За издръжката, която се плаща от държавата вместо от родителя

• 65 491
  • 133
  •   1
Отговори
# 75
                 Stasikami, здравей! Получих ти информацията, но това с адвокат особено не ме устройва! Защото хем му изгладувах хонорара /когато го наех за да бъде осъден БНД-то за издръжка, хем накрая аз сама си се явявах в съда. Второ... Бнд-то е осъден на издръжка със задна дата, а исковата молба ми е от 2009... т.е дължи издръжка много преди подаването на исковата молба... затова те моля в подробности / ако искаш на лични / ми разкажи какво, и как... а също и кои закони да прочета, защото ще си търся правата сама. Ако прецениш може да дадеш тел. и аз ще те потърся/.    Хубав ден ти желая! Simple Smile

# 76
    А сега още една простотия ми се стовари на главата... съдия изпълнителя при който беше делото последно си е дал резолюция за изплащане на издръжката от общината... през това време е получил молбата ми за прехвърляне на делото в София и също я е уважил... сега обаче съдийката в София ме уведоми, че всичко започва наново... пак ще пращат покана на БНД-то за доброволно изплащане, после пак пълна проверка!  Аз ли все на малоумници попадам???????????????               

# 77
                 Stasikami, здравей! Получих ти информацията, но това с адвокат особено не ме устройва! Защото хем му изгладувах хонорара /когато го наех за да бъде осъден БНД-то за издръжка, хем накрая аз сама си се явявах в съда. Второ... Бнд-то е осъден на издръжка със задна дата, а исковата молба ми е от 2009... т.е дължи издръжка много преди подаването на исковата молба... затова те моля в подробности / ако искаш на лични / ми разкажи какво, и как... а също и кои закони да прочета, защото ще си търся правата сама. Ако прецениш може да дадеш тел. и аз ще те потърся/.    Хубав ден ти желая! Simple Smile
Значи обяснявам доколкото мога  Simple Smile
Аз съм разведена от 2000 г. През 2001 подадох искова молба до съдия - изпълнител, защото БНД не плащаше издръжка. Тогава разбрах, че има закон , според който дължимата сума може да бъде платена от общината. Обаче тогава съдия - изпълнителя ми обясни, че това на практика е неприложимо. По ред причини, които сега няма да обяснявам, до тази година не съм закачала бившия. Не ми се разправяше с него. И така ме завъртя живота, че се запознах с едно семейство, в което мъжа е адвокат и се занимава само с такива дела. Благодарение на него задействах делото на ново и си получих парите от общината със задната дата 2001г. Много е важно в исковата ти молба към съдия - изпълнителя да е спомената сумата, която ти дължи БНД. Ти явно вече си писала такава молба и ти е ясно за какво става въпрос. Но лошо си се объркала с това ново прехвърляне при друг съдия - изпълнител. Защото сигурно ще ти се промени и датата на исковата молба . Не знам. Наистина си мисля , че трябва да си направиш консултация с адвокат, но свестен. Аз така се оправих. Ще ти дам и телефон на лични , обади се. Ако мога ще ти помогна. Има и сайт http://www.lex.bg/ за правни консултации. Всички закони са публикувани тук. Успех! Peace

# 78
                 Stasikami, ще ти се обадя когато ми се изясни картината по делото сега в София... или когато стигнем до изплащането на издръжката от общината.... а това ми се иска да е много скоро!!! ... за да имам по-конкретни въпроси!
    Хубав ден от мен! 

