? към младите шофьори(КИ) - 4

• 38 158
  • 708
  •   1
Отговори
# 555
•ºtreisyº•, аз не ти говоря за последен модел коли с автоматична скоростна кутия, защото такава скоро няма да си купя. ) Нито мога да имам наблюдения над такава точно. )

minie mouse, то и във всеки един автофорум има такава тема. ) И естествено нещата винаги завършват " наравно". )

# 556
Автоматика в никакъв случай не може да се владее както кола с ръчни скорости. На заледен участък да си овладееш автоматика е поне 10 пъти по трудно от ръчната скоростна кутия. Не може да смениш предавката, точно когато ти решиш и то бързо - там зависи от колата не от теб - това ли е добро владеене? На лед автоматика потегля по-плавно, но наблягам на думата ПОТЕГЛЯ - когато си караш и попаднеш на лед разликата между автоматик и ръчна се усеща, не в полза на автоматика. Това, ако не е типтроник....  Изобщо много мога да пиша, но ме мързи  Embarassed, автоматика е за градско каране, не е за човек, който обича да шофира и търси удоволствието - едно защото колата владее теб, а не ти нея и второ няма никаква динамика, а за мен там е ключа от бараката  Wink Виж за Аудито, което е автоматик не мога да си изкривя душата - автоматика е много динамичен, хич не е тромава кола, но говоря за масовите автоматици. И въпреки това, ако се дръпне с равностойна кола на ръчна - резултатът е ясен. Не говоря, че трябва да се състезаваме по улиците, просто давам факт. Но основно за градско шофиране сигурно е по-удобен автоматика, но с тези дупки, определено предпочитам ръчната - като ги оправят, може да се замисля - ма едва ли  Laughing

О,мислех, че говорим по принцип, а не за зимата.Тази зима-всички я знаете каква беше-нито веднъж не съм се завъртяла или да ми е поднесло с автоматика и то без да ползвам 1-во и 2-ра, карах си на драйв.За сметка на голфчетата около мен.И да, говорим за града, където сме в колоната и сме тръгни-спри.Магистрала аз не помирисвам.Качих я и на магистрала, за да я усетя-стабиларка е, но да-не ми е ежедневие магистралата, живея и работя в града все пак и за в града е взимана колата.Колата ми е мощна, дишат ми прахта на магистралата, но никога не я натискам в града.С дупките проблем нямам-спирам си, намалявам си, маневрирам си с лекота, без да въртя миксера.Именно, защото не се състезавам, няма как да ми е нестабилна колата. GrinningРазбира се, не търся тръпка зад волана, возя две деца.Всеки си свиква с личната колица, аз моята си я усещам при смяна на скоростите и по звук, има един специфичен, едно изръмжаване, при все, че е тиха колата, аз си я увам.Но това си е мое мнение, като караща и с ръчна и автоматик.Няма за къде тръпка-мина ми времето за тръпки.Днес, в ежедневието предпочитам да си пеем в задръстването и едната ръка да ми е на бутоните за радиото, вместо на лоста, за да не се изнервят децата например.
Относно стабилността-от тази зима наблюденията ми-гуми.Гуми и пак гуми.Иначе няма как да се изпързаляш. когато пълзиш в колоната.

Последна редакция: сб, 08 май 2010, 06:55 от Jizzlobber

# 557
Моята ръка винаги е на бутоните на радиото, на хендсфрито - търся някой, търсят ме, кафе пия - общо взето правя всичко, което е и при автоматика, когато имам нужда от ръката си... с две ръце волана не държа - ако щете вярвайте, не мога да шофирам така, губя чувството за колата  Crazy Много рядко хващам с две ръце. Това не ми е преимущество, лично аз не си отнемам време за предавките, дори в задръстване...секунда ми трябва. Да, познавам и шофьори дето могат да правят само едно нещо -  карат ли, край! Нито радио сменят (освен като спрат на светофар), ни климатика ще нагласят, а това да вдигнат телефон... аз преди говорех без хендсфри, когато не беше задължително...нямам проблеми.

