MTHFR генна мутация

• 166 169
  • 850
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте момичета, искам да попитам тези от вас които са носител на  MTHFR генна мутация C677T през цялата бременност ли пият Неофилк-а мета или само до 3 месец?
През цялата бременност, а ако може  - и поне два месеца преди това. Както и други витамини - прегледай темата по-нагоре.  Hug

# 76
  • sofia
За всички които не са чели искам да направя едно кратко резюме на теорията на Fredd (от форума за метилация, опозицията и наследника на Рич), която смятам за много релевантна. Фред е индентифицирал 4 крайъгълни камъка Deadlock Quartet на метилацията, които се използват взаимно. Тези 4 едно без друго не могат. Лекарите определят състоянието, когато цикъла на метилацията се стартира, но липсва някое от тези 4 като detox. Това е много неправилно според Фред и се влиза в много по-големи липси за организма, затова има такива сериозни влошавания.
Тези 4 са особено важни за децата с проблеми. Някои лекари измежду многото лекарства дето изписват са успели да ги налучкат и това е добре, но е хубаво да е осъзнато. Особено за родителите с ограничени средства.
1. MeCbl
2. AdoCbl
3. l-carnitine fumarate
4. l-methylfolate
1. Startup 1 – MeCbl - body neurological, limited CNS to extensive CNS dependent upon dose, epithelial tissue, some anti-inflammatory, MCS, Asthma, Allergies, Hyper-response, some ATP startup
2. Startup 2 – AdoCbl - muscle healing, widespread anti-inflammatory, ATP startup partial, myelin formation, CNS healing
3. Startup 3 – L-Carnitine Fumarate - Muscle growth, exercise enabled, increased energy generation – ATP startup finishes, myelin formation, CNS healing
4. Startup 4 – L-Methylfolate - epithelial tissue deeper healing, major anti-inflammatory, Muscle growth, CNS healing, MCS, Asthma, Allergies, Hyper-response, Appears to improve AdoCbl/MeCbl distribution by diffusion and increases serum halflife of MeCbl.
Дози не са препоръчвани тъй като всичко е индивидуално. Пък за деца Фред въобще не говори никъде.
Тук е източника за повече информация: http://forums.phoenixrising.me/index.php
Добро обобщение на теориите за метилацият аhttp://howirecovered.com/active-b12-therapy-faq/#Freddd

Подарък от мен и едно мило момиче ,което я преведе Simple Smile Коментар на Фред върху дозировката на метилационния квартет: Joshi81: Здравейте, исках да попитам дали хората от протокола на Фред или на какъвто и да е метилационен протокол биха могли да ми кажат дозировката на метил B12, метилфолат, карнитин фумарат, аденозилкобаламин (methylb12, methylfolate, carnitine fumarate, adenosilcobalamine), с които са започнали и дозата, която са установили след това, просто за да имам на представа. Фред, може ли да ми дадеш съвет? Според теб с какво количество от всяка добавка трябва да започна? И има ли пропорционално отношение между b12-methylfolate и fumarate, с което трябва да се съобразя?