# 79
  • Бургас
stasikami

Според мен всичко зависи от адвоката и вашата настоятелност пред съдия- изпълнителя.
 Сега даже ми казаха, че общината е длъжна да плаща цялата издръжка, независимо от определения максимум от държавата. Защото разликата отново трябва да я плати общината.Нали тя поема задълженията на не плащащия родител. Моят адвокат каза, че ще провери как стоят нещата и ще ви подам инфо.
[/quote]

Стасиками имаш ли какво да споделиш за разликата
благодаря предварително

# 80
Брат ми е разведен от 2005год.и издръжката му изплаща общината в която живее бившата му жена,защото тя се води,че не работи и нямала никакви доходи и имоти.Всичко се прави с помоща на съдия изпълнител и той всеки месец ходи до общината да си взима парите на ръка защото друг начин нямало.Миналата година дъщеря му навърши 18год.и трябваше да се подаде нов амолба при съдия изпълнител от нейно име за да продължи изплащането на парите докато 

# 81
Брат ми е разведен от 2005год.и издръжката му изплаща общината в която живее бившата му жена,защото тя се води,че не работи и нямала никакви доходи и имоти.Всичко се прави с помоща на съдия изпълнител и той всеки месец ходи до общината да си взима парите на ръка защото друг начин нямало.Миналата година дъщеря му навърши 18год.и трябваше да се подаде нов амолба при съдия изпълнител от нейно име за да продължи изплащането на парите докато 

Ето ви малко инфо, че .....
Да, всичко минава през съдия изпълнител. Когато ответника няма заплата, банкови сметки и имущестово се получава едно насрещно питане, което общо взето гласи:"Ответника няма установени доходи ...../изброява се/ , банкови сметки, движимо или недвижимо имущество от ккоето да бъдат удовлетворени Вашите искания" /смислово го пиша/.  Моля кажете как да бъдат удовлетворени Вашите искания. Тогава се подава една стандартна бланка, че желаете държавата, чрез общината да .....
Само дето има една подробност - има заповед от финансовия министър общините да изплащат до 60 лв. Не че разликата не е дължима, ама ...граждански иск за разликата и айде пак съдия-изпълнител  после Simple Smile Само че поне изчакайте да се посъбере по- крупна сума... делата са  безплатни и са без ваше присъствие.  АМа пък и не може на всеки 150-200 лв ново дело...
А Общината уте може да и бъде спусната заповед да ги спре тея плащания Simple Smile   Дължими са ви тея пари - търсете си ги....
Отделно на 6 месеца се вади справка от съдия-изпълните, че не са ви изплащани суми, а всеки месец се подписва една декларация, че за предния месец не сте получили кинти.  То вече е при служителя от Общината, който превежда парите /по указана от вас сметка/.
По принцип може се праща и по пощата, аз пращам за по 3 месеца наведнъж.
Обаче ако пропуснете да си извадите справката от съдия-изпълнител в края на 6-месечието - спират плащанията....
В общи линии е нещо такова. За повече подробности си замъкнете задниците до съдия-изпълнителската служба /държавната/ или по-добре намерете тел на служителя, който се занимава с това в Общината.
 Той ще ви каже какво е нужно за да ви превежда пари. Отдела, който ви е нужен в Общината е "социален патронаж".

# 82
  • София
Аз получавам издръжка от общината ,на всеки 6 м. съдия изпълнители пуска нова проверка и уведомява юристите.Всеки месец аз пиша декларация ,че не съм получила издръжката.
Има указание от фин. министър да не се изплаща издръжка назад,само от момента на завежда не молбата.Аз губя 4000 лв за двете си деца  Sick Като си помисля ,че са българчета и ми се гади.Сега съдя общината ,все пак указание не отменя закон,вече 6м се бавят умишлено нещата,днес беше делото и общината не се е явява,следващото е насрочено за 13 септември.А до тогава?
Готова съм да ги дам всичките за адвокати,но няма да ги оставя.

# 83
Здравейте момичета, като на повечето от вас и на мен ми предстои взимане на издръжка. Бащата не работи,няма имоти на негово име, нищо няма. И се надявах, че ако реши да не плаща смешната сума от 75лв. на месец общината ще ми ги плаща и после ще си ги търси от него. Нооо като чета тука какви неща се попълват и на всеки месец и 6 месеца да ходя да се занимавам с това ooooh!. Тази държава няма да се оправи никога #2gunfire Не стига , че като разберат работодателите , че си майка с дете без мъж те гледат сякаш си недъгав. Няма ли най-сетне някой да се сети за всички нас (самотните родители) ???

