Великденски пости 2010 !

• 58 917
  • 630
  •   1
Отговори
# 135
Вихронрав, радвам се, че ти е харесало тестото.  Grinning Това е любимата ми, съвсем простичка рецепта за тесто. От това тесто става и чудна пица - ако се разточи тънко, става хрупкаво, ако се остави по-дебело - става пухкава и мека пица с коричка. Аз го правя целогодишно, не само по време на поста, това тесто.

# 136
  • Все на втория етаж
Снощи свекърва ми сготви ориз със тиквички, за която манджа споменах.  А тази червена леща от къде я купувате? Аз не съм виждала... Blush

brazilka , задочно беше, защото и работеше. Аз също много често се подвизавах там, и познавам и доста други от Богословския. Влизах и няколко пъти даже на лекциите, беше ми много интересно. Ето я:

http://picasaweb.google.com/lh/photo/QaL-wMEAfVsPRrDVJ8samw?feat=directlink

п.п. Извинявам се за спама.

# 137
  • Пловдив
А тази червена леща от къде я купувате? Аз не съм виждала... Blush

Във всеки магазин я има. На цвят е нещо средно между розово и червено. И се сварява за отрицателно време, аз почти всеки път я изтървавам и се разкашква. Но пък става идеална крем супа точно затова  Laughing

# 138
Е, не удържах днес на обяд. Взех си готови постни сармички и малко готово кьопоолу.  Embarassed Много ми е труден този период със строгият пост. За тримирене въобще да не говорим...

Фукла, тая вечер ще опитам хлебчето, ама сутринта като го прибирах в кутията ми идеше да го захапя направо Simple Smile.

Иренка, във всеки по-голям магазин можеш да намериш червената леща. Обикновено е на щандовете с бобовите. Можеш да я намериш и при диетичните храни (в Пикадили например и на двете места я има). Белена е. Особеното е, че става страшно бързо. Разварява се за 15 минутки. Аз сварявам зеленчуците и после я слагам, за да не стават фалове.
Кипра, писали сме заедно  Laughing.

# 139
Вчера готвих зелен боб, рецептата не е за тук  Rolling Eyes, но се сетих за една салата с картофи и зелен боб. Не ѝ помня точната рецепта, но по памет - картофите се сваряват, обелват се и се режат като за салата. Зеления боб също се сварява, отцежда се и се разбърква с картофите. Следва дресинг, който не помня точно, но имаше олио, оцет/лимонов сок, чесън и сух копър. Зеленчуците се разбъркват с дресинга и готово. Като престои малко е по-вкусна.
Само да отбележа, че аз не си падам особено по зеления боб, но тази салата съм я хапвала с удоволствие преди време.

Май ще взема да го пробвам и аз това тесто при толова хвалби  Hug Е, няма точно аз да го пробвам, де нали съм на гладуване, но има кой да го хапне  Wink

# 140
Здравейте момичета! Искам да попитам мюслите как ги приготвяте? Питам по принцип, може и да не е конкретно за строгия пост. Аз самата не го спазвам много много. Няма как да издържа на него ако го спазвам както трябва.
 А всички в семейството ли ще постите ? Ние не. Аз на мене сиготвя постно а за останалите ще има ядене с месо. Направих гъби с ориз.
Хайде за сега лек ден на всички.

# 141
Аз също не спазвам строгия пост, имах желание, обаче ми е много трудно. И преди ми се е налагало да спра постенето поради здрпавословни причини, така че реших, че по-добре е да си изкарам поста до края, макар и не строг в началото.

В нашето семейство само аз постя. Отделно готвя за дъщеря ми и отделно за мъжа ми. Понюкога за тях приготвям някакво месо и гарнитура от моето ядене.

Днес направих доматена супа с фиде и босилек, много вкусна стана. Може да се направи и без мазнина. Нарязват се на ситно или в чопъра лук и морков, може и праз. Задушават се в олио и вода, когато се задушат леко, се добавя червен пипер и смлени домати. Когато заври, се добавя гореща вода, 1 с.л. захар, повечко сушен босилек (ако се прави с пресен, се добавя накрая), черен пипер. Вари се ок. 20 минути, докато се сгъсти. Може да се мине с пасатор, за да стане като крем супа, а може да се остави с по-големи парчета зеленчуци. Добавят се 2 шепи фиде и сол и се вари до готовност на фидето.

# 142
Привет и от мен.
Днес за закуска хапнах тиквеник, за обяд борш с много зеленчуци, а за вечеря боб със зеле и печена тиква.

# 143
  • под дъгата
Само да ви поздравя  bouquet и бягам да нападам едни картофки със салата от цвекло и моркови.Хубава вечер момичета!

