? към младите шофьори(КИ) - 4

• 37 989
  • 708
  •   1
Отговори
# 240
Може ли да попитам по случая, който Трейси каза...Аз защо си мисля, че ако ти напишат акт, нямаш право да предявяваш претенции и т.н., а само при протокол? Т.е. номера с предвидимите обстоятелства няма да мине?

# 241
Може ли да попитам по случая, който Трейси каза...Аз защо си мисля, че ако ти напишат акт, нямаш право да предявяваш претенции и т.н., а само при протокол? Т.е. номера с предвидимите обстоятелства няма да мине?

Акт се обжалва в съда, ако имаш възражения. Не се обжалва фиш, то докато не се изхитрят и пишат актове - може  Peace

# 242
•ºtreisyº• и двете сме раднобудни Laughing. Ще те допълня, защото това наистина е важно да се научим да си търсим правата.
Ако ти съставят акт и ти не си съгласен, можеш да го обжалваш, но за тази цел трябва да си написал при подписването му възражения.Докато тече обжалването той не влиза в сила. Ако си се подписал като селски поп нямаш шанс, защото си се съгласил с това, което е констатирал контролния орган.
Всякакви щети по колата не могат да се поемат от гражданската, защото това е застраховка покриваща щети причинени на трети лица, т.е. от вас на друг. Ако нямате каско, с необходимите доказателства(протокол от КАТ) можете самите вие да съдите общината по един малко известен закон на българите - Закон за вредите причинени от държавата на гражданите(цитирам по памет не съм сигурна дали е така точно).

Въобще състоянието на пътищата според мен ще се оправи не като протестираме пред общините, а им завеждаме редовно колективени  искове по горния Закон  Peace.

# 243
Ще постна и цитат как точно се обжалват. Само да поясня, че жалбата се подава в деловодството на КАТ, но е адресирана до Райония съд, а те са длъжни да я предвижат до съда. 
"Обжалване на административния акт. Разбира се трябва да имате основание по същество, като много често актовете биват анулирани от съда и поради неправилното им попълване от полицайте. Наложила се е практика, още при написване на акта полицая да ви заплаши, че ако напишете възражения ще си имате големи проблеми. Това по същество е престъпление и нарушение на конституционното право на всеки гражданин на правосъдие, но в нашта държава явно всичко е възможно. Защо го правят това полицаите, не е много ясно - твърди се че ако бъдат призовани на дело в извънработно време, положеният им допълнителен труд не се заплаща. Доколкото имате право да пуснете жалба и до КАТ за некоректен акт, трябва да знаете, че КАТ застава твърдо зад полицаите, и досега не е известно такава жалба да е имала успех. Някои казват, че подобна жалба може да има известно положително влияние по-късно пред съда, но като се имат предвид усилията за подаването й, може би е безмислено да си губите времето с това.

Не така обаче е положението със съда, където повечето актове отпадат. За целта се подава жалба до районния съд, пак чрез КАТ. Забележете, че по закон актове с наказание глба до 50лв. не могат да се обжалват, но ако имате дори 4 отнети точки, може да обжалвате акта, на база отнетите точки, независимо че на акта може да е написано нещо от рода на "постановлението не подлежи на обжалване на основание чл.189 ал.5 от ЗДвП". Много е важно да не изпуснете също 7-дневния срок от връчване на наказателното постановление за подаване на жалбата (като денят на връчването не се брои). При изпускане на срока си губите всичките шансове за обжалване.

Жалбата е свободен текст и може да започне така:

Чрез КАТ София до РС-София

Ж А Л Б А

От Иван Иванов Иванов с ЕГН ..........
живущ в София, Люлин, бл.305, вх.3, ап32

Уважаеми г-н/г-жо Районен съдия,

моля да отмените НП № ......../ от......... издадено от Началника на РПУ......

Не съм съгласен с описаното в акта и в НП административно нарушение, че ......
.......................

Прилагайте копия от документите, а не оригиналите. Ако имате други доказателства или свидетели, ги опишете. Не пишете в жалбата, че наказанието е прекомерно голямо, с което признавате вината си. Жалбата ви ще бъде придвижена до съда от КАТ. Изчакайте да получите призовка, като се подготвите добре. Делата се бавят доста, възможно е полицаят до този момент да е забравил всичко по случая. Добре би било, все пак тези обстоятелства да се използват, ако правото и моралът са на ваша страна. Ако бъдем толкова примитивни да мислим само за себе си и превръщаме съда в играчка, което у нас се оказва не особено трудно, няма защо да се възмущаваме, че не струваме нищо като общество. "

# 244
  • София
flambe   bouquet
Много полезна информация!
Повечето хора не я знаят и за това се пишат актове за щяло и нещяло...