Спора наистина е излишен - до лично себеусещане е. Аз не харесвам автоматика, защото ми липсва динамиката, приятелят ми - защото освен динамиката, обича спортно каране, а дори добрия автоматик в момента, не му го позволява. Иначе в града в голямо задръстване си има голямото удобство, ма аз не съм по цял ден в задръстването и ми става много скучно.

# 558
Освен това в колата си, именно за да караш, а не да вършиш още 5 неща. WinkМа за секунда, или за половин-все тая.Аз мога да подавам вода, биберони и играчки на дребна също така  или да чета домашното на голямата междувременно в задръстването, но гледам да не си позволявам да го правя.

# 559
Аз също съм на мнение, че зад волана, човек трябва да е съсредоточен в пътната обстановка, а не да се опитва да се прави на многоръкият Шива.
Лошите неща стават точно за секунди и за миг невнимание.
Не мисля, че един човек, говорещ по телефон и когато вниманието му е заето с нещо друго може да отреагира достатъчно бързо при евентуален инцидент.
Да, аз също мога да говоря по телефона, да си ръчкам радиото и т.н., но в града гледам да не го правя. Има един куп идиоти, които не могат да карат, има и такива, които се занимават със същото - да правят сто неща едновременно и са достатъчно разсеяни на пътя.

# 560
Карам ежедневно в най-големите задръствания на София, често и в Солун (давам го за пример, че там е по-зле и от София) - позволете ми да знам до къде мога да бъда съсредоточена  Wink Не карам от вчера, знам къде ми се губи съсредоточеността, просто приемете, че мога да бъда еднакво съсредоточена само като гледам пътя и като гледам пътя, и говоря по телефона... (примерно). Повечето дни са ми около 100 км. дневно градско и извънградско, опознала съм си границата...  Tired Отреагирам на резки спирания, внезапни престроявания и тем подобни - да чукна на дърво, доста успешно, въпреки че съм многоръкия Шива  ooooh!

# 561
Жена в насрещното на магистралата в България - ОМГ  #Crazy #Crazy #Crazy

100 пъти да го гледам няма да повярвам какво виждам...

# 562
Разбира се, Трейси, не си длъжна да се обясняваш.Инак всички така казват.Тази плоча съм ч чувала поне 10 пъти преди теб, нищо лично. Tired Peace

# 563
•ºtreisyº•, всички софиянци това го обясняват...) така че ми е напълно познато казаното от теб. )
И тук ги гледам как си говорят по телефон, навели се и ровят нещо отдолу и изобщо не гледат къде карат, или се обърнали на другата страна. Или 5-6годишно дете на предната седалка се виси по врата на майка си и я целува и тя продължава да кара....абе просто красота.
Не одобрявам подобни действия и се въздържам да ги правя. Хайде в задръстване, където стоиш на едно място, или пъплиш - ок.
Но да караш и с 40км в час, вече нещата придобиват друго изражение.
Пускам си радиото, или флашката и приключвам до там.

Клип, акция за безопасно шофиране
шофиране с GSM!!!
а това е просто брутално

# 564
Уф! Разбира се, че говорим за задръстване (респективно бавна скорост) и друго - това например в клипа с телефона не е миг невнимание, а много повече! Със 150 няма как да си ровя в жабката, да ровя по телефона си и т.н. не знам дали се сещаш, но там вниманието е концентрирано поради голямата скорост... Добре, че само софиянци ги правим тези неща (не гледаме пътя, децата ни висят по вратовете), че ако започнете да ги правите и другите... Stop

# 565
•ºtreisyº• , ами у наше село задръствания няма...) та няма как да ги върша всичките тези неща.
А примера с детето беше от чакане на светофар в Плевен, вчера. Колата беше пред мен и съвсем ясно се виждаше какво става вътре в нея.