Здравей, Джош, Бих предложил да започнеш с обща селекция от витамини и минерали, тъй като всички те ще бъдат нужни в по-големи количества, когато тялото ти започне да се лекува. Неща като витамин А, малка доза B-комплекс (която да приемаш два пъти на ден без фолиева киселина или CyCbl [вероятно цианокобаламин, форма на B12], C, D, E, цинк, магнезий, калций, масла с омега3, лецитин (разнообразни). Има много мнения кои точно марки и видове биха били най-ефективни. Тогава идва въпроса дали се безпокоите/страхувате. Ако изпитвате безпокойство или хипер-реакции, трябва да започнете със съвсем малки дози [използвал е думата „трохички”] от AdoCbl и MeCbl (аденозилкобаламин и метилкобаламин), от топ марките. Ако не изпитвате безпокойство, тогава 1мг Enzymatic Therapy или 1/4 от Country Life Methyl B12 5mg, 1/4 капсула или таблетка от Anabol Naturals AdoCbl и 1/4 от 800mcg Metafolin 4 пъти на ден е добра начална точка за мнозина. Често се наблюдава просветляване на всичко неврологично, тъй като нервите започват да работят по-добре от години. Болката се увеличава, нещата изглеждат по-ярки (замъгляването на зрението е било симптом на дефицит на B12), усещанията, които са били игнорирани с години, стават нови и очевидни отново. Често има значително повишаване на енергията, когато AdoCbl стига до митохондриите. Ако началото на излекуването се появи, често на около третия ден от него човек започва да се чувства много болен. Това обикновено е комбинация от два предизвикани дефицита – ниски нива на калий и на фолат (donut hole paradoxical folate deficiency). Опасно е да се игнорира ниския калий и много неприятно да се игнорира ниския фолат. Тези стойности могат да бъдат доведени до балансирани стойности, където тези симптоми биха изчезнали. Симптомите, предизвикани от ниския калий, могат да изчезнат за часове, а също и да се върнат за часове, ако не е взета следваща доза. Много хора откриват, че необходимостта от калий може да скочи до 1200 до над 2000мг на ден и е необходимо да се правят приспособявания с процеса на развитие. Симптомите на ниския фолат могат да започнат да се облекчават за часове и човек може да достигне до необходимост някъде от 1600 до 30,000 мкг на ден, в зависимост от голям брой фактори. Предлагам списък от по-често срещаните симптоми. Много хора може да имат по няколко от двете разновидности. Кои точно, въпреки всичко, варира огромно от човек до човек. След постигането на комфортен баланс и просветляването е станало нормално, карнитинът, обикновено L-carnitine fumarate (90%), за някои ALCAR (10%), би могло да бъде титрувано. Отново, ако човек изпитва тревожност, бих предложил микротитрация, започваща от 100мкг на ден, разделени на 3 дози с Jarrow liquid carnitine. Иначе 1/8 от капсула може да бъде започната с LCF – може да бъде много енергизираща и тя е елементът, който има много директна крива на реакцията за доза и е контролирана най-лесно. Хората като цяло откриват, че се справят по-добре с няколко дози на ден, приемани без храна, вместо една по-голяма сутринта. Организмите са различни.

# 77
  • sofia
A накратко - др.Бен изглежда също е наясно с тази теория (Фред е пациент и достига до нея с години наблюдения и опити) и витамините му съвместяват тея 4 крайъгълни камъка както ги нарича Фред в точните пропорции. Аз примерно не се наемам да ги дозирам сама. Факт е че ми се отразяват много добре.

# 78
  • sofia
Сложно е, ето как изглеждат нещата - https://www.facebook.com/drbenjaminlynch/photos/a.36770028659214 … ;relevant_count=1

Виждате колко е важна фолиевата киселина особено за хората с MTHFR генна мутация

Скоро доктор Бен ще даде пресконференция за връзката MTHFR генна мутация - бременност

# 79
  • София
Въпроса според мен е дали при хетерпзиготно носителство има нужда от допълнителни витамини. Бг лекарите твърдят че няма нужда  Rolling Eyes

# 80
  • sofia
Зависи от общото състояние към дадения момент. Може да има а може и да няма. В БГ идея си нямат за повечето Новости.

Ето примерно аз съм хетерозиготна и като цяло бавно се възстановявам и често боледувам. Първата бременност реших че няма да пия нищо. Бяха ми изписали но аз съм магаре и нищо не пих. Втората бременност беше бързо след първата и още кърмих и лекаря каза че няма да насмогна и а пия поне само фолиева, е пих обикновена щото още незнаех и направих спонтанен аборт. Третата бременност вече си знаех и всичко беше наред, роди се голямо и здраво и леко и беше и не направих никакви кръвоизливи за разлика от предните пъти. Пък ето че съм по-стара.

# 81
newradost, ти при третата си бременност само л-метилфолат ли пиеше или вече и другите витамини в активна форма? доколкото разбирам първата ти бременност е завършила успешно, без да пиеш активни витамини, нали?
моят хомоцистеин е в норма и се чудя дали освен л-метилфолата да приемам други витамини от сайта на д-р бен. лекарите ме съветват да не предприемам стъпки, ако хомоцистеинът не се влоши. страховете ми са свързани с това, че добавките на д-р бен за подложени на американския лиценизионен режим, а не на българския. генетичката ми не иска да поеме отговорност и да ми препоръча витамин б 12 именно поради тази причина. т.е. трябва да пия всичко на своя глава. вече преживях един аборт и не ми се иска да предприемам рисковани ходове, които не са препоръчани от лекарката ми и после да се самообвинявам. моля ви дайте ми съвет.
lailah, аз съм с хомозиготно носителство и бг лекарите и при мен твърдят, че няма нужда след като хомоцистеинът ми е в норма.

какво количество мета фолиева киселина приемате на ден - аз пия 3 по 1?

