За издръжката, която се плаща от държавата вместо от родителя

• 65 489
  • 133
  •   1
Отговори
# 30
Ако позволите, ще внеса малко яснота. Задължението към Държавата и влизането в затвора са  отделни, независими едно от друго събития, които могат да се случат на осъдения да плаща издръжка. 
Държавата си търси само парите, които е платила за децата, ведно със законната лихва. Получаването на издръжка по този ред не освобождава родителя от задължението му, в размера определен от съда.
Неплащането на издръжка е престъпление по нашия Наказателен кодекс /чл.183/, но то не гарантира на другия родител/детето/ получаване на сумите. Ако сте подали молба до съдебен изпълнител и длъжникът не плати два последователни месеца, може да подадете жалба до прокуратурата. Срещу него ще бъде образувано наказателно дело, и ще му бъде дадена възможност да изплати цялото задължение, за да не бъде наказан. При втори случай, тази привилегия отпада.
Впрочем, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация, така че не е задължително да влезе в затвора, може да поработи безплатно на държавата за известно време.

# 31
Хърмаяни, поправи ме ако греша, но от това, което написа разбрах, че:

Дори и държавата да изплаща издръжката, то бащата ще бъде ззадължен да си ни изплати издръжката отново?

# 32
  • Бургас
Не, просто в един момент, ако случайно на бащата му се появят допълнителни доходи, разликата може да му бъде прибрана от съдия-изпълнител. Държавата ще си вземе нейното, което ти е платила (60 лв.), а съдия-изпълнителят вече ще може да прибере и разликата и да ти я преведе.
Защото държавата плаща само ако е доказано, че бащата няма никакви доходи, имоти и пр. Което не значи, че в един момент няма да му се появят.

# 33
Хърмаяни, поправи ме ако греша, но от това, което написа разбрах, че:

Дори и държавата да изплаща издръжката, то бащата ще бъде задължен да си ни изплати издръжката отново?
Не, Облаче. Задължен е да ви плати разликата между присъденото и реално полученото. Заплатеното от държавата вече сте си го получили и тя става кредитор за тази част от сумата, вместо вас. 
Тинтина е права, в случай, че се появят средства. Но и да не се появят, задължението си остава, трупат се лихви.

# 34
Ясно, значи БНД-то няма особена 'печалба' от това да не плаща издръжката си...

# 35
Естествено, че няма ...
А как така ще се води безработен например, ми е чудно. Хайде, действително даден човек може да няма имущество на негово име - факт. Но не може вечно да е безработен и да не се води на работа. Първото, което ми идва наум, глобата за работник без трудов договор и справка за регистриран трудов договор в НАП, е 15000 лв. за работодателя. Е, кажете, кой работодател би си позволил това? При евентуална проверка инспекторите искат трудов договор и справка от НАП, че този трудов договор е регистриран. Как така мъжете-длъжници се справят с проблема и са вечните безработни? Естествено, че издръжката не се отменя, а се натрупва и в един момент като се цъкне от компетентните органи ЕГН-то му в регистрите на НАП, се вижда, че този човек работи и реализира доходи. Хайде, ела, че ми трябваш ...

# 36
Ясно, значи БНД-то няма особена 'печалба' от това да не плаща издръжката си...
Няма печалба. Трупат му се задължения, може да бъде наказан и от наказателния съд за престъпление, ако сезираш прокурор. Има възможност, при образувано изпълнително производство да му бъде наложена забрана да напуска пределите на страната. Тогава ще трябва да плати накуп, ако иска да излезе в чужбина и да гарантира средствата за престоя му там. Общо взето, колкото и мъчително и бавно да става, в крайна сметка не плащат само наистина изпадналите родители, които нямат нищо. Виждала съм и такива. Всичко е въпрос на добра защита и здрави нерви.
Важно е, когато защитаваме правата си, първо да питаме, а после да действаме. И най-добрият адвокат не би могъл да помогне, ако е поставен пред свършен факт за важните неща. Последното е принципното ми мнение, не касае конкретния случай.