Много см ЗА подаване на колективни искове срещу Общината. Ако някой реши да подава, ще се вкллюча на драго сърце.
Друг е въпроса, че при възлагане на обществени поръчки, общината не задържа част от средствата на изпълнителите, като гаранция 1-3-5 години, за да има фонд, от който да плаща обезщетения на осъдилите я. Ако осъдим общината, те ще ни платят от нашите данъци... Но нищо, поне няма те да ги крадат.

Всеки ден минавам през Надлез Надежда. Преди 10-ина дни запълниха огромните дупки, които бяха зейнали. Днес гледам, че вече се рони асфалтът  ooooh! Ако някой има идея, как и на кого можем да поискаме сметка, как така се харчат нашите пари за 10-дневен асфалт, може да ме светне  Twisted Evil

# 245
Процедурата значи я знам точно както го е написала Фламбе. Жалко, че е толкова дълга и широка.

# 246
  • София
И аз благодаря за подробната информация.   bouquet

И по повод дупките - малко преди светофара на бул. П.Тодоров и Бяла черква за завой на дясно, точно преди пазара Иван Вазов има едно огромна яма. Миналата седмица минавах и за малко да се натреса, в последния момент я видях, добре че беше сухо и успях малко да отбия встрани и засякох един човек.  Embarassed Но днес ... преди светофара при басейна Спартак една мацка завива от ляво, засича ни всички, защото си минава на червено. Всъщност на нас ни беше светнало зелено, но един пред нея мина и ни засече т.е. на него вече му беше червено - айде този да го наречем нагъл, но после и тя и след него - вече не наглост ами някаква по-върховна степен трябва.  И кара тя, но доста бързичко ... и хоп ... да не ви казвам как мина през тази дупка.  Shocked И чудя се защо се бави на светофара - тя пуснала аварийни и едва мина още 1-2 метра, за да не запуши всички.  Rolling Eyes И до там беше. От една страна има някакво възмездие за наглеците, но от друга изключително неприятна ситуация.  ooooh! Представям си колко коли на ден минават и се потрошават от там, особено в този дъжд, когато човек и не предполага за каква яма става въпрос, а вечер на тъмно не ми се мисли.  ooooh! Аз, ако не я бях видяла миналата седмица на сухо ... кой знае и аз можеше до там да си остана сигурно.  Sick И не са една и две такива дупки не само в София, ето и във Варна.. и навсякъде.  ooooh! Но истина май е искове срещу Общината ... за съжаление както се вижда процедурата наистина е дълга и тромава.

Lara - Имаше може би преди около година една публикация във в-к 24 часа точно за ремонти на пътища, строеж на нови пътища и т.н. Бяха направили проучване - от парите, които се дават за ремонт реално около 20-30% само отиват за тази дейност. Другите по редичката отиват в джоба на този и онзи. Пък и неслучайно се прави всичко некачествено - за да може възможно най-скоро да се усвоят отново пари за ремонти. Някои хора си богатеят, ние си трошим колите ...

# 247
  • София
•ºtreisyº• и двете сме раднобудни Laughing. Ще те допълня, защото това наистина е важно да се научим да си търсим правата.
Ако ти съставят акт и ти не си съгласен, можеш да го обжалваш, но за тази цел трябва да си написал при подписването му възражения.Докато тече обжалването той не влиза в сила. Ако си се подписал като селски поп нямаш шанс, защото си се съгласил с това, което е констатирал контролния орган.
Всякакви щети по колата не могат да се поемат от гражданската, защото това е застраховка покриваща щети причинени на трети лица, т.е. от вас на друг. Ако нямате каско, с необходимите доказателства(протокол от КАТ) можете самите вие да съдите общината по един малко известен закон на българите - Закон за вредите причинени от държавата на гражданите(цитирам по памет не съм сигурна дали е така точно).

Въобще състоянието на пътищата според мен ще се оправи не като протестираме пред общините, а им завеждаме редовно колективени  искове по горния Закон  Peace.
Малка поправка. Ако си подписал акта без възражения, чакаш да ти излезне решението и него можеш да го обжалваш. Само че, това вече се прави в съда, но общо взето процедурата е много улеснена и става бързо. Гледам, че по-нагоре си го обяснила подробно. При нас делото никак не се забави, беше насрочено за около месец след подаване на възражението и приключи за половин час с отменяне на акта.