Последна редакция: ср, 15 окт 2014, 10:18 от SAB-f

# 82
Аз имам C677T мутация в гена на Метилентетрахидрофолат редуктаза.
След три спонтанни аборта и следвайки съветите на newradost петата ми бременност завърши успешно.
Това са витамините, които пиех:
Неофолик мета 3х1
Methyl B-12 - NOW 1000 mcg 2x1 - от България
Active B12 dibencozide  - Contry life 3000 mcg 1x1 http://www.amazon.com/Country-Life-dibencozide-sublingual-Lozenges/dp/B000P9RLWG
Jarrow Formulations Jarrow B-right Complex, 1x1 http://www.amazon.com/Jarrow-Formulations-B-right-Complex-Capsules/dp/B0016003Z0
Л-карнитин, вит. Д, вит. С, коензим Q10, omega 3 и селен, цинк и магнезий

Искам да допълня към горния пост (може би е от значение), че имам открита още една мутация в този ген - MTRR (66 A>G) - също хетерозиготна.

И да се поправя - по половин, не по една, таблетка на ден смучех от Active B12 dibencozide  - Contry life 3000 mcg. Извинявайте, неволно съм сгрешила. Благодаря на SAB-f, че ме накара по-добре да се замисля.

# 83
Kafiava, това ли е абсолютно всичко, което си приемала, без други комплексни витамини и разни такива? Също така - кога започна да ги приемаш, преди бременността ли или след двете чертички?

# 84
Kafiava, това ли е абсолютно всичко, което си приемала, без други комплексни витамини и разни такива? Също така - кога започна да ги приемаш, преди бременността ли или след двете чертички?

Бяха ми изписани Допелхерц Мама Актив, но не ги приемах, защото б12 в тях беше във формата на цианкобаламин. Тези витамини-да и се храня доста здравословно по принцип. Започнах да ги пия 2 месеца преди забременяването.
След двете чертияки ми изписаха и биозин мама - не знам дали е оказало влияние.

Всички сме различни - не приемайте моят опит безкритично. Просто исках да дам някаква насока, защото аз много се лутах и мъчих. Потърсете какво е най-добро за вас и успех.

# 85
Ами то, колкото сме различни, толкова и не сме. Аз също съм в голямо недоумение, 1 месец след прекъсване на бременността, още се чудят, какво да ми изпишат.
Консултирах се с безброй лекари, според повечето витамин Б12, не се усвоява по никакъв друг начин, освен инжекционен разтвор цианкобаламин. В същия момент обаче, преди да дам кръвна проба, забраниха да пия всякакви добавки с витамин Б, също и фолиева, поне 10 дни, защото се отразявало в кръвта?!?!? Как хем не се усвоява, пък хем се отразява ...

П.С.: Аз съм само с MTRR мутация, при ниски нива на Б12, риска от увреждания на невралната тръба се увеличавал 5 пъти. MTHFR ми е ок.

# 86
Lucrezia, ами то и аз имам хетерозиготна мутация MTRR, а да не говорим, че имам хомозиготна MTHFR и пак си ми изписаха само неофолик мета............. в твоя случай ли b 12 не се усвоява по друг начин освен с инжекционен разтвор или по принцип ?

# 87
По принцип. Повечето лекари са категорични, че няма друг начин за попълване на запасите Б12, останалите изобщо мрънкат и не изказват становище.
В аптеките също изключително рядко се продава нещо друго освен инжекции и ме гледат, като умопомрачена, когато питам. С изключение на някои, които имат хомеопатични щандове, там има Б12 капки, но пак си е цианкобаламин.
В същото време, все повече забелязвам по разни сайтове за добавки тоя витамин на таблетки, капки или сашета. Както и в сайтове за фитнес. Ако не се усвоява, защо по дяволите го произвеждат?! Ако не се усвоява от таблетки, защо ги забраняват преди изследвания на тоя витамин, как така той уж не се усвоява, а се озовава ... в кръвта!

Лично за себе си, стигам до извода, че и на таблетки се усвоява, във всички форми, но с инжекциите е МНОГО по-бързо. Примерно таблетки трябва да се пият 2-3 месеца, за да почнат да се качват нивата, а 10 инжекции са достатъчни за да попълнят резерва за 2-3 години. Нещо такова. Незнам. Много съм объркана по въпроса, а НЯМА специалист към когото да се обърна!

# 88
Успех, Lucrezia_Borgia и SAB-f  Hug
Стискам палци от сърце!

# 89
Лукреция, моята генетичка ми обясни, че просто в България няма лицензирани от тези витамини, които например съдържат аденозилкобаламин и метилкобаламин и тя няма как да поеме отговорността да ми предпише нещо, което не е лицензирано. Иначе призна, че е по-добре да се приемат в активна форма, особено б 12, а не като цианкобаламин.

Общи условия

Активация на акаунт