# 37
  • Бургас
Milenna , един куп начини има. Например - граждански договори. Или въобще без договори, много работят така, нищо, че има глоби. Или ги осигуряват на минимална заплата, а получават на ръка много повече. Мъже, които са заети в сферата на услугите - автомонтьори, майстори разни, пък съвсем работят без никакви договори. Има страшно много начини да се измъкнеш от задълженията си...

# 38
Здравейте БГ-мами!
Към момента получавам от Общината издръжка,в размер на 50 лв. Заведох дело за увеличение размера на издръжката,предвид нарастналите разходи (което би трябвало да става автоматично според мен,но нейсе!),за което чакам решение. Незная каква сума ще отсъди съдията,но със сигурност ще е около 100 лв. С новото изискване-да се попълват декларации преди всяко 5-то число от месеца,ни побъркаха! Но това не стигаше! При последното ми посещение в Общината,споделяйки,че чакам решение за увеличение на издръжката,служителката ме сюрпризира,че независимо от присъдената сума от съдията към длъжника,Държавата плаща само 60 лв. Учудена попитах,а как ще получи детето ми останалите пари?! Отговорът беше "Ами госпожо,ще си ги търсите от длъжника!",при което буквално се опулих! Та нали,ако въпросният длъжник беше достатъчно отговорен,дори нямаше да се стига до водене на съдебни дела! При нас случаят е такъв,че "отговорният татко" на детето ми е в чужбина и работи. Хайде кажете ми,моля,какъв е начинът да получим реалния размер на издръжката,след като Общината плаща само 60 лв.,а "таткото" е в чужбина и си живурка?!

# 39
Сетих се и за още нещо,четейки мненията от форума.
Нашия БНД от как се помни работи без трудов договор. Така че и по 500 лв. на ден да заработва,никъде не е регистрирано това,следователно той се води трайно безработен. Професията,която упражнява е ПЕВЕЦ. Никому неизвестен,пее по заведения...месец тук.....два-там и иди доказвай,че работи и приходите му са достатъчно високи!
Наистина е жалко,че на фона на цялата тази помия,нашите управници решиха да оправят кризата,отнемайки полагащото се на децата ни! Месечните детски надбавки са 35 лв. за дете,60 лв. е максималната издръжка,която Държавата плаща вместо осъдения родител и изобщо......светът е розов! Всички знаем как се издържа финансово ученик!
Много бих се радвала,ако вещо лице тук,успее да ми подскаже алтернативно решение на проблема с 60-то лв.,с присъдената издръжка,която ще е достатъчно над тези 60 лв.,с липсата на БНД-то и факта,че не може да се докаже неговия доход!
Накъде въобще сме тръгнали........?!
Винаги съм се чудила,как ромите получават наистина големи суми на месец! Поне за мен сума от порядъка на 400-500 лв. е наистина голяма! А да не правим сравнение кой как живее,и за какво се ползват парите...

# 40
  • Бургас
vikinkooo, БНД прибира ли се в страната?
Защото единственият възможен вариант при него е да му направиш запор на паспорта, за да не може да излиза в чужбина. В момента, в който влезе у нас и се опита да излезе отново, на границата ще го спрат и докато не си плати до стотинка натрупания дълг, няма да го пуснат.
Но ако не се прибира въобще, този вариант няма да подейства.
Друго - ако има имоти, на които да наложиш възбрана, недвижимо имущество - кола например?

# 41
Естествено, че няма ...
А как така ще се води безработен например, ми е чудно. Хайде, действително даден човек може да няма имущество на негово име - факт. Но не може вечно да е безработен и да не се води на работа. Първото, което ми идва наум, глобата за работник без трудов договор и справка за регистриран трудов договор в НАП, е 15000 лв. за работодателя. Е, кажете, кой работодател би си позволил това? При евентуална проверка инспекторите искат трудов договор и справка от НАП, че този трудов договор е регистриран. Как така мъжете-длъжници се справят с проблема и са вечните безработни? Естествено, че издръжката не се отменя, а се натрупва и в един момент като се цъкне от компетентните органи ЕГН-то му в регистрите на НАП, се вижда, че този човек работи и реализира доходи. Хайде, ела, че ми трябваш ...
Може и още как. Имам го този проблем. БНД няма 1 ден трудов стаж. Работи без трудов договор, каза си го официално в съда, като няма трудов договор няма как да докажа, че има някакви доходи изобщо. Човека доказва в съда, че се издържа с 10лв на месец, защото си дава колата под наем срещу 10лв И сега разследват фирмата в която работи, но аз лично не виждам как може да се докаже, че той изобщо работи там.

# 42
Сетих се и за още нещо,четейки мненията от форума.
Нашия БНД от как се помни работи без трудов договор. Така че и по 500 лв. на ден да заработва,никъде не е регистрирано това,следователно той се води трайно безработен. Професията,която упражнява е ПЕВЕЦ. Никому неизвестен,пее по заведения...месец тук.....два-там и иди доказвай,че работи и приходите му са достатъчно високи!
Наистина е жалко,че на фона на цялата тази помия,нашите управници решиха да оправят кризата,отнемайки полагащото се на децата ни! Месечните детски надбавки са 35 лв. за дете,60 лв. е максималната издръжка,която Държавата плаща вместо осъдения родител и изобщо......светът е розов! Всички знаем как се издържа финансово ученик!

Сега чак видях, че имаш същият проблем, смешното е че поне да беше известен щеше да го преследват данъчните, нали имаха някакви акции срещу известните певци. Нашият се води таксиметров шофьор, което е същата работа. Само съм се чудила един ден ако доживее годините за пенсия какво прави тогава. Минава ми през ума една ужасна идея - ще му дават пенсия за старост сигурно от моите осигуровки и от такива като мен съвестни граждани. И ако вземе, че се разболее той не се осигурява, какво прави тогава? Нали е без доходи не може лечението си да плати. #Crazy

# 43
  • Пловдив
Защото единственият възможен вариант при него е да му направиш запор на паспорта, за да не може да излиза в чужбина. В момента, в който влезе у нас и се опита да излезе отново, на границата ще го спрат и докато не си плати до стотинка натрупания дълг, няма да го пуснат.
Друго - ако има имоти, на които да наложиш възбрана, недвижимо имущество - кола например?

При нас случая е такъв - съдия изпълнител наложи забрана за напускана на страната, което БНД-то го подлуди. Но все пак тази мярка касае само сумата изплатена от държавата на мен. Разликата от 60 лв., които държавата ми плаща, до сумата на издръжката присъдена от съда - няма как да се получи (поне на този етап на нашето законодателство).
Другото, което искам да споделя (за да не се излъже някоя мама) - когато има наложена възбрана за напускана на страната ако майката даде съгласие тази възбрана да се свали, тогава тя губи правото да получава държавната издръжка.

# 44
  • Бургас

При нас случая е такъв - съдия изпълнител наложи забрана за напускана на страната, което БНД-то го подлуди. Но все пак тази мярка касае само сумата изплатена от държавата на мен. Разликата от 60 лв., които държавата ми плаща, до сумата на издръжката присъдена от съда - няма как да се получи (поне на този етап на нашето законодателство).
Другото, което искам да споделя (за да не се излъже някоя мама) - когато има наложена възбрана за напускана на страната ако майката даде съгласие тази възбрана да се свали, тогава тя губи правото да получава държавната издръжка.

Чакай сега, има разлика. Значи в случая съдия-изпълнителят е запорирал паспорта по искане на държавата, за дълга на държавата, която си го прибира от БНД. Ти, отделно, можеш да поискаш същото за твоя дълг, но тогава молбата няма да е от държавата, а от теб.
Или, най-добре още преди да поискаш държавата да ти плаща издръжката, да се направи същото за целия твой дълг.

Общи условия

Активация на акаунт