Машина за хляб-26 част

• 55 786
  • 744
  •   1
Отговори
# 555
Лидан, благодаря, мила - ти хубаво си го написала, ама аз блееееееееея! Видях и благодаря!
Бързата програма я ползвах още първия път като включих машината, правих рецептата за основен хляб от книжката. Стана си - тя не е много бърза - 2.20 ч. Не завишавам нищо, директно си пляскам.
Ще пробвам това със семките на 1.30 часа. Пък ако не стане, ще пробвам докато стане.

Дядо Хаджия, благодаря! Страхотен съветник си! Тестото беше нормално - меко, но не много. Аз му досложих една-две лъжици брашно, защото се лепеше на стените, макар и без да се разлива. Като започна да втасва си вървеше нормално - не е бухвало бързо, но беше някак си разлато, като по-водно стоеше. Това се получи след като тестото си беше на хубава топка. И както си вървеше - така си и остана - едно такова плоско отгоре. Като му сложих четката се получи едно леко хлътване в средата и така. Ползвам ето такава мая:
Да не би да не съм била достатъчно прецизна с маята?

# 556
  • София
...
Дядо Хаджия, благодаря! Страхотен съветник си! Тестото беше нормално - меко, но не много. Аз му досложих една-две лъжици брашно, защото се лепеше на стените, макар и без да се разлива. Като започна да втасва си вървеше нормално - не е бухвало бързо, но беше някак си разлато, като по-водно стоеше. Това се получи след като тестото си беше на хубава топка. И както си вървеше - така си и остана - едно такова плоско отгоре. Като му сложих четката се получи едно леко хлътване в средата и така. Ползвам ето такава мая:
Да не би да не съм била достатъчно прецизна с маята?

Значи не я познавам тази марка мая, но едва ли е от нея, просто защото тя си е свършила работата и е увеличила обема на тестото. Може би тряба да обсъдим наистина идеята да опитаме с по-твърдо тесто, за да засилим количеството на глутеновите нишки и от там да направим по силна структура на хляба.

Извинявам се, че се допълвам след отговора ти. Другия вариант е да намалиш количеството на течностите. Церевичното брашно по принцип много трудно поема течности. Когато ми предстои да го ползвам в хляб го попарвам с част от течността (вряла) -дето вика жена ми пак ли ще добавяш качамак в хляба и после го чакам ад се охлади.

Последна редакция: сб, 13 фев 2010, 16:22 от дядо хаджия

# 557
Благодаря за бързината, дядо Хаджия!
Следващия път ще увелича малко брашното, макар капацитета ми да е до 1 кг. Ще пробвам докато го докарам. По принцип, когато ползвам царевично брашно марка Арива, не става хубаво калпаче - обикновено слагам 3 чч бяло на 1 царевично брашно. Може и него да го намаля.

# 558
  • Русе
Ели,да се похвалиш после с резултата.И аз шетам из кухнята и не съм сядала на компа,но Дуня   bouquet ти е помогнала.

Да се Фали кръстника ако има с какво. Е, по-грозна пита не съм правила. Реших да я оформя по-нов начин и стана едно мазалоооо. Накрая цопнах всичко вътре и сега втасва.... Май ще ходим на кръстник без пита  Embarassed

# 559
Нямам никакво време да ви прочета, карах по диагонал, но пък видях, че някои хора се завърнали Laughing. Щеше да пускаш една преизчислена рецепта, кво стана newsm78?

Пускам ви една питка, и бягам да я подарявам Laughing:

още снимки

После ще ви изчета подробно Hug.

# 560
  • в обкръжаващия ме хаос
 Дядо Хаджия се е върнал smile3501 smile3501 smile3501
Да ви се похваля, че в четвъртък правих козунак по рецепта на Пина и стана много сполучлив. Почвам да чета назад, че много сте изписали бе момичета и момчета Hug.

# 561
  • Географският център на България-Габрово
Ето моята днешна пробра за козцунаци.Много хубави станаха.Но като,че ли ги извадих малко по рано от страх да не ги препека.За следващата проба вече ще знам.

