В такива моменти човек има нужда от всякакъв вид утеха.Когато търся нещо да купя за тях,или приготвям нещо за хапване да раздам, като чели усещам че съществуват.Макар и да не са при мен.

Последна редакция: сб, 10 дек 2011, 10:43 от tanyaviolin

# 590
Всъщност той по някакъв начин искаше да ме успокои. Тъй като ние бяхме в шок и не знаехме какво и как да го направим. Наред с мъката се притеснявахме за глупости и той по този повод го каза. Не от лоши чувства.

Е такива "успокоения" мен ме изкарват от равновесие. Всеки намек че за нея не било от значение, е директно изказване че нея я няма. А това не е така. Тя е жива- по-жива от всякога. И след като за нас има значение, значи и за нея.

# 591
Ох, имах много странен сън с двамата ми починали дядовци. Само аз май ги сънувам от семейството... Единия ми дядо лежеше на леглото си(както винаги е правил, беше трудно подвижен), в къщата се бяха насъбрали хора, защото сестра му (тя е починала по принцип) му е взела някакви документи за къщата след смъртта му и нашите бяха в паника, и отидоха да търсят нея и документите. В коридорчето видях другия ми дядо. Всъщност приличаше много на него, представиха ми го като негов брат(зачудих се даже той дали има брат  Thinking), толкова много приличаше на него, той ми се усмихна, а аз толкова се развълнувах, че отидох и го прегърнах, и се разплаках и заподсмърчах.  Cry Някой тръгна да ме дърпа, един вид да не досаждам на човека, но той им каза да ме оставят и да си поплача. Сега като се замисля, все едно беше той, усмихнат и малко по-млад. Като бях в прегръдката му -някакво спокойствие..В крайна сметка знаех, че и двамата бяха починали, но и двамата там бяха живи. Не се изплаших, просто всички търсиха онези документи за къщата. И май ги намериха накрая.. Не знам, съня ми свърши, събудих се и това е. Сега малко си поплаках, докато пиша, защото не бях сънувала другия ми дядо от как е починал вече почти 11 години.   Rolling Eyes

# 592
Аз имам един въпрос и много ще се радвам, ако някой знае: преди 3 дни мама е сънувала татко. Татко почина от рак преди почти 10 години.
Над вратата на хола вкъщи, преди няколко години закачих синьо стъклено око, да пази от зли очи казват. Хубаво.
Майка ми сънува, че с татко седят пред вратата на хола, тя е затворена и баща ми с един голям чук се опитва да разбие вратата. Бил много ядосан, направо агресивен. Казвал, че вратата е развалена и не може да се отвори.
Може ли някой да разтълкува, моля! Окото ли трябва да махна? Искал е да влезе или какво?

# 593
  Sourcherry, на 24-ти срещу 25-ти ли? Защото на Коледа говорих с две близки жени и трите бяхме сънували кошмари с починали тази нощ.

# 594
Хапка, на 25-ти срещу 26-ти, ако не се лъжа.

# 595
  • Sunshine state
Аз мисля точно обратното-не трябва да махаш окото.Не одобрявам по принцип такива символи,но от съня ти съдя,че след като е бил ядосан и се е опитал да разбие вратата,но не е могъл,значи окото си върши работата и предпазва. Peace
Съжалявам за баща ти. Hug Ужасно е да нямаш мъжко рамо в този мъжки свят. Sad

# 596
Добре, но какво значи - предпазва?
Трябва ли да пазим домовете си от мъртвите ни вече родители или роднини?

# 597
  • Пловдив
Сън сънуван срещу празник а още повече на такъв "тежък" като Рождество Христово  не се мъчете да гадаете! Stop Нищо не значи просто го забравете .
Срещу  църковен празник - такива сънища не са истински , нито пък предвещават нещо, тъй ,че не го мислете повече. Hug

# 598
Сън сънуван срещу празник а още повече на такъв "тежък" като Рождество Христово  не се мъчете да гадаете! Stop Нищо не значи просто го забравете .
Срещу  църковен празник - такива сънища не са истински , нито пък предвещават нещо, тъй ,че не го мислете повече. Hug

Да, и аз съм го чувала това  Peace Също така и събота срещу неделя сънищата пак не означават нищо - нали неделята си се води пак празник  Peace

# 599
Аз имам един въпрос и много ще се радвам, ако някой знае: преди 3 дни мама е сънувала татко. Татко почина от рак преди почти 10 години.
Над вратата на хола вкъщи, преди няколко години закачих синьо стъклено око, да пази от зли очи казват. Хубаво.
Майка ми сънува, че с татко седят пред вратата на хола, тя е затворена и баща ми с един голям чук се опитва да разбие вратата. Бил много ядосан, направо агресивен. Казвал, че вратата е развалена и не може да се отвори.
Може ли някой да разтълкува, моля! Окото ли трябва да махна? Искал е да влезе или какво?

Аз съм чувала,че тези сини оченца са турски/тоест мюсюлмански/ атрибути.А вие предполагам сте християни,може затова да си сънувала подобен сън.Все едно мюсюлманския символ е затворил вратата в християнския дом.
Това са си просто мои разсъждение,просто първото нещо,което ми дойде на ума,когато прочетох написаното от теб.

Общи условия

Активация на акаунт