Успех на всички, които се борят сами ! Peace

# 84
Здравейте мили дами!!!
Относно проблема с издръжката, мога само дави информирам,че има проект на Наредба за определяне на реда за изплащане от държавата на присъдена издръжка

# 85
Не от много време (както прочетох някои дори от 9 год.), но не и от малко, се мъча да взема някаква издръжка, та било и по-малко от присъдената, получих само за първите два месеца след решението и толкова. Ходене по ЧСИ, главоболия, но мисля упорито да продължавам.
Докато търсех тази нова наредба попаднах и на темата тук и реших да се регистрирам, а иначе не съм много по форумите.
Намерих наредбата на този сайт:
http://sadebnapraktika.com/content/novata-naredba-za-opredelyane … isdenata-izdrzhka ,
но мисля, че все още е само Проект.
Прочетох новата наредба, но на пръв поглед не откривам особена разлика. Дали има някой, който е по-добре запознат какво точно се променя към по-добро?

# 86
  • София
Майчета имам и аз едно въпросче, ако изобщо някой следи тази тема. Не намерих друга, в която да попитам. В момента и аз се боря със съдия- изпълнител да си взимам издръжката от моята община. но въпроса ми е свързан с това, че когато започна да я взимам бившия ще стане длъжник на държавата. Какви са последствията за него ? Чух, че може и в затвор да влезе, вярно ли е ? Не ме разбирайте погрешно, но се притесних много. Той с парички не помага, безработен е, но всяка събота и неделя, както и когато детето не е на училище я взима при него. Тя много си го обича, в добри отношения сме. Моля ви ако някоя има инфо по въпроса нека пише, ще съм много благодарна.

# 87
Майчета имам и аз едно въпросче, ако изобщо някой следи тази тема. Не намерих друга, в която да попитам. В момента и аз се боря със съдия- изпълнител да си взимам издръжката от моята община. но въпроса ми е свързан с това, че когато започна да я взимам бившия ще стане длъжник на държавата. Какви са последствията за него ? Чух, че може и в затвор да влезе, вярно ли е ? Не ме разбирайте погрешно, но се притесних много. Той с парички не помага, безработен е, но всяка събота и неделя, както и когато детето не е на училище я взима при него. Тя много си го обича, в добри отношения сме. Моля ви ако някоя има инфо по въпроса нека пише, ще съм много благодарна.
има си закон в тая държава. ако ти го обвиниш (тове е твое право) той ще си носи последствията според закона. ако не го обвиниш - какво ще се случи според теб ?  няма как хем да го обвиниш в нещо , хем да искаш да му се размине.

# 88
 Здравейте, отново!

След като от септември 2012 г. до сега не съм получила и лев издръжка за децата, подадох искова молба чрез съдия изпълнител, нещата си минаха по реда и сега чакам общината да започне да ми плаща издръжка. Обаче от общината ми казаха, че ще започнат да ми плащат издръжка за времето напред, т.е. парите от септември до сега няма да бъдат изплатени.
Така ли е действително? И по какъв начин децата ще могат да получат тези пари?

# 89
Здравейте, отново!

След като от септември 2012 г. до сега не съм получила и лев издръжка за децата, подадох искова молба чрез съдия изпълнител, нещата си минаха по реда и сега чакам общината да започне да ми плаща издръжка. Обаче от общината ми казаха, че ще започнат да ми плащат издръжка за времето напред, т.е. парите от септември до сега няма да бъдат изплатени.
Така ли е действително? И по какъв начин децата ще могат да получат тези пари?

Да, точно така, общината не изплаща пари назад. Начина да си получиш   старите издръжки е когато бившият ти мъж започне работа и ще му ги удържат. Някои общини не изплащат и цялата издръжка, като остатъка също ще го търсиш по съдебен ред.

Когато си подала иск при съдия изпълнител попълва ли нещо като молба да го проучат, там мисля се заплащаше нещо? Тази молба се подава отделно от другият иск. Те проучват дали има движими или недвижими имущества на негово име и ако има ги запорират.

Общи условия

Активация на акаунт