# 562
  • София
Я да питам, че с питане и до Цариград - дето викат хората. Някой ползвал ли е корички от мандарини вместо, да речем, портокали или лимони. Щото тук моя дядо рупа витамини, та ако коричките ще вършат работа - да не стават зян. Аз лично до сега не съм използвала, ама мисля, че Ердинч беше писал, че през сезона си замразяват кори от лимони, портокали и мандарини.
А за козунака на Пина - наистина е чудесен, става на конци и то месен, втасвал и печен в машината. Само дето в моята машина се нуждае от 10-15 мин допичане. А и дозата ме устройва - не е много, за нас двамата и пенсионерската кафеджийска група стига. И после - пак! (Май точно в това се състои удоволствието)  newsm62

# 563

polin_a   поредния  ти шедьовър – нямам думи–  само гледам.  smile3525 smile3525 smile3525

# 564
  • София
дядо хаджия, радвам се, че се завърна, темата без теб не беше същата.  Hug

Страхотни неща сте направили!   bouquet
Аз карам по диагонал и не мога да изброявам поименно, за което ми простете, но стягам двуетажна торта за утрешния рожден ден на дъщеря ми.

# 565
.... а от мен бирено - медени кифлички със сирене и хлебчета....

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.msg14161697#msg14161697

и

# 566
Баба Станислава,може и мандаринки.Аз сама си захаросвам коричките-има си рецепта-и в едно бурканче в хладилника/трайност мисля 6 месеца/винаги имам портокалови,мандаринови и моркови-всичко смесено.Слагам в кекс.Козунаци никога не съм правила,но сега с машинката ще се пробвам някой ден.

# 567
  • Разград
Полин,разкошна питка,браво.  bouquet
Дуня,много са ти хубави козунаците,нищо че са по-светлички,важното е да са се изпекли отвътре.  bouquet
Магарица,чудесни кифлички,много апетитно изглеждат.  bouquet

# 568
  • София
...
А за козунака на Пина - наистина е чудесен, става на конци и то месен, втасвал и печен в машината. Само дето в моята машина се нуждае от 10-15 мин допичане. А и дозата ме устройва - не е много, за нас двамата и пенсионерската кафеджийска група стига. И после - пак! (Май точно в това се състои удоволствието)  newsm62

Наборе ама тя Пина и друго е писала в заглавния пост на темата.

...
За конците:
...
Получава се от разтеглянето им, което ще рече в следствие на много месене - при машините това е винаги на лице, защото те месят доста добре!
...

Зо козунаците:
Козунак НЕ се прави на програма за сладък хляб.
...
 После е важно да втаса хубаво, но и да не превтасва. Аз издебвах последното премесване, знаех точно по кое време е, вадех тестото и го оплитах. Разбира се затварям капака на машината, за да не изстива и плета бързо! Връщам оплетения козунак в машината, където той пак втасва - окончателна ферментация. Доста се надува, както е оплетен. Точно преди да започне печенето, отварям капака, много бързо мажа с жълтък и ръся захар. Затварям капака и той се пече вътре - 1 час.
...

Та така да оставим всичко на машината май няма да стане.

# 569
Привет на всички в съботната вечер.
За една седмица сте направили много вкусни питки,кифлички,козунаци,хлебчета.
Дуниа прекрасни са козунаците ти
Магарица много пухкави кифлички и питки
Еими хлебчето ти е добро
Лидан вкусни пирожки,Борето страхотна питка и вкусен кекс
Брадата и твоят хляб е добър
Капри прекрасни са и твоите хлебчета
Гелева стилно и вкусно
Доника обожавам кифлички
Полин прекрасна питка като цветна картичка си сътворила
Браво на всички/ако съм пропуснала някои да ме извини/
Това е за вас  newsm51
Добър вечер дядо Хаджи
И за утрешния празник ...св.Валентин и Трифон Зарезан една питка със сирене на мах мама   newsm51и реших от същата рецепта да направя и един тутманик.

И парче от тутманика.

Последна редакция: сб, 13 фев 2010, 20:09 от megans

Общи условия

Активация на акаунт