Последна редакция: вт, 02 мар 2010, 15:57 от Aннa

# 248
От утре се местим в София - малко ме е шубе как ще се карам до работа, никога не съм карала в пиковите часове в града  Embarassed

# 249
  • София
flambe   bouquet

Всеки ден минавам през Надлез Надежда. Преди 10-ина дни запълниха огромните дупки, които бяха зейнали. Днес гледам, че вече се рони асфалтът  ooooh! Ако някой има идея, как и на кого можем да поискаме сметка, как така се харчат нашите пари за 10-дневен асфалт, може да ме светне  Twisted Evil
Имаше преди някакъв телефон, на който да се звъни в подобни случаи, но за съжаление не го знам. А иначе в момента текат точно такива ремонти, дето до 2-3 месеца пак ще се повтарят.

# 250
flambe   bouquet

О щото и аз! Там освен, че сутрин е ад да се включиш за към кръговото от Хан Кубрат (няма ленти, всеки се бута както на акъла му дойде), че и бяха/са едни ямища  ooooh! Асфалта, с който запълниха аварийно дупките, беше до днес, помнете ми думата. На мокро сипваха асфалта, а един с батко Хасан го тъпкаше с обувки (това го видях на очите си на Мария Луиза). Та това аварийно запълване беше до големия дъжд....т.е. до днес...айде и сега падат температурите, за да мръзне и от другата седмица се простете с окачване, гуми, амортисьори...  Tired

Мен ми писна да си троша колата, ама като казвам, че ми писна, значи съм пред нервна криза. Аз само да разбера с кой трябва да се разправям за тия трапове, дето са и предпоставка за ПТП. Общината ми заплашва живота, аз права нямам ли?

# 251
  • София
От утре се местим в София - малко ме е шубе как ще се карам до работа, никога не съм карала в пиковите часове в града  Embarassed

GagaMaga спокойно.  Peace То реално единственият недостатък е, че е изнервящо, задръстено и бавно в пиковите часове. Реално рискът от сериозен инцидент е малък. Просто трябва да се внимава кой от къде се бута, някой да не ти вземе предимството и случайно да се ударите и т.н. И да се внимава за дупки най-важното ... Rolling Eyes

flambe   bouquet

Имаше преди някакъв телефон, на който да се звъни в подобни случаи, но за съжаление не го знам. А иначе в момента текат точно такива ремонти, дето до 2-3 месеца пак ще се повтарят.

Телефонът за дупки и нередности по пътя е - 987-55-55 - http://www.econ.bg/news/article156423.html?page=1 . На този телефон обаче мисля, че може да се сигнализира само за дупка. Въпросът обаче е друг - да се поиска сметка наистина къде отиват парите ни и защо няма читави настилки, ремонти и т.н. Това обаче не знам как става....

# 252
Момичета, то не е само в София  ooooh!
При нас е същата работа - запълниха дупки и около новото започва да се рони старото и се получава пак дупка.
Имам чувството, че не се спазва някаква технология ли, знам ли какво, та така се получава.
Спойката на новия със стария асвалт не могат да я докарат нещо. Ама аз що да плащам за неграмотници един път във вид на данъци и втори път за ремонт на колата не знам.

# 253
Днес направих кардиналната грешка да мина по Филип Кутев сутринта. Трапове, улицата буквално залята с вода, на две места в дупките сложени стари автомобилни гуми(докъде я дакарахме ooooh!, сами да си обезопасяваме пътиищата). Добре,че пред мен караше едно момче, милото,  целеше всяка дупка и аз се ориентирах по него.

Анна, приемам поправката, права си, аз не съм юрист.
Процедурата наистина не е тромава и става бързо(доколкото знам, съдиите са доста благосклонни към жалващите се):
1. Пишат ви акт, за несъобразена скорост като правило.
2. Излиза ви наказателното  постановление и вие пускате жалба пак в КАТ. Те са длъжни да го внесат в райония съд.
Ако го направите, няма да плащате глобата от 100лв. (май толкова пишат) по акта и
вариант 1- имате Каско и обръщате към застрахователя или
вариант 2 - нямате каско и завеждате иск към общината по Закона дето горе по бях написала,  да ви възстанови щетите по колата или
вариант 3 - за които не съм много сигурна дали може да стане, трябва да каже юрист.Имате Каско, обжалвате акта,обръщате се кам застрахователя да ви оправи колата и подавате пак иск към общината, но вече не за щети пречинени на колата, а на вас, напр. че сте претърпяли имуществени и морални щети, уплах, стрес  и прочие  Joy Joyот ПТП-то и липсата на моторно превозно средство.
При всички случаи акта от КАТ ви трябва за доказателство.

А за колективен иск е вече сложно, там трябва да се съберат доста хора с актове. А в нашата мила родина всички ревеме по форуми, нооо правата си ги търсят малцина.

# 254

Кара се толкова бавно, че дори не може да се нарече шофиране. Запаси се с почвечко търпение.

Общи условия

Активация на акаунт