# 566
  • София
Днес закарах Пенчо за нови летни гуми. Уж щяхме само 2 да купим и да ползваме старите 2, но се оказа, че едната е ударена и е желателно да не се използва. Та купих 4. А после на прегледа за реглаж... Разбити Макферсони, разбит десен външен кормилен накрайник, тампоните и те... Та трябва да се правят тези неща.
И ме пита как вози, дали люлее. Ми хубаво вози, казваме с мъжа ми  Mr. Green И двамата не разбираме от коли, той утре ще си взима книжката от КАТ и тепърва ще се учи да кара, а аз съм с 800 км градско  Embarassed

Странното е, че дясната предна гума изглежда... хм... изместена някак напред с 1 см. А всичко е стегнато, не трака, регулирана е  Shocked Може би е удряна колата и после правена, но защо ще е така напред  newsm78 Предната броня е малко провиснала, може би съм я натиснала скоро след купуването някъде, та визуално допринася много за ефекта.
Сега ще правя гореизбоените неща и после вероятно ще трябва да се гледа и това чудо с гумата. Дотогава да не карам с повече от 50 km/h, винаги с две ръце да държа волана (то това си и правя, де) и да внимавам с дупките. На връщане, при една дупка, мъжът ми само отчаяно каза: "тампонитееееее" от страх да не вляза вътре  Mr. Green

PS Абе коригирам това за гумата. Гледахме с брат ми, сякаш е основно визуално заради бронята. Ще закарам колата на майстор за разните тампони и т.н. и ще поискам и бронята да намести. После пак на преглед за реглаж и сигурно вече ще са ОК нещата И визуално. Щото на стенда отклонението беше 0,04 градуса (т.е. 4 минути от градуса), не може да е крива полуоската или каквото там е, а да не дава отклонение. Колата си върви добре, не ми занася ни наляво, ни надясно. Карах я на отиване и с 80-90 km/h, стабилна беше.

Последна редакция: пн, 10 май 2010, 00:16 от julie.k

# 567
В интерес на истината •ºtreisyº• е права /ей ся ако не ме почерпиш ... Wink/ , всеки трябва да си знае възможностите и границите. Ако ти бяга концентрацията, нямаш друг избор, освен да не отлепяш поглед от пътя и огледалата. Аз също съм от тези, които не могат да шофират с две ръце, не става и не става. Ако дясната не ми е заета със скоростният лост, сменям си станциите, говоря по телефона / с хендсфри, ох как звучи/, подавам разни неща на дъщеря ми, с две думи - к'вото мога. Но това не е за сметка на шофирането ми като цяло. Не се изкушавам да правя неща, които ще ме лишат от концентрацията ми. Просто всеки трябва да познава възможностите си за реакция. Хора различни!
А това, че деца не седят в столче или специална седалка, не го разбирам и честно казано дори не искам да коментирам. Не тръгвам преди да е седнала и аз да съм я закопчала в столчето й. Няма начин Naughty
Вчера ходихме до Златоград, едно много красиво и интересно местенце. Пътят до там е малко кофти - освен, че не е добър като настилка,  е и пълен със завои - ту нагоре, ту надолу. Нооооо, не му се дадох, изобщооо Peace Аз обичам този тип каране - малко екстремно, за разнообразие.

# 568
DiDika, аз не твърдя, че задължително трябва волана да се държи с две ръце. А и в 30% от времето така или иначе ръката ти е на скоростният лост и няма как да е и на волана.
Но ако се изтресеш в някоя дупка държейки волана с една ръка, не е много сигурно какъв ще е ефекта от това.
В София как да е, по централните булеварди може и да няма толкова дупки, но има извънградски участъци между 2села примерно, които са само в дупки. Е не знам там как точно ще успяваш да управляваш безопасно с една ръка.

# 569
И аз се дивих до скоро на  каращите с една ръка,гледах ги с едно такова възхищение Laughing,ноооо и аз съм почнала с лява ръка само,дясната ми е на лоста. Само из дупките и по магистрала не мога да си позволя едноръко каране, страх ме е .
Днеска се  потих на успоредно паркиране на баир.Който може безпроблемно и без да форсира колата-нека ми обясни,моля. Flutter

Общи условия

Активация на акаунт