За издръжката, която се плаща от държавата вместо от родителя

• 65 498
  • 133
  •   1
Отговори
# 60
     Здравейте мами! Аз заведох изп. дело и след близо година и половина разтакавания се установи, че БНД-то няма трудов договор или имущество. Подадох молба до съдия изпълнителката, за изплащане на издръжката от общината, при което тя  /устно/ ме уведоми, че ще го прехвърли ако от датата на молбата ми два месеца назад той не е плащал, при което писменно и казах, че в наредбата никъде не е посочено, че трябва да са два последователни! При което тя си направи самоотвод с което само допълнително забавя нещата и ощетява моето дете!   
     Търся съвет какво да направя по-нататък?
    Др. което разбрах, е че общината не плаща издръжката със задна дата!!!! И пак ощетени са нашите деца...... Не проумявам каква закрила има тогава за тях?!!!

# 61
  • Пловдив
     ... общината не плаща издръжката със задна дата!!!! И пак ощетени са нашите деца...... Не проумявам каква закрила има тогава за тях?!!!

Преди години общината си изплащаше всичко в максимален размер от 80 лв. / месец. От януари тази година за съжаление промениха много неща в тази наредба и не се учудвам, че вече не плащат това, което се е натрупало с времето. Пък да не говорим, че максимума на месец, който плащат сега е 60лв. без значение на колко е осъден БНД-то.

И в този ред на мисли - закрилата на децата ни си остава наша работа, а не на БНД-та, общини или подобни

# 62
     Здравейте мами! Аз заведох изп. дело и след близо година и половина разтакавания се установи, че БНД-то няма трудов договор или имущество. Подадох молба до съдия изпълнителката, за изплащане на издръжката от общината, при което тя  /устно/ ме уведоми, че ще го прехвърли ако от датата на молбата ми два месеца назад той не е плащал, при което писменно и казах, че в наредбата никъде не е посочено, че трябва да са два последователни! При което тя си направи самоотвод с което само допълнително забавя нещата и ощетява моето дете!   
     Търся съвет какво да направя по-нататък?
    Др. което разбрах, е че общината не плаща издръжката със задна дата!!!! И пак ощетени са нашите деца...... Не проумявам каква закрила има тогава за тях?!!!

Смени съдия изпълнителят. Наредбата и аз знам , че ако са повече от 2 последователни месеца тогава предявяваш иск, но ако не ти я изплаща редовно и има в ход изпълнително дело общината ще ти я изплаща,но максимум 60 лв на месец. Ако присъдената издръжка ти е по голяма от 60 лв след време като се понатрупа по голяма сума (ако не е почнал на трудов договор дотогава) ще си изискваш остатъка пак от съдия изпълнител.
Извинявай,малко не съм по обясненията,но на първо време смени съдия изпълнителят. В кой град живееш?

# 63
Исках да се обадя по темата, че идва момента да ме тормози. Нашия БНД много скоро ще си хване дупето и ще си ходи в Нигерия, от където е. Имам две дечица, казвам "имам" щото очевидно се разбра,че са само мои и просто недоумявам на колко места трябва да бачкам, за да ги подсигуря елементарно. От бащата ще чакаме от умрял писмо, а какво излиза...от общината 120лв.!?!?! Нямам никакви думи.....никакви. Живеем в София, в студентско общежитие, но ще  е така до края на догодина и после.......на пейките на централна гара Laughing А на всичкото отгоре в родината няма такова понятие като "самотна майка", както е в някои по-развити страни, където хората раждат само, за да взимат помощти. Ох, не знам, квото сабя покаже, както казал един, дето умрял млад.....

# 64
Исках да се обадя по темата, че идва момента да ме тормози. Нашия БНД много скоро ще си хване дупето и ще си ходи в Нигерия, от където е. Имам две дечица, казвам "имам" щото очевидно се разбра,че са само мои и просто недоумявам на колко места трябва да бачкам, за да ги подсигуря елементарно. От бащата ще чакаме от умрял писмо, а какво излиза...от общината 120лв.!?!?! Нямам никакви думи.....никакви. Живеем в София, в студентско общежитие, но ще  е така до края на догодина и после.......на пейките на централна гара Laughing А на всичкото отгоре в родината няма такова понятие като "самотна майка", както е в някои по-развити страни, където хората раждат само, за да взимат помощти. Ох, не знам, квото сабя покаже, както казал един, дето умрял млад.....

Аз защо си мисля,че ако е длъжник (т.е. не ти плаща издръжката) можеш да му ограничиш да излиза от държавата...ама нека другите кажат. Съчувствам ти за положението, в което се намираш  

# 65
  • Бургас
Аз защо си мисля,че ако е длъжник (т.е. не ти плаща издръжката) можеш да му ограничиш да излиза от държавата...ама нека другите кажат. Съчувствам ти за положението, в което се намираш 

Правилно си мислиш. Точно така е. Мярката се налага от съдия-изпълнителя.