# 144
  • София
Добър вечер   bouquet

Този блог е също много интересен и пълен с хубави рецепти:

http://trydiani.blogspot.com/2009/11/blog-post_1143.html

много е хубав, благодаря, че го сподели!

brazilka, просфората е и без солчица ли?

Да, в оригиналната рецепта няма сол.

Между другото освен хляб и пица, от тесто, което е написала Фукла стават и мекици – брашно, вода, мая, сол, захар, но за тях вече няма как без олио. В магазините готовото тесто също е постно, но не онова замразеното (може и то до е, но не съм обръщала внимание). Такова хлебно тесто съм засичала в хлебарниците и във Фантастико. Обикновено бързо свършва. Може и по други магазини да го има, но не съм проверявала. Понеже нямам машина, и като не ми се занимава, или не ми се чака да втасва. си купувам готово -  става и за пици и за мекици.  

Иренка, за пръв път я виждам, не я познавам. Ние не се засичахме по никакъв начин със задочниците  Познавам само отделни хора от тях, които се прехвърляха редовно – задочно и обратно, и един – двама други.

мюслите как ги приготвяте?

Овесените ядки винаги ги приготвям по един и същ начин – слагам ги в купичка, заливам с гореща вода и покривам с чинийка за 10 – на минути докато набъбнат. Прибавям мед на вкус. Така ги консумирам винаги, не само по време на постите.  

Фукла, страхотно предложение Crazy Не съм яла доматена супа от години.

Както вече бях споменала вчера направих една тенджера боб, от който има и за днес. Аз обаче два дни съм на фрешове от портокали, грейпфрути и лимони, защото настинах Laughing

Момичета, не се притеснявайте, ако не ви е по силите, може и да не постите без олио, никой няма да ви упрекне за това. Всеки според силите си.

# 145
  • в резерват
за да разнообразим малко менюто си по време на пости, можем да използваме и авокадото
ето и малко информация за него
http://gotvach.bg/n5-4631-Авокадо_-_вкусното_лекарство

освен това в книгите за разделно хранене "Сила за живот" го препоръчват, защото има в себе си,  естествени растителни мазнини

една идея от мен - с блендера го разбивам докато стане не пюре, заедно с една скилидка чесън.

взимам ръжена филийка  хляб, леко я запичам да леко хрупкаво, върху нея слагам цяла червена печена чушка, а върху нея слагам авокадото. леко посолявам с морска сол, ако има и кълнове става перфекно

Peace

# 146
Много хубава тема, поздравления   bouquet
Опитвам се да постя от години и гледам да издържа целия период. Трудно ми е обаче със строгия пост и не го спазвам, утешавам се, че толкоз са ми силите, поне изкарвам докрай. Като започнах, не мислех, че и това ми е възможно, защото съм отявлен чревоугодник /че и пушач сериозен, и към питиетата имам отношение/  Blush, но с изненада установих, че има какво да се хапва - и по мяра вкусно, и разнообразно.
Снощи стъкнах салатка от моркови и картофи варени, кисели краставички, печен пипер и много магданоз, полети с лимонов сок и зехтин. Доста се заситих и не уважих ориза със зеленчуци на фурна.
Някъде назад бяхте писали за сусамовия тахан... мммм, това чудо, разбъркано с мед на вкус ми е от най-любимите неща и извън пости. Но говоря за по-едро смления тахан, който не съм мяркала по магазините. Това чудо съм си вземала от Южна България, където вирее сусама, от таханджийница, където го смилат. Е, сега си вземам от магазинския, не е същото, но бива. Той става и за компонент на разни дресинги, особено за зелени салатки.
Ще ви следя, хубав ден!

# 147
Добро утро на всички постещи  Simple Smile.
Аз хапнах филийка черен хляб и маслини за закуска, както и кафе с мед.
Овесени ядки хапвам, като накисвам 3-4 с.л. от фините, около 1-2 с.л. трици и толкова ленено семе с гореща вода. Ако имам, слагам и стафиди. Добавям мед и става вкусотия.
На обяд ще хапвам леща и салата от зеле и моркови.
Откакто постя, все още ме гони глад, надявам се скоро да свикна  Simple Smile.

# 148
И аз да споделя какво яденце се забърках (салата)- сварих си боб, сложих малко царевица, червена чушка и лук, подправих са малко сол и оцет и да ви кажа стана чудно Simple Smile

# 149
  • Пловдив
Ох, момичета, да ви питам с тези бобови, не ви ли се раздуват коремите? Аз два дни подред ядох леща и направо ще се пръсна, така ми се е надул стомаха... Направо не знам вече какво да ям  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт