Великденски пости 2010 !

  • 58 945
  • 630
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
  • Мнения: 1 175

Като смелите сусам той няма ли вкус на тахан. Щото то тахана си е май само смлян сусам. И ако е така тогава можем да разширим идеята да си кухпим сусамов тахан и да го разреждаме с вода.


Ами не знам, никога не съм виждала или яла сусамов тахан. Може и това да представлява.

# 106
  • София
  • Мнения: 8 503

Като смелите сусам той няма ли вкус на тахан. Щото то тахана си е май само смлян сусам. И ако е така тогава можем да разширим идеята да си кухпим сусамов тахан и да го разреждаме с вода.


Ами не знам, никога не съм виждала или яла сусамов тахан. Може и това да представлява.

Има лек привкус на халва.

Щото на моята кутия пише, че е само млян бял сусам и аз от там се сетих.

# 107
  • Пловдив
  • Мнения: 1 175
Щом така пише, значи е същото  Peace

# 108
  • София
  • Мнения: 8 503
Щом така пише, значи е същото  Peace

Тогава да разширим списъка с растителните млека да речем млян нахут, соя, тиквено семе, киноа. Правил съм ги в къщи ама не за да ги пия (с изключение на нахута) ами да ги ползвам при готвене. Ама през тези пости не ми пречи да и опитам.

Впрочем като отидете в някой добър диетичен магазин имате голям избор от растителни млека, майонези и т.н.

# 109
  • Пловдив
  • Мнения: 1 175
И от слънчогледово семе и бадеми също. На мен на вкус тези "млека" не ми харесват особено, затова прибавям и още нещо към тях. Има хиляди варианти, само въображение да има човек  Wink.
А пък за тези от магазините - и така става, само че някак е по-вкусно човек сам да си ги приготви. Не отнема никакво време, а и знаеш какво слагаш.

# 110
  • Мнения: 1 110
Впрочем като отидете в някой добър диетичен магазин имате голям избор от растителни млека, майонези и т.н.
Абе така е, но е по-добре да се приготвят в къщи - ще си спестим доста Е-та и разни други "подобрители".
Аз се бях засилила преди време да си приготвям мляко от динени семки и нищо не направих. Казват, че вкусът му е превъзходен. Мен ме притеснява друго - нямам блендер, имам резачка с малка купа към пасатора. Дали там ще се получи нещо? Все си мисля, че ще остане на бучици. То трябва да пробвам вместо да си пиша чуденките Laughing.

Кипра, писали сме заедно Simple Smile.

# 111
  • Мнения: 4 456
тези 3 дена някой тримири ли сега?

# 112
  • Пловдив
  • Мнения: 1 175
Вихронрав, аз точно в такава резачка го правя, но я наричам блендер  Laughing. Наистина не става идеално гладко, но както споменах, и без това го смесвам с нещо друго, та не ми пречи.
А пък за Е-тата в купешките съм абсолютно съгласна!

# 113
  • София
  • Мнения: 478
тези 3 дена някой тримири ли сега?


Цитат
Тримиренето (три дни без храна и вода в първата седмица на поста, б. а.) изобщо не е задължително, а пожелателно за здравите хора, при това с изричното благословение и знание на личния духовник, който знае дали здравето на конкретния вярващ го позволява. Свещениците дават благословение за тримирене на малко хора, именно защото съобразяват напрегнатия начин на живот и така широко разпространените хронични заболявания. То не трябва да се предприема самоволно. Не случайно тримиренето се практикува най-вече в манастирите и то не от всички монаси, позволява се само на здравите от тях. Тези правила не са всеобщи, към всеки човек Църквата е определила свещеникът да проявява индивидуален подход с оглед на неговите особености, възраст и здраве. Затова не се препоръчва човек да ходи ту при един, ту при друг духовник, а да има един, свой, който го познава добре.

# 114
  • Мнения: 4 456
brazilka ,благодаря.  bouquet

# 115
  • Мнения: 5 221
Искам да припомня този блог, има много интересни идеи: http://www.kulinarno-joana.com/category/fast/

# 116
  • Мнения: 1 110
О, аз на Йона съм й фенка. Има страхотни попадения за крем супички. Страшно й благодаря, че посочва коя е постна. Simple Smile

# 117
  • Все на втория етаж
  • Мнения: 5 905
И аз се присъединявам към постещите. Днес менюто ми беше препечени филийки и гювеч. Имам замразени тиквички във фризера, които готвим с ориз и доматен сок / домашен когато имаме / или доматено пюре. Ще прегледам рецептите да видя за нещо различно и интересно, защото обикновено когато постя , ям много еднообразно. Темата е много полезна.

Искам да попитам кога се разрешава риба през този пост? Бях чела, че само първата и последната седмица не можело, а през останалите дни се яде, но аз съм малко недоверчива и ми се струва, че не е така.

# 118
  • София
  • Мнения: 478
Искам да попитам кога се разрешава риба през този пост? Бях чела, че само първата и последната седмица не можело, а през останалите дни се яде, но аз съм малко недоверчива и ми се струва, че не е така.

добре дошла  bouquet

През този пост може да се консумира риба само на Благовещение (25 март) и Цветница. На първа страница на темата има публикуван календар кой ден как се пости.

 
Искам да припомня този блог, има много интересни идеи: http://www.kulinarno-joana.com/category/fast/

ооо благодаря ти, попадала съм на този блог, но не знаех, че има толкова много пости рецепти  Crazy

# 119
  • под дъгата
  • Мнения: 89
Искам да попитам кога се разрешава риба през този пост? Бях чела, че само първата и последната седмица не можело, а през останалите дни се яде, но аз съм малко недоверчива и ми се струва, че не е така.
През тези пости рибата е разрешена на 25.03-Благовещение и на 28.03-Цветница
 brazilka -писали сме едновременно  Hug

Общи условия

Активация на акаунт