# 66
Даруся и .... After, благодаря, че ми отговорихте. Точно това направих - изпратих молба за смяна на съдия изпълнителя от провинцията в София, оказа се че още преди месец съдийката си е дала отвод и сега делото се намира в др. град в провинцията. Така че от няколко дни се опитвам да се свържа по телефона с др. съдия - изпълнител. И повече от месец няма кой да благоволи да ме информира за тази промяна. Да кажа, че съм бясна е малко!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 67
    ... общината не плаща издръжката със задна дата!!!! И пак ощетени са нашите деца...... Не проумявам каква закрила има тогава за тях?!!!

Преди години общината си изплащаше всичко в максимален размер от 80 лв. / месец. От януари тази година за съжаление промениха много неща в тази наредба и не се учудвам, че вече не плащат това, което се е натрупало с времето. Пък да не говорим, че максимума на месец, който плащат сега е 60лв. без значение на колко е осъден БНД-то.

И в този ред на мисли - закрилата на децата ни си остава наша работа, а не на БНД-та, общини или подобни

Има значение от коя дата ти е исковата молба. Аз си получих парите за 9 години назад. Защото исковата ми молба е от март 2001.Изплати ми ги държавата. А на длъжника продължават да му се трупат задълженията към теб.Винаги можеш да си потърсиш разликата, която се получава между отсъдената издръжка и парите, които ти плаща държавата.

# 68
 Здравей stasikami! Ще ми разясниш ли малко повече нещата! Искова молба?!! Къде подаде документа... изобщо всичко.   Ще съм ти много благодарна!   При мен нещата по отношение на изплащане на издръжката от общината още се проточва.  Документите ми май още не са стигнали до там!

# 69
До общината стигат ако ги подаде съдия изпълнителят, но пък той ги подава, ако БНД-то не се води на работа или има имущество на негово име. А това отнема известно време съдия изпълнителят да го проучи. Как точно са при теб нещата?

# 70
При мен всички вече е проучено, но когато изпратих молба до съдия изпълнителката, за изплащане на издръжката от общината, тя си подала самоотвод... защото е пристрастна към БНД-то и делото е било прехвърлено към съдия-изпълнител в съседен град. За което аз не бях уведомена. А през това време подадох молба до съдийката за прехвърляне на делото в София. Всичко това тя е препратила до съдията в съседния град, който е одобрил молбата за изплащане на издръжката от общината, както и това делото да се прехвърли в София. Той е изпратил документите при първата съдийка, която вече ги е изпратила в средата на миналата седмица към София /поне така твърди/! И от тук насетне чакам, да разбера при кой съдия-изпълнител в София и под какъв номер ще е делото....

# 71
Много е сложно при теб, но знам че имаш право ти да си избираш съдия изпълнителят.

# 72
    stasikami ще споделиш ли за исковата молба?

# 73
    stasikami ще споделиш ли за исковата молба?
Моля да ме извините за мълчанието!
Не бях влизала скоро в темата.
 Моя адвокат си свърши чудесно работата. След един лек скандал на майка ми със съдия- изпълнителя и заявлението, че ще подам молба делото да бъде прехвърлено другаде, съдия изпълнителя се задейства и ми изпрати документите в общината. Исковата молба се подава при съдия-изпълнител по местоживеене.Парите се изплащат също по местоживеене на майката (ищеца), т.е по постоянен адрес. Проверката продължи около два месеца и след постоянно висене на главата на съдия изпълнителя беше приключена. Дори му направиха опис на недвижимото имущество (на БНД) .Ама казаха, че нямало какво да му вземат, защото нямал луксозни вещи.Моят съвет е постоянно да ги притесняваш. За да ти изплатят парите със задна дата се гледа датата на подаване на исковата молба. Опитаха се да ме метнат и в общината. Обаче аз не се давам  Wink  ! Понеже водих дело и за увеличаване на издръжката, като решението за това излезе февруари , искаха да започнат да ми плащат от тогава. Но аз съм добре запозната със закона благодарение на моя адвокат и добре поспорихме с главния счетоводител на общината. И си получих парите за 9 години назад. Делото ми е от 2001г. Дадох бившия ми и на прокурор- за дължими суми, понеже той ми звъня по телефона да ме заплашва, че ако не оттегля иска си към него щял той да ме съди за възпрепятстване да вижда детето. Ама аз не съм му забранила да го вижда.Просто той не я търси. А Ками е на 11 и може да свидетелства. Както и да е тия мераци му се разминаха.Предполагам! Извикаха го в полицията - не че той се стресна от това. Simple SmileИ той май не знае, че ми плаща общината. Simple Smile

Според мен всичко зависи от адвоката и вашата настоятелност пред съдия- изпълнителя.
 Сега даже ми казаха, че общината е длъжна да плаща цялата издръжка, независимо от определения максимум от държавата. Защото разликата отново трябва да я плати общината.Нали тя поема задълженията на не плащащия родител. Моят адвокат каза, че ще провери как стоят нещата и ще ви подам инфо.

# 74
До общината стигат ако ги подаде съдия изпълнителят, но пък той ги подава, ако БНД-то не се води на работа или има имущество на негово име. А това отнема известно време съдия изпълнителят да го проучи. Как точно са при теб нещата?
Ако има някакво имущество то се описва от съдия - изпълнител в твое присъствие и се продава на търг.

Общи условия

Активация на акаунт