Великденски пости 2010 !

• 58 928
  • 630
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Редно е все пак да докладвам точно тук краят на моят експеримент, защото на няколко пъти го обсъждахме. И така, аз успях ... Успях да получа сейтен - месо от пшеничен глутен изцяло в домажни условия.

Представям ви хаджийските постни фрикадели приготвени от пшеничено брашно и нахут:

Гарнирал към ви ги с туршийка и маслинки и едно страхотно сосче получено от лютеница, соева майонеза и няколко лъжии от бульона, в който съм варил фрикаделите (значи те първо се варят и после пък се пържат).

Ето ви ги тук и в по близък план:

А това е така наречения "лабораторен" разрез.

Като за първи опит, колкото и нескромно да звучи съм много доволен. Даже си мисля, че ще ги правя и когато не съм в пости. Поне знам как получавам продуктите и какво слагам вътре. В следващия опит вече ще гоня по мека конструкция и смело ще добавя и други подправки.

Та така че, не само от соя се прави месо ами и от най обикновенно пшеничено брашно. Нарича се сейтен открит от будиските монаси.

# 451
  • Все на втория етаж
Момичета, линдзер тестото постно ли е?  Embarassed Нямам идея, купих един ябълков сладкиш, пише само линзер тесто и ябълки?  Rolling Eyes

# 452
  • София
Момичета, линдзер тестото постно ли е?  Embarassed Нямам идея, купих един ябълков сладкиш, пише само линзер тесто и ябълки?  Rolling Eyes

Зависи линцера с какво е правен (с маргарин или масло). Но при всички случаи според мен вътре трябва да има и яйца, което означава, че не би трябвало да се води за постно ястие..

# 453
  • Все на втория етаж
Благодаря, предполагах и няма да го ям.

# 454
  • Popovo
  Бразилче благодаря ти много за всичко.  bouquet Искам да те питам нещо. Колежката ми е каза,че гледала някакъв свещеник и той е казал, че за постите има три важни неща. Но за съжаления тя не е запомнила какви са те. Само е запомнила, че едното е,че трябва да казваш всеки ден молитва, но каква и кога нищо не е запомнила. Нещо може ли да ми кажеш по въпроса?
   А някаква рецепта с оризово мляко може ли да ми дадете? Навила съм се да си сготвя нещичко, ама нямам подходяща рецепта или по-точно не се сещам.
   Дядо Хаджи всеки път ме изненадваш с произведенията си. Възхищавам ти се искренно на кулинарните идеи и умения да правиш от нищо нещо.   smile3501

# 455
  • под дъгата
Еххххх,дядо Хаджия-  bouquetНевероятни сте тримцата с Бразилка и Лабрекс!Великолепната тройка Wink Поздравления!  bouquet

# 456
И аз се присъединявам - страхотни сте и тримата. Досега постите ми бяха....абе постни. Без вас нямаше да направя всички дивотии в кухнята, които ми правят живота по-интересен. Правих сутляша - страхотен, бутер-баничките с червен лук и гъби на Бразилка - също много вкусни. Изобщо сега ми е много по-интересно и си спазвам поста с повече ентусиазъм.
За съжаление вчера си купих рачешки опашки, които се оказаха рибни с белтък  Tired. Започвам все повече да се ориентирам към готвените ястия.

# 457
mama_vesi, ще си позволя да ти отговоря за поста.
Ще ти препоръчам сайта на Православието - http://www.pravoslavieto.com/. Навигацията е много лесна и ще се ориентираш бързо. Освен за поста (как и защо се пости) има публикуван молитвеник, житията на светците, интересни проповеди ... Надявам се там да намериш повечето отговори на въпросите си. За мен поста е душевна потребност.
Най-добре е да се посъветваш със свещеник Simple Smile.

# 458
  • София
mama_vesi, ще си позволя да ти отговоря за поста.
Ще ти препоръчам сайта на Православието - http://www.pravoslavieto.com/. Навигацията е много лесна и ще се ориентираш бързо. Освен за поста (как и защо се пости) има публикуван молитвеник, житията на светците, интересни проповеди ... Надявам се там да намериш повечето отговори на въпросите си. За мен поста е душевна потребност.
Най-добре е да се посъветваш със свещеник Simple Smile.

Аз пък колкото и да се мъча с готово написани молитви не мога да се моля. Единствено акатистите и каноните чета. Другото просто се отпускам, затварям очите и каквото ми излезе отвърте така я карам.

Имах един стар свещеник (който почина, Бог да го прости) - той пък така ми казваше. Няма такива работи па стойки, па изправен - сядаш на стол в тиха и спокойна стая, отпускаш се, затваряш очите и се молиш така както ти идва отвътре. Първия път няма да стане, втория сигурно пак, ама помни ми думата, че рано или късно още щом седнеш на стола с това намерение, душата ти се отваря и молитвата започва да си тече като вода. После вече ще стоиш изправен и ще си представяш, че си застанал пред създателя си и ще видиш, че всичко ще върви. И когато си ядосан или изнервен въобще не прави опити да се молиш, по-добре да изпуснеш една молитва, отколкото да затанеш пред Бог такъв.

Това съм запомнил от него - молитвата не е ритуал или процедура.

# 459
Дядо Хаджия, как сладко ти се леят думите. Заплеснах се, защото си прав. Трябва да е кой както го може и го чувства.

# 460
Така е, дядо хаджи. Прав си. Често нашият свещеник ни предупреждава да не ставаме като автомати и да четем, беза да влагаме чувство.
На мен ми трябваше помощта на молитвеника в началото. Без него не стана. Може би защото ми липсваше опит. Сега не е така. Моля се винаги на ум - в къщи, в храма, в офиса, където дойде, но да ми е тихо. Причастните молитви още не ми идват свободно и ги чета.
За всяко начало си трябва помощ. За това й посочих сайта на мама Веси.

# 461
  • София
Така е, дядо хаджи. Прав си. Често нашият свещеник ни предупреждава да не ставаме като автомати и да четем, беза да влагаме чувство.
На мен ми трябваше помощта на молитвеника в началото. Без него не стана. Може би защото ми липсваше опит. Сега не е така. Моля се винаги на ум - в къщи, в храма, в офиса, където дойде, но да ми е тихо. Причастните молитви още не ми идват свободно и ги чета.
За всяко начало си трябва помощ. За това й посочих сайта на мама Веси.

Има си строго канонични молитви, които ние не можем да пропуснем. Това са така наречените от мен "литургични" молитви. Знаете, че литургията се провежда по строго определено чинопоследование и там свободни изпълнения няма. Такива са пред- и след- причастните молитви.

# 462
Направих си едни сладки-кръстчета, от миналата година им се каня, тогава пропуснах, сега вече ги спретнах. Попаднах на тях в руски православен сайт, правели се в събота на третата седмица на постите. Не знам у нас има ли такава традиция, нито постя, нито съм много запозната с църковните дела, но ми беше интересно да прочета. Иначе сладчиците са приятни на вкус, хрупкави и пръхкави.

# 463
Labrex, сладките изглеждат много хубави, би ли споделила рецептата? Ако не за утрешната Неделя Кръстопоклонна, то за следващата ще ги спретна, живот и здраве.

# 464
Приветче и от мен!
Вчера успях да сътворя една супичка с кълнове и  зеле, по рецепта от нета, но го ударих на импровизация, получи се много вкусно, щом и капризният синковец я хареса  Mr. Green

А през изминалата вече седмица го ударих на пици, боб и зеле, бисквитена торта с повечко орехи. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт